Rengjøre stekeovn

Triksene som gir deg skinnende ren stekeovn

Slik blir du kvitt vanskelige flekker og ribbefett.

RENGJØRE STEKEOVN: Vasker du komfyren feil, kan det i verste fall skade den og føre til permanente flekker. Foto: Bjørg Engdahl.
RENGJØRE STEKEOVN: Vasker du komfyren feil, kan det i verste fall skade den og føre til permanente flekker. Foto: Bjørg Engdahl.
Publisert Oppdatert

- Om du bruker stekeovnen uten å vaske bort ribbefett, vil søl brenne seg mer fast og rengjøringen vil ta lenger tid, sier Øistein Jamtveit i Miele Norge.

Hvor ofte komfyren bør vaskes varierer veldig etter bruk, men i følge Jamtveit er det en fordel å ikke la ting brenne seg for godt fast mellom hver vask.

- Opplever du at det kommer mye os når du steker, er det hvertfall på tide å vaske ovnen, sier Malin Skaar, leder for Lilleborgs Forbrukerservice.

Slik vasker du stekeovnen

Rengjøring med eddik og natron

  • Ovnsdøra kan gjøres ren ved at du lager en grøt av natron og vann som du smører på døra.
  • Bruk 200 gram natron (fire poser) som du blander med en snau desiliter med varmt vann.
  • Legg over en klut, og la det virke i 30 minutter.
  • Tørk av natronblandingen og gni eller skrubb på fastbrente flekker.
  • Avslutt med å dyppe en klut i eddikvann. Bruk en halv desiliter med syv prosent klar eddik til en halv desiliter vann.
  • Legg kluten på ovnsglasset, og la den ligge i 15 minutter.
  • Avslutt med å vaske med rent vann.

Kilde: «Ren Glede» av Elisabet Høye

På ovner som som ikke er selvrensende og er uten pyrolysefunksjon, er en av de største feilene du kan gjøre å ikke bruke egnet vaskemiddel når du vasker, og å ikke skylle av såpe godt nok etter vask, i følge Jamtveit.

- Bruker du rengjøringsmidler som ikke er egnet for ovn, kan du risikere å ødelegge non-stick-effekten på overflatene i enkelte ovner, forklarer han.

Skaar sier det kan være en fordel å dekke gulv og områder rundt ovnen med for eksempel avispapir før rengjøring.

- Dette er for å unngå at rengjøringsmiddel ikke havner på steder som ikke tåler det. Rengjøringsmidler for ovn bør behandles med varsomhet, sier hun.

Det er også viktig at stekeovnen er helt avkjølt før du vasker den.

Les også: Slik holder du kokeplatene rene

Bruk eddik eller bakepulver

Har du ikke en selvrensende ovn som gjør jobben for deg – fortvil ikke. Det er mange effektive veier til ren ovn.

- Bruk stekeovnsrens, la den gjerne virke litt før du starter. Varm gjerne opp ovnen litt på forhånd, men ikke mer enn 50 grader. Skyll grundig etterpå med rent vann slik at det ikke bygger seg opp en film som kan ødelegge emaljen i ovnen. Da blir det vanskeligere å gjøre den ren senere, lyder rengjøringsrådet fra Jamtveit.

Du kan også benytte deg av matvareprodukter som for eksempel bakepulver, eddik eller natron når du vasker stekeovnen.

- Start med å fukte innsiden av ovnen og dryss deretter på rikelig med bakepulver og sett ovnen på 50 grader. La ovnen stå i en time og skru den deretter av og vent med å åpne ovnsdøra til neste dag. Dagen etter kan du vaske vekk fastbrente flekker, sier Elisabet Høye.

Les også: Slik rengjør du kjøkkenviften

Grønnsåpetrikset

Elisabet Høye, forbrukerjournalist og forfatter av boka «Ren Glede» forklarer at flere også kan vaske stekeovnen med grønnsåpe.

- Har du en komfyr med glatt emalje, kan grønnsåpe brukes. Smør inn veggene og ovnens bunn med et godt lag grønnsåpe og sett ovnen på 100 grader, sier hun.

Når såpen bobler, slå av ovnen. Vask ovnen ren når den er kald igjen. For å få bort alle såperestene, sett ovnen på 200 grader og la den stå i 10 minutter før du skrur den av og åpner døra.

- Vær oppmerksom på at stekeovner med ru, selvrensende emalje ikke tåler grønnsåpe, advarer hun.

Skinnende ren dør

- Bruk en tannbørste eller en liten skurebørste til å fjerne fastbrente flekker.

- Eddik og natron fungerer bra.

- Stålull med såpe vil enkelt fjerne belegget, men blir ikke anbefalt av ovnsprodusenter fordi det kan gi riper i glasset,

- Du kan legge en klut med zalo eller grønnsåpe på døra i en halvtime - før du vasker den ren.

- Noen glassdører tåler også oppvaskmaskin. De kan tas av og puttes i maskinen.

Kilde: «Ren Glede» av Elisabet Høye

Rengjøring av selvrensende stekeovn

Noen komfyrer er selvrensende. Pyrolyse er en funksjon som setter ovnen til nærmere 400 grader - og dette kan gjøre jobben enklere.

- Det er viktig å fjerne alt inni stekeovnen før du setter i gang et pyrolyseprogram. Les også bruksanvisningen som følger med ovnen, råder Jamtveit.

Kjøper du en ovn med selvrensende pyrolysefunksjon vil dette forenkle rensejobben i fremtiden.

Selv om mange av ovnene som blir solgt i dag har en selvrensende emalje, kan matrester likevel sette seg fast. Da kan du prøve å vaske med en blanding av vann og oppvaskmiddel. La dette stå i en time og skrubb av med en oppvaskbørste, for deretter å sette på ovnens selvrensingsprogram.

- Men husk å sjekke bruksanvisningen til ovnen din før du tyr til denne metoden, understreker Elisabet Høye.

Les også: Slik vet du hva slags kjøkkenvifte du skal velge

Vaske glasset på stekeovnen

Fastbrent fett og matrester kan være spesielt utfordrende er glasset inne i stekeovnen.

Glasset i komfyrvinduet er ofte avtagbart og kan vaskes i oppvaskkummen.

- Prøv med kjøkkenspray eller skuremiddel og svamp på vanskelige flekker. Dersom glasset ikke kan tas ut, bruker du kjøkkenspray eller skuremiddel og tørker godt av med en fuktig klut, råder Skaar.

Går ikke dette, må man ta andre midler i bruk.

- Mange tror kanskje at glasset i ovnsdøren er helt glatt, men det er ikke tilfelle, forklarer instituttleder ved Kjemisk institutt ved UiO, Jo Døhl.

Og med en slik overflate brenner matrestene seg fast og danner en nesten ugjennomtrengelig overflate for vann.

Så hvordan fjerner man noe som er vanskelig løsbart i vann.

- Det alle kjemikere vet, er at dersom man skal fjerne noe som er vannavstøtende, må man bruke noe som selv er vannavstøtende, utdyper Døhl.

Mange anfefaler bakemiddelet natron, som går igjen i mange sammenhenger når det gjelder "kjerringråd" for rengjøring.

- Årsaken til natrons fortreffelighet er at det på samme måte som for lut danner en såkalt basisk løsning i vann, som har evnen til å bryte bindingene i de karbonholdige molekylene i matrestene eller fettet, såkalt hydrolyse. Det fører igjen til at det fastbrente stoffet lettere kan fjernes, beskriver Døhl.

Natron er også betydelig mindre farlig å jobbe med sammenlignet med lut. En lignende effekt kan oppnås med ammoniakkholdige vaskemidler («salmiakk»), men de fleste har erfart at dette lukter sterkt og er ganske ubehagelig å jobbe med i en varm ovn.

Bruk rundt 300 gram av pulveret og bland det med en drøy deciliter med varmt vann.

Blandingen røres sammen til den er så tyktflytende at den nærmest må smøres på. Dersom den er for tynn respektive for tykk, så må man supplere med Natron respektive vann. Deretter fukter man en myk klut og vasker glasset for å fjerne flekker som sitter løst. Når det er gjort, har tiden kommet for å smøre blandingen ut over glasset.

Etter at blandingen har ligget 15 minutter på glasset, så er det tid for å fjerne den. Bruk den samme fuktige, myke kluten og vaske bort blandingen. Kluten skylles med jevne mellomrom i prosessen. Deretter tørker du over med en tørr, myk klut.

Men det er ikke slutt der. Finn frem en sprayflyske og fyll på litt eddik i den. Spray deretter glassflaten tre fire ganger og la det ligge i 15 minutter. Vask så eddiken av med en fuktig, myk svamp

Les også: Kan alle bruke induksjonstopp?

Rengjøre stekeplate

Vask med stålull for å fjerne fastbrent smuss. Vask deretter med Zalo og skyll godt.

Skaar påpeker at de fleste rister/stekeplater kan også vaskes i oppvaskmaskin, dersom du får plass til dem

I tillegg til de daglige rutinene, bør komfyren også få litt grundigere skuring et par ganger i året. Da bør den trekkes fram, slik at du får vasket den både på sidene, baksiden og på gulvet under.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning