Klargjøre terrasser og uterom

Dette bør du gjøre med terrassen

Huskeliste for våren.

HYGGE: Vi elsker å bruke uterommet i varme sommermåneder.
HYGGE: Vi elsker å bruke uterommet i varme sommermåneder. Foto: IKEA
Publisert Oppdatert

Det er ingen tvil om at det er luksus å ha en terrasse å nyte sommerdagene på, men om du aldri tar deg tid til vask og vedlikehold, så kan det hende du aktivt er med på å korte ned levetiden på det deilige uterommet ditt.

- Ideelt sett så burde man vaske terrassen hvert år, gjerne da på våren, før utesesongen går i gang igjen, forklarer seniorforsker ved Norsk Treteknisk Institutt, Ulrich Hundhausen.

- Når det gjelder vedlikehold, og da særlig terrasser i treverk, så bør man ta seg tid til å gjøre dette annenhvert år.

UTETRENDER: Gjør uteplassen personlig med farger og moderne utemøbler.
UTETRENDER: Gjør uteplassen personlig med farger og moderne utemøbler. Foto: FOTO: IKEA

Hundhausen, som har spesialkompetanse innen treteknologi, trelastsortering og overflatebehandling, forklarer at avhengig av hva slags treverk terrassen er bygget i, så bør man ikke vente for lenge mellom hver gang man gir terrassen en overhaling, da dette kan gjøre at treverket får algevekst.

- Å vaske terrassen bør man gjøre hvert år, så kan man annenhvert år sette av litt mer tid, og også utføre vedlikeholdsarbeid, sier han.

Les også: Kan du bruke grønnsåpe på terrassen?

Hageslange og vann er nok til vask

Det burde ikke være noen overraskelse, men vann løser opp skitt. Som regel nok i massevis til at det holder fint med vann og hageslange når terrassen skal spyles.

- Det finnes mange sterke produkter som er merket med terrassevask, men disse burde du faktisk unngå de gangene hvor du kun ønsker å vaske, og ikke umiddelbart etterpå skal vedlikeholde terrassen, forklarer Hundhausen.

- De fleste av disse er så sterke på treverket av de ikke burde brukes dersom terrassen ikke skal ha ny overflatebehandling med maling, beis eller olje.

Tips for rengjøring av terrassen

  • Rent vann gjør mye av jobben alene; fuktigheten setter umiddelbart i gang med å løse opp skitten. Deretter setter du inn terrassebordene med et egnet rengjøringsmiddel for vedlikeholdsvask. Det finnes spesielt kraftige midler for terrasserengjøring, men disse må du unngå dersom terrassen ikke skal ha ny overflatebehandling med maling, beis eller olje.
  • Skrubb rengjøringsmiddelet godt inn i terrassebordene slik at all overflatesmuss løsner. Om det er skitt som sitter spesielt hardt, kan du benytte en skrubb.
  • Høytrykkspyler er et effektivt verktøy, men her må du være forsiktig. Husk at slitt, gammelt treverk kan bli fliset opp i overflaten.
  • Kilde: Informasjonskontoret for farge og interiør

Mange synes det er enkelt og effektivt å bruke høytrykkspyler for å gjøre terrassen ren, men det advarer eksperten faktisk mot.

Hundhausen forklarer at i de aller fleste tilfeller holder det fint med hageslangen.

- Trykket i en høytrykksspyler er ofte så kraftig at du faktisk kan skade treverket i terrassen ved at kledningen flises opp. I tillegg kan det faktisk skje at overflatebehandligen løsner delvis fra underlaget, og dermed åpner opp slik at vann kan trenge inn i konstruksjonen.

Les også: Bør du beise eller male terrassen?

UTELIV: Nå er det snart klart for utesesongen igjen. Slik tar du vare på terrassen
UTELIV: Nå er det snart klart for utesesongen igjen. Slik tar du vare på terrassen Foto: Woody's/produsenten

Vedlikehold annenhvert år

Om du ikke drev vedlikehold på terrassen i fjor, så bør du sørge for å gjøre dette i år. Slik gjør du det:

1. Kost terrassen fri for løv og skitt.

2. Skyll over med hageslangen og rent vann.

3. Påfør terrasserens med en bred kost. Følg anvisningen på flasken.

4. Skrubb terrassen med en kost/skrubb, og skyll av rensemiddelet med vann. Til slutt vasker du over med mildt eddikvann.

5. La terrassen få tørke helt før du påfører olje.

- Det er viktig at terrassebordene er helt tørre før du begynner å behandle med terrassebeis eller olje, forklarer Hundhausen.

- Det er også viktig at det ikke er for kaldt. Det bør være minst 10 grader, og ikke fuktig vær, den dagen du behandler og minst det første døgnet etter påføring.

TIPS: Overskudd og fukt på overflaten etter behandlingen bør tørkes av med en klut. Beisen eller oljen må nemlig trenge inn i treverket og ikke danne film.

Les også: Vedlikeholdsfritt må vaskes

Vask alle utemøbler

Noe av det aller beste med terrasser og uterom er møblene du har investert i, enten det er solsengen du slapper av med en god bok på, eller spisebord og stoler du inviterer til fest og al fresco-middager ved.

Mange har de siste årene fått øynene opp for såkalte vedlikeholdsfrie møbler til uterommet, men vær klar over at vedlikeholdsfritt ikke betyr at du kan droppe rengjøringen.

- Møbler i plastrotting er tilnærmet helt vedlikeholdsfrie og vil tåle vind i år etter år, forklarer brand manager hos Slettvoll, Liv Norun Moe, til Klikk Bolig og legger til:

TERRASSETID: Endelig kan du begynne å nyte terrassen og det herlige vår- (og snart sommer-) været! Men først bør du klargjøre den ordentlig.
TERRASSETID: Endelig kan du begynne å nyte terrassen og det herlige vår- (og snart sommer-) været! Men først bør du klargjøre den ordentlig. Foto: IKEA

- Men de bør vaskes hver sesong, og dette gjør du enkelt med mildt såpevann (Zalo fungerer fint) og en myk svamp eller klut.

Putetrekk som følger med disse møblene krever også lite jobb, og er impregnerte for å være både vann- og smussavvisende.

- Skulle det være at søl forekommer eller at du har fått en flekk på putetrekkene, så kan disse enkelt vaskes i maskin på 40 grader, forklarer Norun Moe.

Bente Grønlund hos Ballerud Hagesenter tror også mange misforstår vedlikeholdsfritt litt.

- Alle utemøbler, selv om de er merket som vedlikeholdsfrie, trenger litt vask og stell forklarer Grønlund til Klikk Bolig og legger tiL

- Møblene vil jo samle skitt og bli støvete, selv om de står dekket av presenning eller annen plast på vinteren.

Såpe og vann holder i lange baner, mener Malin Skaar, rengjøringsekspert og leder ved Lilleborg Forbrukerservice, til Klikk Bolig.

- En rengjøringsspray er perfekt til dette formålet. Husk imidlertid å skylle godt, slik at ikke skitt og støv fester seg i såprerestene, forklarer hun til Klikk Bolig.

Plastmøbler må også rengjøres, og kan da få samme behandlingen som plastrottingen.

Les også: Slik vasker du huset utvendig

Slik holder du tremøblene fine år etter år

På samme måte som terrassegulvet i tre, så krever også disse møblene litt ekstra TLC.

- Ikke alle bryr seg med å olje tremøblene forklarer Norun Moe.

- Det går fint det også, da vil møblene etter hvert få den karakteristiske måtte grå fargen på overflaten.

HYGGE: Nå skal livet snart leves ute igjen.
HYGGE: Nå skal livet snart leves ute igjen. Foto: FOTO: IKEA

Kommunikasjonsrådgiver Stine Odland hos Ikea tror også det er tremøbler som krever mest vedlikehold

- Vi anbefaler å olje utemøbler i tre én gang per år. Vær dog oppmerksom på at du kan trenge å gjøre dette oftere om det dukker opp riper eller små sprekker i treet, sier hun.

- Tremøbler kan beises for å oppnå bedre holdbarhet.

Odland forklarer at tremøbler bør skjermes for vær og vind, særlig i de månedene de ikke er i bruk.

- Pakk inn og gjem bort. Bare pass på å ha vasket og oljet først, så holder møblene seg fine mye lengre, forklarer eksperten.

TIPS: Et vindtett materiale er det beste å pakke vekk møblene i, men sørg for at sirkulerer litt luft.

Les også: Slik vasker du terrassen

Bruk båtpolish på plastmøblene

Mange har fortsatt de "klassiske" hvite plaststolene i hagen og på terrassen. Disse krever også en innsats om du vil beholde dem hvite.

- Grundig vask hver sesong, og oftere ved behov, må til. Vann og Zalo er supert, forklarer Odland.

Nettstedet Kjerringråd.no har følgende råd for å rengjøre utemøbler av plast:

"Stygge hagemøbler av plast blir som nye igjen med litt båtpolish. Båtpolish er spesielt beregnet på polering av hard plast, og egner seg derfor utmerket til polering av skitne hagemøbler."

Polerer du plastmøblene, er sjansen større for at de vil holde seg skittfrie lengre.

- Bivoks fungerer bra, - Og for all del droppe skuremilder, som kan gi riper i det meste, forklarer Odland.

Les også: Slik bygger du tak på terrassen helt selv

Terrasse-trender 2015

Om du tenker at utemøbler og hage-dekor trenger en liten oppdatering av året, ja så kan det være greit å vite hva du burde satse på av årets trender:

- Farger er på full fart tilbake igjen, forklarer Odland.

- Paletter i primærfarger som rødt, gult blått og grønt er hett i år, og vi ser også mye mønstermiksing.

Odland forklarer også at mange er spesielt opptatte av grønt, både farger, og også å dekorere på terrasser og balkonger med planter - på samme måte som det igjen har blitt trendy å ha mange og store grønnplanter inne.

- Den grønne trenden gjenspeiler bevissthet rundt materialbruk, miljø og fokus på å leve sunt. Man er mer opptatt av å vite at ting er "snille" mot miljø, og man vil vite både hva man spiser og hvor maten kommer fra.

Kommunikasjonsrådgiveren forklarer at flere og flere dyrker både urter og grønnsaker på balkonger, terrasser og i hager.

- Vi har merket at etterspørselen etter redskap og hageutstyr har økt kraftig de siste årene.

Les også: Nå kan du bruke terrassen hele året

GRØNT ER SKJØNT: Nå skal på terrasser og balkonger bugne av grønt.
GRØNT ER SKJØNT: Nå skal på terrasser og balkonger bugne av grønt. Foto: FOTO: IKEA

Vil leve livet ute

Mange velger også å lage egne kjøkken ute, og flytter mer eller mindre både måltider og matlaging ut i sommermånedene.

- Det har også blitt viktig å ha store og funksjonelle spiseplasser ute, og vi ser at det kommer flere og flere løsninger. På samme måte som man har et stort utvalg produkter og løsninger å velge i når man innreder inne, så vil mange også ha samme valgmuligheter når det gjelder å møblere uterommet.

Odland forklarer at flerfunksjonelle løsninger er populære.

- Har man mindre plass ute, så er det spesielt viktig å finne fleksible løsninger og utnytte den plassen man har. Møbler som kan stables, eller er sammenleggbare, gir flere muligheter og utnytter plassen bedre etter behov.

Løsninger i høyden frigir gulvplass og gir mer plass for bevegelse.

- Det finnes ikke alltid stikkontakter tilgjengelig ute på balkonger, men funksjonell og stemningsfull belysning kan løses med solcelledrevne alternativer.

Har man litt større uteplass kan man tenke på terrassen som et rom og innrede den etter hvilke aktiviteter som foregår og hvilket behov man har mener Odland.

- Skap fleksible løsninger som lett kan forvandles - utestue for to eller middag for 12. Bruk bord som kan forlenges og ekstra stoler som kan stables. Definer de ulike sonene og tenk praktisk og funksjonelt når du velger løsning.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning