Inspirasjon terrasse

Få inspirasjon til terrassen

Hent inspirasjon og ideer til din egen veranda fra disse ti terrassene.

INSPIRASJON TIL TERRASSE: Takbalkongen er innredet med tanke på både hverdag og fest.
INSPIRASJON TIL TERRASSE: Takbalkongen er innredet med tanke på både hverdag og fest. Foto: Foto: Margaret M de lange
Publisert Oppdatert

Innreder du terrassen smart, får du maks ut av utelivet. La deg inspirere, og få tips fra disse ti norske terrassene.

Det kan være lurt å klargjøre terrassegulvet før du møblerer og innreder. Har du eksempelvis husket å vaske terrassegulvet? Eller kanskje trenger terrassen en runde med beis eller olje?

Noen gulv krever mindre vedlikehold enn andre, men alle terrassegulv blir penere av å bli klargjort for utesesongen.

Effektivt innredet takterrasse

En takterrasse som for få uker siden lå neddynget i snø, er nå blitt et fullverdig oppholdsrom. Det er ikke mildværets fortjeneste alene. Denne terrassen er innredet som om den skulle vært en spisestuekrok med to benker på hver side av bordet og en komfortabel kurvstol i enden.

Et ungt oliventre rammer inn rommet og bringer litt grønt inn i et ellers urbant miljø.

INNREDET TAKTERRASSE: Takterrassen er innredet av Juni Hjartholm Torjussen.
INNREDET TAKTERRASSE: Takterrassen er innredet av Juni Hjartholm Torjussen. Foto: Foto: Margaret M de lange
PLASTSOFAER PÅ TREPLATTING: De hvite sofaene er designet av designerkongen Philippe Starck, og trenger minimalt vedlikehold.
PLASTSOFAER PÅ TREPLATTING: De hvite sofaene er designet av designerkongen Philippe Starck, og trenger minimalt vedlikehold. Foto: Foto: Maria Reme

Hvit plast mot mørkt treverk

Både husveggen og plattingen er malt mørkebrunt. Slik bindes terrassen til huset, uten videre arkitektoniske grep. De hvite plastsofaene fra Kartell står ute hele året. Plastmøbler trenger bare en skrubb on våren for å bli innbydende igjen.

Det milde klimaet i Lyngdal gjør det mulig å sette ut potteplanter ekstra tidlig på året.

Les også: Oppskrift til hvordan du bygger din egen terrasse

Ny terrasse inntil gammelt hus

Denne takterrassen måler 35 kvm, og ligger på toppen av et nytt tilbygg som ble oppført inntil et delvis ombygd sveitserhus i Farsund.

Ettersom dette er en slags takterrasse var det nødvendig å bygge et rekkverk. Valget falt på stål og glass for at rekkverket skulle bli så diskret som mulig.

For å få enklest mulig tilgang til terrassen, valgte eierne å flytte stue og kjøkken opp til annen etasje.

SKJERMET TERRASSE INNTIL SVEITSERHUSET: Rekkverk i stål og glass er brukt mot panel og skifertak. Det er god plass på den 35 kvm terrassen. Bord og stoler fra danske Skagerak.
SKJERMET TERRASSE INNTIL SVEITSERHUSET: Rekkverk i stål og glass er brukt mot panel og skifertak. Det er god plass på den 35 kvm terrassen. Bord og stoler fra danske Skagerak. Foto: Foto: Espen Grønli
TERRASSE MED STENGULV: Terrassen på Snarøya i Bærum er innredet i flere soner.
TERRASSE MED STENGULV: Terrassen på Snarøya i Bærum er innredet i flere soner. Foto: Foto: Espen Grønli

Stor terrasse, intim sone

Alt blir ikke nødvendigvis enklere og bedre jo større terrassen er. Store terrasser kan føles tomme og lite innbydende om du ikke innreder dem smart.

Denne terrassen på Snarøya i Bærum er innredet i to soner: en sosial, beskyttet loungesone og en mer eksponert sone for soltilbedelse. Små trær i potter bidrar til å avgrense sonene og motvirke det sterile preget som kan oppstå på store, stenbelagte utegulv.

Les også: Velg riktig terrassevarmer

Myk kosekrok i stram plastflett

Rause sofaer og lenestoler i plastrotting har vært den store hagemøbeltrenden i flere år. Det er ikke så rart, ettersom møblene er komfortable, nesten vedlikeholdsfrie og kan kjøpes på ethvert hagesenter i hele landet.

For å unngå at de blir konforme har eieren av denne terrassen myket opp med puter og pledd fra stuen rett innenfor.

Terrassegulvet har fått gråne naturlig med tiden.

KONVENSJONELT: Terrassen er innredet med ordinære flettmøbler, men gitt et personlig preg ved bruk av puter og pledd.
KONVENSJONELT: Terrassen er innredet med ordinære flettmøbler, men gitt et personlig preg ved bruk av puter og pledd. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Betongtrau ble utemøbel

Terrasseleiligheter finnes stort sett over hele landet. Typisk for dem er at terrassene er utstyrt med store betongtrau, som skal innby til å plante små og store vekster.

Ved å forsyne det seks meter lange betongtrauet med to sittebenker og plantekasse fikk interiørdesigner Tove Meldgaard laget et komplett utemøbel samt en liten hage med blomsterkasse til terrassen sin.

Les også: Guide til vedlikeholdsfrie terrassebord

TERRASSEKASSE: Den tradisjonelle balkongkassen i betong er kledd med tre slik at det er blitt sitteplasser på sidene.
TERRASSEKASSE: Den tradisjonelle balkongkassen i betong er kledd med tre slik at det er blitt sitteplasser på sidene. Foto: Foto: Espen Grønli

Seil foruten vind

Seil kan brukes til mer enn bare å drive en båt fremover. Ved å spenne et såkalt solseil over terrassen, hindrer du direkte sollys samtidig som du heller ikke føler at du sitter i skyggen.

I tettbygde boligstrøk bidrar dessuten seilet til å hindre innsyn fra naboer, og sørger dermed for at terrassen oppleves som mer privat.

BESKYTTENDE SEIL: Seilduk er benyttet både som solavskjerming og rekkverk. Prosjektet er ved interiøarkitekt Beba Vaxevanidou-Holøyen
BESKYTTENDE SEIL: Seilduk er benyttet både som solavskjerming og rekkverk. Prosjektet er ved interiøarkitekt Beba Vaxevanidou-Holøyen Foto: Foto: Espen Grønli
ENORM TAKTERRASSE: Terrassen er inspirert av japansk hagekunst, som gjenspeiler naturen og binder terrassen sammen med omgivelsene.
ENORM TAKTERRASSE: Terrassen er inspirert av japansk hagekunst, som gjenspeiler naturen og binder terrassen sammen med omgivelsene. Foto: Foto: Espen Grønli

Terrasse med karpedam

En takterrasse på 250 kvm krever en hel del innredning for ikke å fremstå som en tom parkeringsplass. Dette utearealet på toppen av en bygård ved Grünerløkka er større en selve leiligheten som hører til.

Her har eieren innredet med spisestue, sofagruppe - og prikken over i-en: et lite basseng der karpene svømmer omkring, intetanende om at de befinner seg på byens tak.

Les også: Velg riktig utebelysning til din uteplass

Fargesjokk i bunn

I norske terrasser benyttes i hovedsak naturmaterialer, eventuelt kunstmaterialer i naturfarger. Velger du et sjokkrosa teppe på uteplassen din, kan du være sikker på at du beveger deg motstrøms.

Det finnes i dag en rekke tepper i plastmaterialer som egner seg for utendørs bruk, og som gir en stueaktig effekt på terrassen. Et teppe vil dessuten forhindre flis i foten om du har et oppsprukket terrassegulv som egentlig trengs å skiftes ut eller å slipes.

FARGERIKT UTEROM: Terrassen er innredet med et rosa gulvteppe, og en sofa full av puter i ulike farger og mønstre. Detaljer som blomster, levende lys og lampen over salongbordet gir uterommet et stuepreg.
FARGERIKT UTEROM: Terrassen er innredet med et rosa gulvteppe, og en sofa full av puter i ulike farger og mønstre. Detaljer som blomster, levende lys og lampen over salongbordet gir uterommet et stuepreg. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Brostein for evigheten

Denne uteplassen ligger inntil et Bærumshus fra 1870 på en tomt som er omkranset av skigard. Her passer det dårlig med belegningsstein, plastdekke eller annet industrielt fremstilt terrassegulv.

Brostein i granitt er et valg som ikke krever vedlikehold og som varer evig. Murpeisen i hjørnet kan brukes som grill, men er først og fremst et stemningsskapende element når mørket trenger seg på og temperaturen blir utrivelig.

MØBLERT PÅ STENGRUNN: Møblene er egenimportert, og de fleste putene er funnet på markeder i Thailand. Lykten er fra R.O.O.M., de store kurvene fra Bolina.
MØBLERT PÅ STENGRUNN: Møblene er egenimportert, og de fleste putene er funnet på markeder i Thailand. Lykten er fra R.O.O.M., de store kurvene fra Bolina. Foto: Foto: Ragnar Hartvig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning