Stell av juletre

Slik tar du vare på juletreet

Noen gir julegrana vodka, men det kan du droppe. Her er triksene som holder juletreet friskt.

Publisert Oppdatert

Det er noen enkle triks du kan gjøre for å bevare juletreet ditt til over jul.

Les også: Slik lager mesterkokk Hellstrøm ribbe

Drikk whiskyen selv

Steinar Haugse er daglig leder i Norsk Pyntegrønt Forsøksring og ekspert på hvordan man best mulig tar vare på juletreet.

- Det er viktig å etterfylle med rent vann. Men det aller viktigste er å gjøre et par grep i forkant. Nederst på stammen der treet er kappet av, tettes det igjen i ledningsvevet. For å løse opp dette er det et godt tips å koke treet i 15-20 minutter, sier Haugse.

(For å få til det, trenger du ikke hale treet inn på kjøkkende. Det holder fint å pøse på kokende vann i juletrefoten, red. anm.)

Og kjerringrådet om å bruke vodka, konjakk eller whisky i treet, det kan du nok bare glemme.

- Dette er ikke treet ditt så veldig glad i. Kort sagt tror jeg det finnes bedre bruksområder for både whisky og konjakk, sier Haugse.

Les også: Her er julens beste drikkevarer

Tilvenn treet til klimaet

Et annet viktig triks for å bevare juletreet er å akklimatisere det.

- Ikke flytt treet rett fra kuldegrader og inn i stua. Sett det gjerne i en kald kjellerbod eller garasje, før du flytter det inn i stua, råder Haugse.

Prøv sitronbrus

I tillegg til vodka og konjakk, har eksperten hørt at man kan bruke brus. Det kan være et godt triks, men det er ikke bevist at det virker, ifølge Haugse.

- I prinsippet er et juletre en eneste stor snittblomst. Når du kjøper en rose får du med en pose med et pulver i. Det består av syreregulerende middel pluss sukker. Det er med disse plantene akkurat som med barn. Aktivitetsnivået stiger når de får sukker,sier han.

Her kan du lese mer om hvordan du får et friskt og fint juletre.

PS: Denne saken ble opprinnelig publisert i jula 2008, men rådene er jo fortsatt like gode, så vi kjørte en ønskereprise.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning