Juletre

Få et friskt og fint juletre

Velg det beste juletreet, og la det leve lenge uten brune nåler som drysser.

Stell treet slik at det holder seg grønt og ikke drysser.
Stell treet slik at det holder seg grønt og ikke drysser. Foto: Foto: Istockphoto.com
Sist oppdatert
UNNGÅ STRESSEDE TRÆR: Pass på å avklimatisere treet før du tar det inn i stuevarmen.
UNNGÅ STRESSEDE TRÆR: Pass på å avklimatisere treet før du tar det inn i stuevarmen. Foto: Foto: Scanpix

Stell av juletreet

  • Akklimatisering. Et tre som har stått ute i frost, må gradvis tilvennes inneklimaet. Før treet tas inn i stua, bør det oppbevares på et skyggefullt og kaldt sted, f.eks garasjen eller kjelleren. Klipp av eventuell emballasje så greinene får rette seg ut.
  • Sag en tynn skive ( 2-3 cm) av rotenden før treet settes i juletrefoten med vannbeholder. Det gjør det lettere for treet å ta opp vann.
  • Etterfyll siden med kaldt friskt vann. Om det har noen effekt å blande holdbarhets-middel, sitronbrus eller noe annet i vannet er det delte meninger om.
  • Unngå å plassere treet for nær varmekilder.
  • Kort sagt behandles juletreet slik en gjør med vanlige snittblomster.

Kilde: Norsk Pyntegrønt

Noen vil ha dem tynne og lange, andre liker dem korte og brede. Få liker dem brune og dryssende.

Dersom du er redd for å få et sykt tre som blotter stammen og kler seg naken allerede på selveste julaften, bør du lese dette.

Les også: Dette må du handle til hjemmet før jul

Selvsagt kan du være uheldig å få et dårlig tre fra produsenten. Men hvor mye treet drysser, kommer i stor grad an på hvilken type tre du velger og hvordan du steller det.

Bare kunstig er bedre

Furu har god holdbarhet, og nordmannsedelgran holder godt på nålene i flere uker i stuetemperatur. Men fjelledelgran har en suveren evne til å holde på nålene. Bare kunstige trær er bedre.

- Edelgraner har et bedre nålefeste som gjør at de ikke kaster nålene, sier daglig leder av Norsk Pyntegrønt, Steinar Haugse.

Ikke gi treet sjokk

Avhuggede frosne trær blir sårbare når de trer inn i julevarmen. For at det kalde treet ikke skal få sjokk, må det avklimatiseres før det tas inn i stua.

- Gi det en gradvis tilnærming til romtemperaturen. Treet er i en veldig dyp hvile ute i minusgradene i naturen. Når det kommer inn i høy romtemperatur blir det stressa. Sett det derfor i en kjellerbod eller en garasje, og ha det der i et døgn og før du tar det opp i stua, råder Haugse.

Skjær av stammen

Du bør også skjære av minst én centimeter tykk skive av stammen, fordi det vil ha lagt seg harpiks her. Det tetter vevet som skal transportere vannet.

- Skjærer du av en centimeter, så kan treet ta opp vann og holde langt bedre på nålene sine, sier Haugse.

Etter du har skåret av en flik av stammen, fyller du på med vann, som du etterfyller hver eller annehver dag. Mange blander ut vannet med sitronvann eller sitronbrus, som senker pH-verdien.

- Noen bruker også konjakk eller whisky, men det er ikke påvist vitenskapelig at det virker. Du kommer langt med friskt vann, sier Haugse.

Dyrere trær

KUNSTIG: Dette treet rager 180 centimeter over bakken, og drysser garantert ikke.
KUNSTIG: Dette treet rager 180 centimeter over bakken, og drysser garantert ikke. Foto: Foto: A-møbler

Edelgraner har tradisjonelt ligget i den øvre prisklassen blant juletrærne. Edelgranene varierer i pris etter hvilken type edelgran du vil ha. Fjelledelgran er vanligvis dyrest. Vanlig gran er rimeligst av grantypene.

Se video: Lag fine julekuler!

- Det er store forskjeller mellom forhandlerne og store forskjeller mellom landsdeler. Nordvestlandet er tradisjonelt dyrest på juletrær. Jeg tror prisen på en to meter høy edelgran vil ligge mellom kr 450 og 600 de fleste steder i 2008, sier Haugse.

I år må du også regne å betale litt ekstra for treet, fordi engrossprisen har steget.

Kvalitetsforskjell

I år eksporterer Norge hele 70 000 trær. Det er ny rekord. Men vi importerer også hele 350 000 trær fra Danmark.

- Både i Danmark og i Norge er det store variasjoner i hvor dyktige produsentene er. Derfor vil en del av de importerte trærne være av svært god kvalitet, mens en annen del er av dårligere kvalitet, sier Haugse.

Ettersom det er produsentene som avgjør kvaliteten, kan du altså få et like bra tre på bensinstasjonen som på hagesenteret.

Kunstig tre, takk

For mange, særlig allergikere, kan et kunstig tre være en god løsning. Blant stedene som selger kunstige trær er Europris , Jernia, Plantasjen og Skeidar.

Her finner du Norges Astma- og Allergiforbunds tips til en allergivennlig jul.

På hjemmesiden til Norsk pyntegrønt kan du lese mer om juletrær. De har også en oversikt over hvor du kan dra på selvhogst og gårdsbesøk i ditt fylke.

Les også:

Kjøpeguide: Slik velger du snøfreser

De beste akevittene

Se ekspertene pynte til jul

Denne saken ble første gang publisert 05/12 2008, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også