Ifølge Aftenposten er det store mangler ved norske pepperkakehus.

Vanlige feil er steinharde byggematerialer, dårlig isolerte vegger og tak (?), feil bindemiddel og melis- og vannskader.

- Etter at pepperkakehuset er oppført, oppdager mange svakheter som det er vanskelig og tidkrevende å utbedre.

- Dette kommer gjerne på toppen av et allerede sprengt tidsskjema i ukene før jul. Bakingen blir en hengemyr, sier forskningssjef Kim Robert Lisø ved SINTEF Byggforsk til avisen.

Ifølge SINTEF Byggforsk bygges det godt over 200 000 pepperkakehus før jul.

De mener derfor at forbedringspotensialet er stort.

Forskningsselskapet har derfor laget en utførlig beskrivelse (pdf) av hvordan et pepperkakehus skal bygges.

Den følger oppsettet til Byggforskserien.

Les også: Oppskrift på pepperkakedeig

Her er et forenklet utdrag:

Materialbruk

Tørt og luftig hvetemel, helst brunt sukker, tørt natron som hevemiddel og krydder etter eget ønske og behov.

Væske

Godt flytende sirup og H-melk (eller tynn fløte).

Lim

Smeltet sukker.

Utførelse

Samle alle ingredienser på benken i riktig bruksrekkefølge, samt sørge for at alt verktøy er tilgjengelig før arbeidet starter.

Deigen

Følg din egen oppskrift eller Byggforsk sin.

Heving/modning

La deigen stå natten over på et kjølig sted.

Utvalsing

Kjevle ut deigen mellom to plastfolier, så unngår man at deigen kleber seg på kjevlen.

Steking (brenning)

Husdelene overføres til en smurt plate og stekes ved 2000 C. Store elementer trenger 15 min., små elementer 10. Husk minimum 30 mm avstand mellom elementene under steking, slik at de ikke sveller sammen.

Dekorering

Bruk melisglasur og pynt etter eget ønske og arkitektens (barnas) anvisning.

Montering

Sammenføyning skjer med smeltet sukker, 2 1/2 dl i en vanlig stekepanne. Elementene dyppes i sukkermassen og settes sammen. Vær oppmerksom på at flytende sukker er meget varmt.

Les også: Tid for julebakst

Bygningsekspertene hos Byggforsk har imidlertid flere varianter for hvordan et pepperkakehus kan konstrueres.

Faktabladet konsentrerer seg om det tradisjonelle med saltak, men presenterer blant annet borgvarianten og multielementvarianten. Den siste har et bindingsverk i papp og kledning av pepperkaker.

Et kuriosum i denne sammenheng er knekkebrødvarianten.

Her må imidlertid dører og vinduer skjæres ut med kniv, og i følge SINTEF Byggforsk må det regnes med 25 prosent brekkasje.

Les mer:

Når er det lov å bygge?

La barna bygge med klosser

Delta i Klikks julekalender

Slik unngår du vinterkiloene

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!