Pusse opp stue

Stuen i huset Thea og Peter kjøpte, var nesten for stor. Sjekk hva de gjorde

Thea og Peter Hovland investerte i et lekkert gulv til den store stuen. Fra Bonytts interiørarkitekt fikk de gode råd om soneinndeling.

<b>FØR:</b> Stuen fra 70-tallet hadde en gammel Biri-tapet på veggene, oljet furupanel i taket og gulnet eikeparkett på gulvet. En stor oppmurt gruepeis og en ovn tok mye plass. I bakgrunnen skimtes det gamle kjøkkenet, som ble integrert i et nytt allrom på til sammen rundt 65 kvadratmeter.
FØR: Stuen fra 70-tallet hadde en gammel Biri-tapet på veggene, oljet furupanel i taket og gulnet eikeparkett på gulvet. En stor oppmurt gruepeis og en ovn tok mye plass. I bakgrunnen skimtes det gamle kjøkkenet, som ble integrert i et nytt allrom på til sammen rundt 65 kvadratmeter. Foto: Privat
Publisert

Et stueallrom på omtrent 65 kvadratmeter, som skulle romme mange funksjoner, lå i tilknytning til et lite kjøkken.

– Vi hadde kjøpte nytt hus og fikk denne enorme stuen. Men hvordan gjør man den koselig?, lurte huseier Thea Hovland på.

Paret hadde lurt på om de skulle integrere kjøkkenet, noe interiøraktitekt Ida Lundqvist anbefalte, ellers ville de fått et arbeidskjøkken uten kontakt med spisebordet. Med tre små blir det unødvendig kronglete.

ETTER: Paret har valgt en tunnelpeis, der flammebildet kan nytes både fra tv-stuen, dagligstuen og spisestuen. Den store peisinnsatsen fra Seljord varme har hevedør, slik at man får åpen peis til kos, men kan også lukkes for å varme opp den store stuen.
ETTER: Paret har valgt en tunnelpeis, der flammebildet kan nytes både fra tv-stuen, dagligstuen og spisestuen. Den store peisinnsatsen fra Seljord varme har hevedør, slik at man får åpen peis til kos, men kan også lukkes for å varme opp den store stuen. Foto: Filippa Tredal

– Deretter utarbeidet vi en soneplan for allrommet, som skulle gi plass til viktige funksjoner og alle i familien, uten å overfylles, sier Lundqvist .

Huseier Thea Hovland.
Huseier Thea Hovland. Foto: Filippa Tredal

Interiørarkitektens løsning

En stor peis skulle også på plass, og den er en sentral del av planen fra begynnelsen. I tillegg er det sone for lek, for kos og for besøk – som gjør at mange aktiviteter kan foregå her samtidig.

– Jeg tegnet også en takhylle som bidrar til sonedelingen uten å komme i veien for utsikten, men den har paret foreløpig valgt å vente med, sier interiørarkitekten.

– En bevisst plassering avsofagruppene og bruk avgulvtepper gjør at sonenenesten gir seg selv, sier hun.

Les også: Besøkende hos Ann Kristin og Alexander kan ikke unngå å legge merke til det spesielle ved huset

UTSIKT: Fra dagligstuen er det utsikt over byen og helt til Byfjorden, som nytes best fra en myk sofa fra Ikea. Både vegger og tak er malt i nyansen Refleksjon 1622 fra Jotun.
UTSIKT: Fra dagligstuen er det utsikt over byen og helt til Byfjorden, som nytes best fra en myk sofa fra Ikea. Både vegger og tak er malt i nyansen Refleksjon 1622 fra Jotun. Foto: Filippa Tredal
SONER: Møblene i spisestuen hadde paret med seg fra sin forrige bolig. Bordet er fra Hay og stolene fra Søstrene Grene, mens benken er fra Theas barndomshjem. For å integrere de mørke møblene i allrommet, foreslo interiørarkitekten å ta igjen svart i lekehjørnet og i interiørdetaljer, som blomsterpottene fra Ferm Living.
SONER: Møblene i spisestuen hadde paret med seg fra sin forrige bolig. Bordet er fra Hay og stolene fra Søstrene Grene, mens benken er fra Theas barndomshjem. For å integrere de mørke møblene i allrommet, foreslo interiørarkitekten å ta igjen svart i lekehjørnet og i interiørdetaljer, som blomsterpottene fra Ferm Living. Foto: Filippa Tredal

Valg av farger og materialer

Gulv: kr 75 000

Peis, Inkludert montering, men ikke pipe: kr 90 000

Vegger/tak: kr 50 000

Møbler: kr 100 000

Totalt: kr 315 000

Se mer

Familien ønsket et moderne, lyst hjem med hvite tak og vegger.

– Takpanelet var i god stand, så det er beholdt og malt. Man bør unngå matt maling på tre, det blir veldig «tørt» og tungt.

Her er det også lavt under taket, slik at en blank maling gir mer lys og løft. Veggene fikk gipsplater som er malt i samme farge som taket, mens gulvet er nytt. Paret valgte et flott gulv.

Gulvteppet er fra Ikea og sofabordet fra Muuto. Puter og pynt er fra Møbelringen.
Gulvteppet er fra Ikea og sofabordet fra Muuto. Puter og pynt er fra Møbelringen. Foto: Filippa Tredal
Hvite vegger er mindre definerende enn mørkere farger, slik at det blir enda viktigere å definere sonene med møbler og tekstiler. Den lyse sofaen varmes opp med noen fargerike puter og levende blomster på sofabordet. Over sofaen henger et bilde av Einar Kleveland.
Hvite vegger er mindre definerende enn mørkere farger, slik at det blir enda viktigere å definere sonene med møbler og tekstiler. Den lyse sofaen varmes opp med noen fargerike puter og levende blomster på sofabordet. Over sofaen henger et bilde av Einar Kleveland. Foto: Filippa Tredal

Parketten bidrar til å binde rommet og sonene sammen.

– I tillegg var tanken å gjennomføre noen mørke møbler som «popper» litt mot de hvite veggene, sier Lundqvist.


– Det er blitt et så deilig allrom. Huset er stort, men vi er her 90 prosent av tiden, sier huseieren.

SONER: Skissen viser sonene i det store rommet.
SONER: Skissen viser sonene i det store rommet.
KJØKKEN: Er en del av stuen.
KJØKKEN: Er en del av stuen. Foto: Filippa Tredal

Styling: Rikke Bye-Andersen.

Les også: Hytta hadde stått ubrukt i flere år. Så flyttet stjernedesigneren inn

Denne saken ble første gang publisert 31/01 2022.

Les også