bolig

Besøkende hos Ann Kristin og Alexander kan ikke unngå å legge merke til det spesielle ved huset

Minimalistisk med marokkanske innslag, slik beskriver Ann Kristin hjemmet sitt.
Og med praktfull natur på alle kanter er tv-skjermen erstattet med store vinduer!

Ann Kristin og ektemannen Alexander er begge kiropraktorer og driver Instagramkontoen @natural_born_parenting, hvor de deler informasjon om barns utvikling og gir generelle livsstilsråd.
Ann Kristin og ektemannen Alexander er begge kiropraktorer og driver Instagramkontoen @natural_born_parenting, hvor de deler informasjon om barns utvikling og gir generelle livsstilsråd. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Sist oppdatert

– Stuen er absolutt mitt favorittsted; utsikten er vakker uansett årstid, sier Ann Kristin Homdrum og nevner både mektige fjell og magisk tåke over fjorden.

– Det å sitte i sofaen med en kopp te når vinden blåser utenfor, føles helt nydelig. Spesielt nå når jeg har vært i permisjon kan jeg sitte og nyte utsikten fra sofaen.

Huset ved strandkanten på Forus sto klart i 2013, og det har med sine 260 kvadratmeter plass til både egne soner for de ulike familiemedlemmene og sjenerøse fellesarealer. I andre etasje er det fire soverom, bad og tv-rom, mens første etasje er viet til stue og kjøkken som ligger i fil, bare adskilt av en vegg med peisinnsats som går tvers gjennom veggen.

Store vinduer på begge sider gir gjennomgående lys i hele etasjen, og den luftige følelsen understrekes ytterligere av det hvitmalte tretaket, som reflekterer lyset videre inn i rommene.

– Dette er et sosialt hjem, og vi har både barnas kamerater, familie og venner på besøk omtrent daglig, forteller Ann Kristin.

Familiens hus på Forus har sjøen som nabo og henter sin grå palett fra sand og svaberg. Arkitektene Siri Hopperstad og Thelma Thybo har tegnet bygget som sto klart i 2013.
Familiens hus på Forus har sjøen som nabo og henter sin grå palett fra sand og svaberg. Arkitektene Siri Hopperstad og Thelma Thybo har tegnet bygget som sto klart i 2013. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Interiørets dempede palett gjør at hverdagslige stilleben får noe litt poetisk over seg, som her på kjøkkenbordet hvor vann og frukt pleier å stå fremme.Uterommets utforming er en forlengelse av husets minimalistiske formspråk, og her får naturen spille hovedrollen. Et japansk kirsebærtre og et boblebad er nedfelt i Kebony-tredekket på terrassen. I bakgrunnen skimtes Gandsfjorden. 
Interiørets dempede palett gjør at hverdagslige stilleben får noe litt poetisk over seg, som her på kjøkkenbordet hvor vann og frukt pleier å stå fremme.Uterommets utforming er en forlengelse av husets minimalistiske formspråk, og her får naturen spille hovedrollen. Et japansk kirsebærtre og et boblebad er nedfelt i Kebony-tredekket på terrassen. I bakgrunnen skimtes Gandsfjorden.  Foto: Yvonne Wilhelmsen

Varige materialer

Bruken av betong er utvilsomt et blikkfang for dem som kommer på besøk. Materialet er brukt gjennomgående i hele huset, og det skaper en stram og ujålete ramme rundt innredningen.

– Vi syns betong gir et fint og rent, men samtidig tøft uttrykk. Det er praktisk, tidløst, solid og vedlikeholdsfritt. Det gir et supert inneklima, fordi det er et pustende naturmateriale som også regulerer varme og kulde. Det er dessuten en brannsikker konstruksjon, fremhever Ann Kristin, som er opptatt av at betong er varig og robust.

Hvem?

Ann Kristin S. Homdrum (43) og Alexander Homdrum (42), Ava (10), Aiden (7) og Angel (8 md.) + katten Løvetann.

Hva?

Enebolig på 260 kvm over to plan, bygget i 2013.

Hvor?

Forus, midt mellom Stavanger og Sandnes.

– Betong er et energieffektivt materiale, som over tid vil spare oss for mange utgifter til både oppvarming og nedkjøling av boligen. Betongbygg kan stå i 25–30 år før du trenger å gjøre noe. Det betyr at vi slipper både utgifter og arbeid som følge av vedlikehold av huset. Det har også lang levetid, så alt i alt er dette gode grunner til å velge betong til tross for et generelt høyt utslipp av CO₂ i produksjonen.

– Bærekraft er i det hele tatt viktig for oss. Tre er jo et levende, mykt og giftfritt naturmateriale, som vi har brukt både på vegger og tak innendørs. Arkitektene som tegnet huset, Thelma Thybo og Siri Hopperstad, var veldig flinke til å fortelle oss om de ulike materialene da vi skulle gjøre disse valgene.

Les også: Ekteparet Kjos viser frem hytta

Stuen er familiens naturlige samlingspunkt, og målet med innredningen har vært å skape et sted der både små og store trives.

– Stuen vår er der vi ønsker å skape et inspirerende miljø, med en følelse av ro. Derfor har vi bevisst valgt ikke å ha tv her.

Når man går fra kjøkkenet og inn i stuen, møtes man av dette synet – en luftig og samtidig lun stue med flott lysinnslipp og store vinduer ut mot naturen. Kunstverket over sofaen er av Elin Melberg. Planen er at det skal suppleres med arbeider fra andre kunstnere etter hvert. Spiletaket i hvitvasket furu har integrerte lyspunkter, som ved hjelp av dimmere kan skape ulike stemninger i rommet. Den store, svarte krukken i fiberbetong er fra &Tradition, kjøpt hos Bohemia.
Når man går fra kjøkkenet og inn i stuen, møtes man av dette synet – en luftig og samtidig lun stue med flott lysinnslipp og store vinduer ut mot naturen. Kunstverket over sofaen er av Elin Melberg. Planen er at det skal suppleres med arbeider fra andre kunstnere etter hvert. Spiletaket i hvitvasket furu har integrerte lyspunkter, som ved hjelp av dimmere kan skape ulike stemninger i rommet. Den store, svarte krukken i fiberbetong er fra &Tradition, kjøpt hos Bohemia.
Fløyelssofaen Mr. Big fra Bolia har en dyp blåfarge som står fint til betongen på gulv og vegger. I bakgrunnen skimtes speilet Pond og sidebordet Rotben, begge fra Ferm Living, kjøpt hos Bohemia i Stavanger. Det er også sofabordet Fly fra &Tradition og Beni Ourain-teppet.
Fløyelssofaen Mr. Big fra Bolia har en dyp blåfarge som står fint til betongen på gulv og vegger. I bakgrunnen skimtes speilet Pond og sidebordet Rotben, begge fra Ferm Living, kjøpt hos Bohemia i Stavanger. Det er også sofabordet Fly fra &Tradition og Beni Ourain-teppet. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Huset har et moderne uttrykk, preget av en dominerende materialpalett som skaper harmoni og helhet.

– Jeg liker at det er rene linjer med betong og tre i nesten alle rom. Men jeg er også svak for det marokkanske, og det finnes innslag fra Marokko litt overalt. Dessuten prøver jeg å ha en del små møbler eller personlige bilder, som jeg føler bidrar til å få en lun stemning. Det gir hjemmet «det lille ekstra».

Les også: «Vi kranglet for første gang i puteavdelingen på Ikea og avsluttet med «silent treatment» over kjøttbollene»

Se flere bilder i bildeserien:

Husets arkitektur gjør maksimalt ut av det vakre lyset langs Rogalandskysten. De rosa stolene er vintage og viser hvordan Ann Kristin liker å mikse ulike stiler.
Husets arkitektur gjør maksimalt ut av det vakre lyset langs Rogalandskysten. De rosa stolene er vintage og viser hvordan Ann Kristin liker å mikse ulike stiler. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Kjøkkenet er ikke bare pent å se på, men også praktisk utformet for å fungere godt for en familie som gjerne samles for å lage mat og spise sammen. Den gjennomførte bruken av hvitvasket eik, på både fronter, sider og benkeplaten på øya, gjør at innredningen oppleves som et møbel i rommet.
Kjøkkenet er ikke bare pent å se på, men også praktisk utformet for å fungere godt for en familie som gjerne samles for å lage mat og spise sammen. Den gjennomførte bruken av hvitvasket eik, på både fronter, sider og benkeplaten på øya, gjør at innredningen oppleves som et møbel i rommet.
– Jeg elsker når hele familien i helgene står sammen og lager god mat og har på høy musikk, gjerne danser og ler. Det er den beste følelsen i verden, forteller Ann Kristin. Kjøkkeninnredningen i hvitvasket eik er plassbygget av Austvoll Tre & Design, mens den integrerte viften og hvitevarene er fra Miele. Den massive betongveggen, som skiller stue og kjøkken, er gjort mer luftig med gjennomgående peis og en hylle der dekorative objekter får vist seg frem. 
– Jeg elsker når hele familien i helgene står sammen og lager god mat og har på høy musikk, gjerne danser og ler. Det er den beste følelsen i verden, forteller Ann Kristin. Kjøkkeninnredningen i hvitvasket eik er plassbygget av Austvoll Tre & Design, mens den integrerte viften og hvitevarene er fra Miele. Den massive betongveggen, som skiller stue og kjøkken, er gjort mer luftig med gjennomgående peis og en hylle der dekorative objekter får vist seg frem.  Foto: Yvonne Wilhelmsen
Ved den gjennomgående peisen, på kjøkkensiden, står en vakker skjenk med en del tiår bak seg. Den varme trefargen på møbelet blir understreket av de grå tonene på vegger og gulv.
Ved den gjennomgående peisen, på kjøkkensiden, står en vakker skjenk med en del tiår bak seg. Den varme trefargen på møbelet blir understreket av de grå tonene på vegger og gulv. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Ved spisebordet fra Hay samles familien til middag, som oftest laget av Alexander, og til større sammenkomster. Stolene InBetween er fra &Tradition, kjøpt hos Bohemia, mens pendelen Bocci er fra Kielland. Over peisinnsatsen fra Rais henger enda et verk av Elin Melberg, mens bysten i glasskapet er kjøpt på et galleri i Oslo. På spisebordet står blant annet vaser fra Louise Roe.
Ved spisebordet fra Hay samles familien til middag, som oftest laget av Alexander, og til større sammenkomster. Stolene InBetween er fra &Tradition, kjøpt hos Bohemia, mens pendelen Bocci er fra Kielland. Over peisinnsatsen fra Rais henger enda et verk av Elin Melberg, mens bysten i glasskapet er kjøpt på et galleri i Oslo. På spisebordet står blant annet vaser fra Louise Roe. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Tulip-bordet fra 1957 føles like moderne mange tiår senere, her i selskap med stoler fra Gervasoni og en tradisjonell lampe fra Marokko.
Tulip-bordet fra 1957 føles like moderne mange tiår senere, her i selskap med stoler fra Gervasoni og en tradisjonell lampe fra Marokko. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Trappen i hvitvasket eik er som en funksjonell utsmykning i stuen, og den er designet spesielt for dette huset.
Trappen i hvitvasket eik er som en funksjonell utsmykning i stuen, og den er designet spesielt for dette huset.
Servantbenken i hvitvasket eik er laget av Austvoll Tre & Design, det samme materialet som er brukt i kjøkkeninnredningen. 
Servantbenken i hvitvasket eik er laget av Austvoll Tre & Design, det samme materialet som er brukt i kjøkkeninnredningen.  Foto: Yvonne Wilhelmsen
Den turkise fliseveggen på badet gir en energiboost for den som skal ta seg en dusj. Flisene er fra Made a Mano og dusjen fra FM Mattsson.
Den turkise fliseveggen på badet gir en energiboost for den som skal ta seg en dusj. Flisene er fra Made a Mano og dusjen fra FM Mattsson. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Eneboligens betongelementer er synlige også på foreldresoverommet, mens tregulvet og de duse fargene på tekstilene myker opp og bidrar til en rofylt atmosfære. Sengetøy og puter er fra Society, nattbordet fra Gervasoni og lampen fra Santa & Cole. Bildet er fra Alium og teppet fra H&M Home. 
Eneboligens betongelementer er synlige også på foreldresoverommet, mens tregulvet og de duse fargene på tekstilene myker opp og bidrar til en rofylt atmosfære. Sengetøy og puter er fra Society, nattbordet fra Gervasoni og lampen fra Santa & Cole. Bildet er fra Alium og teppet fra H&M Home.  Foto: Yvonne Wilhelmsen
De plassbygde garderobeskapene ligger i den delen av soverommet hvor det er lavere under taket. På den måten oppleves det som en annen sone enn sovedelen.
De plassbygde garderobeskapene ligger i den delen av soverommet hvor det er lavere under taket. På den måten oppleves det som en annen sone enn sovedelen.

Jeg er veldig glad i hjemmet mitt, det er barndomshjemmet til barna våre, og denne utsikten er jeg ganske sikker på at vi ikke får noe annet sted. Så hver dag er jeg takknemlig for å få bo her. 

Min boligreise begynte i en bygård på Grünerløkka i Oslo, deretter har jeg bodd i Australia og England før jeg kjøpte en minimalistisk leilighet i Sandnes i 2005. Etter hvert ble det familieliv, og vi havnet her. 

For at hjemmet skal fungere må det være praktisk i det daglige, særlig på kjøkkenet og vaskerommet. 

Det siste jeg kvitter meg med er Royal Copenhagen-serviset som jeg har arvet.

Det viktigste jeg har lært om å bygge, er å tenke praktisk. Hvis jeg skulle bygget hus igjen, ville jeg gjerne hatt litt større barnerom og et oppholdsrom for barna, pluss treningsrom og større vaskerom. Og kuttet ut balkongen i andre etasje! 

Se mer

Denne saken ble første gang publisert 16/11 2021, og sist oppdatert 29/11 2021.

Les også