Renoverte en enebolig på 250 kvadratmeter

Huset fra 1971 ser ikke helt sånn ut lenger ...

Ønskelisten til Synnøve og Marcus var lang, men de fant drømmeboligen. Den måtte bare totalrenoveres først.

<b>FØR:</b> Eneboligen fra 1971 på 250 kvm over to plan, er totalrenovert og modernisert.
FØR: Eneboligen fra 1971 på 250 kvm over to plan, er totalrenovert og modernisert. Foto: Privat
Sist oppdatert

Kristianslyst i Stavanger: Synnøve Krog (29) er en helfrelst randonee-entusiast (skifjellklatring), mens Marcus Risanger (30) kaller seg finværssyklist.

Sport og friluftsliv har en stor plass i hverdagen til paret som nå har kjøpt sin første enebolig sammen.

– Marcus hadde hverken fjellstøvler eller regntøy da vi møttes, så det måtte vi fikse. Nå går vi mye turer sammen, og jeg tror han liker det, sier hun.

Marcus bekrefter dette, selv om han kanskje ikke har like stort behov som Synnøve for å sove ute.

<b>ETTER:</b> Det gamle huset er ikke til å kjenne igjen, men så er det også bare skjelettet som er beholdt.
ETTER: Det gamle huset er ikke til å kjenne igjen, men så er det også bare skjelettet som er beholdt. Foto: Lise Bjelland

– Jeg er veldig glad i PlayStation og trives i sofaen også. Synnøve sliter mer med det. Men det er litt rart at den av oss som alltid fryser her hjemme, er den som helst sover ute i hengekøye i minus 10! sier han.

Les også: Hytta hadde stått ubrukt i flere år. Så flyttet stjernedesigneren inn

EIERNE: Synnøve Krog og Marcus Risanger.
EIERNE: Synnøve Krog og Marcus Risanger. Foto: Lise Bjelland

Synnøve Krog (29) og Marcus Risanger (30). Hun er produksjonsansvarlig for plastgjenvinning i Ivar IKS, han er senioranalytiker i Three60energy, et konsulentselskap i oljebransjen.

Synnøve var en aktiv orienteringsløper til hun rev et leddbånd i ankelen, som brått gjorde slutt på løping i ulendt terreng. Hun ble nødt til å finne andre måter å tilfredsstille utforskertrangen, og redningen ble randonee om vinteren, de stive støvlene gir nødvendig støtte, og fjellturer om sommeren. Aller helst med en overnatting eller to i hengekøye eller telt.

Se mer

Klare for å bo sammen

Etter noen år som kjærester, var Synnøve og Marcus klare for samboerskap.

Da flyttet hun fra Haugesund og inn i hans fireroms blokkleilighet, rett utenfor sentrum av Stavanger.

Med 70 kvadratmeter til to mennesker var det ikke først og fremst plass de manglet da de gikk på boligjakt noen år senere, men «rom for fremtiden» som de kaller det.

ILDSTED: Midt i allrommet står en stor peis. Omrammingen er bygget ekstra stor for å «skjule» at det står en bærebjelke midt i rommet. – Å gjøre et problem til et blikkfang er et genialt trekk, mener Marcus. Chestina Sofa i beige velur og Hampton salongbord er fra Cadell Design, hvor også bordlampen og konsollbordet er fra. Gulvteppet er fra Ikea.
ILDSTED: Midt i allrommet står en stor peis. Omrammingen er bygget ekstra stor for å «skjule» at det står en bærebjelke midt i rommet. – Å gjøre et problem til et blikkfang er et genialt trekk, mener Marcus. Chestina Sofa i beige velur og Hampton salongbord er fra Cadell Design, hvor også bordlampen og konsollbordet er fra. Gulvteppet er fra Ikea. Foto: Lise Bjelland

– Vi var veldig ferdige med å bo i leilighet, og vi ønsket oss frihet til å borre i veggen på en søndag og vedlikeholde boligen vår som vi vil, sier Marcus.

En annen viktig del av boligjakten var å finne et sted de kunne bo i mange år, noe som innebar et stort hopp i pris og størrelse.

– Derfor så vi etter en enebolig med utleiedel, som både gir fleksibilitet og er økonomisk smart, sier Marcus.

– Målet var å skape en base for fremtiden, vi ønsker å bygge vårt hjem over tid, sier Synnøve.

Drømmeprosjektet

Paret så etter en bolig med riktig design, og rom som legger til rette for aktivitetene de holder på med. Det skulle ligge sentralt, med maks et par busstopp til sentrum for quiz og øl i ukedagene, og med butikker og nødvendigheter i nærheten.

Selv om ønskelisten var lang, fant paret drømmeprosjektet i en gammel enebolig fra 70-tallet, som skulle totalrenoveres.

Mulig det var formen på den brede mønekanten og en utsikt til verden gjennom en hel kortside med vindu, som minner om et gigantisk telt. De falt pladask for 70-tallshuset da de var på boligjakt.

– Beliggenheten er en rolig oase, passelig nært sentrum. Det var også perfekt at boligen var ferdig tegnet, men at vi kunne være med å bestemme detaljer som farger, gulv og fliser, sier Marcus.

SVART KJØKKEN: Kjøkkenet fra Aubo har dører i svart fenixlaminat, et supermatt og ripefritt materiale, samt benkeplate i grå laminat. Paret er glad i å lage mat og ha gjester. Derfor har de plassert koketoppen på kjøkkenøya, slik at de kan ha kontakt med gjestene. For å unngå takvifte, med nesten fire meter under taket, har de valgt koketopp fra AEG med integrert ventilator. Barstolene ML42 er fra By Lassen. Legg merke til de svarte stikkontaktene, som forsvinner mot bakgrunnen – en detalj man ikke lar gå fra seg når stefar er elektriker.
SVART KJØKKEN: Kjøkkenet fra Aubo har dører i svart fenixlaminat, et supermatt og ripefritt materiale, samt benkeplate i grå laminat. Paret er glad i å lage mat og ha gjester. Derfor har de plassert koketoppen på kjøkkenøya, slik at de kan ha kontakt med gjestene. For å unngå takvifte, med nesten fire meter under taket, har de valgt koketopp fra AEG med integrert ventilator. Barstolene ML42 er fra By Lassen. Legg merke til de svarte stikkontaktene, som forsvinner mot bakgrunnen – en detalj man ikke lar gå fra seg når stefar er elektriker. Foto: Lise Bjelland

De fikk endret litt på det elektriske, datapunkter og stikkontakter, slikt som er vanskelig når veggene er ferdig gipset.

– Også flyttet vi koketoppen fra under vinduet over til kjøkkenøya, ettersom vi liker å ha gjester og ønsker kontakt med dem mens vi lager mat, forteller Marcus.

Det aktive paret har også mye utstyr til sport og friluftsliv, som skulle finne sin plass.

– Et av de viktigste grepene vi gjorde i planprosessen, var å endre fra garasje med carport til carport og sykkelparkering. Systemet er slik at vi kan flytte syklene rett over på bilen, og det er superpraktisk. Vi planlegger å lage et system for å senke takboksen rett ned på bilen også, forteller Marcus.

Les også: «Vi kranglet for første gang i puteavdelingen på Ikea og avsluttet med «silent treatment» over kjøttbollene»

Bedre enn forventet

Fra de kjøpte til de kunne flytte inn sommeren 2021, gikk det bare seks måneder, men førsteinntrykket overgår forventningene.

– Vi var veldig spent på hvordan det ville være å bo med så store vinduer. Ville vi føles oss på utstilling? Men den luftige stemningen er enda bedre enn vi trodde; vi føler oss som ute når vi er inne, samtidig som privatsfæren er sikret ved hjelp av hekken. På sidene gjør spilene i fasaden at vi kan se ut, mens naboene ikke har direkte innsyn, sier Marcus.

Paret var også bekymret for at stueallrommet skulle bli for lite.

– Det er på 60 kvadratmeter, men vi skjønte ikke hvor stort det var før vi fikk inn møbler!

MODERNISERT: Huset fra 1971 har gjennomgått en seriøs moderniseringsprosess av Herlige Hus, et boligbyggefirma i Stavanger. Alle karmer er satt inn med egendesignet farge, og terrassebordene er fra Møre Royal. Her står to Falholmen utebord og Fanbyn stoler fra Ikea, sammen med puter og lykt fra Cadell Design.
MODERNISERT: Huset fra 1971 har gjennomgått en seriøs moderniseringsprosess av Herlige Hus, et boligbyggefirma i Stavanger. Alle karmer er satt inn med egendesignet farge, og terrassebordene er fra Møre Royal. Her står to Falholmen utebord og Fanbyn stoler fra Ikea, sammen med puter og lykt fra Cadell Design. Foto: Lise Bjelland

I det lange livsløp

Boligbyggefirmaet Herlige Hus fra Stavanger har stått for oppgraderingen.

Boligen var et tidstypisk, halvannenetasjes rektangulært «typehus» fra 1971, med 134 kvm grunnflate, pluss uinnredet kjeller og kaldloft kun egnet for lagring. Huset var hverken påbygd eller utsatt for store endringer siden byggeåret.

Boligen er utviklet med tanke på det å bo rent praktisk, samt ha et estetisk uttrykk.

Huset skal kunne følge Synnøve og Marcus de neste 20–30 årene, med stue, kjøkken, hovedbad og tre soverom i grunnplanet, mens underetasjen har et stort bad og et fleksibelt boareal, pluss en leilighet med to soverom og bad som kan leies ut eller integreres i boligen.

Det estetiske uttrykket er moderne, med klassiske farge- og material-valg, slik at boligen er pen og funksjonell også om 20 år.

ÅPENT ROM: Allrommet på 60 kvadratmeter rammes inn av utsikten, siden hele endeveggen består av vinduer. Rommet er malt i nyansen Kalk 10341 fra Jotun, som reflekterer himmelen. På den ene siden ligger kjøkkenet, med spisestue vis-à-vis, og en sofagruppe innenfor. Spisebordet fra Cadell Design har en rustikk, svartbeiset eikeplate, som med ileggsplater gir plass til tolv. Stolene Fanbyn fra Ikea, lik som på uteplassen, gjør det enkelt å tilføre flere sitteplasser. Matrix taklampe er fra Eichholtz og gulvteppet fra Ikea.
ÅPENT ROM: Allrommet på 60 kvadratmeter rammes inn av utsikten, siden hele endeveggen består av vinduer. Rommet er malt i nyansen Kalk 10341 fra Jotun, som reflekterer himmelen. På den ene siden ligger kjøkkenet, med spisestue vis-à-vis, og en sofagruppe innenfor. Spisebordet fra Cadell Design har en rustikk, svartbeiset eikeplate, som med ileggsplater gir plass til tolv. Stolene Fanbyn fra Ikea, lik som på uteplassen, gjør det enkelt å tilføre flere sitteplasser. Matrix taklampe er fra Eichholtz og gulvteppet fra Ikea. Foto: Lise Bjelland

Som en basecamp

– For oss er hjemmet en basecamp for livet; et sted hvor vi planlegger, pakker og gjør oss klare til nye eventyr, sier de to.

– Vår boligreise er ikke akkurat så lang. Vi eide hver vår leilighet sentralt i Stavanger (Marcus) og Haugesund (Synnøve), før vi sammen kjøpte denne eneboligen. Her er vi for oss selv og kan bestemme akkurat hvordan vi vil ha det både ute og inne. For at et hjem skal fungere for oss, ønsker vi plass til alt vi trenger, uten å måtte flytte på så mange ting, og at alle ting har en fast og lett tilgjengelig plass. Ikke minst at vi liker atmosfæren og stemningen.

Det viktigste de har lært er å bruke god tid på å tenke ut løsninger.

– Hvis magefølelsen ikke er god, så har du ikke funnet riktig løsning ennå. Det siste vi kvitter oss med er de store vinduene og takhøyden i stueallrommet. Atmosfæren her er helt fantastisk.

Les også: Besøkende hos Ann Kristin og Alexander kan ikke unngå å legge merke til det spesielle ved huset

SKILLVEGGER: Spilene foran vinduet sikrer utsikt og skjermer mot innsikt, en detalj som tas opp igjen i skilleveggen mellom kjøkken og gang. Løsningen letter kommunikasjonen mellom kjøkken og inngang og sørger for mer dagslys på gangen. Hundeskålene brukes av Spencer, en bichon frisé som tilhører Marcus' mamma som jobber offshore. – Det er genialt å ha hund på deltid, mener Synnøve.
SKILLVEGGER: Spilene foran vinduet sikrer utsikt og skjermer mot innsikt, en detalj som tas opp igjen i skilleveggen mellom kjøkken og gang. Løsningen letter kommunikasjonen mellom kjøkken og inngang og sørger for mer dagslys på gangen. Hundeskålene brukes av Spencer, en bichon frisé som tilhører Marcus' mamma som jobber offshore. – Det er genialt å ha hund på deltid, mener Synnøve. Foto: Lise Bjelland
SMARTE LØSNINGER: De innebygde hyllene er kledd med samme treverk som vinduskarmene og er dekorative i seg selv. Kurven med strikketøy er Synnøves. – Jeg prøver også å lære meg å sy, jeg vil kunne reparere ting, sy om og gjøre om gamle skjorter til noe nytt.
SMARTE LØSNINGER: De innebygde hyllene er kledd med samme treverk som vinduskarmene og er dekorative i seg selv. Kurven med strikketøy er Synnøves. – Jeg prøver også å lære meg å sy, jeg vil kunne reparere ting, sy om og gjøre om gamle skjorter til noe nytt. Foto: Lise Bjelland
ROM FOR ROT: Entreen er en hyggelig velkomst med en stumtjener, speil, stol og sidebord – alt fra Cadell Design. Like utenfor bildet er garderobe og toalett. En skyvedør kan lukke av mellom allrommet og en mer privat fløy med tre soverom og et stort bad. – Det er veldig mye vindu i allrommet, så det er fint å kunne lukke av og ikke være på utstilling når vi valser rundt halvnakne. At vi kan hive rotet inn her når vi får besøk er også en fordel, sier Synnøve, som er ekstra glad for at utbygger tenkte på å lage toalett med tilgang fra allrommet, slik at gjestene slipper å gå inn i familiefløyen.
ROM FOR ROT: Entreen er en hyggelig velkomst med en stumtjener, speil, stol og sidebord – alt fra Cadell Design. Like utenfor bildet er garderobe og toalett. En skyvedør kan lukke av mellom allrommet og en mer privat fløy med tre soverom og et stort bad. – Det er veldig mye vindu i allrommet, så det er fint å kunne lukke av og ikke være på utstilling når vi valser rundt halvnakne. At vi kan hive rotet inn her når vi får besøk er også en fordel, sier Synnøve, som er ekstra glad for at utbygger tenkte på å lage toalett med tilgang fra allrommet, slik at gjestene slipper å gå inn i familiefløyen. Foto: Lise Bjelland
FIRE BAD: – Boligen har fire bad, noe som burde holde lenge for oss to, ler Synnøve. Hovedbadet har Matrix Pro Grey fliser, 30 x 60 cm, fra Modena. Servantskapet er fra Aubo, speilet fra Foss bad og Venezia-badekaret fra Megaflis. Synnøve påpeker at her skal stikkontakten byttes til grå.
FIRE BAD: – Boligen har fire bad, noe som burde holde lenge for oss to, ler Synnøve. Hovedbadet har Matrix Pro Grey fliser, 30 x 60 cm, fra Modena. Servantskapet er fra Aubo, speilet fra Foss bad og Venezia-badekaret fra Megaflis. Synnøve påpeker at her skal stikkontakten byttes til grå. Foto: Lise Bjelland
LUNT SOVEROM: Panelveggene på soverommet består av freste plater, som er malt i nyansen St. Pauls Blue 5030 fra Jotun. Sengegavl, nattbord, lamper, sengeteppe og puter er fra Cadell Design. Gulvteppet er fra Ikea. <br>– Vi elsker å våkne her. Luften er fantastisk frisk selv etter en lang natt, det skyldes nok det balanserte ventilasjonsanlegget. Vi ante virkelig ikke hvor stor forskjell det utgjør, sier Marcus.
LUNT SOVEROM: Panelveggene på soverommet består av freste plater, som er malt i nyansen St. Pauls Blue 5030 fra Jotun. Sengegavl, nattbord, lamper, sengeteppe og puter er fra Cadell Design. Gulvteppet er fra Ikea.
– Vi elsker å våkne her. Luften er fantastisk frisk selv etter en lang natt, det skyldes nok det balanserte ventilasjonsanlegget. Vi ante virkelig ikke hvor stor forskjell det utgjør, sier Marcus.
Foto: Lise Bjelland

.

Denne saken ble første gang publisert 03/12 2021, og sist oppdatert 19/12 2022.

Les også