pusse opp kjellerrom

Ikke-sted ble lekestue

Kjellerrommet ble ikke engang brukt av barna. Nå er rommet blitt en trivselssone for store og små, og det er lek her hver dag.

PUSSE OPP KJELLERROM: Familien hadde et kjellerrom som ikke ble brukt, nå har de fått et oppholdsrom som brukes både som lekestue og hjemmekontor,
PUSSE OPP KJELLERROM: Familien hadde et kjellerrom som ikke ble brukt, nå har de fått et oppholdsrom som brukes både som lekestue og hjemmekontor, Foto: Niklas Hart
Publisert Oppdatert

Hedda Skårbekk og familien hadde et kjellerrom som ikke ble brukt.

Det var stort, men ikke så hyggelig. Det hadde blitt et roterom.

Derfor ble det heller ikke brukt som oppholdsrom.

- Rommet er ukoselig. Det står en gammel sofa her som ingen bruker. Nå som barna er blitt større trenger de et sted der de kan trekke seg tilbake, fortalte hun til Bonytt før renoveringen ble gjort.

Kunne man ikke bare rydde?

- Jo, men da sklir det fort ut igjen. Derfor var det nødvendig å lage noen gode oppbevaringsløsninger, fortsatte hun.

I tillegg måtte de få til en møblering som inviterte til opphold og lek. Så gjaldt det å kombinere disse behovene.

Les også: Slik innreder du barnerommet

Slik så kjellerrommet ut før: Rommet ble ikke brukt som oppholdsrom, og rotet hopet seg opp.
Slik så kjellerrommet ut før: Rommet ble ikke brukt som oppholdsrom, og rotet hopet seg opp. Foto: Niklas Hart

Løsningen

Dette kostet forvandlingen:

Maler/håndverker (Byggelaben AS): 25 000,-
Elektriker (V-EL Installasjon AS):
4 000,-
Møbelsnekker:
18 000,-
Møbeltapetserer:
16 000,-
Belysning:
8 000,-
Møbler:
17 000,-

Totalt: 88 000,-

Redningen ble interørarkitekt Cecilie Claussen.

Hun løste det ved å bygge et sammenhengende møbel som løper langs langveggen og fortsetter i vinkel langs kortveggen, og la gulvet være en sone for lek.

Den ene delen er et stort, dypt sofamøbel med masse oppbevaringsplass under, mens den andre delen er et skrivebord der man kan sitte og jobbe, og samtidig ha utsikt mot hagen.

Det var også viktig for stilen på rommet at det skal brukes både av barn og voksne.

-Da må man være konsekvent, velge en palett og holde seg til den, i hvert fall om det er meningen at flere skal synes at det er lett å behagelig å være her, forteller interiørarkitekten.

I slike rom kan man ha en tendens til å kjøre på med for mange barneting, noe de voksne egentlig ikke synes er så fint. Da er det kanskje bedre å gå for en mer moden lekenhet, som for eksempel består av puter med trykk og dekorknagger på veggen.

Les også: Fjernet gangen og fikk garderobe

Hvorfor så dyp sofa, 90 cm?

- Fordi den ikke bare skal kunne sittes i og ligges i; det er også en bruksplattform, sier Claussen.

Man skal for eksempel kunne være der og leke, hevet opp fra gulvet. Samtidig, mesteparten av leken foregår nok på gulvteppene, det er også mykt og lunt. Det er derfor det ellers er så sparsomt møblert.

Hva ville dere gjort om budsjettet hadde vært større?

- Da ville vi lagd en mer sofistikert løsning hvor skuffene kunne trekkes helt ut og dras ut på gulvet. Det ville gitt mer fleksibilitet, avslutter Claussen.

Hjemmekontorplassen er lagt til veggen under vinduet der utsikten er best. I hjørnet er det laget en fordypning til en potteplante, som dermed synes å vokse opp av bordplaten. Skrivebordslampen Wood er fra Muuto, mens barkrakken Form er fra Normann Copenhagen.
Hjemmekontorplassen er lagt til veggen under vinduet der utsikten er best. I hjørnet er det laget en fordypning til en potteplante, som dermed synes å vokse opp av bordplaten. Skrivebordslampen Wood er fra Muuto, mens barkrakken Form er fra Normann Copenhagen. Foto: Niklas Hart
Avslutningen på møbelet består av en opphøyet modul, og fungerer som et slags avlastningsbord. Sitteputene er trukket i et stoff fra Kvadrat, og sydd av Linn Dammann. Pendlene er fra Muuto.
Avslutningen på møbelet består av en opphøyet modul, og fungerer som et slags avlastningsbord. Sitteputene er trukket i et stoff fra Kvadrat, og sydd av Linn Dammann. Pendlene er fra Muuto. Foto: Niklas Hart
Med en dybde på 90 cm, er sofaen også en slags opphøyet lekeplattform. Veggknaggene fra Muuto er mest til pynt, for lekenhetens skyld.
Med en dybde på 90 cm, er sofaen også en slags opphøyet lekeplattform. Veggknaggene fra Muuto er mest til pynt, for lekenhetens skyld. Foto: Niklas Hart
Alle leker har sin faste plass i skuffene under sofaen. Barbieting der, legoklosser her.
Alle leker har sin faste plass i skuffene under sofaen. Barbieting der, legoklosser her. Foto: Niklas Hart
Veggene er malt i en hvitfarge som så vidt er brukket i rosa, i tonen «Soft Nice» fra Nordsjø, for varmen og lunhetens skyld. Det mørke flisgulvet er beholdt, men to kelimtepper fra Ferm Living bidrar til å lysne og mykne atmosfæren i rommet. Det plassbygde møbelet er bygget av Woobii furniture.
Veggene er malt i en hvitfarge som så vidt er brukket i rosa, i tonen «Soft Nice» fra Nordsjø, for varmen og lunhetens skyld. Det mørke flisgulvet er beholdt, men to kelimtepper fra Ferm Living bidrar til å lysne og mykne atmosfæren i rommet. Det plassbygde møbelet er bygget av Woobii furniture. Foto: Niklas Hart

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning