oppbevaring barnerom

Smarte oppbevaringsløsninger på barnerommet

Slik får du orden på barnerommet med smarte løsninger.

OPPBEVARING BARNEROM: Barnerommet blir fort rotete og kaotisk, noe som gjør det greit med smarte oppbevaringsløsnigner. FOTO: Getty Images.
OPPBEVARING BARNEROM: Barnerommet blir fort rotete og kaotisk, noe som gjør det greit med smarte oppbevaringsløsnigner. FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

– På barnerommet må alt ha sin faste plass. Da blir det lett å rydde både for foreldre og barna selv, sier interiørarkitekt og daglig leder i Paradis Interiørarkitekter, Kristin Bjørkavåg.

Oppbevaring barnerom

– Det finnes mange gode oppbevaringsløsninger til barnerommet. For eksempel er det praktisk med kasser som passer inn i hyller, og slike løsninger finnes derfor på barnerom over hele landet, sier Linn-Marie Lommerud Olsen i nettbutikken Mimmis.no.

Hun mener hyller med kasser kan bidra til å gjøre ryddingen morsommere for barnet selv.

– Da kan jo de ulike lekene for eksempel ha hver sin figur på kassen, sier hun.

Les også: Ideer og inspirasjon til barnerommet

Lego i sengeskuffen

– Det finnes også flere puffer og kister med oppbevaringsmuligheter. Disse kan både være plassbesparende og dekorative på barnerommet. Et annet tips er å ha sengeskuffer for eksempel til oppbevaring av Lego, sier hun.

Du legger da til rette for god ryddehjelp fra barnet samtidig som lekene blir helt usynlige når de ikke er i bruk.

– Hvis dere velger en seng med litt høyde, får dere god plass til leker under sengen. Jeg kan også anbefale leketepper, som også fungerer som oppbevaringsplass. Disse har en snor langs kanten og snøres bare sammen rundt lekene når barnet er ferdig å leke, sier hun.

Les også: Her kan du handle barnemøbler på nett

Gjem lekene

Bjørkavåg anbefaler å gjemme så mye som mulig bak dører, i skuffer og skap.

– Sørg for at minst mulig synes og forsøk også å få det meste opp fra gulvet. Barnerom er ofte ikke så store, og den gulvplassen som er der skal helst brukes til lek, sier hun.

Pass likevel på at kasser, skuffer og skap ikke er for høyt oppe. Da får ikke barnet tak i det han eller hun trenger og klarer heller ikke å rydde opp selv.

– Ideell høyde er 1.20-1.50 meter over gulvet. Vi vil jo helst ikke ha møbler for høyt oppe på veggen heller. Da føles rommet trangt, og det blir vanskelig å henge opp bilder og annet som skal opp på veggene, sier hun.

Les også: Slik innreder du babyrommet

Skap ro

Ha også i tankene at barnerommet er et rom som både skal egne seg til aktivitet og søvn.

– Jeg anbefaler derfor å velge innredning som henger sammen. Dropp gule, blå, røde og grønne kasser, og velg heller noe som er litt mer nøytralt, sier Bjørkavåg.

Få orden på barnerommet med

- Kommode med skuffer

- Skap med bokser i

- Åpne hyller med kurver

- Skuffeseksjoner og skap

- Knagger til sekker, pysj, morgenkåpe og annet

Når det er sagt syns også hun at kasser, bokser og kurver er perfekt for organisering av leker og småting barna har. Disse kan enkelt skyves inn i hyller eller skap, og det blir lett å bytte ut leker etterhvert som barnet får nye interesser.

– Har dere lekene i kasser, kan dere også enkelt sette bort noen leker i perioder og finne dem frem igjen senere, sier hun.

Rydde selv

Barn som rydder selv er selve drømmen, men skal det være mulig er det viktig å velge oppbevaringsløsninger som er praktiske for barnet når det skal hjelpe til.

– Første bud er at alt må ha sin egne, faste plass slik at barnet hvor legoen, dukkene og bilene hører til. Ved å velge kasser, kurver og skuffer gjør du det også enkelt for barnet å legge på plass tingene sine etter bruk, sier hun.

Det blir gjerne mer styr og rot hvis ting skal stables inn i hyllene i et skap. Ofte ender det med at barnet dytter tingene inn i skapet og presser igjen døren slik at alt faller ut neste gang skapet åpnes.

Småting i esker

Hvis du er av typen som gjerne vil sortere legoen etter farger og legge dukkesko, dukkesokker og dukkekjoler i hver sin boks, anbefaler Bjørkavåg å gå litt bort fra dette pirket.

Det er nemlig lite sannsynlig at junior vil bruke tid på dette.

– Hvis du gjerne vil ha dukkesko eller legomenn liggende for seg selv, kan det være en grei løsning å putte det i en liten boks i boksen med resten av dukkeutstyret og legoen, sier hun.

Da ligger småtingene fortsatt sammen med de andre lekene de hører sammen med.

Gi bort leker

Sist, men ikke minst, er det greit å forsøke å begrense mengden leker så mye det lar seg gjøre. Er det for mye på rommet, vil barna ofte slite med å komme i gang med leken samtidig som det gjerne ender med det totale kaos.

– Etter hvert som barna blir større, vil det å ha ting som hører sammen i bestemte kasser også gjøre det lettere å rydde bort ting de ikke leker med lenger. Lær dem at når vi kjøper noe nytt, må vi gi bort noe av det gamle. Hvis ikke vil jo rommet bare bli fullere og fullere, sier Bjørkavåg.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning