Effektivt kjøkken

Slik får du orden på kjøkkenet

Først rydder du alt ut av skuffer og skap, og så kan du skape et ryddig kjøkken.

RYDDIG ELLER OVERFYLT: Hvor mange ting trenger du egentlig av alt som står på kjøkkenbenken din?
RYDDIG ELLER OVERFYLT: Hvor mange ting trenger du egentlig av alt som står på kjøkkenbenken din? Foto: Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Kjøkkenet er et av boligens viktigste rom. Det er ikke lenger bare et sted hvor det lages mat, men også et rom der flere av familiens aktiviteter gjennomføres.

- Kjøkkenet i et privathjem er blitt en arbeidsplass, derfor er det viktig å være disiplinert og ha faste plasser til tingene på kjøkkenet dersom det skal fungere optimalt, sier daglig leder hos Friestad Kjøkken og Interiør, Thor Olaf Friestad, til Klikk.no.

Han mener det avgjørende er hvordan du organiserer kjøkkenet.

- Det skal være enkelt å finne fram, enkelt å bruke redskapene og enkelt å sette ting tilbake.

Ideelt sett mener han at du bør ha de fleste kjøkkenfunksjonene mest mulig samlet.

- Du kan for eksempel ha utslagsvasken i nærheten av komfyren, slik at det er lettvint å hente vann til matlagingen.

Nettstedet iVillage har laget en liste på 36 punkter som kan gjøre kjøkkenet ditt ryddigere, penere og mer funksjonelt. Klikk.no har plukket noen av punktene.

Hva har du under oppvaskkummen?

"Sannsynligvis er skapene under oppvaskkummen fulle med vaskemidler", antyder iVillage. Ta ut alt i skapene og sorter bort det du ikke bruker, samt det du ikke aner hva er. Husk at alle kjemikalier skal kastes på en forsvarlig måte.

Så står du igjen med kun det du trenger. Men før du rydder dette inn igjen, vasker du skapet grundig.

Gjør krydderet tilgjengelig

Krydderet er ofte noe man har stående litt her og litt der. iVillage presenterer tre løsninger på problemet. Du kan rett og slett skaffe deg en krydderhylle som henges nærmest mulig komfyren.

Et annet alternativ er et skap med en rotunde, slik at du hurtig kan finne frem til det krydderet du trenger.

Et tredje alternativ er en kurv som kan henges på kjøleskapet med en kraftig magnet, forutsatt at kjøleskapet står nær komfyren.

Thor Olaf Friestads tips er å ha salt- og pepperbøssene i håndlengdes avstand fra komfyren, mens det mer spesielle krydderet kan stå litt lenger unna.

Rydd plass i skapene

iVillage mener at før du kan få det ryddig i kjøkkenskapene, må du rote. "Det betyr å ta alt ut av skapene og gå over og bestemme seg for hva man behøver og ikke behøver", råder de. "Når du har fått bedre plass i skapene, blir det også enklere å holde dem rene".

Friestad ser en trend i at flere og flere går over til å bruke kolonialskuffer i stedet for skap.

- Da slipper du å bøye deg ned og inn i et skap.

Organiser kjøkkenbenken bedre

Alle mulige slags ting har en lei tendens til å stable seg opp på kjøkkenbenken. Trenger du dem der? Sannsynligvis ikke. Fjern det du helt sikkert ikke har bruk for.

De tingene du kanskje har bruk for, skal du likevel tenke gjennom enda en gang om du virkelig trenger oppe på kjøkkenbenken. For noe kan settes inn i skapene. "Og kanskje er det noe som kan gis bort til noen som trenger det enda mer", skriver iVillage.com.

TYPISK MED FRUKTSKÅL: De fleste har frukt i skåler på benken. Men hva med å heng en fruktkurv fra taket?
TYPISK MED FRUKTSKÅL: De fleste har frukt i skåler på benken. Men hva med å heng en fruktkurv fra taket? Foto: Foto: Crestock

Rydd opp i roteskuffen

De fleste har en skuff på kjøkkenet med masse uidentifisert rot. Tøm den og kvitt deg med det du ikke trenger! "Vær hensynsløs som en despot", skriver iVillage. Alt du er ørlite usikker på om du trenger bør du kaste!

Tøm kjøleskapet

De fleste av oss vil bli overrasket over hva som finnes i kjøleskapet. Noen matvarer, og spesielt hermetikkbokser, er eldre enn kjøleskapet selv.

Ifølge iVillage er det første steget å tømme kjøleskapet helt og vaske det. Når det er gjort, starter du med å sortere og kaste det som har gått ut på dato eller som er av ukjent opprinnelse og konsistens.

Når dette er gjort begynner du å sette inn igjen. Prøv da å gruppere matvarer som hører sammen.

Driv kildesortering

Dersom kommunen din ikke har resirkuleringsordning, er det likevel ingenting i veien for at du kan starte opp med kildesortering og resirkulering selv. Skaff deg to forskjellige avfallsbøtter; en for plast og en for papir.

Husk at det kan være fornuftig å vaske alt som skal kildesorteres, slik at det ikke lukter.

Sett opp en tavle

Dersom dere er flere i boligen, er sjansen stor for at dere har forskjellige timeplaner som er vanskelige å samordne.

For å gjøre det enklere, skaff dere en oppslagstavle. Det kan være en stor korktavle med lommer hvor dere kan sortere regninger, brev og annet. Heng også opp en innkjøpsliste som familiens medlemmer kan bidra med å fylle ut.

Bruk tavlen til også å henge opp beskjeder om hvilke planer hver og en har, slik at familien kan holde oversikten.

Ikke glem lyssettingen

Selv lyset på kjøkkenet har betydning for hvor ryddig det oppleves. "På mange kjøkkener er lyset ofte hardt", skrive iVillage, som mener at du ideelt sett bør ha lys som kan tilpasses funksjoner og behov.

Mykt, behagelig lys kan øke din effektivitet, og gjøre humøret ditt og omgjøre kjøkkenet ditt en vennlig oase", hevder de.

Heng opp kasserollene

Dersom du har lite plass i skapene, men derimot eier noen pene gryter og panner som du gjerne viser fram - hvorfor ikke henge dem opp over kjøkkenbenken? Det finnes systemer å få kjøpt for den slags lagring.

OPPHENG: Kasseroller og annet utstyr behøver ikke nødvendigvis  ligge i skuffer. De kan like godt henge lett tilgjengelig på veggen.
OPPHENG: Kasseroller og annet utstyr behøver ikke nødvendigvis ligge i skuffer. De kan like godt henge lett tilgjengelig på veggen. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

Bare sørg for at opphenget er tilstrekkelig festet og beregnet for tyngre gjenstander.

Plastposene

Hvor mange av oss har ikke handleposer flytende i et skap eller en skuff. "Skaff deg noe du kan henge på innsiden av en skapdør og som du kan stappe posene ned i", anbefaler iVillage.

Det finnes blant annet tøyposer å få kjøpt med hull ibegge ender, hvor du stapper inn posene øverst og trekker dem ut nederst.

Heng kurver fra taket

Mange oppbevarer frukten i boller eller kurver på bordet, andre har dem kanskje i kjøleskapet. "Heng frukten fra taket i en kurv", er anbefalingen fra iVillage.

De fleste slike kurvsystemer har to eller tre kurver. Den ene kan brukes til grønnsaker, den andre til frukt.

En pekefingerregel er imidlertid å holde bananer og hvitløk unna annen frukt og grønnsaker. Bananer avgir en gass som får andre frukter til å modne raskere, mens hvitløk avgir en så sterk lukt at den kan påvirke andre frukter og grønnsaker.

Også andre matvarer kan henges opp på en finurlig måte, blant annet ved bruk av norgesglass.

Gå over knivene dine

"I hvilken tilstand er knivene dine?", spør iVillage, og råder deg til å bytte ut den gamle samlingen av sløve kniver med dårlige håndtak med nye kniver i knivblokk.

"Men dersom du ikke har plass til en knivblokk, kan en veggmontert knivholder med magnet være tingen", foreslår de.

Rengjør mikrobølgeovnen

En mikrobølgeovn som blir brukt til å varme opp ulike matvarer, blir til slutt en luktbombe. Rådet fra iVillage er å fylle to tredjedeler med vann i en bolle som er egnet til å stå i mikrobølgeovnen. Kryst så sitronsaft opp i vannet og sett bollen inn i mikrobølgeovnen på full guffe i ett minutt. Avslutt med å rengjøre med en fuktig klut - davil du ifølge iVillage få en ren og luktfri mikrobølgeovn.

KNIVBLOKK: Gå over kjøkkenknivene og kvitt deg med gamle og dårlige eksemplarer. Erstatt dem med nye og plasser alt i en knivblokk.
KNIVBLOKK: Gå over kjøkkenknivene og kvitt deg med gamle og dårlige eksemplarer. Erstatt dem med nye og plasser alt i en knivblokk. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

Les også:

Snarveier til nytt kjøkken

Se den smarte ombyggingen av kjøkkenet

Livlig kjøkken

Slik takler du rasende barn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning