DELER av kjøkkenbenken kan være åpen under og brukes som spiseplass, men krever god orden. © Linda Maria Szücs

Når du skal innrede kjøkken, er det naturlig at kjøkkenfunksjonene kommer i første rekke, og danner grunnlag for resten av innredningen. Kokemulighet, vask, kjøl og oppvask er hovedfunksjonene.

Er du så heldig å ha et avlangt rom, kan alle modulene med fordel stå etter hverandre, da får du en god arbeidsgang fra kjøleskap via vask til komfyr. Med parallellkjøkken eller vinkelkjøkken er det også lurt å tenke på arbeidsgangen. Ofte skal det ikke mer til enn å hengsle om kjøleskapdøren for å få en bedre flyt på kjøkkenet!

På et lite kjøkken kan du også la alt være samlet i en kjøkkenøy, med skap og benkekjøleskap under.

Så kan du supplere med en skapvegg til oppbevaring av glass, servise og tørrvarer.

Veggskap

Har du liten plass, kan det være en god idé å tenke utradisjonelt når det gjelder oppbevaring. Overskap bygger mindre i dybden enn underskap, og kan fint benyttes både som under- og overskap eller satt sammen over hverandre på en vegg.

Da kan du kan velge om du vil ha en smal benkeplate som en sjenk mellom seksjonene, eller om du vil dekke hele veggen fra gulv til tak med skap.

Skap

Bokskap med vitrinedører passer også ypperlig som kjøkkenskap, de bygger mindre i dybden. Med vitrinedører er det hva du fyller skapene med som er med på å skape stilen. Det går også an å montere gardin på innsiden av skapdørene hvis du vil ha en mykere stil.

Skyvedører er den optimale plassbespareren. Har du mulighet for det, kan et innebygget skap eller hyller med heldekkende skyvedører være en flott løsning i et lite kjøkken.

Skuffer

Skuffer kan romme det meste, tenk på det som et alternativ til benkeskap. Det gjør det lettere å holde oversikten over innholdet. Både servise, kolonialvarer og kildesortering får plass i skuffemoduler.

FINN frem de fineste tingene og sett de på benken; det er hverdager det er mest av! © Linda Maria Szücs

Oppbevaring

For kjøkkeninnredning gjelder i hovedsak prinsippet om at alle ting har sin plass. Det gjelder enten du har et stort eller lite kjøkken, men på et lite kjøkken er dte nesten enda viktigere å økonomisere med plassen.

For en effektiv løsning, tenk igjennom plassering av gjenstander og redskaper. Oppbevaring av bestikk og glass nær oppvasken, og kokeredskaper ved komfyren. Samle vaskemidler i en krukke ved vasken.

Spiseplass

La en del av benkeplaten ha åpen plass under, så du kan sette inn noen bar-krakker. Det gir en fin og enkel spiseplass, som også passer som en liten pc-arbeidsplass. Hold av en hylle eller noen skuffer til oppbevaring av lesestoff og skrivesaker, så alt kan ryddes bort når benkeplaten skal brukes til matlaging.

Hverdagsluksus

Rydd ofte, og gi bort ting du aldri bruker. Et godt tips er også å tillate litt hverdagsluksus, som å bruke et fint stettefat til frukt eller grønnsaker som ligger fremme, eller en antikk krukke til kjøkkenredskaper. Det tilfører kjøkkenet en personlig vri, og hvorfor ikke vise frem det som er fint, istedenfor å spare på det til spesielle anledninger? Hverdager er dem det er flest av, så hvorfor ikke innrede kjøkkenet deretter!

ENKLE hyller kan erstatte brede skap. © Linda Maria Szücs

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!