Innred med retro

Slik lykkes du med retrostilen

Familien på tre har en lidenskap for 50-, 60- og 70-tallet når de innreder. Her avslører vi noen av deres retrohemmeligheter.

KNEKK RETROKODEN: Det er en kunst å lykkes når du innreder med retro. En av suksesskriteriene er at du mikser gammelt og nytt, sånn at det ikke oser av loppe- og bruktmarkeder i hjemmet ditt.
KNEKK RETROKODEN: Det er en kunst å lykkes når du innreder med retro. En av suksesskriteriene er at du mikser gammelt og nytt, sånn at det ikke oser av loppe- og bruktmarkeder i hjemmet ditt. Foto: Foto: Anniken Zahl Furunes
Publisert Oppdatert

Camilla og Eivind Erøy har en hang til 50- 60- og 70-tallet når de innreder.

Men ved å kombinere gammelt med nye, mer stilrene detaljer har de unngått at leiligheten oser av brukt- og loppemarkeder .

Og det er nettopp det som er et av suksesskriteriene for å lykkes når man innreder med gamle ting.

De færreste ønsker jo at det skal se ut som om boligen har stått og støvet ned de siste 50 årene.

SY SELV: Let etter kule retrotekstiler og sy puter selv. Og kombiner nye hyller med gamle, brukte retrodetaljer.
SY SELV: Let etter kule retrotekstiler og sy puter selv. Og kombiner nye hyller med gamle, brukte retrodetaljer. Foto: FOTO: Anniken Zahl Furunes

Gjennomført med fondvegger

Familien kjøpte den treroms store leiligheten i Gamlebyen i Oslo i 2007. Den gang var det mye som måtte gjøres.

Veggene valgte de å male hvite. For å bryte opp, valgte de å male eller tapetsere enkelte fondvegger i leiligheten. Det er et hett tips for å sikre særpreg i boligen.

I stua valgte de et turkis tapet - med et visst retropreg. Tapetet kjøpte de på MissPrint.

Ta en titt på Wallpaper from the 70s for å finne et godt utvalg av retroinspirerte tapeter. Johnny-tapete har også et spennende utvalg av originale retrotapeter.

Sans for tekstiler

FÅ STILEN: Møbler i teak, en stripete, strikket selebukse og et tapet i en lys turkis farge gir retroassosiasjoner på en blunk.
FÅ STILEN: Møbler i teak, en stripete, strikket selebukse og et tapet i en lys turkis farge gir retroassosiasjoner på en blunk. Foto: FOTO: Anniken Zahl Furunes

Camilla er en kløpper ved symaskinen, og er blitt en racer på å finne tøffe, brukte retrotekstiler. Av dem syr hun blant annet puter og gardiner. Det er en enkel måte å skaffe seg en personlig stil på.

Retrotekstiler kan du blant annet finne på loppemarked og bruktmarkeder. Sørg bare for å være tidlig ute, for du er neppe alene om å jakte på glade, fargerike tekstiler fra disse tiårene.

loppemarked.info får du oversikt over kommende loppemarkeder over hele landet. Nedenfor har vi dessuten listet opp et utvalg nettsteder du bør klikke deg innom hvis du er på jakt etter retro tekstiler.

Kjøp originale og retroinspirerte tekstiler

reprodepot

volksfaden

cethodesigns

johnny-tapete

Sjekk også Etsy og Ebay. (Søk på retro eller vintage fabrics).

Teak og spraymaling

Paret har sansen for teakmøbler, og får du noen av disse i hus har du raskt satt et retropreg på boligen din.

RETRO PÅ BARNEROMMET: Den lille skolepulten har fått et strøk med maling og er dekorert med et lekkert retroinspirert tapet fra Blafre Design.
RETRO PÅ BARNEROMMET: Den lille skolepulten har fått et strøk med maling og er dekorert med et lekkert retroinspirert tapet fra Blafre Design. Foto: FOTO: Anniken Zahl Furunes

De benytter seg dessuten ofte av spraymaling for å gi nytt liv til gamle, utdaterte møbler. P

VIS FRAM: La kopper og annet kjøkkenutstyr stå framme på hyller. Flotte ting må ikke stues bort!
VIS FRAM: La kopper og annet kjøkkenutstyr stå framme på hyller. Flotte ting må ikke stues bort! Foto: FOTO: Anniken Zahl Furunes

Ting du ikke har hatt fremme på årevis kan få nytt liv med en ny, frisk farge.

I stedet for å stue bort fine ting, liker paret at de står fremme. Det er en av grunnene til at de har valgt å ha åpne hyller på kjøkkenet, sånn at fine kopper og glass får skinne.

Vis fram tingene dine

Har du minner som nostalgiske glansbilder fra glansbildesamlingen din, illustrasjoner, gamle servietter, tekstiler - eller lekre klær, så la dem få komme til sin rett.

Camilla liker dessuten å kombinere gamle og nye ting, som hyller innredet med gamle gjenstander, eller nye rammer med gamle broderier eller bilder i.

I tillegg er hun tilhenger av å tråle loppemarkeder, og har gjort det i årevis.

Oppskriften for å lykkes kan enkelte ganger faktisk være å gå litt utpå dagen, når det ikke er så folksomt. Da kan man lete og områ seg i fred, og da ser man kanskje mulighetene ved ting som andre ikke har kjøpt.

Nedenfor ser du hvor du kan finne morsomme retrodetaljer.

Her kan du handle retro

Arthurscircus

Flamingo

Donnawilson

Johnny-tapete

Vintagelooks

Les også:

Bo smart på liten plass

Finn interiøret de andre ikke har

VELG DE RETTE FARGENE: Fargene du innreder med har mye å si for om du får retropreg i hjemmet ditt. Denne sennepsgule fargen gir assosiasjoner til 70-tallet. Det samme gjør den sterke grønnfargen på kløverknaggen.
VELG DE RETTE FARGENE: Fargene du innreder med har mye å si for om du får retropreg i hjemmet ditt. Denne sennepsgule fargen gir assosiasjoner til 70-tallet. Det samme gjør den sterke grønnfargen på kløverknaggen. Foto: FOTO: Anniken Zahl Furunes

Slik endret de ferdighuset

Disse bilene kan du stole på

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning