Tid for loppemarked

Slik blir loppene stilige

TIl helgen starter loppemarkedene. Se hvordan du gjør lopper til gull.

Gamle, slitne stoler får nytt liv om du gir dem et par strøk med maling. Sats på samme farge på stolene for å skape helhet. Miks med nye stoler.
Gamle, slitne stoler får nytt liv om du gir dem et par strøk med maling. Sats på samme farge på stolene for å skape helhet. Miks med nye stoler. Foto: Foto:Siri Møller
Publisert Oppdatert

Det blir neppe Arne Jacobsen-stoler du vandrer hjem med etter vårens loppemarkedsrunde.

Ei heller de tidsriktige industrimøblene du drømte om - eller den rå statement tannlegestolen som virkelig skulle heve stua et par hakk.

Men furumøbler, lampeskjermer i bestemorsstil, blomstrete kaffeservise - og nedstøvede tekstiler bugner det av - og det kan faktisk bli til gull.

Et gammelt skrivebord og speil - og en velbrukt, gammel krakk, gir rommet sjel. Kombinerer du nytt og brukt på riktig måte unngår du et hjem som oser av loppemarked.
Et gammelt skrivebord og speil - og en velbrukt, gammel krakk, gir rommet sjel. Kombinerer du nytt og brukt på riktig måte unngår du et hjem som oser av loppemarked. Foto: Foto:Siri Møller

Det vet stylist og mangeårig loppemarkedstraver Ingvild Hemma i Drillpikene alt om.

Gamle lampeskjermer kan bli til gull.
Gamle lampeskjermer kan bli til gull. Foto: Foto: Fra boken: Gammelt nytt - på nytt

- Jeg pleier blant annet å se etter gamle lampeskjermer, som jeg kan kle med stoff, tapet eller papir. Gamle kjøkkenstoler blir også kjempefine om du maler dem. Og har stolene stoffsete, kan du trekke dem om, sier hun.

Se også om du kan finne gamle kakebokser, råder stylisten. De kan være praktiske til oppbevaring - i tillegg til at de er dekorative.

Personlig preg med rammer

Gamle, fine rammer er det også vel verdt å snuse ekstra etter.

- Det kan være fint å kombinere mange ulike rammer. Det er også fint å spraylakkere gamle rammer, sier Ingvild Hemma.

Og kjenner du ikke dem du faktisk har bilde av på veggen, er det bare morsomt. Humor på hjemmebane gjør susen.

- Et av favorittbildene mine er kjøpt på loppemarked. Det er et svart-hvitt bilde fra 1940-tallet, av en ukjent jentunge som har jakken bak fram, sier Ingvild Hemma.

Kombiner forskjellige deler

Og finner du ikke drømmebordet, kan du kombinere deler fra forskjellige møbler. Her handler det om å se mulighetene andre ikke ser.

Med maling tryller du enkelt fram et nytt, personlig møbel. Dette gamle skapet er malt med svart høyglans maling.
Med maling tryller du enkelt fram et nytt, personlig møbel. Dette gamle skapet er malt med svart høyglans maling. Foto: Foto:Tia Borgsmidt

- Se om du kan bruke bordplaten fra ett bord - og beina fra et annet, råder stylisten.

Et gammelt nattbord er frisket opp med nye farger. Det samme er stolen.
Et gammelt nattbord er frisket opp med nye farger. Det samme er stolen. Foto: Foto: Siri Møller

Inspirasjon på nettet

Katherine Schweder som driver butikken Precious har spesialisert seg på nettopp redesign og gjenbruk av gamle møbler. Ved å gjøre noen grep med gamle og kanskje utdaterte møbler, kan du få et sikre deg et unikt møbel - med masse sjarm.

Noen strøk maling kan være det som skal til. Andre ganger kan kombinasjonen av forskjellige deler fra ulike møbler bli til noe naboen definitivt ikke har.

På bloggen lykke og lykkeliten finner du masse inspirasjon til hvordan du kan friske opp gamle, velbrukte møbler og interiør. På rom123 - bloggen Briggs lekehus finner du dessuten mange gode tips til hvordan loppefunnene kan brukes i boligen din.

Møbler med vri

Gamle, utdaterte møbler finnes det nok av på loppemarked. Og drømmemøbelet er bare et par malingsstrøk unna. Kommoder, gamle skap og bord - med litt maling blir tingene som nye. Eller enda bedre - de blir mer spennende enn om de var helt nye.

Du kan også leke deg med tapeter når du pusser opp et møbel. Mal for eksempel et skap i en farge du liker på utsiden - og tapetser det inni. Eller miks med forskjellige tapeter inni.

Du kan også tapetsere skapdører eller skuffer på en kommode. På et barnerom kan dette bli et fargerikt og frodig innslag.

Let etter små vaser på loppemarked - og sett dem sammen i en gruppe.
Let etter små vaser på loppemarked - og sett dem sammen i en gruppe. Foto: Foto:Siri Møller

Nips som funker

Gamle, små vaser er det også mulig å få fatt på. Sett dem sammen på et fat, med en blomst i hver. Eller sett dem rett og slett sammen i en gruppe på bordet.

Søte, nostalgiske tallerkener i forskjellige størrelser og med forskjellige mønstre finner du også på loppemarked.

Sammen kan de bli en sjarmerende kollasj på veggen. Det kan fungere som en erstatning for et bilde, som du kanskje ellers ville valgt.

Også farget glass er det verdt å se etter. Pynter du med fargede vaser på et bord i teak får du retropreg på et blunk.

Det er ikke alltid så lett å se for seg hvordan gamle, broderte bestemorsbilder vil funke hjemme hos deg.

Men et brodert bilde av en elg i solnedgang kan faktisk komme til sin rett om du lager en bildekollasj med nye og eldre bilder.

Kombinerer du med strammere møbler, unngår du at hjemmet ditt oser av loppe- og bruktfunn.

Les også:

Endret ferdighuset uten ekstra kostnader

Innred moderne med brukte ting

Renoverte falleferdig funkishus

Tipsene for tørt, livløst og flistete hår

Miks broderte bilder med andre spennende bilder og rammer. Jobb for å få den rette miksen. En moderne lampe som lampen Mhy designet av Norway Says for Muuto, setter prikken over i-en.
Miks broderte bilder med andre spennende bilder og rammer. Jobb for å få den rette miksen. En moderne lampe som lampen Mhy designet av Norway Says for Muuto, setter prikken over i-en. Foto: Foto: Mari Eriksson

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning