Slik bygget de ferdighus

Endret ferdighuset både innvendig og utvendig

Ekteparet gjorde mange endringer på ferdighuset de kjøpte. Slik ble det.

FARGEBRUK: Kjøkkenet er fra Kvik, med overflatebehandling i hvitkalket eik. Vinduet på den røde veggen ble planert inn i hustegningene av Mette og Åsmund. Veggen har Åsmund malt rød med bengalakk. Han pusset og sparklet den godt først, men er ikke helt fornøyd med resultatet. Han mener den blanke fargen gjør at alle skjønnhetsfeil på veggen synes for godt, og vil ikke anbefale å male vegger som ikke er helt perfekte i overflaten med bengalakk.
FARGEBRUK: Kjøkkenet er fra Kvik, med overflatebehandling i hvitkalket eik. Vinduet på den røde veggen ble planert inn i hustegningene av Mette og Åsmund. Veggen har Åsmund malt rød med bengalakk. Han pusset og sparklet den godt først, men er ikke helt fornøyd med resultatet. Han mener den blanke fargen gjør at alle skjønnhetsfeil på veggen synes for godt, og vil ikke anbefale å male vegger som ikke er helt perfekte i overflaten med bengalakk. Foto: Foto: Bård Jørgensen
Publisert Oppdatert
FERDIGHUS: Dette huset tok det seks måneder å sette opp, og da ble det gjort flere endringer innvendig.
FERDIGHUS: Dette huset tok det seks måneder å sette opp, og da ble det gjort flere endringer innvendig. Foto: Foto: Bård Jørgensen

Seks måneder tok det ekteparet Mette og Åsmund Erøy å sette opp ferdighuset sitt, som de hadde endret en del på fra den opprinnelige tegningen.

- Vi valgte modellen Kuba fra Norbohus, og jeg falt for fasaden med en gang jeg så den. Dette huset ville jeg ha, sier Mette.

I 2006 satte de i gang byggingen, og et halvt år senere, akkurat som planlagt, kunne de flytte inn i et splitter nytt, funkisinspirert hus på to etasjer.

Første etasje er på cirka 90 kvadratmeter, og andre etasje på cirka 50. Huset har verken kjeller eller loft.

TILPASNINGER: Huset kom med eikeparkett og hvite vegger. På grunn av barna har Mette og Åsmund montert en grind fra Ikea foran den bratte trappen. Bildet på veggen er fra skogen utenfor huset, og er tatt av Mette.
TILPASNINGER: Huset kom med eikeparkett og hvite vegger. På grunn av barna har Mette og Åsmund montert en grind fra Ikea foran den bratte trappen. Bildet på veggen er fra skogen utenfor huset, og er tatt av Mette. Foto: Foto: Bård Jørgensen

Fargerik miks

Mettes interiørtips

 • Våg å vise personlighet.
 • Hent prøver av tapeter, maling og stoffer og heng dem på veggen en stund før du bestemmer deg.
 • Ikke velg ut noe før du er helt sikker på valget ditt.
 • Spesialtilpassede løsninger av en møbelsnekker er billigere enn du tror.
 • Bruk autosøk på finn.no hvis du leter etter noe spesifikt.

Boligen er sparsommelig innredet, med en miks av gamle og nye møbler, både av hensyn til økonomien og fordi ekteparet er opptatt av gjenbruk.

-Vi har prøvd å gå for rimelige løsninger hele veien, samtidig som vi gjerne vil slippe å bytte ut møblene stadig vekk. Det må være solide ting som kommer innenfor døra, sier Mette, som forteller at det å kjøpe ting brukt og å gå på loppemarkeder har vært en hobby for henne i mange år.

- Men det gjelder å finne en balanse mellom gammelt og nytt, for vi har ikke lyst til å bo i et hus som ser ut som et museum, sier Mette, som har en egen blogg som heter Staseli .

Vågal fargebruk

NYTT OG BRUKT: Sofaen er fra BoConcept, hyllen fra Ikea, bordet fra en bruktbutikk og teppet fra Skeidar. Lampen er fra Kostøl i Kristiansand. Tapetet er nr 7258 fra ECO og koster kr 241 pr. rull hos hos svenske Tapetorama.
NYTT OG BRUKT: Sofaen er fra BoConcept, hyllen fra Ikea, bordet fra en bruktbutikk og teppet fra Skeidar. Lampen er fra Kostøl i Kristiansand. Tapetet er nr 7258 fra ECO og koster kr 241 pr. rull hos hos svenske Tapetorama. Foto: Foto: Bård Jørgensen

Opprinnelig var veggene i huset hvite, med eikeparkett på gulvet. Dette ville de endre på og sprite opp uttrykket.

- Det var helt nødvendig, og vi gikk for vågale tapeter og sterke farger på enkelte vegger.

Større endringer

Det ble gjort mange endringer på plantegningene. I første etasje ble taket hevet cirka en halv meter for å få et luftigere uttrykk i rommene, som er relativt små.

VÅGALE TAPETER: Tapetet på de voksnes soverom er fra nettbutikken Interior1900.com. Bordet er fra Bohus og stolen et loppisfunn. På veggen ved speilet har Mette satt opp wallstickersene som fulgte med i rom123 nr. 9.
VÅGALE TAPETER: Tapetet på de voksnes soverom er fra nettbutikken Interior1900.com. Bordet er fra Bohus og stolen et loppisfunn. På veggen ved speilet har Mette satt opp wallstickersene som fulgte med i rom123 nr. 9. Foto: Foto: Bård Jørgensen

I tillegg gjorde de om på kjøkken- og baderomsplanene, og bestemte seg for å ha et lydisolert rom til Åsmund og hans elektriske gitar.

Lydtett rom

-Vi har hatt uventet stor glede av det rommet. En tid jobbet jeg nattevakt og trengte å sove på dagen. Da kunne jeg lukke meg inne der og sove uforstyrret. Det er også greit å kunne se en støyende film sent på kvelden, uten at det vekker barna, sier Mette.

Plassutnytting

GUTTEROM. Åsmund Emils rom har fått tapetet Rush Hour fra Ferm Living. Kommoden er kjøpt i en bruktbutikk. Den lille bordlampen er fra Åhléns. Den røde vognkofferten er fra designTorget.
GUTTEROM. Åsmund Emils rom har fått tapetet Rush Hour fra Ferm Living. Kommoden er kjøpt i en bruktbutikk. Den lille bordlampen er fra Åhléns. Den røde vognkofferten er fra designTorget. Foto: Foto: Bård Jørgensen

Det ble også lagt inn et ekstra soverom og et ekstra bad.

Men fordi dette ikke opprinnelig var tegnet inn, betød det at rommene ble ganske små, som igjen skapte en utfordring for å utnytte plassen i dem best mulig.

-Vi gikk fra butikk til butikk og så etter senger til barnerommene, men fant ingen som passet. Derfor ringte vi en møbelsnekker, og fikk spesialtilpasset senger som kan forandres ettersom barna vokser. Det ble faktisk ikke noe dyrere enn de ferdigsengene vi så på heller, forteller Mette.

LYDROM: det ble gjort flere endringer på planløsningen, blant annet ble det laget et lydrom, som også fungerer som filmrom og gjesterom.
LYDROM: det ble gjort flere endringer på planløsningen, blant annet ble det laget et lydrom, som også fungerer som filmrom og gjesterom. Foto: Foto: Bård Jørgensen

Lure knep

Huseierens nett-tips

Mette Erøy har egen blogg som heter Staseli.

Hun anbefaler også:

finn.no

nettpynt.no

tapetorama.se

interior1900.com

blafre.no

rice.dk

housedoctor.dk

tamo.no

flamingo.no

Familien bestemte seg også for å bruke en annen bad- og kjøkkenleverandør enn de som Nordbohus foreslo.

Det gjorde de fordi de trengte større frihet til å detaljplanlegge i forhold til optimal planløsning og hvilke materialer de ønsket.

De økte også arealet i husets andre etasje, slik at stue og kjøkken fikk bedre plass.

Bo seg inn

JENTEROMMET: Malins rom har fått en vegg kledd med tapetet Pip Wallpaper 386023 fra Eijffinger. Teppet og speilet under vinduet er fra Rice. Det lille pianoet har Mette kjøpt på Galeries Lafayette i Paris. Skrivebordet og stolen er kjøpt brukt. Stolen er siden malt gul. Sengen er spesialtilpasset rommet av en møbelsnekker og kan senkes hvis Malin blir lei av lekerommet hun har under den.
JENTEROMMET: Malins rom har fått en vegg kledd med tapetet Pip Wallpaper 386023 fra Eijffinger. Teppet og speilet under vinduet er fra Rice. Det lille pianoet har Mette kjøpt på Galeries Lafayette i Paris. Skrivebordet og stolen er kjøpt brukt. Stolen er siden malt gul. Sengen er spesialtilpasset rommet av en møbelsnekker og kan senkes hvis Malin blir lei av lekerommet hun har under den. Foto: Foto: Bård Jørgensen

På tross av alle endringene, holdt budsjettet.

Dette endret de

 • Valgte egen bad- og kjøkkenleverandør
 • Ny plantegning
 • Et ekstra bad
 • Lagde vaskerom
 • Et ekstra soverom
 • Et lydisolert rom
 • Flyttet på vinduer i første etasje
 • Løftet taket i første etasje
 • Større flateareal i andre etasje
 • Større vinduer i andre etasje

Men fortsatt føler de ikke at de er ferdig med å innrede huset.

-Nå har vi bodd her i tre år, og vi kjenner oss ennå ikke ferdig med stuen, for eksempel. Men vi har innsett at det må ta tid å bo seg inn.

Les også:

Funksjonelt på flatmark

IKKE FERDIG: Bildeveggen er ikke ferdig, her skal Mette jobbe seg lenger utover med bilder. Elggeviret er en gave fra en av Åsmunds kompiser som jakter. Mette har fått det montert på pleksiglass. Men under dette har hun limt en fargeglad bakgrunn som hun fant på nettet, rett på veggen. Uglen er fra 2 i spann.
IKKE FERDIG: Bildeveggen er ikke ferdig, her skal Mette jobbe seg lenger utover med bilder. Elggeviret er en gave fra en av Åsmunds kompiser som jakter. Mette har fått det montert på pleksiglass. Men under dette har hun limt en fargeglad bakgrunn som hun fant på nettet, rett på veggen. Uglen er fra 2 i spann. Foto: Foto: Bård Jørgensen

Ferdighus har blitt moderne

Supertrendy typehus

Her er sommerens beste dekk

SELVGJORT: Divanen er kjøpt brukt på Finn.no. Puten med fototrykk har Mette lagd selv. Hun har også tatt fotografiet på veggen, som er av datteren Malin. De to lampene er fra Riips Interiør.
SELVGJORT: Divanen er kjøpt brukt på Finn.no. Puten med fototrykk har Mette lagd selv. Hun har også tatt fotografiet på veggen, som er av datteren Malin. De to lampene er fra Riips Interiør. Foto: Foto: Bård Jørgensen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning