Gjør det selv:

Joda, det er det samme skapet

Slik blir Ikea-skapet forvandlet, trinn for trinn.

NY LOOK: Dette enkle skapet fikk et nytt utseende ved hjelp av et par strøk maling og noen ekstra detaljer. Det er ikke sikkert du trenger å gjøre såpass store endringer før du føler du har et nytt møbel.
NY LOOK: Dette enkle skapet fikk et nytt utseende ved hjelp av et par strøk maling og noen ekstra detaljer. Det er ikke sikkert du trenger å gjøre såpass store endringer før du føler du har et nytt møbel. Foto: FOTO: Ina Rosenberg Stavrum
Publisert Oppdatert

Det finnes utallige muligheter for hvordan man kan bruke gamle møbler om igjen, og dermed pusse opp både rimelig og miljøvennlig.

Visste du for eksempel om denne geniale måten å bruke en gammel feiekost på?

Samtidig er det ikke alle som kan velge og vrake i kule vintageskatter eller arvede designmøbler som utgangspunkt.

Det er et faktum at mange av oss eier generiske og praktiske møbler fra masseproduserende kjedebutikker som Ikea. De er ikke alltid like inspirerende å pusse opp som et fantastisk loppisfunn.

For for egen stil kan man egentlig få?

I fjor ble det lagt ut nesten 3,9 annonser på Finn. Det gis ofte bort møbler som er helt velfungerende, og noen ganger ligger de fremdeles i emballasjen.

Forvandle gammelt skap

Vi ba om hjelp fra to «gjør det selv»-eksperter, som begge har forvandlet en haug av møbler til det bedre.

Utfordringen var å komme med forslag til hvordan man kunne gjøre om et trehvitt garderobeskap, som koster 698 kroner på Ikea, til noe helt annet.

Deretter fulgte vi en av oppskriftene fra punkt til prikke, for å se hvor enkelt det egentlig er.

Nina Bye, som står bak bloggen www.hverdagslivdetgodeliv.com, foreslo to ulike varianter til skapet: et røft hjemmekontor eller en sminkestasjon.

Se disse oppskriftene nederst i saken.

Her har vi gjennomført oppskriften til Ann-Merete Slåttland, som står bak bloggen www.kreativ-i-tetblogg.com.

FØR OG ETTER: Her ser du forskjellen på skapet før og etter.
FØR OG ETTER: Her ser du forskjellen på skapet før og etter. Foto: FOTO: Ina Rosenberg Stavrum

Ble nesten ugjenkjennelig

- Jeg hadde lyst til å lage et trendy skap med «wow-effekt»! Ved bruk av svartfarge, marmor og gulldetaljer er det et skap i tiden. Dessuten ville jeg gjøre et kjedelig Ikea-skap til noe helt annerledes, forteller Slåttland.

Hun er godt kjent med å oppgradere kjøp fra møbelkjeden.

Hjemme hos seg selv har hun gitt nye knotter til Hemnes skoskap (ved hjelp av et gammelt skinnbelte) og nytt liv til blomsterpotter og oppbevaringsbokser ved hjelp av spraylakk og tapet.

- Mange har jo Ikea-møbler, og enten om det er for å piffe opp og gjøre et nytt møbel litt mer unikt, eller om det er å lage noe nytt ut av det du egentlig hadde tenkt å kaste, er det bare positivt å gjøre noen kosmetiske oppgraderinger, mener hun.

Dette trenger du for å lage et marmorskap:

- Stjernetrekker

- Linjal eller målebånd

- Blyant

- Saks

- Planker eller lignende (til å sette skapet på)

- Dekkeplast eller papp (til å beskytte gulvet)

- Vaskeklut, bøtte, vann og salmiakk

- To malerpensler og to små ruller

- Maskeringstape

- Heftgrunn

- Svart matt maling (vi brukte Lady Supreme Finish matt)

- Hvitmaling (vi brukte Lady Supreme Finish halvblank)

- Spraylakk med gullfarge

- Spraylakk primer (kjøpes for eksempel på Clas Ohlson)

- To ruller kontaktplast med marmor (kjøpes for eksempel på Panduro)

- Håndtak (disse fra Clas Ohlson passet med målene fra Ikea)

- Eventuelt speilfliser, for eksempel fra Ikea

GRUNNLAGET: Skapet ble først vasket med vann og salmiakk (1) og deretter malt med Heftgrunn (2 og 3). Mens dette tørket ble de nye knottene sprayet med primer (4) og gull (5).
GRUNNLAGET: Skapet ble først vasket med vann og salmiakk (1) og deretter malt med Heftgrunn (2 og 3). Mens dette tørket ble de nye knottene sprayet med primer (4) og gull (5). Foto: FOTO: Ina Rosenberg Stavrum

Slik gjør du det:

1. Skru av håndtakene og beina som sitter på skapet.

2. Sett skapet på et par planker eller lignende, så det kommer opp fra gulvet. Beskytt gulvet med papp eller plast.

3. Vask hele skapet (også innvendig) med vann og salmiakk.

4. La skapet tørke og mal deretter med Heftgrunn inni og utenpå. Bruk rulle på de store flatene og pensel der rullen ikke kommer til.

5. Mal deretter hele skapet utenpå med to strøk svart matt maling. Du trenger ikke male plastfeltene i dørene. Pass på at du ikke tetter igjen skruehullene til håndtakene. Bruk rulle på de store flatene og pensel der rullen ikke kommer til.

6. Mal beina svarte.

7. Mal skapet hvitt innvendig, dørene også.

8. Dekk eventuelle hyller med kontaktplast. Bruk et kredittkort eller lignende for å få ut boblene. Er det hengeskap og ingen hyller, kan du dekke bunnen av skapet med kontaktplast.

9. Mål opp kontaktplasten til å passe i de to feltene foran på skapet. Bruk linjal og merk av med blyanten. Klipp ut med saksa. Lim fast kontaktplasten. Start øverst og bruk et kredittkort el.l. til å stryke nedover for få ut boblene.

10. Sett på maskeringstape på beina, og la det være igjen en stripe nederst.

11. Spray med gull-lakk nederst på alle beina. Spray forsiktig og ta heller flere tynne lag, da vil det ikke renne så fort.

12. Spray håndtakene fra Clas Ohlson med primer først.

13. Når primeren er tørr, spray håndtakene med gullspray. Spray tynne lag slik at det ikke blir dråper som renner.

14. Når håndtak og bein er tørre kan du skru dem på skapet igjen (fjern maskeringstapen fra beina).

15. Som en siste finish på skapet, hvis du har lyst, hadde det vært kult å feste noen speilfliser foran (vi har ikke gjort det her).

Fra skap til sminkestasjon

Interiørblogger Nina Bye har et genialt forslag til tenåringsrommet.

DETALJER: Det er detaljene som gjør den store forskjellen. Her er det brukt marmorfolie oppå plastfeltene i midten av skapdørene. Knottene og bena er sprayet med gullmaling.
DETALJER: Det er detaljene som gjør den store forskjellen. Her er det brukt marmorfolie oppå plastfeltene i midten av skapdørene. Knottene og bena er sprayet med gullmaling. Foto: FOTO: Ina Rosenberg Stavrum

Nina Bye driver bloggen www.hverdagslivdetgodeliv.com.

Denne ideen fikk hun da datteren på 13 år begynte å organisere på rommet sitt.

- Hårstrikk, sminke, kremer, krølltenger og diverse utstyr trenger ikke nødvendigvis å stå fremme og samle støv. Det hadde derfor vært kjekt med et skap som kan lukke inne alt småtteri og i tillegg holde det ryddig i resten av rommet, forteller Bye til Klikk Bolig.

I prinsippet kan man bruke hvilke farger man ønsker, men Bye foreslår at man går for et hvitt skap med tapet i duse blåfarger på hele bakveggen og begge sider av glasset i dørene.

- Jeg ser for meg ulike sett av akrylbokser som er så populære nå til oppbevaring av sminke og smykker, samt noen vakre oppbevaringsbokser på toppen av skapet som tar igjen fargene i tapetet. Jeg hadde nok valgt hvite porselensknotter, både i dører og som ekstra oppheng på innsiden for å understreke den litt romantiske stilen dette skapet har.

Dette trenger du for å lage sminkeskap:

- Skrujern, stjerne eller flatt avhengig av hva beslag og føtter er festet med.

- Malerpensel

- Rørepinne

- Vannbasert grunning og interiørmaling

- Sparkel (om dørhåndtaket skal skiftes ut)

- Tapetlim og tapet i ønsket farge og motiv

- En ekstra hylle i samme størrelse med fester

- Speil med dobbeltsidig tape

- Filt/møbelknotter

- Dørhåndtak

- Knotter til oppheng

- Malingstape for maskering.

Slik går du frem:

1. Fjern beina på skapet. Lim store filtknotter på undersiden for lettere å kunne flytte på skapet (ved å fjerne beina slipper man å slå tåa inn i kanten når man skal sitte foran skapet).

2. Skru av dørbeslagene og ta ut hyllen og stangen.

3. Mal grunning på alle delene inkludert hyllene og stanga. NB! Ikke mal kortsidene på hyllene og stangen, det kan gjøre det vanskelig å sette de på plass.

Dersom du ønsker å beholde håndtakene på dørene grunner du disse også. Hvis du skal ha nye håndtak, skrur du av det gamle og sparkler evt. igjen det ene hullet dersom det nye håndtaket har annerledes feste. Det er ikke nødvendig å matte ned overflaten dersom du grunner. Ønsker du å beholde plasten i døra slik den er må du maskere, fest tapen i lengst mulige remser på selve plasten, helt inntil treverket.

4. Mal to eller tre tynne strøk på alle delene utenom bakveggen på innsiden. Penselstrøk gir penest overflate, vil du bruke rull kan du stryke over malingen med pensel for å fjerne nuppene. 

5. Når malingen er tørr klipper du til tapetet slik at det passer inn på bakveggen. Les bruksanvisningen på limet og fest tapetet. Du kan også feste tapet på begge sider av plasten i døren. Husk å stryke godt utover slik at det ikke blir bobler. Jeg bruker håndflaten, men det finne eget verktøy for å stryke utover.

Her er vår guide til hvordan man tapetserer.

6. Når alt er tørket fester du den ene hyllen i riktig sittehøyde. Deretter fester du den andre hyllen i ønsket høyde øverst i skapet med stangen rett under. Her kan du for eksempel henge krølltenger.

7. Fest speilet med tapen i ønsket posisjon mellom stang og bordplate.

8. Fest nye knotter på innsiden av veggene og eventuelt dørene for ytterligere plass til oppheng. Velg knotter med fester som ikke er så lange at de går gjennom dørene og veggen.

9. Så er det bare å pynte og ordne på innsiden. Det kan være kjekt med lys inne i skapet, for eksempel lyslister som enkelt festes på undersiden av hyllen. Det kan også festes spotter på sideveggene.

Fra skap til hjemmekontor

Praktisk arbeidsplass du kan lukke når du har fri.

Interiørblogger Nina Bye har også laget en oppskrift for hvordan man kan gjøre om skapet til et praktisk hjemmekontor.

SMINKESTASJON: Interiørblogger Nina Bye foreslår å bruke skapet til en sminkestasjon. Hun ville da malt skapet (1) hvitt, og brukt tapet på hele bakveggen og begge sider av plastfeltene i skapdørene. Hun foreslår Nordics Blossom fra Flügger fave (1) eller Home Passion fra Borge (3). Deretter kan man henge opp speilfliser på bakveggen, for eksempel Hönefoss fra Ikea (4). Andre detaljer er akrylbokser, som fra Muji (5) og romantiske knotter fra Møllegården (6).
SMINKESTASJON: Interiørblogger Nina Bye foreslår å bruke skapet til en sminkestasjon. Hun ville da malt skapet (1) hvitt, og brukt tapet på hele bakveggen og begge sider av plastfeltene i skapdørene. Hun foreslår Nordics Blossom fra Flügger fave (1) eller Home Passion fra Borge (3). Deretter kan man henge opp speilfliser på bakveggen, for eksempel Hönefoss fra Ikea (4). Andre detaljer er akrylbokser, som fra Muji (5) og romantiske knotter fra Møllegården (6). Foto: Produsentene

- Et sted å feste alle huskelappene, lage et lite moodboard, oppbevare skriveutstyr og post, og et sted å lukke igjen når du har fri, forteller hun til Klikk Bolig.

Først og fremst er det forskjellige typer maling som gjør den store forskjellen.

Her kan du lese mer om tavlemaling.

Fargeforslag: Skifergrått skap, tavlemaling og magnetmaling, kontaktfolie med marmormønster.

Dette trenger du for å lage hjemmekontor:

- Skrujern

- Magnetmaling og tavlemaling

- Vannbasert grunning og interiørmaling

- Eventuelt sparkel

- Maskeringstape

- Skinnremser til håndtak og stifter til å feste disse med.

- Møbelknotter

Slik gjør du det:

1. Fjern beina under skapet og sett på møbelknotter.

2. Ta ut hylle og stang og skru av dørhengslene med skrutrekker.

3. Grunn hele skapet med ett strøk maling.

4. Mål sittehøyden til benkeplaten og merk av inne i skapet (enkelt dersom du setter inn platen og tegner med blyant hele veien).

5. Les bruksanvisningen på magnetmalingen. Mal sideveggene og bakveggen med denne malingen, over benkeplatehøyde og helt opp til taket.

Se våre tips til hvordan man bruker magnetmaling her.

6. Når dette er tørket maler du med tavlemaling over magnetmalingen. Les også bruksanvisningen her og mal to strøk om nødvendig. Nå har du vegger som magneter fester seg til og som kan tegnes på med kritt.

7. Resten av skapet males i skifergrått eller annen ønskelig farge. To eller tre strøk.

8. Nå klipper du til og fester marmorfolie på benkeplaten, deretter fester du marmorfolie på begge sider av plasten i skapdøren. Plasten i dørene kan eventuelt også beholdes slik den er, men da må den maskeres før malingen starter.

8. Sett inn «marmorhyllen» i sittehøyde og fest stangen i ønsket høyde. På stangen kan for eksempel en tøff arbeidslampe henge.

9. Sett på skinnremser med tøffe stifter, fest skapdørene og du er klar for morsom styling av hjemmekontoret.

Du kan lese flere interiørtips fra Bye på hennes blogg www.hverdagslivdetgodeliv.com.

KONTOR: Man kan gjøre om skapet til et lekkert hjemmekontor. Selve skapet (1) kan for eksempel males skifergrått, foreslår interiørblogger Nina Bye. Et eksempel er fargen Grå Skifer 1462 fra Jotun (2). Sideveggene og bakveggen kan deretter males med magnetmaling som Effet Magnet fra Panduro (3). Til slutt maler du over dette igjen med tavlemaling, for eksempel Blackboard Paint fra Panduro (4). Lekre detaljer er skinnreimer (5) i stedet for knotter og marmorfolie (6) på benkeflaten og plasten i dørene.
KONTOR: Man kan gjøre om skapet til et lekkert hjemmekontor. Selve skapet (1) kan for eksempel males skifergrått, foreslår interiørblogger Nina Bye. Et eksempel er fargen Grå Skifer 1462 fra Jotun (2). Sideveggene og bakveggen kan deretter males med magnetmaling som Effet Magnet fra Panduro (3). Til slutt maler du over dette igjen med tavlemaling, for eksempel Blackboard Paint fra Panduro (4). Lekre detaljer er skinnreimer (5) i stedet for knotter og marmorfolie (6) på benkeflaten og plasten i dørene. Foto: Produsentene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning