Slik pusser du opp gamle møbler:

- Gratistorget kan gjøre at vi noen ganger er litt lettkjøpte

Sjekk disse tipsene før du gir bort velfungerende møbler.

GIR BORT: Astrid Levåg (t.v.) ga bort hylla si på Finn etter å ha hatt den i tre år. Gunn Hinna gir bort sofaen (t.h.) fordi den er gammel.

GIR BORT: Astrid Levåg (t.v.) ga bort hylla si på Finn etter å ha hatt den i tre år. Gunn Hinna gir bort sofaen (t.h.) fordi den er gammel. Foto: FOTO: Astrid Levåg/Gunn Hinna

Publisert Oppdatert

Søker etter brukte møbler:

- «Bolia» er et av de mest populære søkeordene på Finn.no, med 743 730 søk i 2014.

- Det ble gjort 554 181 fritekstsøk på ordet «Ikea».

- Det ble gjort 453 091 søk etter «Hemnes», en serie av soveromsmøbler.

- Det er ifølge Ikea solgt over 63 millioner slike hyller på verdensbasis siden lanseringen i 1979.  Bokhylla «Billy» fikk 218 089 søk i fjor.

(Kilde: Finn.no)

Astrid Öhlund Levåg (24) er i ferd med å flytte inn i en ny og mindre leilighet i Bergen. Derfor har hun solgt mye den siste tiden.

Men Billy-hylla fra Ikea lå til salgs en ukes tid uten at noen meldte interesse.

Se tips til hvordan man kan oppgradere Ikea-møbler nederst i saken.

Da flyttet hun den over i «gi bort»-seksjonen og et knapt døgn senere hadde Billy fått et nytt hjem.

- Jeg syns det er bedre å gi bort til noen som trenger det enn å hive det på fyllingen. Det finnes mange som ikke har råd til å kjøpe nytt eller som velger å kjøpe eller få ting på grunn av miljøet eller lignende. Derfor er det godt å vite at mine gamle møbler kan få et nytt liv i et nytt hjem, sier hun.

Man kan for eksempel ta en titt på rådene for rimelig og miljøvennlig oppussing.

Gir bort ubrukte Ikea-møbler

Det er hun ikke alene om å tenke. Vi selger og gir bort møbler så det suser. Våren 2014 gjorde Finn.no det gratis å legge ut alle slags annonser på Torget, en portal for møbler og småting, og det førte til en oppsving.

I 2013 ble det lagt ut 2.000.648 annonser. I 2014 økte det til hele 3.872.214.

Aller mest har «til salgs»-annonsene økt, fra cirka 1,7 millioner til cirka 3,5 millioner annonser på ett år. Dette gjelder alle produktkategorier totalt.

I tillegg gir vi bort ting og tang, gratis, som aldri før. Det finnes stadig godbiter som venter på å snappes opp.

Blant møbler på gratistorget har spesielt hyller og senger økt. Tilsynelatende velfungerende møbler er ofte tilgjengelig til halv pris eller gratis. Noen har fremdeles emballasjen på.

- Blir lettkjøpte

Sosialantropolog og trendanalytiker i Eye;watch, Gunn-Helen Øye, mener spesielt unge mennesker tenker på andre og gir vekk, og at andre følger etter.

- Jeg lurer på om Finn og «gi bort»-ting er med på å gjøre at vi noen ganger er litt mer lettkjøpte.  Det vil si at vi kjøper saker og ting som vi ikke er helt sikre på, for bak i hodet så lurer tanken om at hvis det ikke passer hos meg så kan jeg gi det bort. Og da gjør jeg jo en god gjerning også?

- I tillegg har vi svært god økonomi i forhold til resten av Europa. Og vi har kultur og tradisjon for å vise vår ønskede lykke via materialitet som ting fra Ikea, sier Øye.

GA BORT PÅ FINN: Astrid Levåg (24) ga bort Billy-hylla da hun skulle flytte.

GA BORT PÅ FINN: Astrid Levåg (24) ga bort Billy-hylla da hun skulle flytte. Foto: FOTO: Astrid Levåg

Det kan Levåg (24) kjenne seg igjen. Hun bodde rett over veien for Ikea og tok stadig turen dit. Billy-hylla kjøpte hun ny for bare tre år siden.

- Jeg har definitivt blitt lettkjøpt. Hvis man angrer kan man jo bare bytte, og på Ikea kan man levere ferdigmonterte møbler også. Dessuten er det jo kjekt å bygge da, sier hun med et smil.

Stor etterspørsel

Det er ingenting å si på interessen for de brukte møblene. Fjorårets statistikk viser at mange av oss leter etter brukte ting, enten det er av økonomiske, miljøvennlige eller designmessige hensyn.

Generelt er det sofa som er desidert mest populært: det ble gjort cirka 3,7 millioner søk etter dette i fjor.

Kjøkken, spisebord og kommode havner også på Topp 10-listen i fritekstsøket.

«Retro» og «teak» er populære søkeord, som kan gi signaler om nordmenns designpreferanser. Ordet «Bolia» er også ofte søkt på, med hele 743.730 søk i fjor.

Heldigvis for Levåg er det en del som ønsker hyller som hennes. Nesten 220.000 søk ble gjort konkret på «Billy» i 2014. Hemnes og Ektorp også på pallen over Ikea-møblene det oftest søkes etter.

- Ikea-møbler er trygt, akseptert og godkjent. Det er hverken harry, vulgært, simpelt eller glorete, forklarer trendanalytiker Gunn-Helen Øye.

- Nordmenn er nærmest besatt av å pusse opp

- Dette er generelt veldig populære produktserier også hos oss, så det er ikke overraskende at de også er attraktive på bruktmarkedet, sier kommunikasjonssjef i Ikea, Jan Christian Thommesen til Klikk Bolig.

Han tror den store rotasjonen av Ikea-møbler i Norge først og fremst skyldes at møbelkjeden er en såpass stor aktør at flere av deres produkter vil være i omløp.

- Jeg tror også det rent generelt handler om at nordmenn er nærmest besatt av å pusse opp. Hjemmene endrer seg i mye større grad enn før, og mange har til og med et sommerutseende på boligen og et vinterutseende. Det betyr hyppig utskifting av hjeminnredningsartikler, og en del av disse lagres ikke, men gis nytt liv i nye hjem via bruktmarkedet, sier han.

Creative Relation Manager i Bolia, Søren Kirkegaard, tror deres design er avgjørende.

- Vi skaper hele tiden nye design, men alltid innenfor rammene av «new Scandinavian design». Denne stilen har vist seg å være langtidsholdbar innenfor skiftende interiørtrender, da den har elementer som ærlige og gode materialer. Vi kan også se denne tendensen innenfor moteindustrien, der firmaer som satser på tidløst design og holdbare materialer også har en verdi på bruktmarkedet, sier han til Klikk Bolig.

GIS BORT: Gunn Hinna (46) gir bort sin Ektorp-sofa fra Ikea fordi den er gammel. Hun kjøpte den også brukt i sin tid.

GIS BORT: Gunn Hinna (46) gir bort sin Ektorp-sofa fra Ikea fordi den er gammel. Hun kjøpte den også brukt i sin tid. Foto: FOTO: Gunn Hinna

Kan sette personlig preg

PR- og informasjonssjef for Finn.no, Lene Kallum, tror mange syns er praktisk å kjøpe møbler brukt.

Hun påpeker at møblene ofte er ferdig montert, slik at man heller kan bruke tid på å sette et personlig preg på tingene. Her er noen enkle tips til under tusenlappen, som kan gi nytt liv til gamle gjenstander.

- Jeg tror ikke det er gis bort-kategorien på Finn som bidrar til å gjøre folk lettkjøpte. Jeg mener at dette handler mer om at mange har god økonomi og blant annet er veldig opptatte av møbler og interiør, noe som fører til at vi skifter ut ting ofte. I 2014 ble det gjort 7,4 milloner søk på forskjellige varianter av «sofa» på torget. Det sier jo litt. Ikke minst skifter mange ut teknologi og elektronikk veldig hyppig, sier hun.

«Ikea hacks» er et populært fenomen, og både på Pinterest og egne nettsider florerer det av gode tips.

Her er to enkle måter å oppgradere på:

Fra nattbord til håndkleholder

Her er interiørguru Emily Hendersons oppskrift.

Den amerikanske designeren Emily Henderson er kjent for sine «gjør det selv»-prosjekter.

Hun mener at det enkle ofte er det beste, og at man ikke bør dille for mye med det aktuelle møbelet. Her har hun forvandlet et Ikea-nattbord i serien Rast med tre enkle trinn.

1. Mal møbelet i ønsket farge. Akkurat dette bordet er i ubehandlet furu, og du trenger derfor ikke grunning. Henderson anbefaler å drille hull til håndtaket før man maler.

2. Skru fast kule håndtak på hver side. Det er stilig og gjør møbelet enkelt å flytte rundt på.

3. Fest ben på bordet så det løftes fra gulvet. Henderson har brukt skuffehåndtak fra Ikea, som hun har sprayet med vannfast maling.

Se flere råd om hvordan man kan pimpe opp Ikea-møbler her.

Enkle grep gjør møblene eksklusive

Det er ikke nødvendigvis så mye som skal til.

ENKELT: Slik foreslår Emily Henderson at man kan forvandle et enkelt nattbord til en praktisk og dekorativ baderomshylle.

ENKELT: Slik foreslår Emily Henderson at man kan forvandle et enkelt nattbord til en praktisk og dekorativ baderomshylle. Foto: FOTO: Ikea/David Tsay

OPPSKRIFTEN: «Gjør det selv» trenger ikke være komplisert.

OPPSKRIFTEN: «Gjør det selv» trenger ikke være komplisert. Foto: FOTO: David Tsa/Style by Emily Henderson

Designeren Ashley Rose står bak bloggen Sugar & Cloth, som er full av gode (og pene) «gjør det selv»-tips.

Som man kan se på dette bildet man ikke frem med sandpapir, malerkost og sjablonger for å forandre et basismøbel som dette.

Nye bordbein er alt som skal til for å få bordet (eller hylla) til å se mer eksklusivt ut.

Du kan se steg-for-steg-oppskriften på bloggen hennes.

Spesialisert på Ikea

Det svenske firmaet Pretty Pegs ble dannet i 2012 og deres fargerike møbelben har allerede fått mye omtale.

På nettsidene deres er til og med en egen fane dedikert til Ikea-møbler, slik at du kan få inspirasjon om hvilke ben som passer til hva.

Alt designes i Sverige og det er totalt over 80 ulike variasjoner å velge mellom.

Men spesielt billig er det ikke; Estelle-bena på senga under koster 999 kr (for fire stykker) og hyllebena Hillevi koster 817 kr.

ENKELT: En enkelthylle kan lett se mer eksklusivt ut. Det samme gjelder større hyller, som Kallax-hylla til Ikea.

ENKELT: En enkelthylle kan lett se mer eksklusivt ut. Det samme gjelder større hyller, som Kallax-hylla til Ikea. Foto: FOTO: Ikea/Sugar & Cloth

ELEGANT: Estelle-bena på senga under koster 999 kr for fire stykker, men gir til gjengjeld senga et elegant preg.

ELEGANT: Estelle-bena på senga under koster 999 kr for fire stykker, men gir til gjengjeld senga et elegant preg. Foto: FOTO: Pretty Pegs

EKSKLUSIVT: Hillevi-bena, som her er montert på et skatoll, koster 817 kroner for for fire ben.

EKSKLUSIVT: Hillevi-bena, som her er montert på et skatoll, koster 817 kroner for for fire ben. Foto: FOTO: Pretty Pegs

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning