Gjenbruk

Vent med å kaste den gamle feiekosten

Dette gjenbrukstipset er for godt til ikke å deles.

FLERE BRUKSOMRÅDER: En feiekost, ny eller gammel, kan brukes til mer enn å feie. Hva med å gjøre den om til en postkorthylle?
FLERE BRUKSOMRÅDER: En feiekost, ny eller gammel, kan brukes til mer enn å feie. Hva med å gjøre den om til en postkorthylle? Foto: FOTO: Margaret M. de Lange STYLING: Juni Hjartholm
Publisert Oppdatert

De aller fleste av oss har ting hjemme vi er lei av og ikke helt vet hva vi skal gjøre med.

Andre av oss har stadig planer om å bruke mindre penger på møbler og interiør, og har et ønske om å være mer miljøbevisst.

Så hva er stikkordet? Jo, gjenbruk.

Gjenbruk har vært i vinden noen år allerede, men er stadig et aktuelt tema. Vi kaster mer enn noen gang, så hva er ikke bedre da og trikse og fikse og la gamle ting få skinne på ny i stedet for å hele tiden kjøpe nytt? Økonomisk er det også.

- Folk bør være mer opptatt av gjenbruk først og fremst med tanke på miljøet, og fordi man kan skape sin helt egen, unike stil. I tillegg behøver det ikke å koste «skjorta», sier interiørblogger og gjenbrukstilhenger Tove Michelle Hjallum.

Se fire enkle gjenbruksprosjekter (inkludert postkortkosten) lenger ned i saken!

Dra på skattejakt i egen bolig

Mange tenker kanskje at det å finne ting å gjenbruke er et mas, men faktisk trenger du ikke dra lenger enn til din egen stue eller en tur oppå loftet.

OPPTATT AV INTERIØR: Tove Michelle Hjallum bor med familien sin i Kragerø og har en stor interesse for både interiør og håndarbeid. På bloggen hennes kan du få mange flere gode gjenbrukstips, samt mye interiørinspirasjon.
OPPTATT AV INTERIØR: Tove Michelle Hjallum bor med familien sin i Kragerø og har en stor interesse for både interiør og håndarbeid. På bloggen hennes kan du få mange flere gode gjenbrukstips, samt mye interiørinspirasjon. Foto: FOTO: Solveig Grøvle

Så før du tar ryddesjau neste gang, gå nøye gjennom det du har tenkt å kaste – sjansene er nemlig store for at du kan finne nye muligheter for gamle saker og ting.

- Noe de fleste har i heimen er tekstiler, og disse kan du gjøre mye med: Sy puter, sy klær, ramme inn eller bruke som stoltrekk, sier Hjallum.

Interiørstylist Juni Hjartholm har mange tips til nye bruksområder for både skuffer, kommode, flasker og stiger – noe mange av oss har hjemme et eller annet sted.

- Gamle skuffer kan henges på veggen som hyller, en fin gammel lampeskjerm kan brukes som potteskjuler og en spisestuekommode kan gjøres om til et baderomsskap med vask, sier hun og fortsetter:

- Gamle flasker og vaser kan bli fine lampeføtter, blikkbokser er utmerkede pennholdere, syltetøyglass er fine som telysholdere og gamle stiger som ikke kan brukes å klatre i kan bli supre håndkle- eller bladstativer.

Det er også mange steder du kan dra utenfor hjemmet for å finne ting du kan blusse nytt liv i.

- Sjekk ut bruktbutikker, Finn.no, auksjonsnettsteder og hør med familie og venner, sier Hjallum.

Interiørstylist Juni Hjartholm tipser også om loppemarkeder, rubrikkannonser og gjenbruksstasjoner som gode steder å finne nye skatter. Selv er hun glad i Fretex.

- Jeg går ofte og snuser rundt på Fretex etter skatter. Det er utrolig hva folk kaster, sier hun.

NYE PUTER: - Her er en pute sydd av sengetøy, gamle klær, kjøkkenhåndklær og et par nye stoffer, sier Hjallum.
NYE PUTER: - Her er en pute sydd av sengetøy, gamle klær, kjøkkenhåndklær og et par nye stoffer, sier Hjallum. Foto: FOTO: Tove Michelle Hjallum

Gjenbruk for nybegynnere

Er du ny på dette med å trikse og fikse på ting, er kanskje ikke lysten så stor på å sette i gang med svære prosjekter du innerst inne vet du ikke vi bli ferdig med. Derfor kan det være greit å starte i det små.

SPARER MILJØET: Interiørstylist Juni Hjartholm oppfordrer flere til å drive med gjenbruk. - Ved å levere ting vi ikke bruker til gjenbruksstasjoner, bruktbutikker, loppemarkeder eller selge/gi bort på finn.no, sørger vi for at gamle ting blir gjenbrukt. Dette sparer miljøet for unødvendig avfall, sier hun.
SPARER MILJØET: Interiørstylist Juni Hjartholm oppfordrer flere til å drive med gjenbruk. - Ved å levere ting vi ikke bruker til gjenbruksstasjoner, bruktbutikker, loppemarkeder eller selge/gi bort på finn.no, sørger vi for at gamle ting blir gjenbrukt. Dette sparer miljøet for unødvendig avfall, sier hun. Foto: FOTO: Privat

- Noe som er enkelt å lage er puter. Jeg har sydd massevis av puter med gjenbrukte stoffer, som fra gammelt sengetøy, klær som ikke passer lenger (men som har fine farger eller mønster), kjøkkenhåndklær, gardiner, og så videre, sier Hjallum.

Hva er de enkleste møblene å gjøre «nye»?

- Jeg syne stoler er de greieste møblene å gjøre nye. Mal dem, eller trekk om setene. Det handler om å se muligheter når man ser et tilsynelatende kjedelig møbel, tipser Hjallum.

- Det letteste er vel møbler i tre som kan males, ting i metall kan som kan sprayes og tekstiler som kan sys om, sier Hjartholm.

For å skape noe nytt av noe gammelt, mener interiørstylisten det er lurt å løsrive seg fra hva produktet egentlig er ment for. Se på mulighetene, designet og formen.

- Et eksempel kan være mormors hjemmestrikkede genser, som får et nytt liv som putetrekk, eller det slitte, gamle bestikket i sølvplett, som får et lag gullspray, og henges opp i lysekronen, tipser interiørstylisten.

Under kommer fire bilder og oppskrifter på gjenbruksprosjekter fra interiørstylist Juni Hjartholm!

NYTT SPEIL OG LAMPESKJERM: Til venstre: Et gammelt belte ble brukt til å friske opp et kjedelig speil.  Til høyre: Bare ved hjelp av bestikk, gullspray og ståltråd ble lampeskjermen kul og personlig.
NYTT SPEIL OG LAMPESKJERM: Til venstre: Et gammelt belte ble brukt til å friske opp et kjedelig speil. Til høyre: Bare ved hjelp av bestikk, gullspray og ståltråd ble lampeskjermen kul og personlig. Foto: FOTO: Margaret M. de Lange STYLING: Juni Hjartholm

Speil

Her har interiørstylist Juni Hjartholm brukt et gammelt belte som speilramme rundt et speil hun fant på billigkroken på IKEA.

Dette trenger du:

1 belte og et rundt speil.

Slik gjør du:

Legg speilet løst i beltet og heng opp.

Lampeskjerm

Her har rammen på en gammel lampeskjerm får nytt liv med gammelt sølvplettbestikk.

Dette trenger du:

Sølvplettbestikk, gullspray og ståltråd.

Slik gjør du:

Spray bestikket med gullspray og la det tørke. Fest ståltråden rundt hvert bestikk og surr det rundt lampeskjermstangen.

FEIENDE FLOTT: En kost brukt som hyllestativ – hvorfor ikke?
FEIENDE FLOTT: En kost brukt som hyllestativ – hvorfor ikke? Foto: FOTO: Margaret M. de Lange STYLING: Juni Hjartholm

Postkortkost

Her har en feiekost blitt brukt som hyllestativ. Denne kosten er ny, men du kan fint bruke en gammel, som er vasket. Denne er super til å samle bursdagskort, julekort og sommerferiekort.

Dette trenger du:

1 bred feiekost og 2 gelenderfester (fåes i en byggevareforretning).

Slik gjør du det:

Skru gelenderfestene i kosten og så på veggen.

GJORT I EN FEI: Det skal ikke mye til for å forvandle en noe kjedelig kurv til en superkul lampeskjerm!
GJORT I EN FEI: Det skal ikke mye til for å forvandle en noe kjedelig kurv til en superkul lampeskjerm! Foto: FOTO: Margaret M. de Lange STYLING: Juni Hjartholm

Kurvlampe

En gammel løvkurv blir til en rustikk lampeskjerm på 1-2-3!

Skaff ting til gjenbruk – gratis!

- Kategorien har vokst mye siste årene, og antall publiserte privatannonser har gått fra 12 485 i 2004 til 329 444 i 2014.

- Stadig flere vet om kategorien, og erfarer at det er en veldig effektiv måte å rydde på. Økningen kan også tyde på at mange har god råd.

- Folk kommer raskt hjem til deg og henter det du ikke trenger. Du slipper å kjøre på søppeldynga, og du sparer samfunnet for avfall.

- Det er utrolig mye fint som gis bort, og noe er nesten ubrukt: TV-er, sofaer, kjøkken, piano, vaskemaskiner, etc.

Kilde: Lene Kallum, PR- og informasjonssjef i Finn

Dette trenger du:

Løvkurv, kr 149, Biltema. Ledning med sokkel, fåes i en lampebutikk. Hyssing av hamp, fåes i en jernvareforretning. Heklesnelle, fåes i en garn- eller hobbyforretning. I tillegg trenger du en saks.

Slik gjør du det:

Klipp rundt toppen på kurven.

Dra av noen runder med kurv.

Lag et hull midt i bunnen.

Hekle en strømpe (løst) av hamphyssing med en heklesnelle.

Tre strømpen over ledningen.

Monter ledningen på kurvskjermen.

- Alt kan gjenbrukes

Hjallum har gjort mange gode gjenbrukskupp siste årene, og kan bli like lykkelig over å finne en fin kaffekopp, et gammelt dynetrekk eller en sliten, gammel stol. Og hva er hennes beste gjenbrukstips?

- Det må bli at alt kan gjenbrukes! Møbler, bøker, klær, serviser, malerier, barneleker, sportsutstyr, og så videre og videre. Det er jo bare å vaske godt, og eventuelt lage sin egen «vri» på gjenstanden, sier hun og fortsetter:

- Bruk gamle bokser som potteskjulere, kjøp gamle bilderammer og mal dem i ønsket farge og server juledesserten på fine, gamle juletallerkener fra bruktbutikken.

Et annet tips hun har, som hun ikke har prøvd selv enda, er å gjenbruke garn.

- Jeg snakket med noen som har kjøpt strikkede plagg for å rekke dem opp, for å bruke garnet til noe annet! Med andre ord, bare fantasien setter grenser, sier Hjallum.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning