Miljøvennlig oppussing

Tipsene for å pusse opp rimelig og miljøvennlig

Joda, det går an.

GJENBRUK: Små endringer kan gjøre mye med interiøret – se bare forskjellen på denne stolen!
GJENBRUK: Små endringer kan gjøre mye med interiøret – se bare forskjellen på denne stolen! Foto: FOTO: Guro Heiret
Sist oppdatert

De fleste er opptatt av pris når det er snakk om oppussing, og ved første øyekast vil miljøvennlig oppussing se ut som en dyr affære. Likevel kan det også bli en hyggelig opplevelse for lommeboken.

 Ifølge ekspertene handler alt om å planlegge og tilrettelegge.

- Å pusse opp rent miljøvennlig trenger ikke nødvendigvis å bli dyrere – i hvert fall ikke i det lange løp, sier Julie Furset, interiørkonsulent og daglig leder i Phenomen interiørdesign, og fortsetter:

- Med kreative løsninger, god tid til å finne rette produkter, gjenbruk, varmegjenvinning og gamle byggetradisjoner kan du få et godt, pustende og organiske hjem.

Likevel er det ikke alltid slik at miljøvennlige produkter er billigere, og ifølge Furset er det heller ikke alle som har tid til å engasjere seg i miljøvennlige prosjekter. Et tips kan derfor være å starte i det små.

- Varmegjenvinning er et godt eksempel hvor de fleste lar seg engasjere. Så vi er på vei, sier hun.

Populært med gjenbruk

Gjenbruk er blitt svært populært de siste årene, og flere velger å gi bestemor sin gamle TV-benk et strøk maling istedenfor å kjøpe ny. Nå vil også malergiganten Jotun slå et slag for gjenbruk.

INTERIØRKONSULENT OG KUNSTNER: Anette Borge. FOTO: Privat.
INTERIØRKONSULENT OG KUNSTNER: Anette Borge. FOTO: Privat.
MARKEDSDIREKTØR I JOTUN: Evie Gaasholt. FOTO: Privat.
MARKEDSDIREKTØR I JOTUN: Evie Gaasholt. FOTO: Privat.

- Å velge miljøvennlig er ikke nødvendigvis mer kostbart. Faktisk kan det være mye å spare på å tenke gjenbruk, da et strøk med maling gir nytt liv til en brukt gjenstand. Miljøvennlige malinger finnes også i alle prisklasser, sier markedsdirektør i Jotun, Evie Gaasholt og fortsetter:

- Totalt sett vil miljøvennlige valg ikke handle om økte kostnader, men økt bevissthet.

For Jotun har det vært viktig for bedriften å kunne tilby moderne produkter som dekker behovet i markedet.

- Vår filosofi er at alle skal ha muligheten til å pusse opp og male, selv med astma- og allergiplager. Derfor har vi også investert mye i denne type produkter, sier Gaasholt og legger til:

- Samtidig er det viktig for oss som en stor og ledende aktør å ta et samfunnsansvar ved å lede an i utviklingen av bærekraftige og miljøvennlige produkter i vår bransje.

Enklere enn du tror

Anette Borge er interiørkonsulent og kunstner, og opptatt av gjenbruk.

- Med litt maling kan du fornye møbler eller detaljer hjemme istedenfor å kjøpe nytt. Bruk vannbasert maling for treverk og møbler – da unngår du sterk lukt under påføring. Småting som lysestaker og vaser kan fornyes med et par strøk spraymaling i kule farger, sier hun.

Mange malebutikker har et stort lager med feilblandede malinger og malingsrester som de ikke får solgt. Som regel må butikkene betale mye penger for å bli kvitt disse på avfallsstasjonene.

- Spør en malerbutikk om de har litt maling du kan få gratis eller rimeligere. Mange har også tapetbøker eller tapetrester liggende som har gått ut av sortimentet og som du kan få gratis. Disse kan være fine til å tapetsere hylleplater, bord eller andre møbler med. Bruk fantasien, råder Borge.

Skal du tapetsere andre ting enn møbler, forslår interiørkonsulenten at du hører med din lokale maling- og tapetleverandør om de fører miljøvennlige alternativer.

Her er både veggmalingen SENSE og Eco-tapeter gode valg. Mange ganger skal det ikke så mye til for å fornye hjemmet.

GRØNN MALING: For miljøvennlig oppussing, er gjenbruk og maling to stikkord. - Faktisk kan det være mye å spare på å tenke gjenbruk, da et strøk med maling gir nytt liv til en brukt gjenstand. Miljøvennlige malinger finnes også i alle prisklasser, sier markedsdirektør i Jotun, Evie Gaashol.
GRØNN MALING: For miljøvennlig oppussing, er gjenbruk og maling to stikkord. - Faktisk kan det være mye å spare på å tenke gjenbruk, da et strøk med maling gir nytt liv til en brukt gjenstand. Miljøvennlige malinger finnes også i alle prisklasser, sier markedsdirektør i Jotun, Evie Gaashol. Foto: FOTO: Thinkstock

Ommøblering og byttekvelder

For en grønn og miljøvennlig oppussing er det mye du kan gjøre, som å ommøblere eller male om møblene dine hjemme.

- Bruk det du har på nye måter! Ommøbler og finn andre bruksområder for møblene dine. Legg til kule nye detaljer, eller mal et bord eller en stol i en annen farge.

Kanskje trenger du bare noen kule puter i sofaen?

- Velg økologiske tekstiler så langt det er mulig, både i gardiner, puter, sengetøy og håndklær. Økologiske tekstiler er nemlig dyrket uten bruk av farlige kjemikalier, sier Borge.

Mulighetene er med andre ord mange, men dersom du har lyst på nye møbler, foreslår Borge at du sjekker Finn.no, Fretex eller loppemarkeder.

- Må du ha møbler i skinn, så velg gjerne brukte skinnmøbler. Må du kjøpe splitter nye møbler, anbefaler jeg at du kikker på hva slags miljøprofil møbelbutikken har, og se etter Svanemerket.

Dersom du ikke har råd til nye møbler kan byttekveld være en god idé.

- Arranger byttekveld med venner og familie der dere tar med det dere ikke bruker mer, og bytt det mot noe du trenger eller har lyst på, råder Borge og fortsetter:

- Bytt det du ønsker av småmøbler, lamper og pynteting. Det som blir til overs når kvelden er omme kan kjøres til Fretex.

Denne saken ble første gang publisert 22/01 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også