Klesvasken

Du trenger ikke å vaske klærne så ofte

30 grader og sjeldnere vask holder for mye av det du putter i vaskemaskinen.

VASKER FOR OFTE: Ifølge eksperter vasker vi for ofte og med for høy temperatur.
VASKER FOR OFTE: Ifølge eksperter vasker vi for ofte og med for høy temperatur. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

Råd for bedre klesvask

Her er Ingunn Grimstad Klepp og SIFOs råd for bedre klesvask:

  • Fyll maskinene
  • Ikke overdosér vaskemiddelet
  • Vurder vasken: er den veldig skitten, og er lufting i så fall et alternativ?
  • Gå ned i temperatur, vask gjerne klær på 30 grader.
  • Velg høyere tempratur for spesielt skitne deler av klesvasken.
  • Tørk ute om mulig
  • Renere vask kan du oppnå med ekstra skylling

Norske husholdninger har et ambivalent forhold til vasking. Mens vi rengjør for sjelden, viser forskningen at vaskemaskinen går nesten kontinuerlig.

Klesvasken skjer imidlertid ofte på for høy temperetatur, og uten at klærne nødvendigvis MÅ vaskes.

- Det skjer noe på vaskefronten for tiden, avslører forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), Ingun Grimstad Klepp, til klikk.no.

Bedre teknologi

- Vasketemperaturen er på vei ned som følge av at vi har fått bedre vaskemaskiner og bedre vaskemidler.

Hun supplerer med å fortelle at testene deres viser at vaskeresultatet endres marginalt ved å gå ned på vasketemperaturen fra 40 til 30 grader.

- Derimot får det større positiv effekt på energibruken, forklarer Klepp.

Les også: Slik fornyer du hagemøblene

Lavere temperatur

Ifølge Grimstad Klepp er det fire faktorer som styrer om vasken blir ren eller ikke: Vann, temperatur, vaskemiddel og den mekaniske behandlingen.

SIFO har blant annet gjort tester på vasketemperaturen, og den viser en marginal nedgang i vaskeresultatet når temperaturen ble senket fra 40 til 30 grader.

- Generelt kan man si at håndklær, undertøy og sengeklær er typer tekstiler som det er vanlig å vaske på 60, mens mye av det andre kan vaskes helt nede på 30 grader, fremhever Klepp.

Dette ble også bekreftet da Klikk.no snakket med Håkon Lindahl, miljørådgiver i Fremtiden i våre hender.

- Stiftelsen Miljømerking garanterer at alle svanemerkede vaskemidler vasker rent på 40 grader.

Han forteller at i flere europeiske land er det også vaskemidler på markedet som vasker rent med kaldt vann. Men disse finnes foreløpig ikke i Norge.

Les også: Vask huset effektivt og billig

Lufting i stedet for vasking

Tidligere var ikke et plagg skittent selv om det var en flekk på det; man fjernet heller flekken og så var plagget rent igjen.

Kroppslukter var tidligere heller ikke tilstrekkelig for at plagget måtte i vaskemaskinen. Man hang det bare ut til lufting.

- Slik det er i dag vasker vi klærne fordi de har blitt brukt og ikke nødvendigvis fordi de er skitne, derfor har vaskehyppigheten gått veldig opp. Dagens klesvask er derfor langt mer ressurskrevende enn tidligere, utdyper Klepp, som mener man i mange tilfeller kan vurdere den gamle metoden med å riste og lufte klærene i stedet for å vaske dem.

Les også: Derfor skal du ikke bruke plastflasker om igjen.

Sortere skittentøyet

Ifølge "Fra rent til nyvasket" sorteres klesvasken i større grad i forhold til vaskeprogram og farge, men i mindre grad i forhold til hvor skittent det er.

- En effektiv måte å spare både tid og miljø på er å vaske klær skjeldnere og fylle maskinene bedre. Sorter vasken i forhold til den temperatur du ønsker å vaske på og det plaggene tåler, utdyper Klepp, som sier at dersom man er usikker på om klærne ble rene, kan man kjøre en ekstra runde med skylling, sier Klepp.

Les også: Dette bør du vite før du vasker klær

Ullklær

Ifølge Klepp er det en myte at ullklær ikke kan vaskes på høy temperatur.

- Sentrifugering av ullvaksen er en god måte å få ut vannet, og bruk gjerne full fart. Ull tåler faktisk også å kokes, men da må det ligge stille. I maskin er det viktig å velge ullprogram, og unnsett om man vasker i maskin eller for hånd er ullvaskemiddel obligatorisk. Det skader imidlertid ikke å fylle opp med andre tekstiler i samme vask.

Mindre vaskemiddel

Klepp forteller at det er vanlig å bruke for mye vaskemiddel.

- På slump blir ofte for mye fordi midlene har bitt mer konsentrert over tid. Det beste er å følge doseringen på pakkene.

- Man kan jo også prøve å vaske med halv dose for å se om det blir rent, supplerer Lindahl i Fremtiden i våre hender.

Han forteller at norske vaskemidler generelt har en god kvalitet, og at flertallet av dem er svanemerket.

- De aller fleste vaskemidlene til salgs i Norge er derfor ok, men for dem som er allergiske mot parfyme råder vi til å velge parfymefrie vaskemidler.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning