Fakta om klesvask

Dette bør du vite før du vasker klær

Ikke alt blir renere på 60 grader.

MYTE ELLER FAKTA?: Dersom noen i familien har sensitiv hud bør dere kutte ut tøymykner! Eller...?
MYTE ELLER FAKTA?: Dersom noen i familien har sensitiv hud bør dere kutte ut tøymykner! Eller...? Foto: Maja Moan
Publisert Oppdatert

Ken Hart, fagsjef biologi og kjemi hos Astma- og Allergiforbundet (NAAF) mener at det er viktig å skape noen ettertanker når det kommer til hverdagssysler som mange tar for gitt.

Tenker du over hvordan du egentlig bør vaske klærne dine?!

Hart har svart på flere ulike myter om nettopp det med å vaske klær.

1. Klærne blir renere på 60 grader fremfor 40 grader

Både ja og nei.

- Ved høyere temperatur får du lettere tatt knekken på bakteriene, forteller Hart og legger til at undertøy, sengetøy og møkkete klær er fornuftig å vaske ved høyere temperatur.

Han forteller også at noen vaskemidler er lagd for å fjerne smuss ved vask i lavere temperaturer. Slike produkter må inneholde vaskeaktive stoffer som får skitten til å slippe taket uten at fibrene blir slitt. Bruker du slike vaskemidler er det ikke nødvendig med for høye temperaturer på vasken.

Hart understreker også at såpestoffer også vil føre til at svært mange mikroorganismer vil måtte slippe taket og ender med å bli skylt ut av klærne. Akkurat på samme måte som når vi vasker hendene med såpe før et måltid eller etter et toalettbesøk.

RENT PÅ 40 GRADER: Noen vaskemidler er lagd for å fjerne smuss ved vask i lavere temperaturer. Neutral sine produkter inneholder vaskeaktive stoffer som får skitten til å slippe taket uten at fibrene blir slitt. Bruker du Neutral vaskemiddel er det ikke nødvendig med for høy temperatur på vasken.
RENT PÅ 40 GRADER: Noen vaskemidler er lagd for å fjerne smuss ved vask i lavere temperaturer. Neutral sine produkter inneholder vaskeaktive stoffer som får skitten til å slippe taket uten at fibrene blir slitt. Bruker du Neutral vaskemiddel er det ikke nødvendig med for høy temperatur på vasken. Foto: Maja Moan

2. Dersom noen i familien har sensitiv hud bør dere kutte ut tøymykner

Heldigvis ikke! Det finnes gode alternativer til de med sensitiv hud også.

Personer som er overfølsomme for parfyme, eller personer som reagerer på andre produktrester fra tøymykner, bør være forsiktige med bruk av tøymykner.

- Heldigvis finnes det noen parfymefrie varianter for sensitive personer, som er formulert parfymefritt med mer helse-og miljøvennlige ingredienser, forteller Hart.

Hart presiserer at tommelfingerregelen bør være at dersom man skal bruke tøymykner, så bør man holde utkikk etter produkter som er produktmerket og anbefalt av astma- og allergiforbundene i Norden.

3. Det spiller ingen rolle hvordan jeg vasker klærne mine og hvor mye tøymykner jeg bruker

Jo, det gjør det faktisk!

Hart forteller at det spesielt er to forhold som spiller inn når det kommer til hvordan vi vasker klærne våre.

Først og fremst vil man at klærne skal holde seg i god stand uten at fibrene skal brytes unødvendig raskt ned, plagget krymper eller endrer seg på negativt vis. Det andre forholdet går på hvordan klær som er vasket kan påvirke de som bruker dem.

- Det mest vesentlige her er at alle rester av vaskemiddel eller skyllemiddel bør skylles tilstrekkelig godt nok ut at klærne til at man ikke risikerer å oppleve noen hudreaksjoner, forteller Hart.

For enkelte kan oppleve hudkløe, irritasjon eller andre problemer ved bruk skyllemidler. Da må man se på om man enten overdoserer med vaskemiddel, eller om vaskemaskinen rett og slett skyller for dårlig.

Husk også å vask klærne på riktige grader som nevnt i myte 1.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning