Effektiv og billig vårrengjøring

Du trenger bare fire ting for å vaske hele huset

Effektiv, billig og enkel rengjøring.

Publisert Oppdatert

Det er på tide med vårrengjøring og da er det mange som ikke vet hvor de skal starte.

Vinduene er flekkete, terrassen trenger en skrubb og ingen har vasket bak stekeovnen på over ett år.

I Elisabet Høyes bok Ren Glede får vi råd om alt fra flekkfjerning på ull til bananfluer, gulvvask og rengjøring av hagestoler.

Hun forteller hvordan vi kan vaske hele huset uten bruk av dyre og giftige rengjøringsmidler.

Mikrofiberkluten er din venn

Vask med brettet klut. Bretter du den tre ganger, slik at den blir en rektangel, får kluten til sammen åtte rene sider.

Da kan du kan tørke støv over åtte flater uten å putte kluten i rengjøringsvannet.

Tørk støv med tørr mikrofiberklut. Tørre mikrofiberkluter er statiske, og virker dermed som en magnet på støvet.

Ved å tørke med tørr klut slipper du også at støvet klumper seg. Bruk aldri mikrofiberklut på skinnmøbler. Mikrofiberkluten trekker til seg fettet og kan bidra til at skinnet tørker ut og sprekker.

Ha i rengjøringsmiddel først etter at du har fylt vann i bøtten. Da slipper du at det skummer.

Bruker du salmiakk, bør vannet kun være svakt lunkent. Da slipper du at salmiakken fordamper ut i rommet.

Les også: Slik får du rent kjøleskap

SKÅNSOMT: Zalo er et skånsomt rengjøringsmiddel. Ofte holder det imidlertid med vann og mikrofiberklut.
SKÅNSOMT: Zalo er et skånsomt rengjøringsmiddel. Ofte holder det imidlertid med vann og mikrofiberklut. Foto: Produsenten

Glass uten striper

Bruk et par dråper flytende oppvaskmiddel i rengjøringsvannet når du vasker lakkede gulv. Zalo er et skånsomt rengjøringsmiddel. Vann og mikrofiberklut er imidlertid ofte tilstrekkelig.

Få rent ovnsglass med "sottrikset": Ha sot fra ovnen på en våt fille, eller bruk fuktig avispapir, og tørk over glasset til den svarte hinnen forsvinner. Gni glasset blankt med en tørr fille, avispapir eller tørkerull.

Profesjonelle vinduspussere lager ofte sitt eget vaskemiddel av et par korker salmiakk og en snau teskje Zalo. Denne blandingen i vaskevannet gir veldig blanke vinduer.

Når du vasker vinduer på sommeren, bør du unngå å vaske i sterkt solskinn. Dette kan lett gi skjolder. Årsaken er at rengjøringsvannet tørker før du rekker å fjerne det skikkelig med nalen.

Må du pusse vinduer om vinteren, kan du ta litt vindusspylervæske i rengjøringsvannet.

Les også: Veggdyr som blir med deg hjem fra ferien

Bruk tannbørsten

Gjør stålfronter på kjøkkenet blanke og delikate ved å vaske dem med grønnsåpevann.

Møkkete fuger kan skrubbes rene med en avlagt tannbørste. Mett fugene med vann før du bruker rengjøringsmidler. Svarte render i fugene kan være en sopp som lar seg fjerne med sitronsyre eller Klorin.

Ja til ren stekeovn!

Stekeovnen er nok manges dårlige samvittighet. Den burde rengjøres ofte, men man finner som regel en grunn til å utsette jobben. Vel, en gang må man jo begynne:

Monstermetoden: Denne metoden fungerer best når du må løsne fastbrent mat og fett. Sett ovnen på 150 grader. Sett en langpanne eller kjele med kokvarmt vann i bunnen av ovnen. Plasser deretter en skål med salmiakkvann (3 dl vann og 3–6 korker med salmiakk) på øverste rille. Lukk døra og la det hele stå i ti minutter før du slår av varmen. La stå til neste dag før du rengjør ovnen. Det blir en sterk salmiakklukt i rommet, så god lufting er svært viktig.

Med bakepulver: Fukt ovnen med vann og dryss rikelig på med bakepulver eller lag en grøt bakpulver og vann og smør det på innsiden av ovnen. Sett ovnen på 50 grader. Etter en time kan du slå av varmen og la det stå til dagen etter. Dagen etter kan du vaske bort fastbrente flekker.

Ovnsdøren: Ovnsdøren er et sørgelig syn i mange hjem. Har fett først festet seg, er det sannelig ikke lett å få det vekk. Men en tannbørste eller en annen liten børste er fin å bruke til å fjerne fastbrente flekker.

Les også: Triksene som gir deg skinnende ren stekeovn

Mikrobølgeovnen

Få ren mikrobølgeovn på få minutter ved å sette en skål med vann og saften av en halv sitron i ovnen. Sett ovnen på full styrke i et par minutter og vask ovnen etterpå. Sitronen får fastbrente flekker til å løsne, og etterlater en frisk luft i mikroen.

Gi skjærefjøla en ”saltpeeling”: Bruk en ren oppvaskkost eller gni saltet inn i skjærefjøla med hånden. Salt har antibakterielle egenskaper, og gjør dessuten at skjærefjøla kjennes myk og ren.

Les også: Sjekk dette før du setter på neste vaskemaskin

Kjele og termos-triks

Fjern svidde matrester i bunnen av kjelen slik: Ta litt varmt vann i bunnen av kjelen, og fyll på med rikelig med tøyvaskemiddel, oppvaskmaskinpulver eller bakepulver. Hele bunnen må være dekket. La kjelen stå til neste dag, og vask.

Ren termos eller TV-kanne får du ved å fylle kannen med et par teskjeer bakepulver eller natron, samt kokende vann. La det stå til neste dag. Er kannen skikkelig møkkete, øker du dosen med bakepulver/natron. Du kan eventuelt bruke en spiseskje eller en tablett med oppvaskmaskinpulver og kokende vann.

Les også: Vasker du sengetøyet i varmt nok vann?

Her er det mye bakterier

Ikke glem å tørke over steder som berøres ofte, som håndtak, når du gjør rent. Det er for eksempel fire ganger flere bakterier på et kjøleskapshåndtak enn på en dobørste.

Nysentrifugert mikrofiberklut fjerner så godt som alle bakterier.

Smittevernlege Torunn Nygård ved Nordlandssykehuset har tidligere fortalt til Klikk.no at håndtak berøres av veldig mange.

- Vi har naturlig bakterier på hendene. Dersom det slurvers med håndhygiene, vil vedkommende ha bakterier fra toalettbesøk og forkjølelsesvirus på hendene. Det er mange som ikke vasker hendene så ofte.

Få rent glasskabinett ved å blande en del eddik og to deler flytende oppvaskmiddel. Smør blandingen utover glasset, og la den virke i 30 minutter. Gni med en klut, skyll og gni blankt.

Resultatet? Blankt glass!

Les også: Slik vasker du dundynen

Potetmel best på rødvin

Ikke bruk salt og hvitvin når du fjerner rødvinsflekker. Da kan du risikere at den røde flekken blir erstattet av en gråbeige flekk som ikke går vekk.

Bruk heller potetmel til å suge opp fuktigheten i flekken. For tekstiler som kan vaskes: Skyll i så varmt vann som tekstilet tåler, ha flytende tøyvaskemiddel eller flytende oppvaskmiddel på rødvinsflekken. Vent en halvtime, og vask plagget på vanlig måte.

ET PAR DRÅPER: Litt oppvaskmiddel er nok til lakkede gulv.
ET PAR DRÅPER: Litt oppvaskmiddel er nok til lakkede gulv. Foto: Kagge Forlag

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning