hvitevarer

Velg riktige hvitevarer til ditt behov

Sjekk hvilke kvaliteter du bør se etter.

HVITEVARER: Salgssjef for hvitevarer i Elkjøp, Thomas Sedlak, forteller at hva du trenger av hvitevarer kommer an på om du bor alene, eller er en familie på fem. Foto: Colourbox
HVITEVARER: Salgssjef for hvitevarer i Elkjøp, Thomas Sedlak, forteller at hva du trenger av hvitevarer kommer an på om du bor alene, eller er en familie på fem. Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert

- Hvitevarer har store pris- og kvalitetsforskjeller. Det er høy driftssikkerhet, og produktets levetid som er viktigst, sier salgssjef for husholdning i Miele, Frode Nilsen.

Han anbefaler at du velger kjente europeiske merker for å vite hva du får, da de fleste tester sine produkter for flere års bruk.

- Dersom miljø er en viktig faktor, kan du sjekke energimerket på produktet i butikk, for å se energieffektiviteten. Produkter med forventet lang levetid vil også gi mindre belastning på miljøet, understreker han.

Alle har ulike behov

Salgssjef for hvitevarer i Elkjøp, Thomas Sedlak, forteller at hva du trenger av hvitevarer kommer an på om du bor alene, eller er en familie på fem.

- På en vaskemaskin er det måten den behandler klærne du bør se på, om den skyller klærne godt og er skånsom, forteller han.

Ønsker du spesialfunksjoner kommer det an på hva du selv ønsker, og ikke hvor mange du bor sammen med.

- Det finnes for eksempel noen maskiner som har dampfunksjon. Det gjør at du ikke trenger å stryke klærne dine så mye, noe som er ypperlig for en person som bruker mye skjorter.

Noen har også impregneringsprogram til parkdresser og gore-tex-jakker.

Han legger til at når det gjelder kjøleskap går det på kapasiteten, og hvor mye plass dere har behov for. En familie på fem vil naturlig nok ha behov for mer plass enn et par.

- Du er ikke mindre interessert i at jordbærene skal være friske selv om du er alene, sier hvitevareeksperten.

Kjøleskap

Det finnes en stor fordel på enkelte kjøleskap.

Salgssjef for husholdning i Miele, Frode Nilsen, forteller at når du skal kjøpe kjøleskap, vil skapets lagringskapasitet være viktig, avhengig av familiens størrelse.

- Dersom du setter en kurv med jordbær i kjøleskapet, vil du se stor forskjell på holdbarheten etter bare en dag i et godt kjøleskap og i en rimeligere variant, sier salgssjef for hvitevarer i Elkjøp, Thomas Sedlak.

KJØLESKAP: - Nyere kjøleskap har egne skuffer som er beregnet kun for frukt og grønt, og en for fisk og kjøtt, sier Thomas Sedlak, salgssjef for hvitevarer i Elkjøp.
KJØLESKAP: - Nyere kjøleskap har egne skuffer som er beregnet kun for frukt og grønt, og en for fisk og kjøtt, sier Thomas Sedlak, salgssjef for hvitevarer i Elkjøp. Foto: FOTO: Kine Faksvåg

Begge to anbefaler at du kjøper et kjøleskap som har No Frost-system, uansett hvor mange dere er som skal bruke det.

- Det er en automatisk avfrysning av frysedelen. Noen bruker den kalde, tørre luften fra fryseren til å kjøle ned kjøleskapet, og da vil det komme tørr luft i kjøledelen og fuktig luft i frysedelen. Da blir maten lettere ødelagt, informerer Sedlak om.

- Skap med dynamisk kjøling vil gi en jevn temperatur i hele kjøleskapet, legger Nilsen til.

Han understreker at dersom du kjøper kombi- eller fryseskap bør du sørge for at skapet er utstyrt med skikkelig No Frost-system for fryseren. Det bør være aktivt to ganger per døgn for å sikre at du slipper avriming av fryseren.

I tillegg kan du ta bedre vare på maten ved å plassere den strategisk i ulik temperatur.

- Nyere kjøleskap har egne skuffer som er beregnet kun for frukt og grønt, og en for fisk og kjøtt. Her kan du stille inn temperaturen selv, sier Sedlak.

Den bør ligge på rundt 0 grader.

Ifølge hvitevareeksperten, er den største forskjellen på kjøleskap nemlig No Frost-systemet.

- Nesten alle kjøleskap over 4000 kroner har No Frost-system, sier Sedlak.

For å ta best vare på maten, kan det være en fordel å ha.

Og sist, men ikke minst:

- Velg skap med lavest mulig lydnivå. Husk at kjøleskapet er i drift store deler av døgnet, sju dager i uken, avslutter Nilsen.

Les også: Alt du må vite før du kjøper komfyr

VASKEMASKIN: På eldre maskiner kan symbolene være noe vanskelig å forstå, men på de fleste nye maskinene er programmene skrevet i tekst, slik det skal være lettfattelig.
VASKEMASKIN: På eldre maskiner kan symbolene være noe vanskelig å forstå, men på de fleste nye maskinene er programmene skrevet i tekst, slik det skal være lettfattelig. Foto: FOTO: Kine Faksvåg

Vaskemaskin

En ting er spesielt viktig.

- Det aller viktigste er at vaskemaskinen tar vare på tøyet ditt, sier Thomas Sedlak, salgssjef for hvitevarer i Elkjøp.

Sedlak forteller at du først og fremst bør se på hvilket klesforbruk du har når du skal kjøpe vaskemaskin. Hvilken type du skal velge kommer nemlig an på om du har allværsjakker, impregneringsjakker, dyre klær eller flere barn.

- Se på hva som skal vaskes, hvor mye og hvor ofte, anbefaler han.

- Ett dobbelt sengesett veier ca. seks kilo. Hvis du i tillegg vil vaske håndklær samtidig, bør du ha en maskin som er 8-9 kilo.

Salgssjef for husholdning i Miele, Frode Nilsen, informerer om at 7-8 kilo som oftest er tilstrekkelig størrelse for de aller fleste behov.

Mange maskiner har ulike innstillinger som du kan stille inn etter ditt behov. Og vaskeprogrammer er en viktig faktor i kjøpsprosessen av vaskemaskin.

- Velg en maskin med spesialprogrammer for alt du har behov for å vaske. For eksempel skjorter, jeans, ull, yttertøy med impregnering og dundyner, sier Nilsen.

Han legger til at dersom flekker på tøyet er et problem, bør du velge en maskin med ekstrameny for de vanligste flekktypene som grønske, blod og rødvin.

- Bruker du mye skjorter, finnes det vaskemaskiner med damping, som vil redusere strykebehovet betraktelig, sier Sedlak.

På eldre maskiner kan symbolene være noe vanskelig å forstå hva betyr, men på de aller fleste nyere maskiner er det standardiserte programmer som gjelder.

- Nå er det mer vanlig å skrive programmene i tekst enn det var tidligere. Det er som regel autoprogram på de fleste oppvaskmaskiner over 4000 kroner, som måler hvor rent skyllevannet er, og tilpasser temperaturen og lengden på programmet, understreker Sedlak.

Nilsen legger til at du bør huske å ha riktig dosering, da dette er viktig for et godt vaskeresultat.

- Har du anledning kan du legge til litt ekstra, og velge en maskin med Twin Dos. Det er en automatisk dosering av flytende vaskemiddel, avslutter han.

Les også: Dette må du vite før du kjøper støvsuger

Oppvaskmaskin

Fleksibel innredning er avgjørende.

- I det daglige er det skåler, fat, kjøkkenglass og bestikk som skal vaskes. Sjekk derfor at innredningen har den fleksibiliteten som er viktig for deg.

Det anbefaler salgssjef for husholdning i Miele, Frode Nilsen.

- Lydnivå, innredning og hvor mye du får plass til er det som skiller de fleste vaskemaskiner fra hverandre, sier Thomas Sedlak, salgssjef for hvitevarer i Elkjøp.

RIKTIG OPPVASKMASKIN: Lydnivå og innredning er de to viktigste faktorene som spiller inn når du skal kjøpe oppvaskmaskin.
RIKTIG OPPVASKMASKIN: Lydnivå og innredning er de to viktigste faktorene som spiller inn når du skal kjøpe oppvaskmaskin. Foto: FOTO: Kine Faksvåg

Det viktigste er plass til store tallerkener, muligheten for vinglass og stettglass, separat bestikkskuff med god plass, samt plass til større kjøkkenredskaper og muligheten for å regulere høyden på de ulike hyllene.

- For noen er også hastigheten og tørke-evnen viktig, informerer han om. Det er for eksempel bare noen maskiner som tørker plast godt.

Nilsen forteller at lydnivået er spesielt viktig å tenke på dersom du har åpen kjøkkenløsning.

- Velg en maskin med akseptabelt lydnivå, 46 db eller lavere. Selv om maskinen bare brukes et par ganger i uken, er det en viktig faktor for mange, understreker han.

Han legger til at det også kan være greit med lekkasjesikring.

- Sørg for en skikkelig Aqua Stop med dobbel inntaksslange, avslutter husholdningseksperten.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning