Arkitektur: Design- og interiørperle

Liten bolig ble stor designperle

Med massiv egeninnsats og arkitektens hjelp ble huset på 135 kvadratmeter til en stor designopplevelse.

KOM BARE INN: Bak den knalloransje døren skjuler det seg et lekkert interiør spekket med farger, malerier og designmøbler.
KOM BARE INN: Bak den knalloransje døren skjuler det seg et lekkert interiør spekket med farger, malerier og designmøbler. Foto: FOTO: Anders Hviid
Publisert Oppdatert
TIDLØS STIL: Det svarte trehuset ved sjøen i Odense ble bygget i slutten av 2007. Her omgis det av frodig vegetasjon til alle kanter.
TIDLØS STIL: Det svarte trehuset ved sjøen i Odense ble bygget i slutten av 2007. Her omgis det av frodig vegetasjon til alle kanter. Foto: FOTO: Anders Hviid

På grunn av grunnforholdene ved den idylliske innsjøen i Odense ble byggherrene Janne og Kasper Reitzel anbefalt å bygge et trehus.

Lange fundamenter på vansklig tomt

Saken var den at det haddde vært utgravd jord der dette nye huset nå ligger, noe som ville medføre at de måtte fundamentere elleve meter ned til fast grunn i tilfelle de ville bygge et murhus på denne vanskelige tomta.

En kostbar operasjon

- Dette ville bli dyrere enn å reise et trehus som ikke krevde så omfattende grunnarbeider, forteller Rietzel. Men først måtte de rive den gamle murboligen fra 1928 som allerede sto på tomten.

Svart som kull

De valgte å male det nye, arkitekttegnete huset med 135 kvm grunnflate og pulttak med en kraftig svart farge. Dette er en valør som passer formen på boligen - samtidig som den er tidløst moderne.

Oransje både ute og inne

For å gi den smekre bygningen et personlig preg ga de hoveddøren en oppsiktsvekkende, oransje farge. Dette ikke så store, men betydningsfulle, visuelle grepet bryter med alt det svarte som dominerer bygningen utvendig. Denne kraftige oransjefargen gjentar eierne også innvendig. Med dette blir huset ved den lille sjøen til et sted du alltid vil huske...

ET FRISTED VED SJØEN: Utsikten over sjøen fra glassverandaen på 50 kvm er upåklagelig. Det smekre rekkverket i rustfritt stål er solid, men like vel nesten usynlig. Foldedørene åpner huset i nesten fire meters bredde mot terrassen. Stingray gyngestol.
ET FRISTED VED SJØEN: Utsikten over sjøen fra glassverandaen på 50 kvm er upåklagelig. Det smekre rekkverket i rustfritt stål er solid, men like vel nesten usynlig. Foldedørene åpner huset i nesten fire meters bredde mot terrassen. Stingray gyngestol. Foto: FOTO: Anders Hviid

Friske farger innvendig også

- Vi setter i det hele tatt pris på farger i vår familie, forklarer Kasper Ritzel og henviser til blant annet kjøkkenet. Der benyttet eierparet anledningen til å repetere den knalloransje fargebomben fra hoveddøren i et retropreget Smeg kjøleskap. Det er nettopp slike smågrep som gir overskudd og humør i innredningen i et hjem får vi vite.

Kunsten gir viktige bidrag

STERKT SAMSPILL: Det stilrene Domus Italia-kjøkkenet flankeres av et knalloransje Smeg kjøleskap. Fire takpendler i taket.
STERKT SAMSPILL: Det stilrene Domus Italia-kjøkkenet flankeres av et knalloransje Smeg kjøleskap. Fire takpendler i taket. Foto: FOTO: Anders Hviid
FLERE FARGEKLATTER: Her ser du hvordan interiøret er bygget opp av noen enkle, men utrykksfulle  hovedelementer; blant annet gulv av douglasgran fra Dinesen, fargerike designmøbler og maleri av Mia Nelle Drøschler.
FLERE FARGEKLATTER: Her ser du hvordan interiøret er bygget opp av noen enkle, men utrykksfulle hovedelementer; blant annet gulv av douglasgran fra Dinesen, fargerike designmøbler og maleri av Mia Nelle Drøschler. Foto: FOTO: Anders Hviid

Familiens samling av moderne malerier og designmøbler drar i den samme vitale retning. Her er det flere fargerike blikkfang. Og det som tiltrekker seg størst oppmerksomhet er det store kvinneportrettet som henger over den grågule sofaen. Det er signert kunstnerinnen Linda Horn og er et portrett av den gravide jomfru Maria.

NATURLIG MALERI: Så enkelt, men likevel så livfullt. Vinduet i enden av gangen blir nesten som et maleri.
NATURLIG MALERI: Så enkelt, men likevel så livfullt. Vinduet i enden av gangen blir nesten som et maleri. Foto: FOTO: Anders Hviid

- Jeg liker blant annet måten Horn maler ansikter på, sier Rietzel. Figuren er ellers uten armer. Dette skal blant annet symbolisere jomfruens hjelpesløshet.

En kunstnerisk gave

Det andre hovedbildet i stuen, oljemaleriet "Jeg er ikke bange for deg" er signert danske, London-baserte Mia Nelle Drøschler.

- Det ga jeg til min kone da hun ble 30 år. Det synes vi begge både har et originalt fargespill og et interessant, lekent stiluttrykk, sier Rietzler.

Generøst mot sjøen

Det familien setter aller størst pris på ved selve huset er de mange panoramvinduene og den spesielle foldedøren. Den åpner veggen mot sjøen i hele fire meters bredde.

PEISEN I SENTRUM: Stuen har blant annet en Rais peisovn som kan dreies i flere retninger. Sofaen er Anders Nørgaards Mobili. Douglasgran-plankene er fra to til fem meter lange.
PEISEN I SENTRUM: Stuen har blant annet en Rais peisovn som kan dreies i flere retninger. Sofaen er Anders Nørgaards Mobili. Douglasgran-plankene er fra to til fem meter lange. Foto: FOTO: Anders Hviid
SPENNENDE KONTRASTER: På bakveggen mot den oransje ytterdøren ser vi Linda Horns jomfru Maria-maleri.
SPENNENDE KONTRASTER: På bakveggen mot den oransje ytterdøren ser vi Linda Horns jomfru Maria-maleri. Foto: FOTO: Anders Hviid

Gulvene er også en viktig brikke i interiøret. Familien benyttet seg av lange, 30 cm brede Dinesen-planker av douglasgran.

- Ellers er den fantastiske utsikten over sjøen, glassverandaen på 50 kvm og de gjennomgående lyse rommene de avgjørende kvaliteter ved dette huset, konkluderer ekteparet Rietzel.

Gode hjelpere

Rietzel forteller at han bygget en stor del av huset selv, men er likevel meget takknemlig for den hjelpen han har fått av sin svigerfar, og sin far, Henrik Reitzel, som er pensjonert arkitekt.

- Han bisto oss blant annet med å plassere vinduene på en korrekt måte i fasadene. Og ikke bare det, for det var også litt av en jobb få klarlagt hvordan det lange strekket av vinduer langsetter stuen og hele huset skulle komponeres for å få et best mulig resultat, utdyper Rietzel.

LEVENDE INTERIØRER: Også barnerommene har tregulv og innslag av moderne pangfarger.
LEVENDE INTERIØRER: Også barnerommene har tregulv og innslag av moderne pangfarger. Foto: FOTO: Anders Hviid
KNALLBLÅ SYDHAVSIDYLL: Men store og små grafiske motiver fra sydhavet blir badet til en fargerik oase midt i huset. Dette er et sted for drømmer...
KNALLBLÅ SYDHAVSIDYLL: Men store og små grafiske motiver fra sydhavet blir badet til en fargerik oase midt i huset. Dette er et sted for drømmer... Foto: FOTO: Anders Hviid

En gang med muligheter

- Huset ble bygget for å passe til nettopp vår smak og livsstil, sier byggherre, biolog Kasper Reitzel.
- Huset ble bygget for å passe til nettopp vår smak og livsstil, sier byggherre, biolog Kasper Reitzel. Foto: FOTO: Anders Hviid

Det var også viktig for eierne at gangen ikke bare ble en knøttliten, såkalt fordelingsgang. Den ble derfor laget ganske stor og bred - og oversiktlig. Dermed fungerer rommet fint også for familiens to små barn; Vigga på tre år og Sally på fire måneder.

Ser mer:

Se arkitektparets drømmekjøkken

Se over 1000 inspirende interiørbilder

Få nyhetsbrevet fra Klikk.no Bolig

Nettets beste interiørbutikker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning