Når tanken er å skape den mest mulig optimale plasseringen av hvert rom i forhold til solinnfall, omgivelser og funksjon, er det ikke gitt at boligen blir seende ut som et vanlig hus.

House O av den japanske arkitekten Jun Igarashi Architects er at av disse husene som byr på overraskelser uansett hvor du beveger deg i huset.

Lyst interiør=

LYST: Med hvite tak og vegger og mange vinduer, skapes et lyst interiør © Foto: Iwan Baan

Bokser som rom

Huset er satt sammen av bokser som inneholder hvert sitt rom.

Hver enhet er koblet på en boks i midten, som inneholder oppholdsrommet, og som også er det rommet som har størst takhøyde.

Monumental kontrast=

KONTRAST: De sorte boksene reiser seg som monumenter i de grønne omgivelsene. © Foto: Iwan Baan

Én etasje

Selv om det kan se ut som om huset består av to etasjer, inneholder det bare én etasje.

Det er fordi hvert rom har fått ulike høyder.

- Den ideelle takhøyden i hver enhet ble bestemt ut i fra rommets funksjon, og på den måten skapes enten en romslighet eller en intimitet, skriver arkitekt Jun Igarashi i en e-post til bonytt.no.

Mange vinkler=

VINKLER: Den unike plasseringene av hvert element skaper mange vinkler og rom i interiøret. © Foto: Iwan Baan

Fanger sol

Ifølge arkitekten speiler bygningskonstruksjonen også det spesielle klimaet i området.

- Gjennom den kalde årstiden fanger de mange lommene i konstruksjonen opp sol og sender varmen videre inover i bygget, skriver arkitekten.

Åpent og adskilt=

ÅPENT OG ADSKILT: de mange vinklene i huset gir mulighet til å skape åpne romløsninger, men som samtidig gir mulighet for avsondrethet. © Foto: Iwan Baan

Skjermede sitteplasser

Ved at konstruksjonen er delt opp i så mange enheter, som innbyrdes har ulike plasseringer, skapes det ifølge arkitekten også utvendige rom som får flere funksjoner.

- Disse stille, skyggefulle stedene fungerer også som buffersoner som hjelper til med ventilasjonen om sommeren, samtidig som de også skaper skygger over vinduene.

Planskisse House O=

Planskisse House O. © Ill.: Jun Igarashi Architects

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!