Arkitektur og trapper

Du kan bli lurt til å tro at den bare er tegnet rett på veggen

Du gjetter neppe hvor denne trappen fører deg.

HIMMELTRAPPEN: Lurer du ikke på hvor denne trappen fører hen? Den er i blanklakkert tre.
HIMMELTRAPPEN: Lurer du ikke på hvor denne trappen fører hen? Den er i blanklakkert tre. Foto: FOTO: Åke E:son Lindman
Publisert Oppdatert

Det finnes svært få andre prosjekter hvor mulighetene er så mange som når en gammel leilighet skal pusses opp. Synlige dragere, utslåtte vegger og åpne gulv, bare nevn det og du finner en leilighet som nettopp har gjort dét. Og noen ganger har det ikke vært en leilighet en gang, derimot noe helt annet.

Den svenske arkitekten Anders Martin-Löf har redesignet denne leiligheten i Vasastan i Stockholm, som er fra begynnelsen av 1900-tallet.

Han startet hele prosjektet med en grundig analyse av leilighetens historie og romlige kvaliteter.

- Oppdraget fra eierne var å kombinere den lille leiligheten med loftet over. Vanskeligheten med dette var at loftet var så lite og hadde pulttak i stedet for sadeltak, forklarer Martin-Löf.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TO PLAN: Leiligheten går over to plan, med et sirkelrundt trappeløp som forbinder de to etasjene. TEGNING: Andreas Martin-Löf Arkitekter
TO PLAN: Leiligheten går over to plan, med et sirkelrundt trappeløp som forbinder de to etasjene. TEGNING: Andreas Martin-Löf Arkitekter
ENKELT: Soverommet har rene og enkle linjer.
ENKELT: Soverommet har rene og enkle linjer. Foto: FOTO: Åke E:son Lindman

Stairway to heaven

Leiligheten i en av de mest ærverdige bydelene i Stockholm går over to plan. I det første handler det om å yte, i etasjen over nytes det. Og mellom dem løper en trapp.

Sort og mystisk. Som en strek.

- Inspirasjonen til trappen er hentet fra kinesiske lakkesker, beskriver Martin-Löf.

Står man i front av den, ser det ut som om den bare er tegnet rett på veggen. Og stiller man seg litt på siden av den, får man heller ikke noe inntrykk av at det er en trapp som leder til et bestemt sted.

Men skjult bak en stor kakkelovn gjør trappen en knekk og fører inn til himmelen, nærmest.

For der oppe ligger de på rekke og rad, rommene som bringer deg fra virkeligheten til drømmene. Og i mellom ligger renselsen; baderommet med det runde badekaret og det sorte og hvite interiøret.

- Mange hevdet at loftet var umulig å innrede på grunn av den begrensede størrelsen. Men med hjelp av smarte løsninger, planlegging og stor tro på at det skulle gå, så lykkes det, utdyper Martin-Löf.

Resultatet ble et loft på 32 m2 og en leilighet på 30 m2.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BADEROM: De sorte og hvite fargene gir baderommet et stramt uttrykk. Badet i enden ligger på toppen av trappeløpet, og man kan nærmest skritte opp i karet fra trappen.
BADEROM: De sorte og hvite fargene gir baderommet et stramt uttrykk. Badet i enden ligger på toppen av trappeløpet, og man kan nærmest skritte opp i karet fra trappen. Foto: FOTO: Åke E:son Lindman
BADEROM: Den avlange servanten står i fin kontrast til den sorte bakgrunnen.
BADEROM: Den avlange servanten står i fin kontrast til den sorte bakgrunnen. Foto: FOTO: Åke E:son Lindman

Rene linjer

Det som kjennetegner hele leiligheten er det høye taket, som skaper en tydelig romfølelse og mulighet til overdådigheter. Om man lar seg friste.

Men det gjorde verken arkitekten eller eierne. Det er det rene og enkle interiøret som gir leiligheten dens kvaliteter og personlighet.

Fra taket henger en enkel lampe der hvor det en gang i sin tid kanskje hang en store lysekrone. Og på gulvet står et lite fjernsynsapparat, nærmest som en kunstinstallasjon.

På veggene er det nesten ingen ting, bare en leselampe på den ene veggen og en bokhylle på den andre.

Artikkelen fortsetter under bildet.

RENT UTTRYKK: Leiligheten har et rent og enkelt stiluttrykk, med et interiør som i liten grad forstyrrer linjene.
RENT UTTRYKK: Leiligheten har et rent og enkelt stiluttrykk, med et interiør som i liten grad forstyrrer linjene. Foto: FOTO: Åke E:son Lindman
HVITT: Hvitt og sort er de dominerende fargene i leiligheten.
HVITT: Hvitt og sort er de dominerende fargene i leiligheten. Foto: FOTO: Åke E:son Lindman

Sort og hvitt

Det er kun brukt to farger gjennom hele leiligheten, sort og hvitt. Det skaper tydelige kontraster og understreker det nærmest grafiske uttrykket i interiøret.

På den måten blir leiligheten tilnærmet kompromissløs. Sort eller hvitt. Mykt eller hardt.

Men i det kontrastfylte ligger også det estetiske.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SMALT KJØKKEN: Kjøkkenets avlange form brytes av det runde trappeløpet, og gir også rom til en spiseplass.
SMALT KJØKKEN: Kjøkkenets avlange form brytes av det runde trappeløpet, og gir også rom til en spiseplass. Foto: FOTO: Åke E:son Lindman
Foto: FOTO: Åke E:son Lindman

Arkitektoniske grep

Arkitekt Anders Martin-Löf har vært meget bevisst på hvilke grep han ville gjøre med leiligheten. Trappen som fører opp til loftet fremstår som det mest markante. Strengt tatt skal en trapp ha håndløper, men et rekkverk ville ha ødelagt utseendet fullstendig.

Et annet grep var å plassere badekaret i annenetasje på toppen av trappen, således kan man gå fra etasjen under og stige rett opp i badekaret, som er rundt og kledd i hvite mosaikkfliser.

KARLSON PÅ TAKET: I annenetasje er det utgang til en balkong som gir et godt overblikk over Vasastan.
KARLSON PÅ TAKET: I annenetasje er det utgang til en balkong som gir et godt overblikk over Vasastan. Foto: FOTO: Åke E:son Lindman

Interessert i arkitektur, interiør, boligmarked, rengjøring eller hage? Følg Klikk Bolig på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning