Smart oppbevaring

Slik slipper du rot i gangen

Kanskje det vanskeligste rommet å holde orden i? Slik fikser du det!

LOMMETEPPE: En vegg som ellers ikke kunne bli brukt til noe har fått et praktisk oppbevaringsteppe. Du kan kjøpe lommer du henger på veggen på blant andre IKEA.
LOMMETEPPE: En vegg som ellers ikke kunne bli brukt til noe har fått et praktisk oppbevaringsteppe. Du kan kjøpe lommer du henger på veggen på blant andre IKEA. Foto: Foto: Linda Hagen/Absolutthjemme.com
Publisert Oppdatert

Slik får du orden i gangen

  • Ha en plass til tingene til hvert familiemedlem; en knagg og en skuff til hver. Skriv gjerne navn på.
  • Pass på at alt har en fast plass. Ha bokser til alt; nøkler, post, luer og votter. Ha gjerne merkelapper som forteller hva som skal ligge der.
  • Bruk høyden. Ha skap og hyller helt opp til taket, så trenger de ikke ta så mye gulvplass. Du får 40 centimetersskap, eller 15 centimeters skoskap på IKEA.
  • Et skoskap kan du lage ved å sette en enkel bokhylle inn i skapet. Slik får du tatt vare på skoene dine også.
  • En sittebenk laget av overskap kan fungere som både oppbevaring, og som en plass å få på seg skoene. Ha gjerne kurver som kan dras ut inne i skapene.
  • For å få sekker opp av gulvet er knagger en god idé. Gjerne slik at alle har hver sin. Morsomme knagger finner du i omtrent alt av interiørbutikker.

(Kilde: Kaja Hagevold/Kreo interiørarkitekter)

Gangen er muligens det rommet det er vanskeligst å holde orden i. Kanskje mest fordi vi ikke helt vet hvor vi skal gjøre av tingene våre, og fordi det ofte er husets minste rom, til tross for at hele familien som regel er innom og slenger fra seg flere ganger om dagen.

På grunn av størrelsen er det jo desto vanskeligere å få dytta nok skap og hyller inn i gangen til at det holder jakker og sko unna gulvet. For ikke å nevne skolesekkene, som gjerne blir liggende midt på gulvet.

Dessuten er gangen det første rommet vi kommer inn i, og alt vi måtte ha dratt med oss av post, nøkler og handleposer, havner fort der.

Ha hver deres plass

Heldigvis går det an å få masse oppbevaringsplass i gangen, selv om den er liten, men noen ganger gjelder det å være litt kreativ.

Kaja Hanevold ved Kreo interiørarkitekter legger vekt på at for å få orden, bør alt ha sin faste plass. Uten det blir det fort liggende litt over alt.

- Særlig i barnefamilier er det lurt at alle har hver sin skuff og hver sin knagg. Ha en liten boks til alt, og skriv gjerne på hva som skal være i dem, så alle legger alt der det skal.

8 barn, men helt ryddig

Med åtte barn, har gangen til bloggeren Linda Hagen ekstra potensiale til å bli en skikkelig rotegang, men kreative løsninger har sørget for at gulvet stort sett er helt tomt.

En av dem er at alle har hver sin oppbevaringsplass. Dermed er det ingen tvil om hvor ting skal.

- Her har alle sin egen knagg til sekken sin, alle har hver sin knagg til jakker og hjelmer, og alle har hvert sitt skoskap, forteller hun.

Skoskap opp til taket

Sliter du med at skoene bare blir kastet sammen i en haug, eller flyter rundt på gulvet så folk hverken kommer seg ut eller inn uten å snuble?

Skoskap rommer mye, og de trenger selvsagt ikke forbeholdes sko. Likevel er det utrolig greit å bli kvitt fottøyet, da det gjerne sparkes rundt på gulvet og havner akkurat der det er lettest for folk å snuble når de går ut og inn døra.

Hagen har skoskap nesten helt opp til taket, og det som er fint med slike skap er at de er smale, og dermed ikke tar opp mye av gulvplassen.

- En annen ting som er bra med dem er at de er festet direkte på veggen og når ikke ned til gulvet. Dette letter rengjøringen og gjør også at romfølelsen blir større.

Om du allerede har et skap du pleier å ha sko er en løsning et praktisk skoskap du lager av en enkel bokhylle, tipser Hanevold.

Sett hylla inn i skapet, og du slipper et tårn av sko, som jo også bare blir ødelagte av å ligge sånn.

- Det er også fint å bruke kjøkkenoverskap til å lage en sittebenk som du kan ha sko og ting i.

- Disse er også fine som en plass til barna når de skal sitte og ta på seg skoene også. Du kan ha kurver inni som kan dras inn og ut.

«Barnehageknagger»

Sekker er nok et ordentlig irritasjonsmoment i mange ganger. Skole- og barnehagesekker er det nesten umulig å finne en plass til, da de fort blir for store til både skuffer, skap og stumtjeneren.

Dessuten skal de gjerne frem og pakkes ut og inn av, og det er jo da ganske greit å ikke måtte stue dem bort hver dag.

- Det finnes mange morsomme knagger, og de er en veldig praktisk måte å få ting opp fra gulvet. Husk å henge dem i barnas høyde, så de kan henge tingene sine på knagger med sitt navn, råder Hanevold.

I bloggeren Hagens lange gang henger knagger med navn på rekke bortover, og alle sekker kommer opp fra gulvet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

EGNE KNAGGER: Med navn på er det ingen tvil om hvor sekker og jakker skal.
EGNE KNAGGER: Med navn på er det ingen tvil om hvor sekker og jakker skal. Foto: Foto: Hagen/Absolutthjemme.com

- Jeg har store skoleknagger som jeg kjøpte på et loppemarked etter en barnepark som ble lagt ned. Fem kroner stykket. Jeg har også en knagg til barnas gjester, forklarer hun.

Oppbevaring bak døra

Når du har liten plass, er det ekstra irriterende at vegger ikke kan brukes fordi døra slår inn i dem. Det har Hagen løst ved å henge opp lommetepper.

SMALE, MEN ROMSLIGE: Skoskap som disse tar lite av areal, men bruker du høyden kan du få mye oppbevaringsplass likevel.
SMALE, MEN ROMSLIGE: Skoskap som disse tar lite av areal, men bruker du høyden kan du få mye oppbevaringsplass likevel. Foto: Foto: Linda Hagen/Absolutthjemme.com

Artikkelen fortsetter under bildet.

LOMMETEPPE: En vegg som ellers ikke kunne bli brukt til noe har fått et praktisk oppbevaringsteppe. Du kan kjøpe lommer du henger på veggen på blant andre IKEA.
LOMMETEPPE: En vegg som ellers ikke kunne bli brukt til noe har fått et praktisk oppbevaringsteppe. Du kan kjøpe lommer du henger på veggen på blant andre IKEA. Foto: Foto: Linda Hagen/Absolutthjemme.com

Alle i familien har fått hver sin lomme i et hjemmelaget lommeteppe, der alt av votter, luer, gensere og andre ting som gjerne hoper seg opp i gangen har plass. Lommeteppet tar selvsagt så å si ingen plass, og hva bedre er, har det ingen flate. Det er jo bare å innrømme at det er mye enklere å legge alt vi har med oss inn oppå kommoden istedenfor inni.

- Det rommer alt av votter, luer og diverse «gang-ting» som reflekser og sykkelpumpe og sitteunderlag. Alle har hver sin store lomme i lommeteppet, og i de mindre lommene er reflekser og oss feldrenes ting.

Er du ikke en håndarbeider får du tak i samme type løsninger for eksempel på IKEA.

Plassbygd skap til under trappa

FØR OG ETTER: Å få inn skap under trappa er hverken vanskelig eller spesielt dyrt, ifølge Ingrid Thjømøe.
FØR OG ETTER: Å få inn skap under trappa er hverken vanskelig eller spesielt dyrt, ifølge Ingrid Thjømøe. Foto: Foto: Ingrid Thjømøe/ingridsblogg.no

Har du trapp i gangen med plass under, går det mye plass bort til ingenting. Med billige IKEA-skapdører (Häggeby), og en god blanding av overskap, ovnsskap, høyskap og benkeskap klarte Ingrid Thjømøe, som driver bloggen Ingridsblogg.no å bygge skap tilpasset plassen under trappen.

Dette var hverken dyrt eller spesielt vanskelig, ifølge henne selv. Bare pass på å være nøye med målene. Det er ikke sikkert trappen er helt rett og jevn.

VÆR NØYE: Skjær heller litt for lite enn litt for mye i første omgang, når du skal skjære ut skapdørene.
VÆR NØYE: Skjær heller litt for lite enn litt for mye i første omgang, når du skal skjære ut skapdørene. Foto: Foto: Ingrid Thjømøe/Ingridsblogg.no

- Det viktigste er nok å bruke god tid når du måler, se for deg hvordan hver bit skal komme på plass og dobbeltsjekke alle mål, råder hun.

- Se etter ting som kan være i veien, for eksempel en stikkontakt som kan hindre at du får åpnet døren, som for oss gjorde at hele skapet måtte flyttes 8 cm til høyre.

- Skråskjæring av dørene var nok det vanskeligste, både å skjære pent og å måle opp hvor man skal skjære, men skjær heller litt lite enn mye første gangen. Bruker man de samme dørene som oss er de også såpass billige at man har råd til å skjære feil.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning