Smarte løsninger

Ett grep, og leiligheten ble helt fantastisk

Sånn fikk Kenneth og Thea maks ut av 63 kvadratmeter.

KLASSISK INNREDET: Den ene halvdelen av det 30 kvadratmeter store allrommet er forbeholdt kjøkkenet. Rommet er enkelt innredet, men det som er av møbler er selvsnekret eller designobjekter. - Design alene gjør ikke et rom. Det er lyset, materialene og hvordan ting er satt sammen som avgjør om rommet er velmøblert eller ei, mener Kenneth. En hvitlasert plate over to bordben fra Hay er spisebord godt nok. Rundt det står Wegners klassiske Y-stoler. Pendelen er fra Gubi, og stolen på enden 
er en DSR Chair fra Eames og Vitra.
KLASSISK INNREDET: Den ene halvdelen av det 30 kvadratmeter store allrommet er forbeholdt kjøkkenet. Rommet er enkelt innredet, men det som er av møbler er selvsnekret eller designobjekter. - Design alene gjør ikke et rom. Det er lyset, materialene og hvordan ting er satt sammen som avgjør om rommet er velmøblert eller ei, mener Kenneth. En hvitlasert plate over to bordben fra Hay er spisebord godt nok. Rundt det står Wegners klassiske Y-stoler. Pendelen er fra Gubi, og stolen på enden er en DSR Chair fra Eames og Vitra. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen
Publisert Oppdatert

Prosjektet

Hvem? Sivilarkitekt Kenneth Hinkel og statsviter Thea Kalnæs

Hva? En 63 kvadratmeter stor leilighet på toppen av en funkisbygård fra 1932 på Torshov i Oslo.

Hvorfor? Ny romfordelings-plan og en skånsom behandling av alle overflater har lokket frem sjelen til den gamle funkis-leiligheten. Moderne detaljer og evigklassiske møbler bringer leiligheten inn i vår tid.

Trappeoppgangen i Funkisgården på Torshov i Oslo bærer ikke akkurat bud om at det er noe lyst og luftig på gang.

Oppgangen er både mørk og trang, dørene inn til hver leilighet synes alle triste og forslitte. Men etter fjerde trappesving, øynes håp.

Det er et vindu der oppe. Og en dør ulik de andre. Den er lys, og det er den som åpnes nå.

- Velkommen inn! Arkitekt Kenneth Hinkel står i døråpningen og viser vei inn.

Slapp solen inn

I leiligheten kjennes duften av nytrukket kaffe, samboer Thea Kallnæs heller i til oss, klokken er bare åtte, men solen strømmer allerede inn i det 30 kvadratmeter store allrommet.

- Slik har det ikke alltid vært. Det med at solen stå rett inn her, altså. Da vi kjøpte leiligheten sommeren 2014 lå det et soverom her vi sitter nå, og inn mot stuen, en vegg av skyvedørsgarderober, av den typen du slett ikke vil eie, sier Kenneth til magasinet Bonytt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HUSETS KJERNE: Det desidert største rommet er det kombinerte stuekjøkkenet. 
- Allrommet er fantastisk, men har sine klare begrensninger. Vi vurderer en halvvegg her i fremtiden, for å redusere den visuelle støyen, men foreløpig har vi plassert sofaen midt i rommet for å teste ut om det er skille nok, sier Kenneth. Stålampen Toio er fra Flos, sofaen Söderhamn fra Ikea, bordet Tray Table fra Hay, og gulvteppet er fra Home & Cottage. Skinnputene er fra Muubs, den grå puten er fra Missoni og pleddet er fra Jonathan Adler, alt kjøpt hos Zanz.
HUSETS KJERNE: Det desidert største rommet er det kombinerte stuekjøkkenet. - Allrommet er fantastisk, men har sine klare begrensninger. Vi vurderer en halvvegg her i fremtiden, for å redusere den visuelle støyen, men foreløpig har vi plassert sofaen midt i rommet for å teste ut om det er skille nok, sier Kenneth. Stålampen Toio er fra Flos, sofaen Söderhamn fra Ikea, bordet Tray Table fra Hay, og gulvteppet er fra Home & Cottage. Skinnputene er fra Muubs, den grå puten er fra Missoni og pleddet er fra Jonathan Adler, alt kjøpt hos Zanz. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen

Så, i løpet av noen travle sommeruker, ble alt strippet ned.

Kenneth, som akkurat hadde flyttet hjem fra arkitekturstudiene i København, tegnet nye planer. Intet rom kunne føle seg trygg, alt ble tatt opp til vurdering.

- Den mest åpenbare kvaliteten ved leiligheten var at den lå på et hjørne med rikelig lysinnslipp. Det kom ikke til sin rett med den gamle planløsningen. Etter at vi rev ned en vegg og rokket om på rommene, kan vi endelig betrakte tretopper og bytak fra mer enn ett vindu av gangen. Det gir oss en følelse av at vi har mer luft og rom enn vi egentlig har.

Viktige materialvalg

En begrenset palett og relativt få materialkombinasjoner bidrar også til at rommet kjennes åpent og lett. Kan virkelig materialer ha en slik effekt?

- Hvilke materialer du velger har utrolig mye å si for om et rom er godt å være i eller ei. Det må være egnet til bruken, og aller helst eldes med stil, sier Kenneth og peker ned på gulvet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SOVEROMMET: I stedet for å lage en tradisjonell dør mellom sove- og garderoberom, ble takhøyden mellom rommene beholdt. Det skaper en illusjon av at rommet er høyere enn det egentlig er. Når dørbladet inn til garderoben skyves til side, er det som om hele veggen beveger seg. Skyvedøren har Kenneth laget selv, skinnesystemer er levert av eiklid.no. Lysskinnen Mini-Mondo fra Formalighting er kjøpt hos lightcom.no.
SOVEROMMET: I stedet for å lage en tradisjonell dør mellom sove- og garderoberom, ble takhøyden mellom rommene beholdt. Det skaper en illusjon av at rommet er høyere enn det egentlig er. Når dørbladet inn til garderoben skyves til side, er det som om hele veggen beveger seg. Skyvedøren har Kenneth laget selv, skinnesystemer er levert av eiklid.no. Lysskinnen Mini-Mondo fra Formalighting er kjøpt hos lightcom.no. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen

- Se her, for eksempel, gulvet her er slipt og satt inn med såpespon. Det har allerede fått en del sår og skrammer, men jeg synes ikke det forringes av den grunn, snarere tvert imot!

Dansk design

Både Kenneth og Thea har studert i København. Det synes. Leiligheten har mer dansk design enn hva som er vanlig i en gjennomsnittlig torshovleilighet.

- Dansk design er i en klasse for seg og danske hjem er nærmest tapetsert med kvalitet. Men den viktigste lærdommen fra København er deres avslappede holdning til livet generelt og til hjemmet spesielt.

Kenneth og Theas tips til deg som skal renovere

- Ta det med ro – ikke forhast deg. Bo i leiligheten noen dager før du bestemmer deg for hva du skal gjøre. Om du skal pusse opp, bruk litt ekstra tid på å tenke deg om før du tar et valg, selv om lysten til å bli ferdig er stor. Du skal jo forhåpentligvis bo i leiligheten en stund.

- Sjekk alternative løsninger. Pust med magen. Og pust litt til. Deretter leter du etter alternativer til løsningene du ønsker deg. Det er kanskje ikke akkurat den spesifikke hyllen som er svaret på dine behov, men det at du trenger en hylleløsning akkurat der.

- Still gode spørsmål, finn svarene hos deg selv. Hvilke bokvaliteter er viktige for meg? Hvordan liker jeg å ha det, når trives jeg aller best? I åpent rom, eller i en lukket hule? Forsøk så å finne ut hva som skal til for å oppnå den følelsen.

Kenneth utdyper:

- Københavnerne er opptatt av kvalitet og design, ja visst, men de bryr seg ikke om at hjemmene deres skal være perfekte. Gode rom, fine lysforhold og materialbruk er viktig. Men selve innredningen? Ja den kommer som en følge av det og den kommer etter hvert.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NY PLAN, BEDRE FLYT: Veggen mellom det tidligere soverommet og stuen ble revet, og det nye arealet ble til ett stort allrom. Soverom og garderobe ble lagt i den ene enden av leiligheten, og gangen ble tydeligere definert. Før gikk gang og spisekrok nærmest i ett.
NY PLAN, BEDRE FLYT: Veggen mellom det tidligere soverommet og stuen ble revet, og det nye arealet ble til ett stort allrom. Soverom og garderobe ble lagt i den ene enden av leiligheten, og gangen ble tydeligere definert. Før gikk gang og spisekrok nærmest i ett.

Hvordan mener du et godt hjem skapes?

- Jeg tror at hus blir til hjem når du fyller det med ting du har et forhold til og som du synes har en kvalitet.

Og dystre trappeoppganger, hva kan vi gjøre med dem?

- La dem være. Let etter kvaliteten i det du ikke umiddelbart synes er pent. For synet på hva som er pent og stygt forandrer seg.

 

Interessert i arkitektur, interiør, boligmarked, rengjøring eller hage? Følg Klikk Bolig på Facebook.

GODT MATERIALVALG: Fargepaletten er begrenset, men uttrykket er alt annet enn kjedelig. Ulike overflater og materialer sørger for variasjon. Vegglampen Tolomeo er fra Artemide, kjøkkenet er fra Ikea, og sprutsonen og benkeplaten er av den lekreste Carrara-marmor. For å gjøre marmoren mer motstandsdyktig mot flekker er den satt inn med olje og polert. De hvite metallbrettene er fra Hay og salt- og pepperbøssene er fra Menu.
GODT MATERIALVALG: Fargepaletten er begrenset, men uttrykket er alt annet enn kjedelig. Ulike overflater og materialer sørger for variasjon. Vegglampen Tolomeo er fra Artemide, kjøkkenet er fra Ikea, og sprutsonen og benkeplaten er av den lekreste Carrara-marmor. For å gjøre marmoren mer motstandsdyktig mot flekker er den satt inn med olje og polert. De hvite metallbrettene er fra Hay og salt- og pepperbøssene er fra Menu. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning