babylykke

Toppidrettsutøvere som får barn sammen

Amalie Iuel og Aksel Lund Svindal venter en liten gutt i september. Det er imidlertid ikke første gang at to tidligere toppidrettsutøvere får barn sammen. Her er en oversikt over idrettsstjernene som har stiftet familie sammen!

<b>AKSEL OG AMALIE:</b> Aksel Lund Svindal og Amalie Iuel venter sitt første barn sammen.
AKSEL OG AMALIE: Aksel Lund Svindal og Amalie Iuel venter sitt første barn sammen. Foto: Morten Bendiksen
Sist oppdatert

Denne uken avslørte hekkeløper Amalie Iuel at hun og samboeren Aksel Lund Svindal venter barn i september.

– Jeg gleder meg til et nytt kapittel av livet. Det blir en veldig annerledes hverdag enn det jeg er vant med, men en jeg er sikker på å trives veldig godt i, fortalte Amalie Iuel til VG.

Paret er imidlertid ikke de eneste toppidrettsutøverne som venter barn sammen, og ifølge professor Espen Tønnesen får ofte idrettsutøvere barn som utvikler seg til å bli toppidrettsutøvere. Les mer om genetikk og idrett her!

Les også: Amalie ventet på Aksel i Tyskland. Så fikk hun den nedslående beskjeden: – Tung beskjed å få

Her er en oversikt over andre norske idrettsstjerner som har funnet lykken og stiftet familie:

1. Therese Johaug og Nils Jakob Hoff

Therese Johaug (34) og Nils Jakob Hoff (38) møttes første gang da de satt på samme fly. I slutten av 2014 bekreftet langrennsløperen og roeren forholdet. I begynnelsen av januar fortalte Therese at hun er gravid.

– Det er jo det største en kan oppnå. Det overgår alle gullene jeg har tatt, for å si det sånn, sa hun til NRK. Og mange gull har hun tatt, hele 18 gull til sammen i OL og VM.

Hun har allerede avslørt at de venter en jente, så da gjenstår det å se om den lille jenta vil følge i foreldrenes toppidrettsspor om et par tiår.

Les også: Therese Johaug: – En drøm som går i oppfyllelse

2. Susann Goksør og Svein Erik Bjerkrheim

Håndballspillerne Susann Goksør Bjerkrheim (52) og Svein Erik Bjerkrheim (51) har vært kjærester siden 1995, og denne sommeren kan de feire sølvbryllup!

<b>SUSANN GOKSØR OG SVEIN ERIK BJERKRHEIM: </b>Svein Erik Bjerkrheim har spilt 85 landskamper, 155 landslagsmål og ble seriemester med Drammen
Håndballklubb. Kona Susann har 1 gull, 1 sølv og 1 bronse i VM, 2 sølv og 1 bronse i OL og 1 sølv og 1 bronse i EM.
SUSANN GOKSØR OG SVEIN ERIK BJERKRHEIM: Svein Erik Bjerkrheim har spilt 85 landskamper, 155 landslagsmål og ble seriemester med Drammen Håndballklubb. Kona Susann har 1 gull, 1 sølv og 1 bronse i VM, 2 sølv og 1 bronse i OL og 1 sølv og 1 bronse i EM. Foto: NTB

Sammen har de sønnene Julius (19) og Jonatan (16). Susann og eldstesønnen Julius (til venstre) deltok i sesong 2 av «Familiens ære», og her var også yngstemann Jonatan med som innbytter.

Begge sønnene har gått i foreldrenes fotspor, men de ble ikke presset inn i håndballen av mor og far.

<b>SUSANN OG SØNNENE:</b> Susann og eldstesønnen Julius (til venstre) deltok i sesong 2 av «Familiens ære», og her var også yngstemann Jonatan med som innbytter.
SUSANN OG SØNNENE: Susann og eldstesønnen Julius (til venstre) deltok i sesong 2 av «Familiens ære», og her var også yngstemann Jonatan med som innbytter. Foto: Per Heimly/NRK

– Vi introduserte dem for flere idretter, og egentlig pusha jeg på turn, for jeg synes det er et bra utgangspunkt for all idrett, har Susann fortalt til Her og Nå.

Både Julius og Jonatan spiller nå håndball på A-laget til Nordstrand i nest øverste divisjon, og Jonatan spiller også på guttelandslaget.

3. Hege Bøkko og Håvard Holmefjord Lorentzen

Hege Bøkko (31) og Håvard Holmefjord Lorentzen (30) var en del av skøytelandslaget i flere år før de i 2018 bekreftet at de også hadde funnet tonen privat.

– Jo, det stemmer. Man kan vel kalle oss kjærester, ja, sa Håvard til Bergensavisen.

I 2020 la Hege skøytene på hyllen, mens Håvard fortsatt er aktiv og tok bronse i lagsprint i VM i Heerenveen. 25. november 2021 ble de foreldre til lille Emilie.

– Hun skal få lov til å velge idrett selv. Hun har jo en onkel (Åsane-spiss Håkon Lorentzen) som vil ha henne med på fotballbanen også. Det blir vel fort fotball om sommeren og skøyter om vinteren. Hun har allerede fått en Barcelona-drakt og skøytetrikot, spøkte Håvard til Bergensavisen.

Les også: (+) Sønnen min på 10 år sliter på skolen. Tror du det kan være bra for ham å bytte miljø?

4. Mette Solli og Pål Anders Ullevålseter

Mette Solli (48) og Pål Anders Ullevålseter (54) hadde sett hverandre på trening på Olympiatoppen, men kickbokseren og enduroføreren hilste ikke på hverandre før de begge var deltagere i «71° nord – Norges tøffeste kjendis» i 2010.

– Mette falt nok for meg før jeg falt for henne, for jeg blir vanligvis ikke så raskt betatt. Men Mette sjekka meg opp, og det gjorde inntrykk, forklarte Pål Anders til VG.

Han fridde til Mette i en lavvo på Norefjell i 2015, og i 2017 var det bryllup tre dager til ende i Rømskog. Ekteparet har datteren Alva (10) sammen. Hun har vært å se sammen med foreldrene i en tidligere sesong av TV 2-programmet «Sofa».

<b>METTE SOLLI OG PÅL ANDERS ULLEVÅLSETER:</b> Mette Solli er verdensmester 8 ganger, Europamester 1 gang, Norgesmester 8 ganger og vant 88 av 100 kamper, 10 på knockout. Pål Anders er verdensmester i terrengrally, 2 EM-gull i enduro, 1 EM-sølv og 1 EM-bronse.
METTE SOLLI OG PÅL ANDERS ULLEVÅLSETER: Mette Solli er verdensmester 8 ganger, Europamester 1 gang, Norgesmester 8 ganger og vant 88 av 100 kamper, 10 på knockout. Pål Anders er verdensmester i terrengrally, 2 EM-gull i enduro, 1 EM-sølv og 1 EM-bronse. Foto: Morten Bendiksen

5. Camilla Herrem og Steffen Stegavik

Håndballparet Camilla Herrem (36) og Steffen Stegavik (39) møttes i Nidarøhallen i Trondheim der begge spilte og trente håndball. I 2011 forlovet de seg, og to år senere giftet turtelduene seg på Camillas hjemsted Sola utenfor Stavanger.

Det tok imidlertid flere år før ekteparet bodde fast sammen. Håndballkarriere i utlandet førte til et avstandsforhold. Først i 2017 bodde de i samme by, og året etter ble de foreldre til sønnen Theo (4).

Steffen la håndballen på hyllen i 2020 og har siden da vært hovedtrener for eliteserielaget Sola, der kona Camilla fortsatt spiller, men ikke akkurat nå. I september i fjor fortalte hun nemlig at Theo skulle bli storebror.

<b>CAMILLA HERREM OG STEFFEN STEGAVIK:</b> Håndballspiller Camilla Herrem har 1 gull og 2 bronse i OL, 3 gull, 1 sølv og 1 bronse i VM og 5 gull og 1 sølv i EM. Steffen Stegavik har spilt 42 landskamper og 86 landslagsmål, samt vunnet serie og cup både i Norge og Romania.
CAMILLA HERREM OG STEFFEN STEGAVIK: Håndballspiller Camilla Herrem har 1 gull og 2 bronse i OL, 3 gull, 1 sølv og 1 bronse i VM og 5 gull og 1 sølv i EM. Steffen Stegavik har spilt 42 landskamper og 86 landslagsmål, samt vunnet serie og cup både i Norge og Romania. Foto: Øyvind Jacobsen/VG

– I mars kommer det en liten Herrem-Stegavik, fyttigrisen som vi gleder oss, skrev Camilla på Instagram. 5. mars kom lille Noah til verden.

6. Eirik og Mira Verås Larsen

Kajakkpadlerne Eirik Verås Larsen (47) og Mira Verås Larsen (35) fant tonen tilbake i 2006, og det var den unge Mira som tok initiativet til å sjekke opp OL-vinneren.

– Jeg visste godt hvem Eirik var lenge før jeg ble en del av landslaget. Jeg så veldig opp til ham – og hadde nok vært hemmelig forelska en stund. Da han inviterte til 30-årsfest under en treningssamling, så jeg mitt snitt. Jeg sørget for å legge inn litt aksjer under festen, har Mira fortalt til Her og Nå.

Taktikken funket, for fem år senere giftet de seg på øya Hydra utenfor Flekkefjord. De har også fått barna Falk (9) og Iben sammen.

Les også: Eirik Verås Larsen: – Dette er helt utrolig. Jeg hadde drømt om det, men én ting er å drømme, en annen ting er at det skjer

<b>EIRIK OG MIRA VERÅS LARSEN:</b> Roer Mira Verås Larsen har 58 NM-gull og 83 NM-medaljer totalt. Har vært i finalen i EM og VM, og var Norges flaggbærer under OL i London i 2012
EIRIK OG MIRA VERÅS LARSEN: Roer Mira Verås Larsen har 58 NM-gull og 83 NM-medaljer totalt. Har vært i finalen i EM og VM, og var Norges flaggbærer under OL i London i 2012 Foto: Svein Brimi

7. Pål Gunnar og Marit Mikkelsplass

Langrennsløperne Pål Gunnar Mikkelsplass (61) og Marit Mikkelsplass (58) møtte hverandre i skisporet første gang i 1983.

– Da var jeg på elitelaget, og Marit på juniorlandslaget. Siden har vi vært på mange samlinger sammen, fortalte Pål Gunnar til VG i 1994.

<b>PÅL GUNNAR OG MARIT MIKKELSPLASS: </b>Langrennsløper Pål Gunnar Mikkelsplass har 1 sølv i OL, 2 gull, 1 sølv og 1 bronse i VM. Han har også vunnet NM både i langrenn og skiskyting. Marit Mikkelsplass har 3 sølv i OL, 2 sølv og 1 bronse i VM, samt 19 gull, 8 sølv og 3 bronse i NM
PÅL GUNNAR OG MARIT MIKKELSPLASS: Langrennsløper Pål Gunnar Mikkelsplass har 1 sølv i OL, 2 gull, 1 sølv og 1 bronse i VM. Han har også vunnet NM både i langrenn og skiskyting. Marit Mikkelsplass har 3 sølv i OL, 2 sølv og 1 bronse i VM, samt 19 gull, 8 sølv og 3 bronse i NM Foto: NTB/Mattis Sandblad/VG

Samme år giftet det sporty paret seg i Haglebu fjellkirke i Sigdal. Sammen har de fått Kristen (23) og Marte (20), og begge barna satser på en karriere som langrennsløpere.

Kristen har gått på langrenn like lenge som han har kunnet gå, og 20 år gammel gikk han sitt første løp som seniorutøver på Beitostølen.

Lillesøster Marte ble i fjor tatt ut på juniorlandslaget, og begge Mikkelsplass-barna var med i NM i januar i år for laget Bromma. Marte er for øvrig norgesmester i terrengløp.

8. Silje Norendal og Alexander Bonsaksen

Silje Norendal (29) og Alexander Bonsaksen (36) møttes på trening på Olympiatoppen. Snowboardkjøreren og ishockeyspilleren var først venner før det begynte å utvikle seg til noe mer, og fra 2014 har de vært kjærester.

Fire år senere forlovet de seg, og bryllupet har blitt utsatt på grunn av pandemien. Silje la snowboardet på hyllen da hun ble gravid i 2020, og i juni året etter kom lille Bianca til verden. På spørsmål fra VG om mammarollen har overrasket henne, svarte Silje:

– Veldig. Det er altoppslukende – akkurat som å være toppidrettsutøver. Man har ett fokus, og det er idretten og målene dine, og nå har det gått over til å være med henne.

9. Vegard Ulvang og Grete Ingeborg Nykkelmo

I 1994 ble det kjent at skikongen Vegard Ulvang (59) og Grete Ingeborg Nykkelmo (61), som har vært både langrennsløper og skiskytter, hadde funnet tonen. Paret har alltid holdt en lav profil, og bryllupet var svært hemmelig.

I 1997 ble de viet av Norges Thailand-ambassadør Lars Wensell i hans residens i Bangkok. Hverken familie eller venner var til stede i bryllupet. Vegard og Grete Ingeborg har døtrene Nora (24) Runa (21) sammen, og begge har gått i foreldrenes fotspor.

<b>VEGARD ULVANG OG GRETE INGEBORG NYKKELMO: </b>Vegard Ulvang har 3 gull, 2 sølv og 1 bronse i OL, 2 gull, 2 sølv og 4 bronse i VM og 5 gull, 5 sølv og 2 bronse i NM. Kona Grete har 1 gull og 3 sølv i VM i skiskyting, 1 gull, 1 sølv og 2 bronse i VM på ski, samt vunnet tre verdenscuprenn fordelt på langrenn og skiskyting.
VEGARD ULVANG OG GRETE INGEBORG NYKKELMO: Vegard Ulvang har 3 gull, 2 sølv og 1 bronse i OL, 2 gull, 2 sølv og 4 bronse i VM og 5 gull, 5 sølv og 2 bronse i NM. Kona Grete har 1 gull og 3 sølv i VM i skiskyting, 1 gull, 1 sølv og 2 bronse i VM på ski, samt vunnet tre verdenscuprenn fordelt på langrenn og skiskyting. Foto: NTB

Nora har sølv fra junior-NM, mens lillesøster Runa er nybakt norgesmester. I januar tok Runa, Nora Sanness og Sigrid Leseth Føyen NM-gull på 3x5 kilometer stafett for Kjelsås IL.

Til Nordre Aker Budstikke forteller Runa at hun ikke føler på et særlig stort forventningspress selv om foreldrene er tidligere verdensmestere.

<b>NORA ULVANG:</b> I januar tok Runa, Nora Sanness og Sigrid Leseth Føyen NM-gull på 3x5 kilometer stafett for Kjelsås IL
NORA ULVANG: I januar tok Runa, Nora Sanness og Sigrid Leseth Føyen NM-gull på 3x5 kilometer stafett for Kjelsås IL Foto: Terje Pedersen/NTB

– Det er litt hva man gjør det til. Jeg prøver å bruke det til min fordel, men samtidig er det ikke alltid lett når alle kjenner igjen navnet mitt på resultatlista.

Les også: Vegard Ulvang: – Jeg deler ikke Jacob Lunds bekymring

10. Marit Bjørgen og Fred Børre Lundberg

Langrennsdronningen Marit Bjørgen (43) og kombinertløperen Fred Børre Lundberg (53) fikk øynene opp for hverandre da hun var utøver og han på jobb under VM i Oberstdorf i 2005.

<b>MARIT BJØRGEN OG FRED BØRRE LUNDBERG:</b> Marit Bjørgen har 8 gull, 4 sølv og 3 bronse i OL, 18 gull, 5 sølv og 3 bronse i VM, 25 gull, sølv og 6 bronse i NM, samt 114 individuelle seire i verdenscupen. Fred Børre har 2 gull og 2 sølv i OL, 3 gull og 3 sølv i VM, samt 10 gull i NM.
MARIT BJØRGEN OG FRED BØRRE LUNDBERG: Marit Bjørgen har 8 gull, 4 sølv og 3 bronse i OL, 18 gull, 5 sølv og 3 bronse i VM, 25 gull, sølv og 6 bronse i NM, samt 114 individuelle seire i verdenscupen. Fred Børre har 2 gull og 2 sølv i OL, 3 gull og 3 sølv i VM, samt 10 gull i NM. Foto: NTB

– Verden stoppet, og det stemte veldig raskt med den personlige kjemien. Selv om vi var i hvert vårt forhold da, har hun fortalt til VG.

Kort tid senere var begge single, og etter hvert ble de sammen. Nå har kjærligheten vart i 18 år, og det tidligere idrettsparet har blitt foreldre til sønnene Marius (7) og Ola (4).

<b>MARIUS OG OLA</b>: Marit Bjørgen sammen med barna Marius og Ola.
MARIUS OG OLA: Marit Bjørgen sammen med barna Marius og Ola. Foto: NTB

Marit har tidligere fortalt at Marius så langt har vært mer interessert i fotball enn langrenn.

Les også: Åpenhjertig Marit Bjørgen: – Det var uvant. Jeg slet med å komme meg ut

11. Kjetil Andrè Aamodt og Stine Østvold Aamodt

Kjetil André Aamodt (51) møtte Stine Østvold Aamodt (48) tilbake i 1994. Utøveren av rytmisk gymnastikk ble kjapt sjarmert av alpinisten.

– Definitivt! I tillegg til rå kraft, styrke og koordinasjon viste det seg etter hvert at han var veldig morsom og snill, har hun fortalt til VG.

<b>KJETIL ANDRE AAMODT OG STINE ØSTVOLD AAMODT: </b>Kjetil André Aamodt har 4 gull, 2 sølv og 2 bronse i OL, 5 gull, 4 sølv og 3 bronse i VM, samt 21 seire i verdenscupen fordelt på alle fem disipliner. Stine Østvold Aamodt har 5 gull i NM, ble nordisk mester i 1996 og var på landslaget i rytmisk gymnastikk fra 1988 til 1996.
KJETIL ANDRE AAMODT OG STINE ØSTVOLD AAMODT: Kjetil André Aamodt har 4 gull, 2 sølv og 2 bronse i OL, 5 gull, 4 sølv og 3 bronse i VM, samt 21 seire i verdenscupen fordelt på alle fem disipliner. Stine Østvold Aamodt har 5 gull i NM, ble nordisk mester i 1996 og var på landslaget i rytmisk gymnastikk fra 1988 til 1996. Foto: NTB

Paret giftet seg i Sørkedalen kirke i Oslo i 2004. Sammen har de fått barna Erle (17), Axel (13) og Emily (5). Kanskje følger de i foreldrenes fotspor og blir toppidrettsutøvere. Eldstemann er i hvert fall på god vei.

– De er glad i idrett og er på idrettsbanen. Erle er jo også på juniorlandslaget i rytmisk gymnastikk. Sønnen min er veldig glad i fotball og spiller i den lokale klubben Huk, samt ishockey i Vålerenga. Emily på 3, hun satser vi på at blir tennisspiller – det er der pengene ligger, ha-ha, spøkte Kjetil til VG i 2020.

Les også: Kjetil André Aamodt: – Jeg fremsto litt usympatisk

<b>KJETIL OG SØNNEN</b>: – Sønnen min er veldig glad i fotball og spiller i den lokale klubben Huk, samt ishockey i Vålerenga, sa Aamodt til VG:
KJETIL OG SØNNEN: – Sønnen min er veldig glad i fotball og spiller i den lokale klubben Huk, samt ishockey i Vålerenga, sa Aamodt til VG: Foto: Svein Brimi

12. One Aunli og Berit Aunli

Ove Aunli (67) og Berit Aunli (66) møttes gjennom skisporten.

– Vi var i samme miljø, og hadde en del felles kjente. Etter å ha vært venner i lang tid utviklet det seg til noe mer. Vi kan vel trygt si at det sa «pang» i løpet av 1978 en gang, har ekteparet fortalt til Norsk Ukeblad.

<b>OVE OG BERIT AUNLI:</b> Berit Aunli har 1 gull, 1 sølv og 1 bronse i OL, 3 gull og 2 sølv i VM, samt 15 gull i NM. Ove har 1 sølv og 1 bronse i OL, 2 gull, 1 sølv og 3 bronse i VM, samt 1 gull i NM.
OVE OG BERIT AUNLI: Berit Aunli har 1 gull, 1 sølv og 1 bronse i OL, 3 gull og 2 sølv i VM, samt 15 gull i NM. Ove har 1 sølv og 1 bronse i OL, 2 gull, 1 sølv og 3 bronse i VM, samt 1 gull i NM. Foto: NTB

Ove fridde på Mallorca, og i 1979 sto bryllupet. Berit er selv datter av en tidligere idrettsutøver. Pappa Kristen Kvello var langrennsløper og har tre NM-gull.

I 1983 ble Ove og Berit foreldre til Odd Kristen, og 10 år senere kom Lars Ove til verden. 30-åringen har fulgt i både mamma, pappa og morfars skispor, og i 2015 tok han NM-gull på stafett. Da gikk han 3x10 kilometer for Strindheim på lag Petter Northug (37) og Tomas Northug (32).



Denne saken ble første gang publisert 14/04 2023, og sist oppdatert 14/04 2023.

Les også