SPØR EKSPERTEN:

Sønnen min på 10 år sliter på skolen. Tror du det kan være bra for ham å bytte miljø?

Tiåringen sliter faglig og med venner. Nå skal vi flytte til nytt sted, kan det være bra for ham? spør en mamma. Eksperten trekker særlig fram ett viktig råd.

Pluss ikon
BYTTE SKOLE: Det kan være vanskelig å vite om det er lurt å bytte skole. Høgskolelektor i pedagogikk ved NLA Høgskolen, Robert Mjelde Flatås, gir sine råd.
BYTTE SKOLE: Det kan være vanskelig å vite om det er lurt å bytte skole. Høgskolelektor i pedagogikk ved NLA Høgskolen, Robert Mjelde Flatås, gir sine råd. Foto: Getty Images / Simen Søvik
Publisert

Spørsmål:

Hei

Jeg skal flytte med barna mine til et nytt sted på grunn av jobben. Jeg er skilt fra barnefar, og barna bor hos meg. Pappaen synes det er greit at jeg flytter, og vi er enige om at han skal fortsette å ha samvær annenhver helg.

Problemet er at yngstemann sliter på skolen. Han er ti år og synes alt på skolen er vanskelig, både faglig og å finne venner.

Vi prøver så godt vi kan, men ingenting hjelper. Vi har hatt møter med skolen og lærere, men det har ikke skjedd noen endringer.

Nå skal vi flytte og jeg er redd problemene fortsetter på ny skole. Tror du det kan være bra for ham å bytte miljø? Hva skal jeg gjøre?

Det er mitt ansvar, føler jeg, det er jeg som tar barna med til et nytt sted.

Hilsen bekymret mamma

Svar:

Hei

Å flytte til et nytt sted og begynne på ny skole, vil innebære en stor omveltning for tiåringen din.

Samtidig kan dette bli den endringen han trenger siden han sliter på skolen, både faglig og sosialt.

Dette kan bli bra, men han kommer til å trenge hjelp fra deg i sitt nye miljø.

Mitt råd til deg er å be om et fysisk møte med den nye skolen før skolestart, slik at dere sammen kan legge en plan for å sikre gutten din en så god sosial og faglig oppstart som mulig.

Det er også lurt, i samråd med tiåringen din, tidlig å melde ham på en eller flere fritidsaktiviteter i sitt nye nærmiljø.

Uansett flytting eller ikke, så høres det ut som om barnet ditt trenger å utvikle et positivt selvbilde gjennom flere sosiale og faglige mestringsopplevelser. Og det kan kanskje bli lettere å få til i et nytt miljø.

Lykke til!

Robert

Les flere spørsmål og svar om barn og familieliv her

Mer fra Klikk+: Samleside | Foreldre | Historier fra virkeligheten

Denne saken ble første gang publisert 10/02 2023.

Les også