Kjetil André Aamodt

Kjetil André Aamodt: – Jeg fremsto litt usympatisk

Som alpinist var Kjetil André Aamodt kjent for å prestere best når det gjaldt som mest. Nå avslører han at det var aldri noe som falt han naturlig. – Da jeg sto på startstreken, fryktet jeg både farten og resultatet, forteller han til Her og Nå.

<b>KJETIL ANDRE AAMODT:</b> Kjetil André Aamodt er aktuell som programleder for «Fangene på fortet» på TV3.
KJETIL ANDRE AAMODT: Kjetil André Aamodt er aktuell som programleder for «Fangene på fortet» på TV3. Foto: Svein Brimi
Publisert

Den tidligere alpinisten og nåværende ekspertkommentatoren på Viaplay, Kjetil André Aamodt (51), ble i fjor vår lansert som ny programleder for «Fangene på fortet».

Den nye sesongen kommer på Viaplay TV mot våren.

Da Her og Nå snakket med Kjetil André, hadde han akkurat kommet tilbake fra innspillingen på Fort Boyard i Sør-Frankrike.

Her kan du se «Fangene på fortet» på Viaplay.

Les også: Kjetil André Aamodt rangerer verdens farligste utforløyper

<b>FANGENE PÅ FORTET: </b>På Fort Boyard får deltagerne kjenne på sin egen frykt. Programleder Kjetil André lar seg imponere over hva de får til.
FANGENE PÅ FORTET: På Fort Boyard får deltagerne kjenne på sin egen frykt. Programleder Kjetil André lar seg imponere over hva de får til. Foto: Christian Fougner / VG

Var redd for alt

Gjennom utfordrende oppgaver måtte kjendisdeltagerne trosse sin frykt. Kjetil André synes det er fascinerende og har selv brukt store deler av livet til å utfordre nettopp dette – sin egen frykt.

Født: 2. september 1971

Alder: 51 år

Yrke: Programleder, tidligere alpinist

Ektefelle: Stine Østvold (48)

Barn: Sønnen Axel Aamodt, datteren Erle Aamodt, og en datter til på fem år.

Se mer

– Da jeg var yngre, var jeg redd for alt. Jeg var redd for mørket, redd for høyder, redd for fart. Jeg er ingen naturlig spenningssøker, forteller han åpenhjertig til Her og Nå.

Programlederen har alltid beundret de som går på med krum nakke og tilsynelatende ikke er redd for noe som helst. Slik var det altså ikke for gutten fra Nordstrand i Oslo.

– I forhold til menneskene i miljøet rundt meg, følte jeg meg veldig forsiktig. Det var et miljø med mye fart og spenning, beskriver 51-åringen.

Men til tross for at det ikke ligger naturlig for Kjetil André, har han hoppet i fallskjerm, i strikk, og stått på ski ned de «verste» alpinbakkene i verden – men alltid med nervene i høyspenn.

<b>UTFORDRER SEG SELV:</b> Da Kjetil André var yngre, var han ganske så pysete. Men et uttalt konkurranseinstinkt og det gode alpint-miljøet bidro til at han lærte å utfordre sin frykt.
UTFORDRER SEG SELV: Da Kjetil André var yngre, var han ganske så pysete. Men et uttalt konkurranseinstinkt og det gode alpint-miljøet bidro til at han lærte å utfordre sin frykt. Foto: Svein Brimi

– Jeg ble kjent for å prestere når det gjaldt, men det er en sannhet med modifikasjoner. Da jeg sto på startstreken, fryktet jeg både farten og resultatet. Flere ganger taklet jeg ikke presset og nervene tok overhånd, forteller han.

Les også: (+) Jeg orket ikke mer og valgte å skilles fra mannen min. Da jeg en dag gikk forbi huset hans, ble jeg rystet

Tidligere alpinist

Konkurranseinstinktet var den sterkeste drivkraften for å trosse frykten. Den tidligere alpinisten mener de aller fleste av oss kan trene seg til å tørre å beherske mye mer enn det vi tror.

– Det er ingen snarvei til å komme over frykt. Man må prøve og feile, og så prøve igjen. Man må ta det steg for steg. Da tror jeg nesten alle kan tørre å beherske det meste, sier han overbevisende.

I dag er eksalpinisten åpen om sine svake sider. At han gjennom den nesten 20 år lange karrieren ikke viste mer av det, men bare utviste et enormt konkurranseinstinkt, tror han ikke alltid kom heldig ut.

– Da jeg var ung, var det ikke så enkelt for meg å by på mine svakheter, på samme måte som jeg bød på de sterke. Jeg har ikke vært god til det. Jeg gikk alltid «først gjennom døren», men uten å vise noen svakhet fremsto jeg både litt usympatisk og lite raus, mener 51-åringen.

<b>ALPINKARRIEREN:</b> Kjetil André mener han fremsto litt lite sympatisk da han var yngre fordi han var så redd for å vise at han også hadde sine svake sider.
ALPINKARRIEREN: Kjetil André mener han fremsto litt lite sympatisk da han var yngre fordi han var så redd for å vise at han også hadde sine svake sider. Foto: Calle Törnström / SCANPIX

Kjetil André mener konkurranseinstinktet var litt i overkant sterkt både i ungdommen og gjennom alpinkarrieren på 1990- og 2000-tallet. Gjennom årenes løp har han moderert seg, men helt borte blir det nok ikke.

– Det ligger fortsatt litt latent i meg. Et godt eksempel er da kona og jeg syklet hjem fra en middag for noen år siden. Det var midt på natten og vi syklet på hver vår side av Monolitten i Frognerparken. Jeg oppfattet det som at det var «førstemann hjem».

– Jeg dundret av gårde alt jeg kunne og jublet da jeg var hjemme først, mens kona ble stående igjen i Frognerparken, redd, mens hun ventet på meg, forteller han og ler.

Denne saken ble første gang publisert 21/02 2023.

Les også