Nøttekorporalene Rune Gokstad og Øystein Bache

– Vi har ikke den type vennskap der vi er sammen på fritiden også

De har ledet «Påskenøtter» i 12 år, vært bestevenner i 40 år og tilbringer åtte timer sammen hver dag – fem dager i uken. Da er det kanskje ikke så rart at Øystein Bache og Rune Gokstad aldri er sammen i påskeferien.

<b>BACHE OG GOKSTAD: </b>Øystein Bache og Rune Gokstad er tidlig ute med «Påskenøtter», og allerede i januar startet de opptakene. Da kan påskeferien nytes med rolige langrennsturer i trygge og oppkjørte skiløyper uten bekymring for skredfarlig terreng – som er fjellvettregel seks. – Vi har begge sluttet å kjøre alpint, sier de.
BACHE OG GOKSTAD: Øystein Bache og Rune Gokstad er tidlig ute med «Påskenøtter», og allerede i januar startet de opptakene. Da kan påskeferien nytes med rolige langrennsturer i trygge og oppkjørte skiløyper uten bekymring for skredfarlig terreng – som er fjellvettregel seks. – Vi har begge sluttet å kjøre alpint, sier de. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

– Det blir som vanlig et hyggelig og underholdende spørreprogram på 15 minutter. Vi har ikke gjort noen radikale grep, men i år har vi endelig reist utenlands igjen. Det har vi ikke kunnet gjøre på noen år, forteller nøtteduoen til Her og Nå.

Etter tre år med unntakstilstand grunnet pandemien er Øystein Bache (62) og Rune Gokstad (64) tilbake med «Påskenøtter» akkurat slik de liker aller best – med verden som tumleplass.

«Påskenøtter» 2023

I år har «Nøttekorporalene», som de foretrekker å bli kalt, besøkt Kanariøyene for TV-seerne. Den spanske øygruppen utenfor Afrikas kyst får årlig besøk av rundt 400 000 norske turister, og med et reisebudsjett som har stått stille i tre år, kunne radarparet øyhoppe i regionen.

«Påskenøtter» 2023 har premiere mandag 3. april kl. 19:45 på NRK 1.

Du kan også se programmet her på NRK TV.

Se mer

– Vi besøkte Gran Canaria, Tenerife og La Gomera, men valgte å oppsøke steder som strandturistene ikke prioriterer langt oppe i fjellene hvor det ikke alltid er fint vær. Vi hadde overraskende mye gråvær da vi var der i januar, forteller duoen.

<b>PÅSKENØTTER:</b> Radarparet har ledet «Påskenøtter» i 12 år. – Det beste med jobben er at vi gjør det helt selv og styrer prosessen på egen hånd, sier duoen.
PÅSKENØTTER: Radarparet har ledet «Påskenøtter» i 12 år. – Det beste med jobben er at vi gjør det helt selv og styrer prosessen på egen hånd, sier duoen. Foto: NRK

For slik er de, alltid ute i god tid. Så fort de har avsluttet «Julenøttene», er de allerede godt i gang med «Påskenøtter». Ideene popper opp i hodet på dem året rundt, og de blir samlet i en digital arbeidsmappe. Et par ideer til «Påskenøtter 2024» er faktisk i boks allerede, kan de røpe.

Selv under intervjuet med Her og Nå kommer nye ideer til sendinger på rekke og rad. «Kanskje vi skal lage et innslag om influensere?», spør Øystein Rune.

En hverdagslig prat om mygg med journalisten blir også en påminner om at insektet ikke har fått en egen sending i «Påskenøtter».

– Vi er så heldige å få lov til å bekle et program som folk vil ha, og som trekker mange seere. «Påskenøtter» står på listen over programmer som NRK skal lage, og det gjør jobben vår trygg og god å ha, sier Rune.

Les også: Slik får du maks ut av fridagene i 2023

Nøttegeneralen Roald Øyen

Duoen innrømmer dog at det var nervepirrende å skulle overta det tradisjonsrike programmet etter den folkekjære nøttegeneralen Roald Øyen (82), som ledet sendingene fra 1984 til 2010.

<b>ROALD ØYEN:</b> Nøttegeneral Roald Øyen gikk av med pensjon i 2010. Året etter var det Rune og Øysteins tur til å overta stafettpinnen.
ROALD ØYEN: Nøttegeneral Roald Øyen gikk av med pensjon i 2010. Året etter var det Rune og Øysteins tur til å overta stafettpinnen. Foto: Frode Hansen/VG

Da det var Rune og Øysteins tur til å overta roret i 2011, gikk det ikke helt knirkefritt.

– Seertallene sank betraktelig da vi hadde vår første sending. Det har heldigvis tatt seg opp igjen, forteller Rune.

Født: 26. november 1958

Alder: 64 år

Yrke: Komiker, programleder og skuespiller

Bosted: Høvik i Bærum

Ektefelle: Kari Bucher

Se mer

I de 12 årene som har gått, har radarparet gjort flere endringer. I starten var innslagene mer som reisebrev å regne fra de ulike stedene de besøkte. I de senere år har de laget temasendinger, noe som kom ekstra godt med under pandemien da reisevirksomheten ble amputert.

– Temaer vi er innom i år, er for eksempel hodeplagg, kjæledyr og retromat – som kabaret og terteskjell. Sekken med temaer er jo utømmelig, understreker Øystein.

Født: 23. september 1960

Alder: 62 år

Yrke: Komiker, programleder og skuespiller

Bosted: Ullern i Oslo

Ektefelle: Ingeborg Hungnes (60)

Barn: To sønner og en datter

Se mer

Noen bommerter er det også blitt i løpet av årene. Som da de laget en sending om telefoner, og løsningsordet for de gamle tastene var «dreieskive».

– Og det var jo ikke riktig. Det heter nummerskive, og da var seerne flinke til å si fra. Det har skjedd noen ganger, erindrer Rune.

<b>INGEN GRAVERENDE FEIL:</b> De har gjort noen bommerter med løsningsordene før, men nøttekorporalene har aldri opplevd klagestorm fra seerne av den grunn.
INGEN GRAVERENDE FEIL: De har gjort noen bommerter med løsningsordene før, men nøttekorporalene har aldri opplevd klagestorm fra seerne av den grunn. Foto: Svein Brimi

– Men det er ingen feil for historiebøkene, det går som regel bra. Vi har ennå ikke blitt klaget inn til Kringkastingsrådet for jule- eller påskenøtter, ler Øystein.

Les også: (+) – Jeg er veldig takknemlig for at jeg har fått lov til å jobbe for NRK, men det rare er at jeg er så sjeleglad for at jeg ikke er der lenger

NRK-reise til Tyrkia

Verre var det da de kom hjem fra opptak i Dublin og oppdaget at lyden ikke fungerte som den skulle etterpå.

– Det var litt krise. Det er også dumt å ikke sjekke at alt lydutstyr er med før man reiser et sted. Det oppdaget vi nå da vi var på Gran Canaria, røper Rune.

– Det flaueste var kanskje da vi laget sending i Tyrkia. Da ringte prosjektlederen vår, som er sjef for produksjonen av «Påskenøtter», og ville ha et møte med oss. Da oppdaget vi at ingen av oss hadde sagt fra om at vi hadde dratt til Tyrkia. Det var ingen som visste hvor vi var, vi hadde bare dratt, sier Øystein.

Han forklarer at NRK-reiser må godkjennes av ledelsen av sikkerhetsmessige årsaker. Det er kanskje ikke så rart at slikt kan gå i glemmeboken når komikerne er selvdrevne i jobben.

De står for det meste selv, fra idé til manus, til opptak og redigering. Det er en suksessoppskrift de også bruker i TV-serien «Team Bachstad», reiseprogrammet som i år fyller 11 år.

Her overlater de imidlertid etterarbeidet til andre flinke folk. «Det ville blitt altfor mange diskusjoner om hva som skulle med eller ikke», humrer de to.

Les også: Exit-skuespiller Pål Sverre Hagen og Ine Marie Wilmann: – Nå er vi blitt venner privat

Bestevenner i 40 år

I 2023 feirer Rune og Øystein også 40 år som bestevenner og samarbeidspartnere etter at de møtte hverandre i studentrevyen i 1983.

<b>HURRAGUTTENE:</b> Komikerne har vært venner og samarbeidspartnere i 40 år. Her fra lanseringen av boken «Hurraguttene» i 1990.
HURRAGUTTENE: Komikerne har vært venner og samarbeidspartnere i 40 år. Her fra lanseringen av boken «Hurraguttene» i 1990. Foto: NTB

Siden ble de TV-makkere i programmer som «Egentlig», «Øystein og meg», «Akkurat nå» og «Den store klassefesten» før de ble synonyme med påsken.

– Har dere tilbrakt påsken sammen før?

– Nei, svarer de synkront.

– Jeg trives med Rune, men vi ser hverandre så mye at jeg nok heller vil prioritere familien når jeg har fridager, ler Øystein.

– Vi har ikke den type vennskap der vi er sammen på fritiden også. Det ville vært litt rart når vi er så mye sammen ellers. Vi får dekket det behovet fem dager i uken, skyter Rune inn.

Les også: Mari opplevde marerittet på fjelltur. Da hun skulle søke etter hjelp, støtte hun på et uventet problem

<b>AKKURAT NÅ:</b> – Jeg har tenkt litt på om jeg hadde sluttet å jobbe hvis jeg hadde vunnet i Lotto, selv om sjansen er mikroskopisk. Men da ville jeg gått glipp av den daglige driften av et nært vennskap, sier Rune. Her fra humorserien «Akkurat nå» i 1997.
AKKURAT NÅ: – Jeg har tenkt litt på om jeg hadde sluttet å jobbe hvis jeg hadde vunnet i Lotto, selv om sjansen er mikroskopisk. Men da ville jeg gått glipp av den daglige driften av et nært vennskap, sier Rune. Her fra humorserien «Akkurat nå» i 1997. Foto: NTB

Fjellvettregler i påsken

Årets påske blir med andre ord fortsatt tilbrakt på hver sin kant.

For Øystein blir det bypåske, mens Rune valfarter til hytta i Eggedal. Øystein skal kose seg med egglikør på terrassen, Netflix, lammelår og en god rødvin. Rune har derimot andebryst på menyen, og påskerenn «på forbløffende lavt nivå».

Begge skal imidlertid ut på skitur i løpet av påskeferien. Da er fjellvettreglene gode å ha, er de enige om.

– Vi nordmenn er glad i å gå på ski og liker å ha kjøreregler på ting. Fjellvettreglene gir fellesskap på lik linje med appelsin, Kvikk Lunsj og en ekstra skitupp i bagasjen, sier Øystein.

– De fineste påskene jeg har hatt, er dager med spikerfeste og superglid. Når det er tre stavtak, og du er fremme, for så å duppe av i solveggen etterpå, drømmer Rune.

<b>TEAM BACHSTAD:</b> Rune og Øystein er vant til å reise verden rundt med nøtteprogrammene og «Team Bachstad». Fjellvettregel nummer syv om bruk av kart og kompass er nok mer nødvendig i den uberørte fjellheimen enn på Gran Canaria.
TEAM BACHSTAD: Rune og Øystein er vant til å reise verden rundt med nøtteprogrammene og «Team Bachstad». Fjellvettregel nummer syv om bruk av kart og kompass er nok mer nødvendig i den uberørte fjellheimen enn på Gran Canaria. Foto: Svein Brimi

– Kan dere fjellvettreglene utenat til neste skitur?

– Har det ikke kommet nye? Spør de med et smil før de forsøker å huske.

– Grav deg ned i tide. Si fra hvor du går. Kart og kompass. Det er ingen skam å snu. Finnes det en regel om bekledning også? Følg med på værvarsel. Og husk å være hjemme igjen til «Påskenøtter»!

Denne saken ble første gang publisert 03/04 2023, og sist oppdatert 03/04 2023.

Les også