Dronning Margrethe

Da den søte prinsessen kom til verden, var det ingen som tenkte at hun en dag skulle bli dronning

Prinsesse Margrethe ble en vakker solstråle i en svært dramatisk og mørk tid.

Pluss ikon
<b>INGEN ARVERETT:</b> 16. april 1940 føder kronprinsesse Ingrid en prinsesse som får navnet Margrethe Alexandrine Þorhildur Ingrid. Den lille er kronprins Frederik og kronprinsesse Ingrids førstefødte, men hun er ikke tronarving siden kvinner på dette tidspunktet ikke har arverett til tronen. 
INGEN ARVERETT: 16. april 1940 føder kronprinsesse Ingrid en prinsesse som får navnet Margrethe Alexandrine Þorhildur Ingrid. Den lille er kronprins Frederik og kronprinsesse Ingrids førstefødte, men hun er ikke tronarving siden kvinner på dette tidspunktet ikke har arverett til tronen.  Foto: Keystone-France
Sist oppdatert

16. april 1940 kom Margrethe til verden som det første barnet til det danske kronprinsparet, Frederik og Ingrid. Den vesle prinsessen ble en vakker solstråle i en svært dramatisk og mørk tid.

I likhet med Norge ble Danmark invadert av tyske tropper 9. april. Men de to kongene, og brødrene, kong Haakon 7. og kong Christian 10. tok vidt forskjellige valg.

I motsetning til den norske valgte den danske kongefamilien å bli i hjemlandet og dele skjebne med sine landsmenn.

Ventet barn i 1939

Frederik og hans svenskfødte prinsesse Ingrid hadde giftet seg i 1935, men barn lot vente på seg. Ikke før høsten 1939 kunne det danske hoffet melde at kronprinsessen ventet barn. Så da tyske styrker veltet innover grensen, var Ingrid i åttende måned.

Født: 16. april 1940

Alder: 82 år

Ektefelle: Henrik av Danmark (1967-2018)

Søsken: Benedikte av Danmark og Anne Marie av Hellas

Barn: Frederik og Joachim av Danmark.

Se mer

Man kunne tenke seg at kronprinsesse Ingrids fremskredne graviditet hindret kongefamilien i å flykte, men det spilte liten rolle i valget som ble tatt. Uansett fikk tyskernes innmarsj innvirkning på graviditeten, og Margrethe ble født 1–2 uker for tidlig.

14. mai ble prinsessen døpt i Holmens Kirke i København og fikk navnene Margrethe Alexandrine Þorhildur Ingrid. Det nest siste navnet, Þorhildur, forteller at den nyfødte også er prinsesse av Island, som frem til 1944 tilhørte Danmark.

<b>KONG CHRISTIAN 10:</b> Kong Christian 10. var kong Haakons bror og konge av Danmark fra 1912 til 1947. Her holder han lille nyfødte Margrethe i 1940, helt uvitende om at hun også en dag skal bli Danmarks monark.
KONG CHRISTIAN 10: Kong Christian 10. var kong Haakons bror og konge av Danmark fra 1912 til 1947. Her holder han lille nyfødte Margrethe i 1940, helt uvitende om at hun også en dag skal bli Danmarks monark. Foto: Keystone-France

Les også: Dette er barnebarna til dronning Elizabeth

Storesøster til Benedikte og Anne Marie

Margrethe merket lite til okkupasjonen, og det gjorde nok adskillig større inntrykk at hun fikk en lillesøster 29. april 1944, prinsesse Benedikte.

4. mai 1945 ble Danmark fritt, og 5. mai holdt kong Christian en tale i radioen der han blant annet sa: Det danske folk har i disse årene holdt ubrytelig sammen, og jeg vil derfor på denne dag uttrykke en varm takk for dette samholdet, som har gitt oss styrke til å komme gjennom prøvelsene.

30. august 1946 fikk kronprinsparet sin tredje datter, Anne Marie. Det ble klart at Ingrid og Frederik ikke ville få flere barn og dermed ingen sønn. Arveloven utelukket kvinnelig arvefølge, og nestemann i arvefølgen var Frederiks yngre bror, prins Knud, og hans to sønner.

Da kong Christian 10. døde i 1947, ble Frederik og Ingrid Danmarks nye kongepar. Deres tre døtre var bare tre søte prinsesser som var døtrene til kongen, og altså ingen naturlig tronarvinger.

<b>INGEN SØNN:</b> Kronprinsesse Ingrid med den lille nyfødte prinsesse Anne-Marie, som ble født 30. august 1946. På fanget til kronprins Frederik sitter prinsesse Benedikte, mens prinsesse Margrethe sitter ved siden av sin mor. 
INGEN SØNN: Kronprinsesse Ingrid med den lille nyfødte prinsesse Anne-Marie, som ble født 30. august 1946. På fanget til kronprins Frederik sitter prinsesse Benedikte, mens prinsesse Margrethe sitter ved siden av sin mor.  Foto: Keystone-France

Les også: (+) Spådommen Sonja Haraldsen fikk som ung jente, skremmer henne den dag i dag

Grunnlovsendring i 1953

Men i 1952 begynte det å skje endringer i den danske arveloven. I Storbritannia ble kong George 6s. datter, prinsesse Elizabeth, dronning, bare 25 år gammel – noe som for de moderne danskene viste klart at kvinner kan bli like gode statsoverhoder som menn.

Sommeren 1953 ble det holdt folkeavstemning i Danmark om flere endringer i grunnloven, blant annet arveloven. Danskene gikk inn for endringer som ga kvinner arverett til tronen, men etter sine brødre.

Dermed ble 13 år gamle prinsesse Margrethe med ett den som sto nærmest tronen. Hun fikk imidlertid aldri kalle seg kronprinsesse, men tronfølger prinsesse Margrethe.

Lovendringen førte til splittelse i familien, og prins Knud tok seg nær av at han og hans sønner rykket ned i arvefølgen. Forholdet mellom brødrene ble aldri godt igjen.

<b>FORANDRINGENS VINDER:</b> I 1953 var det folkeavstemning i Danmark for å endre Grunnloven. En av endringene var tronfølgeloven, som nå gjør det mulig for kvinner å arve tronen. Siden 1412 hadde det utelukkende sittet menn på den danske tronen, men prinsesse Margrethe blir nå tronfølger. Bildet på Fredensborg slott er tatt for å feire begivenheten.
FORANDRINGENS VINDER: I 1953 var det folkeavstemning i Danmark for å endre Grunnloven. En av endringene var tronfølgeloven, som nå gjør det mulig for kvinner å arve tronen. Siden 1412 hadde det utelukkende sittet menn på den danske tronen, men prinsesse Margrethe blir nå tronfølger. Bildet på Fredensborg slott er tatt for å feire begivenheten. Foto: Keystone-France

Les også: Harry og Meghan fornærmet hele kongefamilien

Dronning Margrethe

Margrethe fikk en utdannelse i tråd med tradisjoner i kongefamilien, altså stort sett privat. Hun leste også til artium hjemme på Amalienborg, med bare en eneste medelev.

Deretter gjennomgikk hun det danske flyvåpens skole for kvinner, leste filosofi ved Universitetet i København, arkeologi i Cambridge og statsvitenskap ved Universitetet i Århus. Deretter fortsatte hun til det franske Sorbonne og avrundet studiene ved London School of Economics.

Hun gjorde seg bemerket med intelligens, kunstnerisk begavelse og en kjapp replikk.

Da hun i 1958 fylte 18 år, ble hun opptatt i statsråd, senere overvar hun åpningen av Folketinget sammen med foreldrene. Veien til dronningrollen begynte å forme seg.

Margrethe var engstelig for at hun skulle bli dronning ugift og ikke ha en annen ved sin side til å hjelp og støtte. Men under et studieopphold i London traff hun tredjesekretæren ved den franske ambassaden, grev Henri de Laborde de Monpezat. De giftet seg i 1967 og fikk to sønner på rappen: Frederik i 1968 og Joachim i 1969.

Kong Frederiks helse var for nedadgående. Han fikk røykelunge (kols), og da han holdt nyttårstalen i 1971, var det ikke vanskelig å se at kongen var syk. Han avsluttet talen med «Gud bevare Danmark». Det ble det siste han sa til sitt folk. Dagen etter orket han ikke å stå opp, og 14. januar 1972 død kong Frederik 9.

<b>FAR OG DATTER:</b> Kong Frederik var svært glad for at hans datter skulle følge etter ham på tronen. Her er Frederik og Margrethe i 1958, det året hun fikk sitte i statsråd for første gang.
FAR OG DATTER: Kong Frederik var svært glad for at hans datter skulle følge etter ham på tronen. Her er Frederik og Margrethe i 1958, det året hun fikk sitte i statsråd for første gang. Foto: ullstein bild Dtl.

Les også: (+) Da lille Elizabeth ble født, var det utenkelig at hun en dag skulle bli dronning

Danmarks nye monark

Margrethe var ennå ikke fylt 32 år da hun ble Danmarks nye monark. Dagen etter farens død utførtes en seremoni som er flere hundre år gammel. Fra balkongen på Christiansborg slott i København ropte statsminister Jens Otto Krag tre ganger: «Kong Frederik 9. er død. Lenge leve Hennes Majestet Dronning Margrethe 2.!».

Noen av oss husker det fremdeles. Bildet av en ung, spinkel kvinne på balkongen på Christiansborg slott. Hun var kledd helt i sort, med sørgeslør over hodet. Nå skal den unge dronningen tale til folket for første gang – mindre enn et døgn etter at hennes elskede far er gått bort.

<b>EN FLOTT FAMILIE:</b> Kongefamilien i 1952, året Elizabeth ble dronning i Storbritannia. Bildene av de vakre og sprudlende kongsdøtrene var mange, og danskene måtte jo spørre seg hvorfor ingen av dem kunne arve tronen, særlig når de så begeistringen rundt den nye dronningen i Storbritannia. Året etter ble arveloven endret, og Margrethe ble tronfølger.
EN FLOTT FAMILIE: Kongefamilien i 1952, året Elizabeth ble dronning i Storbritannia. Bildene av de vakre og sprudlende kongsdøtrene var mange, og danskene måtte jo spørre seg hvorfor ingen av dem kunne arve tronen, særlig når de så begeistringen rundt den nye dronningen i Storbritannia. Året etter ble arveloven endret, og Margrethe ble tronfølger. Foto: ullstein bild Dtl.

Det er en bitende kald januardag. Allikevel har titusener av dansker presset seg sammen på slottsplassen for å overvære det historiske øyeblikket da Danmark fikk sin første regjerende dronning på mer enn 500 år.

I den korte talen bad Dronningen om folkets støtte og tillit – uten det ville det ikke være mulig for henne å utføre sitt verv som dronning.

Medfølelsen med den unge dronningen lå i luften – det var dødsstille på plassen. Først etter flere minutter kom de første spredte klappsalvene som etter hvert utviklet seg til en ærlig og velment hyllest fra alle de tusener på slottsplassen.

På kjøreturen hjem til Amalienborg, i åpen vogn i januarkulden, ble hun og prins Henrik hjertelig hyllet av nye titusener av dansker som trengte seg sammen langs kjøreruten.

Denne saken ble første gang publisert 21/09 2022, og sist oppdatert 16/04 2024.

Les også