Veien fra Sonja Haraldsen til Dronning Sonja

Spådommen Sonja Haraldsen fikk som ung jente, skremmer henne den dag i dag

Unge frøken Haraldsen var en dyktig motetegner. Fremtiden var full av muligheter, men så kom kjærligheten og snudde opp ned på alt. Det lå i kortene, hun var spådd berømmelse.

Pluss ikon
<b>SE MIN FINE KJOLE:</b> Hun var dyktig i håndarbeid, broderte og strikket, men trivdes best med søm. Selv om faren hadde landets mest velrenommerte kjolesalong, valgte Sonja ofte å tegne, designe og sy sine egne kjoler. 
SE MIN FINE KJOLE: Hun var dyktig i håndarbeid, broderte og strikket, men trivdes best med søm. Selv om faren hadde landets mest velrenommerte kjolesalong, valgte Sonja ofte å tegne, designe og sy sine egne kjoler.  Foto: Privat
Sist oppdatert

Unge frøken Haraldsen var en dyktig tegner og datter av hovedstadens fremste konfeksjonshandler.

Hun var interessert i kunst, moter og håndarbeid, gikk til tegneundervisning og kopierte den franske maleren Picasso fordi hun synes bildene hans var så fulle av liv. Hun broderte, sydde og strikket under pulten i skoletimene.

Selvsydd kjole i VG

Da hun var 17 år, kom en moteinteressert journalist på besøk. Han ønsket se noen av tegningene hennes. Da poserte unge Sonja i selvsydd kjole på trappen hjemme hos mor og far og fikk bilde av seg selv og mote­tegningene sin på trykk i VG.

Fremtiden lå åpen foran henne, og den så lys ut. Privat tilhørte hun «Sugerørsgjengen» på Vinderen, eller «Coca-gjengen» som den også ble kalt. Det var en eksklusiv liten gjeng, bare Sonja, Johan Stenersen og to–tre andre.

<b>KUNSTNER OG DRONNING:</b> En kunstner i arbeid. Dronningen har mottatt flotte kritikker for flere av sine utstillinger. Verkene hennes sies å være både føl­somme og velkomponerte. Noe lavmælt og kanskje melankolsk, sier en kritiker.
KUNSTNER OG DRONNING: En kunstner i arbeid. Dronningen har mottatt flotte kritikker for flere av sine utstillinger. Verkene hennes sies å være både føl­somme og velkomponerte. Noe lavmælt og kanskje melankolsk, sier en kritiker. Foto: Tom A. Kolstad

Veiviser til kunsten

<b>EN DYKTIG TEGNER:</b> Sonjas egen motetegning fra 1957 viser talent og håndlag. Ingen tvil om at denne studenten behersket tegnefaget. 
EN DYKTIG TEGNER: Sonjas egen motetegning fra 1957 viser talent og håndlag. Ingen tvil om at denne studenten behersket tegnefaget.  Foto: Privat

Johan var nevøen til den kjente kunstsamleren Rolf Stenersen. Gjennom onkelen kjente Johan til både spenn­ende avantgardekunst og maleren Jakob Weidemann.

Johan tok med Sonja til Weidemann. Og Sonja ble
fascinert:

«Det var moderne! Midt i tiden, ja, til og med forut for tiden.»

I den nye boken, Sonja, samtaler med dronningen, av Alf van der Hagen, forteller Sonja at Weidemann ble hennes vei­viser til den moderne kunsten. Siden ble han også en god venn.

Det var også gjennom ungdomskameraten Johan at hun traff kjærligheten i et middagsselskap. En kjærlighet som skulle snu opp ned på alt.

I den nye boken er dronn­ingen uvanlig åpen både om kunsten og karrieren. Og om spådommer og barnetro.

Les også: Prinsesse Ingrid Alexandra: – I russetiden er det viktig å huske på de som har opplevd utestengelse

Spådommen

Ingen vet hvilken karriere dronningen vår ville ha valgt om ikke kjærligheten hadde avgjort det for henne. Sonja Haraldsen hadde mange talenter, og i tillegg var hun svært vakker. Hun behersket flere språk, studerte kunsthistorie og gikk på moteskole. Hun kunne ha blitt både designer, kunstner eller kanskje kurator på Nasjonalgalleriet?

Som ung jente ble hun spådd i kort, og i kortene lå det en helt annen skjebne og ventet på henne.

«Jeg hadde en «tante», en venninne av mor, som spådde i kort. Da jeg var 12–13 år, spådde hun faktisk veldig mye av det som senere har skjedd meg i livet. Det er nifst. Helt nifst. Hun sa blant annet at jeg ville bli en person som var kjent … Og etter som livet gikk, stemte mye av det hun spådde. Også en dyp sorg, sa hun. Det var jo min søster som gikk bort.»

Dette forteller dronningen i den nye boken. Hun forteller også om sin klippefaste tro på at vi alle er kommet til jorden med et bestemt formål.

<b>SPÅDOMMEN:</b> Da hun var tolv år, ble dronningen spådd i kort av morens venninne. Der lå det oppsiktsvekkende antydninger som siden skulle vise seg å stemme forbløffende godt.
SPÅDOMMEN: Da hun var tolv år, ble dronningen spådd i kort av morens venninne. Der lå det oppsiktsvekkende antydninger som siden skulle vise seg å stemme forbløffende godt. Foto: NTB

Bidra i livet

Men selv om dronningen mener de store hendelsene i livene våre er forutbestemt, betyr ikke det at egenviljen er uten betydning. Ifølge dronningen er mye opp til oss selv.

Allerede i 1983, altså for nesten 40 år siden, sa hun i boken Sonja: Norges kronprinsesse (1983) at man ikke bare må sette seg ned og sørge, man må ta del i livet slik det er og bidra selv. Man må forsøke å være positiv uansett hvor mørkt det ser ut.

De samme holdningene gjentar hun nå i den nye boken. Når forfatteren spør om Märtha Louise deler de samme tankene, tror nok dronningen kanskje det, ja.

Les også: (+) Da lille Elizabeth ble født, var det utenkelig at hun en dag skulle bli dronning

<b>NY BOK:</b> I den nye boken er dronningen uvanlig åpen om sitt forhold både til dronningrollen, livet og kunsten. Hun er fast forankret i troen på at vi mennesker er satt hit til verden med et bestemt formål.
NY BOK: I den nye boken er dronningen uvanlig åpen om sitt forhold både til dronningrollen, livet og kunsten. Hun er fast forankret i troen på at vi mennesker er satt hit til verden med et bestemt formål. Foto: Illustrasjon: Forlaget Press

Hjelp i troen

Den sterke troen på at det er en dypere mening med det som skjer, synes dronningen har vært til god hjelp i tunge tider. En tro hun også så på nært hold hos sin mor, Dagny Haraldsen.

Før Sonja ble født, mistet moren en liten gutt på syv år i en forferdelig druknings­ulykke. Den lille gutten ble aldri funnet, og sorgen ble aldri snakket om i Sonjas barndomshjem.

«Etter at mor mistet Karl Herman, tror jeg hun fikk en veldig sterk tro. Karl Hermans død må ha preget henne, mener jeg, og hun så troen som den eneste trøst.»

Dronningen forteller videre at hun mener morens sterke tro på at det er en mening, også ble en trøst da hun senere mistet sin eldste datter og Sonjas storesøster, Gry, som tok livet av seg.

Dronningen sier at man bare må forsøke å være positiv og forteller at moren alltid sa «Pollyanna!» og forklarer videre:

«Brekker du benet, skal du være glad for at du ikke brakk det andre også. Vær glad for det du har! Det var Pollyanna.»

Les også: (+) Kongen som ble knekt av damene

<b>NÆR KONTAKT:</b> Avdøde Ari Behn og dronningen hadde nær kontakt, forteller dronningen i boken. Hun holder fast på troen om at det er en mening med det som skjer i livet, men fremhever også viktigheten av å være positiv og verdsette det man har. «Pollyanna», kalte moren hennes det.
NÆR KONTAKT: Avdøde Ari Behn og dronningen hadde nær kontakt, forteller dronningen i boken. Hun holder fast på troen om at det er en mening med det som skjer i livet, men fremhever også viktigheten av å være positiv og verdsette det man har. «Pollyanna», kalte moren hennes det.

På ski i Sveits

Dronningen vokste opp på Vinderen i Oslo og tok realskoleeksamen i 1954. Hun utdannet seg i kjole- og draktsøm ved Oslo yrkesskole.

Etterpå reiste hun til Sveits og videreutdannet seg ved moteskolen l’Ecole Profession­elle de jeunes Filles i Lausanne. Men før hun dro, kom altså VG på besøk og lurte blant annet på hvorfor hun valgte akkurat Sveits? Da svarte hun kjapt:

«Kan stå på ski der, og det er det festligste jeg vet utenom sømmen.»

Sonja var en mester på ski, Hun deltok i et slalåmrenn i Sveits i 1956 og hun kom på førsteplass.

Men tiden i Sveits har hun også beskrevet som veldig ensom, noe som førte til trøstespising av sveitsisk sjokolade. Det ble så mye at mor Dagny slo fast at datteren ikke lenger burde gå i langbukser.

Vel hjemme igjen begynte Sonja på handelsskolen. Deretter bar det til England for å lære seg ordentlig
engelsk før hun etter planen skulle gå inn i sin fars for­retning.

<b>MOTESTUDENTEN:</b> En av grunnene til at hun valgte en moteskole i Sveits, var at hun der kunne kombinere studiene med sin store <br/>hobby, nemlig å stå på ski.
MOTESTUDENTEN: En av grunnene til at hun valgte en moteskole i Sveits, var at hun der kunne kombinere studiene med sin store
hobby, nemlig å stå på ski.
Foto: Privat

Store omveltninger

Men hjemme ventet store omveltninger. Faren døde, og en ung mann krysset hennes vei.

Hun avslo alle invitasjoner i flere måneder etter farens død. Hun prioriterte mest av alt å være hjemme hos mor på Vinderen.

Storebror Haakon overtok fars rolle i forretningen. Hjemme var det bare mor og Sonja i huset. Mor lagde mat og Sonja spadde og stelte i hagen.

Men senere den våren sa hun likevel ja takk til å gå i et middagsselskap til sin venn Johan Stenersen. Resten er norgeshistorie.

Les også: Den lille jenta skulle hete Bianca og bli Norges tronarving. Slik ble det ikke

Om å være uønsket

Hun samlet på kunst før hun fylte 18 år. Noe av det første hun kjøpte for egne penger, var en vase laget av Picasso og et Weidemann-bilde.

Hun hadde mer enn nok utdannelse til å starte sitt eget klesdesignmerke, og hun var en kløpper på ski. Men nå ville hun ta artium. Deretter valgte hun å studere engelsk på universitet, og tok Rosenvilde husmorskole i Bærum.

Det bare noen få visste, var at Sonja hadde en kjæreste av kongelig byrd. Det var komplisert.

Snart ble hemmeligheten offentlig. Kronprinsen var forelsket i en ung pike av folket og ville gifte seg med henne. Sonja forteller om anonyme brev og lite hyggelige telefoner. Mange mente hun var en trussel mot monarkiet. Hun ville vekk. Hun satte seg i bilen og kjørte til Frankrike.

«Jeg følte meg uønsket. Det er ingen hyggelig følelse å føle at man absolutt ikke er ønsket. Jeg følte meg veldig ille til mote i de årene. Det var ingen hyggelig tid. I Frankrike fikk jeg i hvert fall være meg selv - og i fred.»

I Frankrike brukte Sonja mye av tiden sin på ulike museer, som satte varige spor.

«Det å reise som ung er jo å trene øyet til å se. For man er jo så mottagelig i den alderen. Når du reiser, gjør det noe med øyet ditt … og å lære å bruke øyet er helt grunnleggende når det gjelder kunst. Det er vel en kunnskap man bygger opp underveis … som et arkiv, tenker jeg meg det, eller en plattform for å lære å se ting og forstå stadig nye ting, av kunst, arkitektur og landskap. Det er en øvelse i å se.»

Les også: (+) I 80 år har det ver­sert ryk­ter om kronprin­ses­se Mär­tha og pre­si­dent Roosevelt. Had­de de et for­hold el­ler var de bare svært gode ven­ner?

På utstilling

Antagelig var det i denne tiden hun ble ytterligere skolert i å se forskjellen på god og mindre bra kunst. For ifølge flere eksperter er dronningen i besittelse av det såkalte tredje øyet, det vil si et eget blikk for hva som er godt.

<b>SONJA OG ANDY:</b> i 1982 besøkte Sonja den store amerikanske kunstneren Andy Warhol og lot seg fotografere av ham i New York. Det resulterte i seks flotte bilder. 
SONJA OG ANDY: i 1982 besøkte Sonja den store amerikanske kunstneren Andy Warhol og lot seg fotografere av ham i New York. Det resulterte i seks flotte bilder.  Foto: NTB

I dag har hun en privat kunstsamling som teller over 1200 bilder. Hun forteller at hun alltid har kjøpt kunst «con amore» (med kjærlighet) uten egentlig å ha noen plan for en samling.

Selv er hun også en habil kunstner, skal vi tro kritikerne. Da hun stilte ut på Kode museum i Bergen i 2017, skrev en kritiker i Bergens Tidende følgende:

«Jeg må innrømme at jeg er positivt overrasket over Sonjas egen kunst. Verkene fremstår som energiske, lyse og moderne».

Samtidig omtalte Morgenbladet dronningens bilder som «følsomme og velkomponerte», og skrev videre:

«Det er ikke vanskelig å merke et eget kunstnerisk blikk i disse arbeidene – noe lavmælt og kanskje melankolsk, blandet med en søken etter balanse og underliggende mønstre.»

En beskrivelse som passer godt på dronningen selv også. Få ville klart å balansere kunsten å være dronning og utøvende kunstner på en bedre måte enn det kvinnen, som en gang var frøken Sonja Haraldsen, har klart.

Denne saken ble første gang publisert 01/02 2022, og sist oppdatert 04/07 2023.

Les også