Dronning Elizabeth

Dette er barnebarna til dronning Elizabeth

For noen var ikke dronning Elizabeth bare landets monark. Hun var også deres bestemor, eller «granny» på engelsk. Det er 30 år mellom det eldste og det yngste barnebarnet. Noen av dem kommer til å leve i offentlighetens lys, mens andre vil leve relativt anonymt i kongefamiliens ytterste sirkler.

<b>FIRE GENERASJONER:</b> Da prins William ble døpt 4. august 1982, var han den yngste av fire generasjoner til stede. Fra venstre: Dronning Elizabeth, Diana med William og dronningmoren Elizabeth. Bak står den stolte far Charles og bestefar Philip.
FIRE GENERASJONER: Da prins William ble døpt 4. august 1982, var han den yngste av fire generasjoner til stede. Fra venstre: Dronning Elizabeth, Diana med William og dronningmoren Elizabeth. Bak står den stolte far Charles og bestefar Philip.
Sist oppdatert

At de er dron­nin­gens bar­ne­barn, med­fø­rer vis­se pri­vi­le­gi­er. De får være med på mye, men de blir også lagt mer­ke til på godt og vondt. Det er nep­pe mor­somt å havne på avi­se­nes for­si­de når man får seg en ny kjæ­res­te. El­ler enda ver­re: om man gjør noe dumt.

Hvert av dron­ning Elizabeths fire barn har fått to barn selv, slik at Elizabeth og Philip var bes­te­for­eld­re til åtte. I et in­ter­vju for­tal­te prins Edwards kone So­phie at dat­te­ren de­res, lady Louise Windsor, ble rys­tet da hun for før­s­te gang for­sto at hen­nes els­ke­de bes­te­mor fak­tisk var sel­ves­te dron­nin­gen.

– For Louise var det fak­tisk et sjokk. Hun kom hjem fra sko­len og sa: «Mam­ma, folk for­tel­ler meg sta­dig at bes­te­mor er dron­nin­gen». Hun for­sto det ikke. Jeg tror ikke hun had­de skjønt at det kan­skje bare var én dron­ning, har So­phie for­talt.

Slik har det tro­lig vært for de and­re bar­ne­bar­na også. At det var ett el­ler an­net spe­si­elt med bes­te­mo­ren for­sto de gan­ske tid­lig, men et­ter hvert ble de klar over at hun var helt ene­stå­en­de.

Dette er dronning Elizabeths barnebarn:

1. Peter Phillips

Født: 15. november 1977

Alder: 44 år

Høyde: 1,83 m

Ektefelle: Autumn Phillips

Barn: Savannah og Isla Phillips

Se mer

Peter Phillips er sønn av prin­ses­se Anne og er dron­ning Elizabeths eld­ste bar­ne­barn. Han har vært iv­rig id­retts­ut­øver og har job­bet for uli­ke ban­ker og event­firmaer.

Peter har ikke vært sær­lig mye frem­me i pres­sen, men hans bryl­lup med ka­na­dis­ke Au­tumn Phillips i St. George-ka­pel­let i Windsor ble en me­die­be­gi­ven­het. Til dag­lig le­ver Peter et ro­lig liv med kone og to døt­re.

<b>PETER PHILLIPS: </b>Prinsesse Anne, Zara Tindall, Vice Admiral Timothy Laurence og Peter Phillips i Scotland, 10. september 2022
PETER PHILLIPS: Prinsesse Anne, Zara Tindall, Vice Admiral Timothy Laurence og Peter Phillips i Scotland, 10. september 2022 Foto: Owen Humphreys/Pool via REUTERS

2. Zara Tindall

Født: 15. mai 1981

Alder: 41 år

Ektefelle: Mike Tindall

Barn: Mia, Lucas og Lena Elizabeth Tindall

Se mer

I mot­set­ning til sin bror Peter har Zara fra ten­å­re­ne vært en me­get kjent skik­kel­se i Stor­bri­tan­nia – ikke minst for­di hun er en dyk­tig ryt­ter. Hun har vun­net fle­re in­ter­na­sjo­na­le pre­mi­er, blant an­net en olym­pisk sølv­me­dal­je i sprang­rid­ning for lag i 2012.

I til­legg er hun en vak­ker kvin­ne som vet å kle seg opp­sikts­vek­ken­de, og hun har sik­ret seg en del spal­te­plass i pres­sen med det.

Hen­nes kjær­lig­hets­liv har også blitt dek­ket inn­gå­en­de av bri­tisk presse. Slik er det å være dron­nin­gens bar­ne­barn.

Zara har vært gift med rug­by­spil­le­ren Mike Tindall si­den 2011, og de har to barn.

Les også: (+) Spådommen Sonja Haraldsen fikk som ung jente, skremmer henne den dag i dag

<b>ZARA TINDALL:</b> Zara Tindall er datter av prinsesse Anne. Mo­ren av­slo at Mark Phillips skul­le ad­les da de gif­tet seg, og føl­ge­lig har in­gen av bar­na hen­nes hel­ler tit­ler. Det var nok ikke så dumt, for in­gen har kun­net be­skyl­de dem for å ut­nyt­te sine fine for­bin­del­ser til å tje­ne pen­ger. Zara har li­ke­vel til­truk­ket seg en del opp­merk­som­het, ikke minst på grunn av sine opp­sikts­vek­ken­de klær og krea­ti­ve ho­de­plagg.
ZARA TINDALL: Zara Tindall er datter av prinsesse Anne. Mo­ren av­slo at Mark Phillips skul­le ad­les da de gif­tet seg, og føl­ge­lig har in­gen av bar­na hen­nes hel­ler tit­ler. Det var nok ikke så dumt, for in­gen har kun­net be­skyl­de dem for å ut­nyt­te sine fine for­bin­del­ser til å tje­ne pen­ger. Zara har li­ke­vel til­truk­ket seg en del opp­merk­som­het, ikke minst på grunn av sine opp­sikts­vek­ken­de klær og krea­ti­ve ho­de­plagg. Foto: Mark Cuthbert/UK Press via Getty Images

3. Prins Wil­li­am, her­tu­gen av Cambridge

Født: 21. juni 1982

Alder: 40 år

Høyde: 1,91 m

Ektefelle: Cathrine, prinsesse av Wales

Barn: George og Louis av Storbritannia, og Charlotte av Cambrigde

Se mer

Wil­li­am har vært nødt til å leve i medias sø­ke­lys fra den da­gen han ble født. Som eld­ste sønn av dron­nin­gens eld­ste sønn Char­les, skal han en gang selv bli konge, med alt hva det in­ne­bæ­rer.

Å være gjen­stand for så mye opp­merk­som­het har ikke vært en­kelt for ham. Hans for­hold til pres­sen har vært van­ske­lig, ikke minst et­ter mo­ren prin­ses­se Dianas tra­gis­ke død i 1997.

<b>FA­MI­LI­EN SOM ALDRI BLE KONGE­FAMILIE:</b> Char­les og Dia­na sam­men med sine to søn­ner Har­ry (10) og Wil­li­am (12) i 1995, un­der fei­rin­gen av at det var 50 år si­den fre­den i 1945. Pa­ret had­de da vært se­pa­rert i tre år. Da Dia­na se­ne­re sto frem på TV og sa at hun ikke trod­de Char­les noen gang ville bli konge, ba dron­ning Elizabeth dem skille seg.
FA­MI­LI­EN SOM ALDRI BLE KONGE­FAMILIE: Char­les og Dia­na sam­men med sine to søn­ner Har­ry (10) og Wil­li­am (12) i 1995, un­der fei­rin­gen av at det var 50 år si­den fre­den i 1945. Pa­ret had­de da vært se­pa­rert i tre år. Da Dia­na se­ne­re sto frem på TV og sa at hun ikke trod­de Char­les noen gang ville bli konge, ba dron­ning Elizabeth dem skille seg. Foto: Tim Graham Photo Library/Getty Images

I mot­set­ning til tron­ar­vin­ge­ne i Nor­den, har ikke Wil­li­am tatt noen ut­dan­nel­se i stats­vi­ten­skap el­ler job­bet for uten­riks­tje­nes­ten. Han har i ste­det fått an­led­ning til å leve som han har øns­ket. Blant an­net har han hatt full­tids­jobb som pi­lot i red­nings­he­li­kop­ter og am­bu­lan­se­he­li­kop­ter.

Hans kjær­lig­hets­liv vir­ker ukom­pli­sert. Han traff Cath­rine Middleton i 2001 da de beg­ge stu­der­te i Skott­land. De gif­tet seg i 2011 og har tre barn.

4. Prins Har­ry, her­tu­gen av Sus­sex

Født: 15. september 1984

Alder: 37 år

Høyde: 1,86 m

Ektefelle: Meghan, hertuginne av Sussex

Barn: Archie og Lilibet Mountbatten-Windsor

Se mer

Har­ry har vært litt vil­le­re enn sin sto­re­bror Wil­li­am, og sa i sin ung­dom sjel­den nei til en fest. Men han ut­strå­ler også stor men­nes­ke­lig var­me, noe som gjør ham til et svært po­pu­lært med­lem av det bri­tis­ke kon­ge­hu­set.

Har­ry tok en mi­li­tær ut­dan­nel­se og har vært i ak­tiv tje­nes­te i Af­gha­ni­stan. Og selv om han i dag har for­latt styr­ke­ne, er han ak­tiv på si­de­lin­jen og job­ber mye med å hjelpe ska­de­de sol­da­ter.

Har­ry gif­tet seg med den ame­ri­kans­ke skue­spil­le­ren Meg­han Markle i 2018.

Les også: (+) Trygg, humoristisk og folkelig er ord som beskriver det bilde mange av oss har av kong Olav. Ikke mange visste om hans plagsomme handikap.

<b>PRINS HARRY OG WILLIAM:</b> Det er ikke mer to år mel­lom brød­re­ne Wil­li­am og Har­ry. Det­te, kom­bi­nert med at de har levd svært spe­si­el­le liv, gjør at de har vært nært knyt­tet til hver­and­re. De var hver­and­res for­lo­ve­re, og her er det Har­ry som er brud­gom­men.
PRINS HARRY OG WILLIAM: Det er ikke mer to år mel­lom brød­re­ne Wil­li­am og Har­ry. Det­te, kom­bi­nert med at de har levd svært spe­si­el­le liv, gjør at de har vært nært knyt­tet til hver­and­re. De var hver­and­res for­lo­ve­re, og her er det Har­ry som er brud­gom­men. Foto: Jane Barlow - WPA Pool/Getty Images

5. Prin­ses­se Bea­tri­ce og prin­ses­se Eu­ge­nie av York

Født: 8. august 1988

Alder: 34 år

Ektefelle: Edoardo Mapelli Mozzi

Barn: Sienna Elizabeth Mapelli Mozzi

Se mer

Bea­tri­ce og søs­te­ren Eu­ge­nie var bare små­jen­ter da for­eld­re­ne gikk fra hver­and­re i 1992. Sa­rah og An­drew har all­tid be­holdt venn­ska­pet og vært tryg­ge for­eld­re for jen­te­ne sine. Det er bra, for det har san­ne­lig ikke vært lett for York-prin­ses­se­ne.

<b>PRINSESSE BEATRICE:</b> Prin­ses­se Bea­tri­ce av York er blitt mye kri­ti­sert for ikke å kle seg pent nok, iføl­ge en­kel­te. Det var jo også noe mo­ren Sa­rah Ferguson måt­te ut­hol­de i de åre­ne hun var med­lem av kon­ge­fa­mi­li­en. Et­ter hvert end­ret Bea­tri­ce stil og går nå for å være svært så vel­kledd. Her er hun på en motegalla i New York i 2018.
PRINSESSE BEATRICE: Prin­ses­se Bea­tri­ce av York er blitt mye kri­ti­sert for ikke å kle seg pent nok, iføl­ge en­kel­te. Det var jo også noe mo­ren Sa­rah Ferguson måt­te ut­hol­de i de åre­ne hun var med­lem av kon­ge­fa­mi­li­en. Et­ter hvert end­ret Bea­tri­ce stil og går nå for å være svært så vel­kledd. Her er hun på en motegalla i New York i 2018. Foto: Neil­son Barnard/Getty Images

Født: 23. mars 1990

Alder: 32 år

Ektefelle: Jack Brooksbank

Barn: August Philip Hawke Brooksbank

Se mer

Sær­lig Sa­rah har vært et yn­det of­fer for de­ler av bri­tisk presse, men også An­drew har høs­tet mye kri­tikk. I til­legg til å ha blitt for­fulgt for sitt pri­vat­liv, er de beg­ge ofte blitt lat­ter­lig­gjort for sin kles­smak.

I tråd med mo­der­ni­se­rin­gen av kon­ge­hu­set, re­pre­sen­te­rer ikke Bea­tri­ce og Eu­ge­nie, og det har vært opp til dem selv å finne sitt eget le­ve­brød.

<b>DEN SOM LER SIST:</b> Bort­sett fra bru­den var det prin­ses­se Bea­tri­ce som til­trakk seg størst opp­merk­som un­der Wil­li­am og Catherines bryl­lup i 2011. Den opp­sikts­vek­ken­de hat­ten var ment å være som en sløy­fe rundt prin­ses­sens an­sikt, mens svært man­ge and­re syn­tes den min­net mer om et do­lokk. Hat­ten ble se­ne­re solgt for over 800 000 kro­ner på auk­sjon. Pen­ge­ne gikk til Unicef.
DEN SOM LER SIST: Bort­sett fra bru­den var det prin­ses­se Bea­tri­ce som til­trakk seg størst opp­merk­som un­der Wil­li­am og Catherines bryl­lup i 2011. Den opp­sikts­vek­ken­de hat­ten var ment å være som en sløy­fe rundt prin­ses­sens an­sikt, mens svært man­ge and­re syn­tes den min­net mer om et do­lokk. Hat­ten ble se­ne­re solgt for over 800 000 kro­ner på auk­sjon. Pen­ge­ne gikk til Unicef. Foto: Antony Jones/Julian Parker/Mark Cuthbert/UK Press via Getty Images

Eu­ge­nie har hatt for­skjel­li­ge stil­lin­ger in­nen kunst­ver­de­nen, som i gal­le­ri­er og auk­sjons­fir­ma­er, mens Bea­tri­ce har hatt noen litt ude­fi­ner­te job­ber in­nen fi­nans og han­del. Man kan trygt si at in­gen av dem er noen kar­rie­re­kvin­ner.

<b>PRIN­SES­SE EU­GE­NIE AV YORK:</b> Eu­ge­nie til­hø­rer i dag pe­ri­fe­ri­en av kon­ge­hu­set og re­pre­sen­te­rer ikke. Prins Char­les har øns­ket et sma­le­re kon­ge­hus, og der er det ikke plass til York-prin­ses­se­ne. Det­te skal visst­nok ha erg­ret prins An­drew gan­ske me­get, da han et­ter si­gen­de øns­ket en mer pro­mi­nent rol­le for sine døt­re.
PRIN­SES­SE EU­GE­NIE AV YORK: Eu­ge­nie til­hø­rer i dag pe­ri­fe­ri­en av kon­ge­hu­set og re­pre­sen­te­rer ikke. Prins Char­les har øns­ket et sma­le­re kon­ge­hus, og der er det ikke plass til York-prin­ses­se­ne. Det­te skal visst­nok ha erg­ret prins An­drew gan­ske me­get, da han et­ter si­gen­de øns­ket en mer pro­mi­nent rol­le for sine døt­re. Foto: Mark Cuthbert/UK Press via Getty Images

Prin­ses­se Eu­ge­nie gif­tet seg med Jack Brooksbank i 2018.

Les også: (+) Nini var gift med to fettere: Ble fordømt av sine egne foreldre

6. Lady Louise Windsor

Født: 8. november 2003

Alder: 18 år

Foreldre: Edward og Sophie

Utdanning: St. Mary's School Ascot og St. George's School Windsor Castle

Se mer

Strengt tatt er hun prin­ses­se Louise, for­di lo­ven sier at barn av mon­ar­kens søn­ner får kon­ge­li­ge tit­ler. Li­ke­vel be­stem­te for­eld­re­ne Edward og So­phie seg for at bar­na de­res skul­le ha mer be­skjed­ne
tit­ler.

Bare i an­led­ning sto­re of­fent­li­ge fa­mi­lie­be­gi­ven­he­ter kan man se den­ne litt sje­ner­te jen­ta. Hun ble født skjel­øyd, en li­del­se som kan føre til blind­het, og hun er blitt ope­rert for det.

<b>LADY LOUISE WINDSOR:</b> Lady Louise Windsor er ikke ofte å se i of­fent­lig­he­tens lys. Bare i an­led­ning sto­re, of­fent­li­ge fa­mi­lie­be­gi­ven­he­ter kom­mer hun frem, som her, da hun var bru­de­pi­ke for sin fet­ter prins Wil­li­am i 2011. Hun var ikke mer enn syv år gam­mel, så det var nok godt at fet­ter Har­ry satt i vog­nen sam­men med henne.
LADY LOUISE WINDSOR: Lady Louise Windsor er ikke ofte å se i of­fent­lig­he­tens lys. Bare i an­led­ning sto­re, of­fent­li­ge fa­mi­lie­be­gi­ven­he­ter kom­mer hun frem, som her, da hun var bru­de­pi­ke for sin fet­ter prins Wil­li­am i 2011. Hun var ikke mer enn syv år gam­mel, så det var nok godt at fet­ter Har­ry satt i vog­nen sam­men med henne. Foto: Mike Marsland/WireImage

I lik­het med res­ten av kon­ge­fa­mi­li­en er Louise glad i hes­ter, men ikke som ryt­ter. Her er kan­skje sy­net hen­nes for dår­lig, men i lik­het med sin bes­te­far prins Philip, er hun blitt dyk­tig til å kjøre hest med vogn, og hun har del­tatt i fle­re kon­kur­ran­ser.

Les også: (+) Den bitte lille damen var ver­dens mek­tig­ste kvin­ne

<b>HESTE­JEN­TE:</b> Lady Louise er glad i hes­ter, som res­ten av fa­mi­li­en, og er blitt en rik­tig dyk­tig kusk. Til kon­kur­ran­ser vet hun å kle seg rik­tig.
HESTE­JEN­TE: Lady Louise er glad i hes­ter, som res­ten av fa­mi­li­en, og er blitt en rik­tig dyk­tig kusk. Til kon­kur­ran­ser vet hun å kle seg rik­tig. Foto: Max Mumby/In­di­go/Getty Images

7. James, Vis­count Se­vern

Født: 2007

Alder: 14 år

Foreldre: Edward og Sophie

Utdanning: Eagle House School og St. George's School Windsor Castle

Se mer

I lik­het med sin søs­ter Louise, har også James en kon­ge­lig tit­tel, men bru­ker den ikke. Da prins Edward gif­tet seg, fikk han tit­le­ne jar­len av Wes­sex og Vis­count (visegreve) Se­vern.

Det er van­lig at eld­ste sønn av en adels­mann bru­ker en av fa­rens mind­re tit­ler, så der­for kal­les James for Vis­count Se­vern. James er dron­ning Elizabeths yng­ste bar­ne­barn, 30 år yng­re enn det eld­ste, Peter Phillips.

Han er fak­tisk bare tre år eld­re enn dron­nin­gens eld­ste ol­de­barn, Sa­van­nah Phillips.

<b>JAMES, VI­COM­TE SE­VERN:</b> James er dron­ning Elizabeths yng­ste bar­ne­barn.
JAMES, VI­COM­TE SE­VERN: James er dron­ning Elizabeths yng­ste bar­ne­barn. Foto: Max Mumby/Indigo/Getty Images

Yngste generasjonen

Mia Grace Tindall (f. 2014) og Lena Elizabeth Tindall (f. 2018) er døt­re av dron­nin­gens bar­ne­barn Zara Phillips og hen­nes ek­te­mann Mike Tindall.

Prins George Alexander Louis (f. 2017), prin­ses­se Char­lot­te Elizabeth Dia­na (f. 2015) og prins Louis Arthur Char­les (f. 2018) er prins Wil­li­am og her­tu­gin­ne Kates barn.

Sa­van­nah (f. 2010) og Isla Phillips (f. 2012) er døt­re av dron­nin­gens bar­ne­barn Peter Phillips og ektefelle Autum.

Archie Harrison Mountbatten-Windsor (2019) og Lilibet Mountbatten-Windsor (2021) sønn og datter av prins Harry og hertuginne Meghan, samt Sienna Elizabeth Mapelli Mozzi(2021), datter av prinsesse Beatrice og Eduardo Mozzi.

Denne saken ble første gang publisert 13/09 2022, og sist oppdatert 09/11 2022.

Les også