Jorun og Alejandro om «Idol» og «71° nord team»-deltagelsen

Jorun Stiansen: – Noen år etter «Idol» hadde jeg angst og var redd for å gå ut blant folk

18 år etter at de tok Norge med storm i «Idol», gjenforenes de gode vennene Alejandro Fuentes og Jorun Stiansen i «71° nord team». Sammen har de opplevd både opp- og nedturer, og i dag er de bedre venner enn noen gang.

<b>STJERNER OVER NATTEN:</b> I 2005 var «Idol» det desidert mest populære TV-programmet i Norge, og Jorun og Alejandro fikk livet snudd på hodet som følge av den plutselige stjernestatusen.
STJERNER OVER NATTEN: I 2005 var «Idol» det desidert mest populære TV-programmet i Norge, og Jorun og Alejandro fikk livet snudd på hodet som følge av den plutselige stjernestatusen. Foto: VG
Publisert

– Tenk at vi møtes her igjen! For første gang siden 2005. Det er helt sprøtt, utbryter Jorun Stiansen (39) og gir en stor klem til Alejandro Fuentes (35).

De to gode vennene – og nå turkameratene i TVNorge-programmet «71° nord – team» – er tilbake der alt startet, nemlig på Hotel Bristol i Oslo. Da de 16 og 20 år gamle ble superstjerner over natten gjennom deltagelsen i «Idol», var det her de bodde sammen i et halvt år.

– De følelsene vi hadde den gangen, da vi var usikre, spente, nervøse, kjente på angst, press og glede, alt det kommer tilbake når vi går inn dørene her, forteller Jorun.

Les også: Her er deltakerne i «71 grader nord – team»

<b>TILBAKE DER DET STARTET: </b>Jorun Stiansen og Alejandro Fuentes er sammen på Hotel Bristol i Oslo for første gang på 18 år. Da de begge deltok i «Idol», bodde de her i et halvt år. Ikke rart minner og følelser strømmer på når de er tilbake.
TILBAKE DER DET STARTET: Jorun Stiansen og Alejandro Fuentes er sammen på Hotel Bristol i Oslo for første gang på 18 år. Da de begge deltok i «Idol», bodde de her i et halvt år. Ikke rart minner og følelser strømmer på når de er tilbake. Foto: Morten Bendiksen

Deltok i 2005-sesongen av «Idol»

Sjelden har et TV-program fått så mye oppmerksomhet som 2005-sesongen av «Idol». Hver dag samlet det seg horder av fans utenfor hotellet i håp om å få et glimt av Jorun, Alejandro og de andre «Idol»-deltagerne. De ble passet på av livvakter, hadde privatsjåfør og ble fløyet Norge rundt i helikopter for å signere plater til tusenvis av fremmøtte fans.

Født: 20. januar 1984

Alder: 39 år

Yrke: Artist

Kjæreste: Egil Furre

Se mer

– «Idol»-tiden er som en eneste stor drøm. Det skjedde sykt mye. I dag føles det bare fjernt, men det har skjedd. Heldigvis. Men det er ikke for alle å få så massiv oppmerksomhet. Du får opp- og nedturer mentalt, for det er ikke normalt, poengterer Alejandro.

Alejandro og Jorun, 18 år yngre enn i dag, sprang rundt på sokkelesten inne på hotellet, mens de stresset over medieoppslag, anmeldelser og sin kommende opptreden i «Idol». Den ekstreme opplevelsen gjorde at de raskt ble nære venner.

Født: 5. november 1987

Alder: 35 år

Yrke: Artist

Kjæreste: Christina Kobbeltvedt Fuentes

Barn: Lili, Max og Leo

Se mer

– Det er som å ha vært i krigen sammen. Bare de som har opplevd det samme forstår hvordan det føltes. Den følelsen har jeg hver gang jeg møter Jorun. Det er bare vi som forstår hvordan det faktisk var. Derfor har vi et helt spesielt bånd, utdyper Alejandro.

Les også: (+) Sandra Lyng om den store forvandlingen: – Jeg tenkte: «Hæ? Er det mulig?»

<b>IDOL 2005:</b> – Vi var i «Idol»- sirkuset i nesten to år til sammen. Mot slutten, da det ble mye press og alt var veldig prestasjonsfokusert, var det godt å ha Alejandro der. Vi to pratet mer om alt enn det jeg gjorde med de fleste andre, sier Jorun. Hun vant mens Alejandro havnet på tredjeplass like bak Tone Damli (lille bildet).
IDOL 2005: – Vi var i «Idol»- sirkuset i nesten to år til sammen. Mot slutten, da det ble mye press og alt var veldig prestasjonsfokusert, var det godt å ha Alejandro der. Vi to pratet mer om alt enn det jeg gjorde med de fleste andre, sier Jorun. Hun vant mens Alejandro havnet på tredjeplass like bak Tone Damli (lille bildet). Foto: NTB Scanpix

«71° nord – team»

De har holdt kontakten i årene som er gått siden «Idol», men har stort sett bare møtt hverandre i jobbsammenheng.

Du kan se «71° nord – team» på TV Norge og her på Discovery +.

Se mer

Derfor var de begge litt spente da de i fjor høst skulle begi seg ut på en måneds strabasiøs reise i villmarken sammen under innspillingen av «71° nord – team».

– Fra vi var 16 og 20 til nå, har det skjedd et liv imellom. Alejandro har blitt trebarnsfar, og jeg har utviklet meg og levd mitt liv. Jeg var litt spent på hvordan vi ville fungere sammen når vi skulle bo, leve, sove, spise og omtrent gå på do sammen i en måned.

– Det gikk så bra! Jeg tenkte at Alejandro bare ville være et kaos – litt sånn som han var her under «Idol» som 16-åring. Plutselig innså jeg at han var den klokeste av oss, den mest fornuftige og han som måtte trøste meg. Det var akkurat som å være med en klok bestefar på tur, skryter Jorun.

<b>71 GRADER NORD TEAM:</b> – Alejandro var hele tiden så positiv og løsningsorientert, mens jeg straffet meg selv og tenkte: «Vi MÅ få det til». Det var en indre kamp, men så hadde jeg «master Yoda» ved siden av meg som bare roet ned enhver situasjon, sier Jorun om samarbeidet i «71° nord – team».
71 GRADER NORD TEAM: – Alejandro var hele tiden så positiv og løsningsorientert, mens jeg straffet meg selv og tenkte: «Vi MÅ få det til». Det var en indre kamp, men så hadde jeg «master Yoda» ved siden av meg som bare roet ned enhver situasjon, sier Jorun om samarbeidet i «71° nord – team». Foto: Haakon Lundkvist/ Discovery

Alejandro ler godt av venninnens rosende beskrivelse.

– Det er fordelen med å ha tre barn. Jeg er vant til å slukke «branner» hjemme. Du lærer litt av de tingene der. Det var godt å bli kjent med den delen av Jorun som jeg visste om, men som jeg ikke har sett i settinger utenfor scenen. Hun er nemlig en av de råeste damene jeg vet om. Hun har ben i nesa og tør å si ifra. Du kødder ikke med henne.

– Jorun var min «mamma» da vi var med på «Idol». Den gangen var vi konkurrenter, selv om vi også var kompiser. I «71° nord – team» var vi på lag sammen. Da må du bli godt kjent. Du må tørre å være sårbar for å bli kjent med noen, og det er det vi virkelig fikk gjort her, sier han.

Les også: Jorun Stiansen: «Om du ønsker deg Volvo stasjonsvogn og unger, blir det ikke med meg»

Utdannet som personlig trener

De sporty artistene er begge utdannet personlig trenere, men ble overrasket over hvor fysisk krevende turen i «71° nord – team» var.

Jorun kan røpe at vi får se både snørr og grining når hun får en knekk midt i villmarken, og Alejandro forteller at han på et tidspunkt var så sliten at han ville trekke seg.

Likevel var stresset de opplevde sammen på turen noe helt annet enn utfordringene som fulgte med «Idol»-deltagelsen mange år tidligere.

Jorun mener de psykiske nedturene har ført til at hun i dag er sterkere mentalt.

– Noen år etter «Idol» hadde jeg angst og var redd for å gå ut blant folk. Etter hvert begynte jeg å sette det i perspektiv. Jeg var blitt redd for folk og satt hjemme og gråt – fordi jeg vant «Idol». Det var jo et av de mest populære TV-programmene og sangkonkurransene som fantes. Hvor fett er ikke det?

– Jeg kunne sitte og le og grine om hverandre, og virket jo steingal. Men det å få perspektiv på det, å kjenne på den følelsen det faktisk var å vinne og prøve å jobbe meg fremover med gode ting i verktøykassa – det gjorde ekstremt mye for meg. Det har jeg mye igjen for den dag i dag, sier hun og smiler.

<b>GJENFORENT PÅ TV: </b>– Det beste med Jorun og meg er at vi kjenner hverandre så godt – og respekterer hverandre så mye – at vi lar hverandre være hvis vi merker at den andre trenger å være i fred, sier Alejandro. 18 år etter «Idol» konkurrerer de sammen i «71° nord - team».
GJENFORENT PÅ TV: – Det beste med Jorun og meg er at vi kjenner hverandre så godt – og respekterer hverandre så mye – at vi lar hverandre være hvis vi merker at den andre trenger å være i fred, sier Alejandro. 18 år etter «Idol» konkurrerer de sammen i «71° nord - team». Foto: Morten Bendiksen

For Alejandro var det bare én ting som virkelig kunne knekke ham under turen i villmarken, og han la derfor inn et tydelig forbud før innspillingen.

– Før vi begynte sa Alejandro: «Når det blir vanskelig på turen, holder du kjeft om en ting: Aldri spør hvordan ungene eller kona hjemme har det». Det fikk jeg ikke lov til å snakke om, for da ville han vært ferdig, sier Jorun og ler godt.

Les også: Alejandro Fuentes om «Skal vi danse» deltakelsen: – Etter at jeg fikk barn har jeg lært å gi litt mer f***

Savnet barna og kona

Den tidligere «Idol»-vinneren gjorde som hun fikk beskjed om.

– Det er derfor det var så godt å være med Jorun, for hun skjønte det. Jeg sa at det eneste som kunne knekke meg var hvis jeg begynte å gå den veien at jeg skulle tenke på at jeg savnet dem. «Hold kjeft! La det ligge», sa jeg.

–Fordelen ved å kjenne hverandre så godt er at man kan si sånne ting, at jeg kunne være ærlig og åpen om at det er min svakhet, og jeg må hjem hvis jeg tenker for mye på dem. Det verste med å være med var jo så klart å være borte fra barna og kona, forteller Alejandro.

<b>UTMATTET:</b> – Jeg var utslitt flere ganger. For å si det sånn: Det ble ekstremt mye snørr og grining. Det er mildt sagt. Det er skikkelig flaut. Jeg gruer meg til det blir vist på TV, ler Jorun.
UTMATTET: – Jeg var utslitt flere ganger. For å si det sånn: Det ble ekstremt mye snørr og grining. Det er mildt sagt. Det er skikkelig flaut. Jeg gruer meg til det blir vist på TV, ler Jorun. Foto: Haakon Lundkvist/ Discovery

35-åringen dro rett hjem til bleieskift etter innspillingen, og tok deretter med seg familien på hytta på fjellet allerede samme dag som han kom hjem. Jorun har hytte på samme sted – Hovden i Agder. Også hun opplevde et umiddelbart savn etter naturen da innspillingen var over, så da satt både Jorun og Alejandro på hver sin hytte og prosesserte det de hadde gått gjennom på turen.

– Jeg kjente på en ekstrem tomhetsfølelse og gruet meg til å høre lyden av mobil, folk, biler og støy. Den første dagen jeg kom hjem til Grimstad, ringte jeg til samboeren min Egil og gråt. «Jeg orker ikke å være her. Jeg må på hytta!», sa jeg og var helt dramatisk. Så vi stakk på fjellet og var der i halvannen uke. Jeg måtte bare. Jeg tror kanskje jeg sov fire dager i strekk, og jeg hadde vondt i ledd og på steder jeg ikke visste at jeg hadde engang, beskriver hun.

Alejandro tok fri i tre uker for å komme seg fysisk til hektene etter turen.

– Av alle opplevelser jeg har hatt til nå, synes jeg «71° nord – team» har vært det gøyeste. Hånden på hjertet. Det gjorde noe med meg innvendig. Kona mi sa til meg da jeg kom hjem: «Du har blitt roligere». Jeg trengte å bare være i skogen i de ukene, koble av og reise innover i meg selv. Å være der ute er den beste medisinen mot mentale utfordringer. Alle burde ta seg en tur ut for å bo i skogen, sier Alejandro til Her og Nå med et smil.

Denne saken ble første gang publisert 01/03 2023.

Les også