EUROVISION 2021:

Dette lurer du på om Eurovision 2021

Her er ti ting du kanskje ikke visste du ville vite om finalen og deltakerne.

TIX avbildet under opptredenen i semifinalen i Rotterdam tirsdag 18. april. Tix har naturlig nok blitt googlet svært mye i det siste. Det samme har en 47 år gammel, og hittil totalt ukjent svenske. For hvor i alle dager har det blitt av Jon Ola Sand?!
TIX avbildet under opptredenen i semifinalen i Rotterdam tirsdag 18. april. Tix har naturlig nok blitt googlet svært mye i det siste. Det samme har en 47 år gammel, og hittil totalt ukjent svenske. For hvor i alle dager har det blitt av Jon Ola Sand?! Foto: AP Photo/Peter Dejong
Sist oppdatert

Finalen i Eurovision, eller Melodi Grand Prix, ble avholdt i Rotterdam, Nederland lørdag 22. mai.

Eurovision vinner

Til slutt var det forhåndsfavoritten Italia som vant konkurransen foran Frankrike, Sveits og Island.

Det var Sveits og Frankrike som ledet etter at stemmene til fagjuryene var delt ut, men rockebandet Måneskin fra Italia fikk flest publikumsstemmer og gjorde dermed et byks foran Frankrike og Babara Pravi og vant med 25 poeng.

Tix og Norge ble nummet 18 med 75 poeng. 60 poeng fra publikum og 15 fra juryene.

Storbritannia havnet sist med null poeng.

Se resultatlisten her.

39 land deltok i årets konkurranse. 26 tok seg til finalen.

Finalen i Eurovision er blitt sett av om lag 1,3 millioner nordmenn de siste tre årene, og er en av årets største TV-begivenheter.

Men der man tidligere var tvunget til å lide seg gjennom tørre vitser fra programlederne, eller intervjuer med artistene som på innøvd engelsk smisker med vertsnasjonen og publikum og lirer av seg selvfølgeligheter – kan folk nå bruke dødtiden på telefonen til å finne ut hva de EGENTLIG lurer på om Eurovision-finalen.

Klikk.no hadde forkant av finalen sett på søketrender (Google Trends og Google Analytics) blant både nordmenn og internasjonalt under semifinalene denne uken, og funnet ti vesentlige ting folk lurer på om finalen og artistene som deltar.

Her er ti ting som pekte seg ut:

1. Hvorfor er det publikum i Eurovision?

En nesten større opplevelse enn selve opptredenene er å se en sal fylt av glade og jublende mennesker igjen. Et begrenset publikum på 3600 mennesker er på plass i Ahoy Arena i Rotterdam. Disse menneskene er faktisk forsøkskaniner i forskingsprosjektet Fieldlab Eventes research programme.

PUBLIKUM TETT I TETT UTEN MUNNBIND: Dronning Maxima av Nederland var en av dem som var på plass under semifinale 2 i Rotterdam torsdag.
PUBLIKUM TETT I TETT UTEN MUNNBIND: Dronning Maxima av Nederland var en av dem som var på plass under semifinale 2 i Rotterdam torsdag. Foto: Patrick van Katwijk/Getty Images

Dette er ledet av en professor som heter Andreas Voss, og målet er å kartlegge smitte i store folkemengder og hvordan slike arrangementer kan utføres tryggest mulig.

Alle publikummere må overholde et strengt smittevernregime for å få slippe inn dørene. Alle skal være testet senest 24 timer før de kommer inn i arenaen. De skal slippes inn i puljer med egne tidsvinduer, og de skal teste seg i dagene etter arrangementene for å bidra til forskningen, skriver escnorge.no.

Les også: Å få barn, og deretter bli alenemor, har endret drømmene til Cecilie Skog

2. Hvem er favorittene på oddsen?

Bookmakerne har allerede tilbudt spill på vinneren av Eurovision i mange uker. Malta, med den 18 år gamle barnestjernen Destiny (Chukunyere), og hennes fengende poplåt Je Me Casse har lenge tronet helt på toppen, foran Frankrike.

Etter at artistene startet med prøvene i Rotterdam, har det italienske rockebandet Måneskin tatt over favorittstempelet, mens Malta, som aldri har vunnet konkurransen tidligere, har vaket mellom andre og tredjeplass sammen med Frankrike, ifølge eurovisionworld.com som følger betting-tallene fortløpende.

Fredag morgen var det Frankrike med Barbara Pravi og den mektige sangen Voilà som hadde overtatt andreplassen på favorittlisten.

Rekkefølgen i toppen har endret seg flere ganger de siste ukene. Det ser med andre ord ut til å kunnen bli en jevn finale i år.

I skrivende øyeblikk fredag morgen er Italia knepen favoritt med 25 prosent vinnersjanser. Frankrike gis 21 prosent sjanse, mens Malta følger ikke langt bak med 12 prosent.

<b>FAVORITT: </b>Maltas sanger Destiny imponerte stort i semifinalen, og regnes som en av favorittene til å vinne Eurovision..
FAVORITT: Maltas sanger Destiny imponerte stort i semifinalen, og regnes som en av favorittene til å vinne Eurovision.. Foto: REUTERS/Piroschka Van de Wouw

På plassen bak følger årets kanskje sterkeste vokalprestasjon i form av Gjon's Tears og den stemningsfulle låten Tout l'Univers fra Sveits. Alpelandet gis ni prosent seierssjanse.

Ni prosent sjanse får også Ukrainas elleville bidrag med etniske folketoner i vill, utemmet galopp. Den heseblesende låten har gjort et byks oppover listene etter tirsdagens semifinale-opptreden.

Av de nordiske landene, ligger Island best an på sjetteplass med seks prosent vinnersjanse. Deres uskyldige, lekne og tidløse poplåt 10 Years, vil nok sjarmere og varme mange hjerter og kan fort være reell outsider til seieren.

Hva så med Tix? Han ligger på 16. plass og gis én prosent vinnersjanse. Seiersgrossisten Sverige er også beskjedent plassert med 13. plass.

<b>FRANSK: </b>Barbara Pravi både ser og høres veldig fransk ut. Den tidløse, inderlige og drømmende låten Voilà kan fort stikke av med seieren lørdag, tror bookmakerne.
FRANSK: Barbara Pravi både ser og høres veldig fransk ut. Den tidløse, inderlige og drømmende låten Voilà kan fort stikke av med seieren lørdag, tror bookmakerne. Foto: AP Photo/Peter Dejong

Les også: Rein Alexander fryktet de ville miste huset – tok drastisk valg

3. Hvorfor heter Italias band Måneskin?

Apropos favoritten Måneskin: Du lurer sikkert på hvorfor et band bestående av unge italienere, har et tilsynelatende norsk navn? Det er fordi bassisten Victoria De Angelis har dansk som morsmål, og kom opp med navnet, skriver rockol.it. Måneskinn på italiensk er for øvrig «chiaro di luna».

Vokalisten i Måneskin, Damiano David (22), kan minne om en ung Johnny Depp, og har begeistret både kvinnelige og mannlige fans.

<b>FAVORITTER: </b>Det italienske rockebandet Måneskin har begeistret stort med sitt bidrag Zitti E Buoni i Eurovision. De har vært blant storfavorittene på bettinglistene i forkant av finalen. Her avbildet 16. mai.
FAVORITTER: Det italienske rockebandet Måneskin har begeistret stort med sitt bidrag Zitti E Buoni i Eurovision. De har vært blant storfavorittene på bettinglistene i forkant av finalen. Her avbildet 16. mai. Foto: AP Photo/Peter Dejong

En av disse er Stian «Staysman» Thorbjørnsen, som i beste sendetid på NRK proklamerte at musikkvideoen og låten ga ham lyst til å ha en vill orgie med hele bandet på et hotellrom (!).

Staysman og andre må dessverre finne seg i at David har kjæreste. Ifølge italienske medier er han sammen med modellen Giorgia Soleri.

David deler for øvrig fødselsdag med andre profilerte frontfigurer som Elvis Presley og David Bowie (8. januar).

De to siste bandmedlemmene er gitarist Thomas Raggi og trommis Ethan Torchio.

4. Når skal Tix synge, hvorfor bruker han solbriller, og hvorfor tok han de av seg under sangen?

Tix skal synge som nummer 22 av 26 deltakere i lørdagens finale, bekrefter arrangøren. Aserbajdsjan opptrer før Norge mens vertsnasjonen Nederland følger etter Tix.

Det er Kypros (Elena Tsagrinou - El Diablo) som åpner showet, som starter klokken 21.00. Sist ut er San Marino (og Flo Rida – mer om ham senere).

Her kan du se listen med rekkefølgen til nasjonene.

Det andre folk lurer på er hvorfor Tix bruker solbriller. De fleste har gjerne fått dette med seg nå, men hvis ikke:

Tix, eller Andreas Haukeland som han egentlig heter, har syndromet Tourettes, noe som kan medføre ufrivillige rykninger, såkalte tics. Ticsene gjorde at han ble mobbet på skolen, som han blant annet fortalte om på Lindmo tidligere i år.

TOK AV SEG BRILLENE: Tix overrasket ved å ta av seg brillene under sin fremføring i semifinalen. Det fikk mange til å lure på hvorfor.
TOK AV SEG BRILLENE: Tix overrasket ved å ta av seg brillene under sin fremføring i semifinalen. Det fikk mange til å lure på hvorfor. Foto: Sander Koning / ANP / AFP

I stedet for å fokusere på det negative med ticsene, valgte han å omfavne det og ta artistnavnet «Tix». Ticsene er en av grunnene til at han gjemmer øynene bak solbriller.

– Jeg har hatt Tourettes siden barneskolen. Det er faktisk grunnen til at jeg alltid har på solbriller, sa bærumskaren til Dagbladet i 2018.

Tix overrasket mange da han tok av seg brillene underveis i tirsdagens semifinale.

– Jeg bestemte meg på semifinale-dagen at jeg skulle ta av meg solbrillene under sangen. Men jeg har lenge tenkt på at jeg skal gjøre det, forklarte Tix til NRK dagen etter semifinalen.

Han ble også spurt om han forsterket ticsene for å tydeliggjøre budskapet, noe han benekter. Tvert imot sier han at han forsøkte å dempe ticsene så mye han kunne. Årsaken til at han ikke hadde tics da han var på Lindmo, er ifølge ham selv at han blir mer stresset i en Eurovision-finale og i sterkt scenelys.

– På «Lindmo» var det ikke 200 millioner mennesker som skulle se på, da var det kun trygge Norge. Ticsene forsterkes når man er stresset og har mye press, og særlig av scenelyset, uttalte artisten.

Låtskriver Fallen Angel

I motsetning til mange av motstanderne hans i finalen, skrev Tix «Fallen Angel» som har norsk tittel: «Ut av mørket» helt på egen hånd. Låten er skrevet, produsert og fremført av Andreas Haukeland.

5. Mata Hari? Det har jeg hørt før, eller?

Under tirsdagens semifinale var ordet som utgjør refrenget i Aserbajdsjans låt, Mata Hari, mye googlet i Norge. For, har vi ikke hørt det før? Hva betyr det egentlig?

Mata Hari, er malayisk for dagens øye eller sol, refererer til den nederlandske danseren Mata Hari. Hun ble dømt til døden og skutt for spionasje under første verdenskrig. Vokalist Samira Efendi har også uttalt at sangen representerer kraften i alle kvinner, ifølge Wikipedia. Bidraget kommer rett før Tix i finalen.

Mata Hari er dessuten kjent for oss nordmenn. Anne-Karine Strøm vant norske Melodi Grand Prix 1976 med låten «Mata Hari» og var Norges bidrag til Eurovision Song Contest 1976. Også da ble finalen avholdt i Nederland, så her er det noen som har tenkt likt ...

1976-versjonen havnet på 18. plass i den internasjonale finalen. Vi får se hvordan det går denne gangen, 45 år etter.

6. Hvem er programlederne i Eurovision?

Den nederlandske arrangøren har satt sine beste menn – det vil si stort sett kvinner – til å lose deg gjennom finalen i Ahoy arena i Rotterdam.

<b>PROGRAMLEDERNE: </b>Fra venstre: Edsilia Rombley, Chantal Jansen, Jan Smit og Nikki de Jager leder finalesendingene i Rotterdam. Her avbildet under prøvene 19. mai. Nikkis ruvende skikkelse har fått mange til å google hvor høy hun er.
PROGRAMLEDERNE: Fra venstre: Edsilia Rombley, Chantal Jansen, Jan Smit og Nikki de Jager leder finalesendingene i Rotterdam. Her avbildet under prøvene 19. mai. Nikkis ruvende skikkelse har fått mange til å google hvor høy hun er. Foto: Robin UTRECHT / ANP / AFP

Mange lurer naturlig nok på hvem disse – og i særdeleshet Chantal Janzen og Nikkie de Jager – er.

Chantal Janzen (42) er en nederlandsk skuespiller, sanger og tv-presentatør som blant annet har hatt roller i filmene De Dominee, Volle maan og Deuce Bigalow: European Gigolo.

Hun har en lang karriere som programleder for både tv-kanalen ARVO, der hun leder Idol og siden 2011 RTL der hun blant annet har ledet Skal vi danse. Hun har også vært med i juryen i programmer som Holland's Got Talent. Janzen er i et forhold med Marco Geeratz. De har to sønner sammen.

Nikkie de Jager (27 år) er make up-ekspert og en av verdens største YouTube-stjerner og kjent under YouTube-brukernavnet NikkieTutorials. Hun gikk viralt verden over med videoen «The Power of MAKEUP!» som er sett over 42 millioner ganger.

NikkieTutorials har 13,8 millioner følgere på Youtube og 14,6 millioner følgere på Instagram. Til sammenligning har Tix 297.000 følgere.

Med det er hun kan hende den aller største stjernen av alle på scenen i Rotterdam? I alle fall frem til pausenummeret med tidligere vinnere går av stabelen.

Men nok om følgere på Instagram, tenker du kanskje? Det folk EGENTLIG lurer på er nemlig (ifølge google):

Hvor høy er Nikkie de Jager?!

Ifølge nettstedet celebrityheights.com (selvfølgelig er det et nettsted for dette) har Nikkie selv uttalt at hennes høyde er 189 eller 190 cm.

de Jager er forlovet med kjæresten Dylan Drossaers i august 2019. Nesten nøyaktig ett år etter havnet paret i mediene etter å ha blitt truet med pistol utenfor huset deres i Uden.

Edsilia Rombley (43) er en nederlandsk sanger som slo gjennom i 1996 da hun deltok i landets versjon av Stjerner i sikte. Hun har representert Nederland i 1998 (4. plass) og 2007 (røk ut i semien). Hun er gift med musikeren Tjeerd Oosterhuis, som blant annet er kjent for å ha produsert norske Madcons superhit Freaky Like Me. Paret har to døtre.

Jan Smit (35 år) er en nederlandsk barnestjerne og senere boyband-artist i bandene The Toppers og KLUBBB3. The Toppers deltok i Eurovision i 2009, men Jan var ikke en del av gruppen da. Han har også slått seg opp som tv-programleder og sitter i styret i fotballaget FC Voldendam fra hjembyen hans.

Smit giftet seg med Liza Plat i 2011 og de har tre barn sammen.

Marte Stokstad (42 år) kommenterer finalen på NRK. Her kan du lese om hennes MGP-favoritter gjennom tidene. Der forteller hun også om noe annet som googles hyppig: Hvordan det har seg at hun ble stesøster med Anne Rimmen, og at begge to endte som NRK-programledere.

Les også: Marte Stokstad avslører sine største MGP-favoritter

7. Islands band Daði og gagnamagnið: Hvor høy er vokalisten, hva betyr bandnavnet og hvem har blitt smittet av korona?

Mens man er inne på høyde: Eurovisions høyeste deltaker er den ruvende islandske vokalisten Daði Freyr Pétursson (28), som er hele 2.08 på sokkelesten.

Ikke overraskende ble Daði og Islands originale og fengende innslag googlet mye under torsdagens semifinale.

Seksmannsbandet er ledet av frontfigur Daði, men består foruten dette av Árný Fjóla Ásmundsdóttir, Stefán Hannesson, Jóhann Sigurður Jóhannsson, Sigrún Birna Pétursdóttir, Hulda Kristín Kolbrúnardóttir.

Árný, som bare er rundt 1,60 høy, er kona til Daði, og sammen har de en liten datter sammen. De møttes da de var 16 år. I 2010 dro de på Roskilde-festivalen sammen, og da sa det pang. De har giftet seg, og i slutten av april uker slapp Árný nyheten om at hun er gravid i uke 20.

Bandet skulle egentlig bare være en engangsgreie da de meldte seg på islandske MGP (Söngvakeppnin ) i 2017 med låten Is This Love. Bandets deltakelse ble en sensasjon og de ble kjempepopulære over natta, men de vant ikke konkurransen det året.

Det gjorde de imidlertid i 2020 med Think About Things, og låten var en av de største favorittene til å vinne fjorårets finale.

I år får de endelig prøve seg med låten 10 Years, og ligger som nevnt plassert som en mulig outsider til å vinne av bookmakerne.

Korona-smittet bandmedlem

Sjansene har imidlertid fått seg et skudd for baugen ettersom de ikke får opptre live på finalen etter at ett av bandmedlemmene har levert en positiv koronatest.

Det er keyboard-danseren Jóhann Sigurður som har blitt smittet. I en uttalelse sier Jóhann at han er sjokkert og at det er vanskelig å fordøye skuffelsen over å ikke få delta i finalen, skriver Eurovision-nettstedet Wiwiblogg.com.

Dermed er det et opptak fra prøvene som vil bli sendt lørdag, som det også gjorde i torsdagens semifinale.

Les også: Jahn Teigens unike bolig endelig solgt: – Deilig at noen skal fylle den med liv igjen

8. Hvem er «Flo Ride» (Flo Rida) og hva i all verden gjør han i Eurovision?

Tidligere denne uken klart at den amerikanske rap-stjernen Flo Rida er på plass i Rotterdam for å delta i Senhit og San Marinos bidrag Adrenalina.

Da han dukket opp midtveis i nummeret og spyttet ut vers på klingende amerikansk, var det mange som kastet seg over telefonen for å finne ut hvem denne Flo Rida er. Eller «flo ride» som flertallet googlet ...

<b>UVENTET DUO: </b>Senhit fra San Marino (t.v.) og Flo Rida fra USAs sørkyst avbildet under fremførelsen av Adrenalina under torsdagens semifinale. Opptredenen sendte dem videre til finalen.
UVENTET DUO: Senhit fra San Marino (t.v.) og Flo Rida fra USAs sørkyst avbildet under fremførelsen av Adrenalina under torsdagens semifinale. Opptredenen sendte dem videre til finalen. Foto: AP Photo/Peter Dejong

Flo Rida er som artistnavnet antyder fra Florida i USA og heter egentlig Tramar Lacel Dillard. Han er 41 år gammel og har en lang karriere innenfor rap-sirkuset. Hans aller første singel Low lå på førsteplass på Billboard i 10 uker 2008, og slo nedlastingsrekorder det året.

Totalt har Flo Rida solgt over 80 millioner plater på verdensbasis. Noen av hans mest kjente låter er "Right Round", "Club Can't Handle Me", "Good Feeling", "Wild Ones", "Whistle", "I Cry", "G.D.F.R." og "My House".

Flo Rida har tidligere fortalt til Radio 1 Newsbeat at han aldri hadde hørt om Eurovision før Senhit og San Marino tok kontakt med hans folk, skriver BBC.

– Denne sangen er full av energi, noe jeg elsker, sa Flo Rida om hvorfor han takket ja til å hjelpe et av de minste landene i verden.

For å delta på arrangementet må Flo Rida testes hver 48. time. Rapperen understreker at han jobber tett med et medisinsk apparat for å sørge for at han skulle komme seg til Europa uten å bli smittet eller smitte andre, skriver BBC.

– Det er fantastisk å være tilbake i Europa igjen, og ikke minst å få opptre på en scene foran publikum igjen, har Flo Rida uttalt i en pressemelding.

Les også: Bent Høie har masse mose i hagen – og elsker det

9. Hvem er denne «Martin Østerdal», og hva har de gjort med Jon Ola Sand?

For oss nordmenn er det nærmest blitt en tradisjon på linje med Grevinnen og Hovmesteren at Jon Ola Sand sier noen velvalgte ord på engelsk med norsk aksent før han avslutter med «Take it away» før poengene deles ut.

Da dette plutselig ikke skjedde under semifinalene, kokte det på google. For hvem i huleste er denne Martin Østerdal?

Navnet har vært et av de mest brukte søkeordene Eurovision den siste uken.

Nei, det er IKKE Martin Østerdal, fagsjef for frivillighet og høyere utdanning i bransjeområdet Virke, som nok har fått et greit trykk på LinkedIn-profilen sin de siste dagene.

Det er den svenske tv-produsenten Martin Österdahl som har tatt over etter Sand som leder for Eurovision Song Contest i EBU (den europeiske kringkastingsunionen).

<b>VAKTE OPPSIKT: </b>Martin Österdahl har tatt over stafettpinnen etter Jon Ola Sand som Eurovision-sjef. Dette fikk mange tusen nordmenn til å kaste seg over telefonen i sofakroken.
VAKTE OPPSIKT: Martin Österdahl har tatt over stafettpinnen etter Jon Ola Sand som Eurovision-sjef. Dette fikk mange tusen nordmenn til å kaste seg over telefonen i sofakroken. Foto: Wikimedia Commons

Österdahl har jobbet som programdirektør for underholdning og sport i svenske SVT, og har hatt ansvaret for flere store direktesendinger i både Sverige og Europa. Han var også excecutive producer for Eurovision-finalene i Malmö i 2013 og Stockholm i 2016. Österdahl er også forfatter og har skrevet fagbøker om ledelse og prosjektledelse, skriver Aussie Vision.

– Jeg har jobbet sammen med Martin Österdahl i mange år. Først på Eurovision Song Contest i 2013 og deretter igjen i 2016, men også i ESC Reference Group hvor Martin var et verdsatt medlem i 7 år. Jeg er sikker på at fremtiden til Eurovision Song Contest er i veldig dyktige hender, og at Martin er den rette personen til å ta dette utrolige showet til neste nivå, sa Jon Ola Sand da arvtakeren ble klar, ifølge esc Norge.

Österdahls nye catchphrase er «You’re good to go!», skriver Aftonbladet.

Les også: Superstjernene forteller om sitt helt unike vennskap

Sand hadde jobben siden 2011 og skulle egentlig styre sin siste finale i Rotterdam i fjor, men den ble utsatt på grunn av korona. Sand sluttet som Eurovision-sjef for EBU i 2020 og ble i stedet prosjektleder for arbeidet med nytt hovedkontor til NRK.

Man kan spørre seg om det var tilfeldig at nyheten om at hovedkontoret blir på Ensjø i Oslo ble sluppet nettopp denne uken.

Take it away, Ensjø ...

TAKE ME AWAY: Jon Ola Sand er ikke lenger sjef for Eurovision-finalen. Her avbildet i 2018.
TAKE ME AWAY: Jon Ola Sand er ikke lenger sjef for Eurovision-finalen. Her avbildet i 2018. Foto: Wikimedia Commons

Hvordan stemmer man, og hvordan avgjøres vinneren?

Norske seere kan stemme ved å ringe 829 49 6 + deltakernummer. Eller sende sms til 26400 med deltakernummer.

Stemmene fra TV-seere og fagjuryer i hvert land teller 50 % hver, opplyser NRK.

Du kan også dele ut applaus til dine favoritter gjennom å laste ned Eurovision appen.

Hovedkilder: NRK.no, escnorge.no, wiwibloggs.com i tillegg til kilder oppgitt underveis i teksten. Mange lett verifiserbare faktaopplysninger er hentet fra Wikipedia.

Denne saken ble første gang publisert 21/05 2021, og sist oppdatert 23/05 2021.

Les også