tok drastisk valg:

Rein Alexander flyttet over 600 km for å starte i ny jobb: – Fryktet at vi ville miste huset

Som eneforsørger for familien måtte artisten tenke nytt da alle spillejobber ble avlyst. Rein Alexander flyttet til Sunnmøre, startet i begravelsesbyrå og jobbet med likhenting for å sikre familiens økonomi.

<b>JOBBET MED BEGRAVELSER:</b> I fjor vår begynte Rein Alexander å jobbe med likhenting og begravelser på Sunnmøre for å sikre familiens økonomi når alle artistjobbene hans ble avlyst.
JOBBET MED BEGRAVELSER: I fjor vår begynte Rein Alexander å jobbe med likhenting og begravelser på Sunnmøre for å sikre familiens økonomi når alle artistjobbene hans ble avlyst. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

Tvillingene Siena og Josefine springer ut av døra hjemme på Tjøme for å leke i snøen med pappa Rein Alexander (49) og mamma Marie Bjaaland Aadalen (26).

Familien på fire har bodd idyllisk til her ved sjøen helt siden de flyttet hit noen måneder etter at døtrene kom til verden, sommeren 2018. Men da koronapandemien inntraff med alle sine restriksjoner i mars i fjor, så drømmen om å la barna vokse opp her ut til å briste.

Familiemann: De to siste årene har Rein Alexander fått et helt annet fokus i livet.
Familiemann: De to siste årene har Rein Alexander fått et helt annet fokus i livet.

– Vi fryktet å miste huset. Jeg er eneforsørger for familien og plutselig røk alle jobbene jeg hadde på grunn av koronaen. Da sa jeg: «Selv om det ikke ser farlig ut nå, må vi se på dette som en overhengende fare». Da var vi skjønt enige om at jeg måtte ta tak og gjøre noe. Det var naturlig at Marie ble værende med barna for å ta seg av dem, og at jeg kunne bruke mine kontakter for å tjene penger med en gang, forteller Rein.

Les også: (+) Familien skjønte ikke hvorfor ingen av naboene var hyggelige mot dem ...

<b>SKJÆRGÅRDSIDYLL:</b> Rett utenfor hjemmet på Tjøme har familien nydelige friluftsområder ved sjøen der de kan boltre seg i lek og moro.
SKJÆRGÅRDSIDYLL: Rett utenfor hjemmet på Tjøme har familien nydelige friluftsområder ved sjøen der de kan boltre seg i lek og moro.

– Jeg måtte ta tak og gjøre noe

Gjennom sin snart 20 år lange artistkarriere har Rein Alexander sunget i mange begravelser.

Han har stor respekt for jobben som gjøres for at menneskers siste avskjed blir en verdig opplevelse. Derfor tok han kontakt med noen han kjente i begravelsesbransjen på Sunnmøre – for å spørre om han kunne få jobb.

Mellom Tjøme til Sunnmøre er det godt over 600 km å kjøre.

– Jeg ringte og sa: «Jeg har lyst til å lære det dere gjør». Jeg har vært med i så mange begravelser og kjenner mange av dem som jobber i de forskjellige byråene. Jeg har tenkt at dette er en veldig takknemlig jobb. Det er flott å kunne bidra til noe trygt og fint for folk som har mistet noen de er glad i. Jeg flyttet opp dit, og fikk sertifisering fra politiet sånn at jeg også kunne være med på likhenting. Jeg lærte mye og det ble en interessant tid, forteller tobarnsfaren.

Sammen med en bekjent startet Rein også et firma for import av utstyr til begravelsesbyråer, men etter å ha tilbrakt halvannen måned på vestlandet, ga han opp virksomheten og læretiden i begravelsesbyrået – og flyttet hjem til Tjøme.

<b>FAMILIEHJEM:</b> Rein og forloveden flyttet inn i huset på Tjøme få måneder etter at tvillingene Siena og Josefine ble født i 2018.
FAMILIEHJEM: Rein og forloveden flyttet inn i huset på Tjøme få måneder etter at tvillingene Siena og Josefine ble født i 2018.

– Vi så at jeg ikke kunne holde på med dette. Jeg måtte være med familien. Jeg fikk etter hvert også pengestøtte fra NAV, men selvfølgelig har det gått hardt utover økonomien likevel. Støtten var ikke i nærheten av nok, men jeg er supertakknemlig for det jeg har fått. Det har bidratt til at vi har klart oss, sier han.

Marie studerer til å bli hudpleier i Sandefjord, og Rein har tilbrakt hver eneste dag siden han kom hjem fra Sunnmøre sammen med tvillingdøtrene.

– Det er bare en drøm å få disse dagene med barna. Jeg tror ikke det er så mange menn som er så heldige og får vært så mye med barna sine i denne tide. Det eneste tunge for oss med koronatiden, har vært frykten for økonomien. Men vi har slått oss til ro med at om vi ikke kan bo her, får vi heller flytte. Det skal vi takle. Når vi kom dit, var det bare å kjenne på gleden av å være en familie som har det stille og fredelig for seg selv. At jeg får være med barna så mye og ta livet med ro, har gjort at dette egentlig har vært en fantastisk tid for oss, medgir artisten.

<b>SVEVER HØYT:</b> – <span style=font-family:Calibri, sans-serif;font-size:12pt;>Nå kan jeg få være meg selv igjen, være avslappet, leken, spontan, tørre å gråte, le, tulle og danse, sier Rein om å ha gjenoppdaget gleden over å leke gjennom barna.</span>
SVEVER HØYT: – Nå kan jeg få være meg selv igjen, være avslappet, leken, spontan, tørre å gråte, le, tulle og danse, sier Rein om å ha gjenoppdaget gleden over å leke gjennom barna.
<b>Mye tid sammen: </b>Etter at Rein kom hjem fra Sunnmøre, har han tilbrakt hver eneste dag sammen med tvillingene.
Mye tid sammen: Etter at Rein kom hjem fra Sunnmøre, har han tilbrakt hver eneste dag sammen med tvillingene.

Han får ikke fullrost kjæresten

– Marie er helt utrolig. Hun leker så mye med dem og er helt rå. Hun får meg ned på gulvet også, og jeg ser hvor utrolig deilig det er å leke igjen. Det kan være lett å tenke: «Sånn kan man ikke gjøre når man er 40, og dette kan du ikke når du er 50». Men jeg har aldri passet inn i det tankesettet. Nå kan jeg få være meg selv igjen. Være avslappet, leken, spontan, tørre å gråte, le, tulle og danse. Det kommer både av at Marie er så levende og ung – og at hun ikke legger bånd på meg ved at jeg må oppføre meg på bestemte måter, legger han til med et smil.

<b>SLÅTT I BAKKEN:</b> Rein ble sterkt preget av rasulykken på Gjerdrum. Han bodde i bygda i mange år og har fortsatt mange venner som bor der.
SLÅTT I BAKKEN: Rein ble sterkt preget av rasulykken på Gjerdrum. Han bodde i bygda i mange år og har fortsatt mange venner som bor der.

Det er ofte store kontraster i livet til 49-åringen. Som sanger er han opptatt av å trekke publikum inn i rom de ikke lett kan oppsøke i hverdagen, der musikken kan gi folk en anledning til å kjenne på de store følelsene – som sorg og universets storhet. Det er derfor han finner glede i å synge i begravelser, for da spiller musikken en så viktig rolle. Når Rein leker med barna i snøen på Tjøme, er det bare ett døgn siden han sterkt beveget fremførte låten «Kjærlighet», under minnekonserten for ofrene etter rasulykken på Gjerdrum.

<b>NYTER LIVET SAMMEN:</b> Rein og Marie setter stor pris på å leve et roligere liv ved sjøen utenfor Tønsberg enn et hektisk liv i Oslo. – Vi <span style=font-family:Calibri, sans-serif;font-size:12pt;>kjenner på gleden av å være en familie som har det stille og fredelig for seg selv, smiler artisten.</span>
NYTER LIVET SAMMEN: Rein og Marie setter stor pris på å leve et roligere liv ved sjøen utenfor Tønsberg enn et hektisk liv i Oslo. – Vi kjenner på gleden av å være en familie som har det stille og fredelig for seg selv, smiler artisten.

– Jeg husker veldig lite av fremførelsen. Jeg husker bare at jeg slet med å holde tårene tilbake. Inni meg knakk jeg sammen halvveis ute i sangen. Jeg bodde selv mange fine år på Gjerdrum, katastrofen gikk derfor rett inn i hjertet. Jeg var slått i bakken i en uke etter at det skjedde, forteller Rein – som spilte inn sin egen versjon av Sissel Kyrkjebøs klassiker for å formidle kjærlighet til sine venner og tidligere sambygdinger på Gjerdrum.

– Mens jeg var der oppe nå, sto jeg alene og tittet på rasområdet. Jeg vet hvordan det egentlig skal se ut der, så hjernen min klarte nesten ikke å oppfatte det jeg så foran meg, forklarer han.

<b>VIKTIG BUDSKAP:</b> 20. februar konkurrerer Rein Alexander i MGP-finalen med låta «Eyes Wide Open», som handler om at vi alle må ta vare på verden og hverandre før det er for sent.
VIKTIG BUDSKAP: 20. februar konkurrerer Rein Alexander i MGP-finalen med låta «Eyes Wide Open», som handler om at vi alle må ta vare på verden og hverandre før det er for sent.

Den 20. februar står Rein Alexander på scenen under MGP-finalen med låta «Eyes Wide Open». Også her vil han bruke musikken til å nå ut til folk med et budskap som han håper vil inspirere.

– Jeg hadde som kriterium at jeg skal si noe med låta, for jeg ønsker å utgjøre en forskjell. Jeg vil ikke bare være en entertainer som ikke legger sjela mi i det jeg gjør. Det jeg vil si, er at livet har vist meg at vi må våkne opp. Nå må vi faktisk ta tak. Det er dugnadstid, og vi må passe på jorda vår – og ta bedre vare på hverandre. Låta har «power» og «party», men er likevel nær.

– Jeg kjenner virkelig at jeg gleder meg til å by på denne låta, smiler Rein Alexander som håper å kunne representere Norge under den store Eurovision-finalen i Rotterdam i mai.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Her og Na nr 07 2021

Denne saken ble første gang publisert 19/02 2021, og sist oppdatert 19/02 2021.

Les også