Trodde du de var koselige eventyr? Tro om igjen

12 Disney-filmer med mørke bakgrunnshistorier

RIP, barndom 💀

LITE LYSTIG: «Askepott», «Ringeren i Notre Dame», «Snehvit og de syv dvergene» og «Jungelboken». Alle disse kjente og kjære Disney-klassikerne har en mørkere bakhistorie enn vi har trodd
LITE LYSTIG: «Askepott», «Ringeren i Notre Dame», «Snehvit og de syv dvergene» og «Jungelboken». Alle disse kjente og kjære Disney-klassikerne har en mørkere bakhistorie enn vi har trodd Foto: Disney
Sist oppdatert

Vi er vant med at våre kjære Disney-karakterer lever lykkelig alle sine dager, og at livene deres ender opp med å bli tipp-topp.

Det Walt Disney og gjengen imidlertid ikke fortalte oss, er at mange av de klassiske helaftens tegnefilmene er bygget på historier hvor forfatterne har beskrevet langt mer triste, men dessverre realistiske, utfall for våre kjære Disney-heltinner og -helter.

Vi har laget derfor laget en liste over Disney-filmer med et langt mørkere opphav enn de kjente familiefilmene viste oss.

1. «Tornerose»

De siste årene har historien om Tornerose fått mye oppmerksomhet etter at flere har tatt til orde for at eventyret burde fjernes fra skoleundervisning og ikke fortelles til barn. Grunnen er at Tornerose ikke gir gir samtykke til at prinsen kan kysse henne og vekke henne fra den evige søvnen, og det dermed kan kategoriseres som uakseptabel seksuell oppførsel.

I Disney-filmen:

Prinsesse Aurora stikker seg på teinen til en forhekset spinnerokk og faller i evig søvn på sin 16. fødselsdag. Før forhekselsen har hun møtt den kjekke prins Phillip i skogen, og det har oppstått søt musikk mellom de to. Phillip bryter forbannelsen med et lidenskapelig kyss, og de lever lykkelig i alle sine dager.

I originalversjonen:

Det var den italienske forfatteren Giambattista Basile som først skrev ned og ga ut den originale versjonen av «Tornerose» i 1634, og eventyret er mildt sagt en forstyrrende og mørk fortelling.

En konge som var ute på jakt bryter seg inn på det forlatte slottet hvor Tornerose, kalt Talia i den italienske versjonen, sover. Han kjenner blodet bruser i årene, og løfter Tornerose opp på en seng hvor han har voldtar henne. Kongen drar fra stedet, hjem til sin kone, og tenker ikke mer over saken, men han har gjort Talia gravid. Ni måneder senere føder hun tvillinger i søvne, en gutt og en jente, og to feer hjelper til med å ta vare på babyene og forsøker å få dem til å drikke melk fra Torneroses bryster. Tornerose våkner når en av babyene suger på fingeren i stedet for brystet hennes og får den forheksede teinen til å løsne. Hun tar babyene straks til brystet og ammer dem.

Etter fikk kongen lyst til å kome tilbake, og finner Talia våken. Han forteller henne hvem han er og hva som har skjedd, men i stedet for å reagere på det faktum at hun har blitt voldtatt av en utro konge, ble hun venn med ham.

Det hele utvikler seg videre i den bisarre retningen, og du kan lese hele eventyret her, hvis du ikke har fått nok allerede.

Les også: 19 gode serier på Netflix

2. «Askepott»

Det sies at det finnes flere tusen ulike versjoner av eventyret om Askepott. Faktisk kan historien spores helt tilbake kinesisk litteratur fra 800-tallet, ifølge Store Norske Leksikon.

I Disney-filmen:

Askepott har blitt fratatt sin rette plass i familien etter at hennes far døde. I stedet fungerer hun som en slags tjenestepike for sin stemor og to stedøtre. Ved hjelp av den gode fe kan hun reise til et ball for å møte en prins, men må dra før midnatt. Under flukten mister hun den ene glasskoen sin. Prinsen finner skoen, og får alle kvinner som passer beskrivelsen til å prøve skoen i håp om å finne Askepott. Etter hvert finner han henne og de lever lykkelig i alle sine dager. Hvor romantisk er ikke det?

I versjonen til brødrene Grimm:

Når prinsen kommer hjem til Askepott, får Askepotts stesøstre beskjed om å kutte av tær og hæler for å få på seg skolen. Planen til stemoren går imidlertid rett vest på grunn av blodet som avslører at skoen egentlig ikke passer. Askepott får derfor sin prins til slutt. I bryllupet til Askepott og prinsen skal stesøstrene fått hakket ut ett øye hver av spurver fordi de hadde løyet og vært falske.

Les også: Derfor elsker vi «Tre nøtter til Askepott»

3. «Skjønnheten og udyret»

I Disney-filmen:

Skjønnheten, som egentlig heter Belle, blir tatt til fange av Udyret og må bo i et slott, der hun riktignok får alt hun ønsker seg. Etter hvert oppdager hun at Udyret også har gode sider. Hun kysser Udyret og redder ham fra en forbannelse som gjorde han lite attraktiv, fordi den indre skjønnheten er den som teller.

Originalversjonen:

Det var den franske forfatteren Gabrielle-Suzanne de Villeneuve som skrev evenyret om Skjønnheten og udyret i 1740. I de Villenuves versjon klarer Skjønnheten om å overbevise Udyret om å få treffe familien sin i en hel uke. Søstrene oppdager at Skjønnheten har det godt hos Udyret, og sjalusien brenner innvendig.

De overbeviser Belle om å være der lenger enn en uke i håp om at Udyret dreper og spiser opp Belle.

4. «Snøhvit og de syv dvergene»

I Disney-filmen:

Det er hardt å være vakker. Bare spør Snøhvit. På grunn av sitt flotte utseende, måtte hun flykte til skogen for å ikke bli tatt av den ondskapsfulle heksen.

Hun ender opp med å bo med de syv dvergene, og lever godt i symbiose med både skogens dyr og dverger.

Under oppholdet blir hun forgiftet av heksen og havner i dyp søvn. Dvergene planlegger måter å ta hevn på heksen, og hun dør, Snøhvit blir reddet av sin prins og – selvfølgelig - de lever lykkelig i alle sine dager.

Originalversjonen:

Heksen dør på en litt mer utradisjonell måte i Brødrene Grimms versjon av eventyret. Straffen hun mottar for forsøke på å drepe Snøhvit er å danse i varme jernsko helt til hun besvimer og dør. Litt av en straff!

5. «Den lille havfruen»

I Disney-filmen:

Ariel bytter stemmen sin for et par ben til den ondskapsfulle sjøheksen Ursula. Dette gjør hun i håp om å finne den store kjærligheten i en menneskemann. Hun har allerede et crush på den kjekke prinsen Eric, som hun har reddet fra drukningsdøden.

For å få bli hos Eric, må hun drepe den ondskapsfulle heksen Ursula. Det går i orden og de lever lykkelig i alle sine dager.

Originalversjonen:

Det var den danske forfatteren H.C. Andersen som skrev eventyret om den lille havfruen.

I avtalen med Ursula blir det gjort til at Ariel får konstant smerte i bena, akkurat som om kniver hugger i henne for hvert steg hun tar.

Siden smerte og forførelse ikke er en solid kombinasjon, ender det opp med at prinsen gifter seg med en annen. Med et knust hjerte kaster Ariel seg selv i sjøen hvor hun blir til sjøskum.

:(

Les også: Han rører alle hver jul, men på hjemmebane ble det full skjærings på Colin Firth

6. «Mulan»

I Disney-filmen:

Mulan er en sterk kvinne med en drage og en siriss ved sin side. Hun later som hun er en mann, slik at hun kan krige for sin gamle far i den kinesiske hæren. Mulan vinner krigen mot hunerne, og livet blir herlig.

Originalversjonen:

I diktet om Hua Mulan nekter hun å ta imot noen belønninger for bragdene, og returnerer til moren og faren, da som kvinne igjen. Hennes medsoldater er sjokkerte over at de har tilbrakt 12 år sammen, side om side, og de ikke har forstått at hun er en kvinne.

I en versjon fra 1600-tallet begår Mulan selvmord da hun kommer hjem til familien og oppdager at faren er død.

7. «Rapunsel»

I Disney-filmen:

Rapunsel er en prinsesse med langt lyst hår som er fanget i et tårn.

Hun møter en kjeltring, og de finner på masse som ikke er en del av den originale historien.

Originalversjonen:

Brødrene Grimm forteller historien sin slik:

Da moren til Rapunsel går gravid med henne, får hun så veldig lyst på rapunsel (vårsalat) fra hagen til heksa. Faktisk er lysten så stor at hun blir syk av tanken på å ikke få noe. Faren til Rapunsel sniker seg inn i heksas hage og stjeler rapunsel til henne, men blir oppdaget den andre natten. Redd som han var, gjør faren en byttehandel med heksa - han får plukke vårsalat mot at han gir henne barnet når moren har født.

Da var blitt 12 år gammel, låste heksa lille Rapunsel i et tårn med lite mulighet for å rømme. Den eneste måten å nå henne var å klarte i det lange vakre tårnet hennes, som hun firte ut av tårnet som et rep. En dag kom en prins forbi som hørte henne synge, og han ble helt betatt av stemmen til Rapunsel.

Han endte opp med å klarte opp til henne, og hun gikk med på å gifte seg med ham. Heksa får vite hva som er i ferd med å skje, og klipper Rapunsels hår rett av, slik at hun kan utgi seg for å være henne.

Da prinsen bestemte seg for å dra tilbake til henne samme dag, oppdager han på verste mulige måte at det er selveste heksa som befinner seg i tårnet, etter at han har klatret opp i Rapunsels hår. Dette fører til at prinsen kaser seg ut av tårnet, han faller hardt i tornene nedenfor og blir blind på begge øyene.

Prinsen bruker flere år på å finne igjen Rapunsel. Når han finner henne har hun fått to barn. Hun kaster seg om halsen på ham, og hennes magiske tårer gir ham tilbake synet, de gifter seg og lever lykkelig i alle sine dager.

Les også: 31 bare de som vokste opp på 80-tallet kan kjenne seg igjen i

8. «Pocahontas»

I Disney-filmen:

Pocahontas prater med trær, er bestevenn med en vaskebjørn og en kolibri. Hun blir stormforelsket i en engelskmann som sammen med en stor hær av kolonister har kommet for å erobre Amerika. En krig mellom urbefolkningen og erobrerne blir så vidt avverget.

Originalversjonen:

Matoaka, eller Pocahontas, var datteren av høvding Wahunsonacook i powhatanstammen i dagens Virginia.

Hun skal ha reddet John Smith, som var lederen av kolonien i Jamestown, fra å bli drept av urfolket, ifølge Store Norske Leksikon.

I 1613 giftet hun seg med engelskmannen John Rolfe. De fikk en sønn sammen. Hun skal ha dødd under et besøk i England i 1617. Det er antatt at hun bare ble 21 år gammel.

LES OGSÅ: Kan du disse fem smarte Netflix-triksene?

9. «Herkules»

I Disney-filmen:

Herkules var den yngste sønnen av Zevs og Alkmene. Han redder Megara fra Hades og blir den største helten i Olympus.

Originalversjonen:

Kan vi bare snakke om Megara? Megara ble tvangsgiftet til Herkules, og de fikk to barn sammen.

Herkules var en halvgud – sønn av Zevs, gudenes konge, og Alcmene, en dødelig kvinne. Zevs var ifølge Ancient History Encyclopedia kjent for sine affærer med dødelige kvinner. Zevs kone Hera var rasende over ektemannens eskapader, og dedikerte sitt liv til å gjøre Herkules' liv så dårlig som overhodet mulig.

Alt var relativt perfekt frem til Zevs kone, Hera, gjorde Herkules gal. Dette førte til at Herkules drepte Megara og deres barn.

Les også: Lærerparet ble drept på brutalt vis, og ingen skjønte hvorfor – så kom den rystende sannheten frem

10. «Ringeren i Notre Dame»

I Disney-filmen:

Quasimodo er den vanskapte ringeren i Notre Dame som blir forelsket i Esmeralda, og redder henne fra å bli drept av kirken.

Originalversjonen:

I Victor Hugos versjon av fortellingen klarer ikke Quasimodo klarer å redde Esmeralda og bevitner at hun blir hengt.

Erkediakonen Frollo knivstikker kaptein Phoebus, Esmeraldas store kjærlighet, under et møte de to skulle ha i hemmelighet. Frollo spionerer på dem, og da Frollo forsøker å overtale Esmeralda til å ligge med ham, blir erkediakonen så sjalu at han stikker ned Frollo. Både Esmeralda og Phoebus besvimer under hendelsen, og Esmeralda blir derfor mistenkt for mordet, ifølge Britannica.

Hun blir dømt for heksevirksomhet og drap og dømt til døden. Quasimodo forsøker å gi henne asyl i Notre Dame, men mislykkes og hun blir hengt.

Les også: (+) «Thomas» (18) fra Mysen er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

11. «Pinocchio»

I Disney-filmen:

Alt treskjæreren Geppetto ønsket seg var en liten sønn. Med ønsket i bakhodet skapte han lille Pinocchio. I løpet av filmen putter Pinocchio faren hans i real fare, og i slutten av filmen blir han en ekte gutt.

Originalversjonen:

Forfatter Carlo Collodi beskriver Pinocchio som et mareritt i originalversjonen. Han oppfører seg helt forkastelig, stjeler og er rett og slett et mareritt. Til og med hans far Geppetto blir fortvilt over hvordan han oppfører seg. Historien skulle være en advarsel mot å oppføre seg dårlig, og det hele ender opp med at en katt og en rev henger Pinocchio fra et tre.

Det skal sies at Collodis forlag insisterte på at han måtte gjenopplive tregutten, slik at eventyrene hans kunne fortsette, skriver Britannica.

12. Jungelboken

I Disney-filmen:

Mowgli blir forlatt av sine foreldre i jungelen, og blir oppdratt av en bjørn og en panter.

Originalversjonen:

Rudyard Kiplings originalversjon er langt mer dyster. Etter at Mowgli har drept den onde tigeren Shere Khan, finner han ut at foreldrene hans har blitt tatt til fange av noen bønder i en landsby. Med hjelp fra ville dyr dreper Mowgli alle beboerne i landsbyen. Han flykter og finner til slutt en fredelig landsby styrt av britene, hvor han kan bo.

Denne saken ble første gang publisert 24/11 2017, og sist oppdatert 22/12 2020.

Les også