UFORSTÅELIG DOBBELTdrAP:

Lærerparet ble drept på brutalt vis, og ingen skjønte hvorfor – så kom den rystende sannheten frem

Drapene på lærerparet var så brutalt gjennomført at politiet først trodde det måtte dreie seg om et drap motivert av sjalusi, hat eller andre sterke følelser. Men to knivslirer på åstedet skulle lede politiet til en uventet løsning.

<b>ÅSTEDET:</b> Professorenes enebolig lå tilbaketrukket fra hovedveien. Her holdt Half og Susanne Zantop (avbildet) på med forberedelser til middagsselskap da uvedkommende kom på besøk.
ÅSTEDET: Professorenes enebolig lå tilbaketrukket fra hovedveien. Her holdt Half og Susanne Zantop (avbildet) på med forberedelser til middagsselskap da uvedkommende kom på besøk.
Sist oppdatert

Familievennen hadde sett frem til en hyggelig middag da han ankom huset til ekteparet Half (62) og Susanne (55) Zantop i den fredelige småbyen Etna i New Hampshire i USA, 27. januar 2001.

Men den først ankomne gjesten til middagsselskapet havnet midt i et drapsåsted.

Ekteparet Zantop var begge professorer på Dartmouth College noen kilometer unna, og hadde ingen kjente fiender.

Half Zantop underviste i geologi og var etter sigende så kunnskapsrik at han av sine elever ble kalt «The Rock God». Begge ofrene var drept med flere knivstikk. Drapene var tilsynelatende utført med en slik aggresjon at etterforskerne antok at morderen måtte ha handlet i sterk affekt.

Sjalusidrap eller nynazister?

Etterforskerne jobbet derfor ut fra en teori om at Half hadde hatt en utenomekteskapelig affære, og at noen hadde ønsket ham og kona tatt av dage på grunn av dette.

Samtidig undersøkte man også om Half eller Susanne kunne ha skaffet seg fiender på skolen der de underviste, men tilbakemeldingene gikk på at begge var godt likt av elevene og kollegene.

<b>SPOR ETTER AFFEKTDRAP: </b>Et stort antall knivstikk og det politiet gjerne kaller «overdreping» gjorde at politiet først så etter noen som hadde et følelsesbasert motiv for å ta livet av Half og Susanne Zantop.
SPOR ETTER AFFEKTDRAP: Et stort antall knivstikk og det politiet gjerne kaller «overdreping» gjorde at politiet først så etter noen som hadde et følelsesbasert motiv for å ta livet av Half og Susanne Zantop. Foto: Boston Globe/Getty Images

Nærmere undersøkelser førte til at teorien om sjalusidrap ble lagt vekk. FBI ble koblet inn. En mann var blitt sett snikende rundt i området før drapene fant sted. En mystisk bil med skilter utenbys fra var også blitt observert like ved ekteparets hjem. Man spurte seg om morderen eller morderne hadde spanet på dem over tid.

Folkesnakket gikk: Det avdøde ekteparet hadde utvandret fra Tyskland på 1970-tallet. De var uttalte motstandere av deres hjemlands rolle under 2. verdenskrig. Det utløste spekulasjoner om at nynazister kunne stå bak drapene.

Les også: (+) «Thomas» (18) fra Mysen er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

<b>SOLID OPPVEKST:</b> I dette huset vokste Rubert Tulloch opp i trygge og gode omgivelser, mente politiet først. Men den unge mannen syntes byen var for liten for ham.
SOLID OPPVEKST: I dette huset vokste Rubert Tulloch opp i trygge og gode omgivelser, mente politiet først. Men den unge mannen syntes byen var for liten for ham. Foto: Boston Globe/Getty Images

Forklaring slo sprekker

Gjennombruddet kom tre uker inn i etterforskningen. Funnet av to knivslirer på åstedet ledet politiet til en 16 år gammel gutt ved navn James J. Parker, som hadde kjøpt to tilhørende kniver noen måneder før.

<b>POPULÆRE:</b> De to professorene var populære blant elever og kolleger ved Darthmouth College.
POPULÆRE: De to professorene var populære blant elever og kolleger ved Darthmouth College. Foto: Wikimedia Commons

Parker bodde i småbyen Chelsea i Vermont, under én times kjøretur fra drapsstedet. Men Parker slo ikke etterforskerne som en morder. Han var ansett som en kvikk ung mann som gjorde det bra på skolen. Han var heller ikke elev ved skolen ekteparet Zantop underviste på, og hadde ingen kjent tilknytning til ekteparet. Dessuten kunne han oppgi alibi for drapstidspunktet.

James Parker fortalte imidlertid etterforskerne at knivene var kjøpt for en venn av ham; Robert W. Tulloch (17). Men også han avla en forklaring politiet vurderte som plausibel. Historiene de to vennene fortalte etterforskerne stemte i tillegg overens. Begge var skoleflinke og kom fra stabile hjem. De avga dessuten frivillig fingeravtrykk og virket samarbeidsvillige.

Men dagen etter endret alt seg.

James Parkers far oppdaget at sønnen hadde stukket av hjemmefra, og fant en lapp fra sønnen med beskjed om å ikke ringe politiet. Faren fattet mistanke og kontaktet etterforskerne med nye opplysninger om sønnens bevegelser drapsdagen. James Parkers alibi slo nå sprekker.

Så kom resultatet fra analysen av et fottøyavtrykk fra åstedet. Avtrykk funnet i Zantops hjem, tilhørte Tulloch. Ikke bare det: Like etter viste analyser av fingeravtrykk at begge guttene hadde vært hjemme hos Zantops.

Les også (+): Sjekket du inn på Henrys hotell, sjekket du aldri ut igjen

<b>HJELPSOMME:</b> Half og Susanne Zantop tro hjelpende til da to gutter sa de trengte hjelp til en skoleoppgave. Det kostet dem livet.
HJELPSOMME: Half og Susanne Zantop tro hjelpende til da to gutter sa de trengte hjelp til en skoleoppgave. Det kostet dem livet. Foto: Privat

«For smarte»

Etterforskerne utstedte arrestordre på Robert Tulloch og oppsøkte hans hjem på ny. Men også han var forduftet. I huset fant man de to knivene som ble brukt til drapene; på den ene var Susanne Zantops DNA. Nå gjensto bare å finne de to guttene.

Så kontaktet en trailersjåfør politiet. Han hadde gitt haik til to gutter som passet beskrivelsen av de etterlyste. Guttene hadde sagt de var på vei til California. En politimann forkledd som trailersjåfør greide å oppspore guttene i Indiana, og tilbød dem skyss. De bet på agnet og ble pågrepet.

I avhør innrømmet James J. Parker raskt sin rolle i saken og sa seg villig til å vitne mot Tulloch i bytte mot lavere straff.

Ifølge Parkers forklaring anså de to guttene seg som for smarte for en småby som Chelsea, og mente seg eslet for større ting. Parker fortalte etterforskerne at Australia, og drømmen om et liv med kriminalitet, var det de jobbet mot. For å starte dette livet hadde de anslått at de trengte
10 000 dollar.

Les også: (+) – Jeg har nettopp måttet fortelle din mor at jeg kommer til å være død om et kvarters tid

Pengene skulle de skaffe gjennom ran av velstående huseiere. Derfor hadde de over lengre tid sett seg ut hus de kunne bryte seg inn i, frarøve huseierne verdisaker og penger, samt tvinge dem til å oppgi PIN-kodene til betalingskort − for så å drepe dem. Parker fortalte om flere tidligere forsøk. I ett tilfelle hadde de vært nære på, men huseieren hadde fattet mistanke til de to guttene, og slått døren igjen i siste liten.

Samme dag som de myrdet ekteparet Zantop, hadde de funnet et egnet hus. Men der var ingen hjemme. Derfor hadde de isteden oppsøkt lærerparet, under påskudd av at de holdt på med en skoleoppgave.

<b>PÅGREPET:</b> James Parker så for seg en fremtid som rik kriminell i Australia. Han kom helt til New Castle i Indiana før politiet innhentet ham.
PÅGREPET: James Parker så for seg en fremtid som rik kriminell i Australia. Han kom helt til New Castle i Indiana før politiet innhentet ham. Foto: JOHN HARRELL/NTB Scanpix

Kjent som hjelpsomme

Zantops var kjent som omgjengelige mennesker som bestandig hjalp til der de kunne. Ifølge Parkers senere vitnemål hadde Half Zantop allikevel virket motvillig til å invitere dem inn, siden de skulle ha middagsgjester samme kveld. Men da guttene hadde forklart ham at de drev med en skoleoppgave, må læreren i ham ha kommet frem.

Half Zantop tok med de to guttene inn i stuen for å besvare spørsmål vedrørende den påståtte skoleoppgaven, mens Susanne ble værende på kjøkkenet for å gjøre klar middagen.

«Vi hadde ikke behøvd å drepe Half Zantop,» sa Parker i retten. «Han virket som en ålreit fyr.»

De gjorde det allikevel.

Lærerdrapene er ikke enestående tilfeller av drap begått av unge gjerningsmenn i New England-regionen i USA.

  • I 1997 ble en eier av en tatoveringsbutikk i Vermont knivdrept av tre tenåringer, den yngste bare 14 år gammel, da han lot dem komme inn i butikken etter stengetid under påskudd av at de skulle kjøpe en hasjpipe.
  • I 2000 drepte en 17 år gammel gutt i Vermont fostermoren sin mens hennes 14 år gamle stedatter Victoria, så på. De to låste så ektemannen, Victorias biologiske far, Randy Burke, i kjelleren før de stakk av i bilen hans. Da de ble pågrepet av politiet, oppga datteren at de drepte stemoren simpelthen fordi de ikke likte henne. Videre kom det frem at de opprinnelig hadde planlagt å drepe også Randy Burke, men de gjennomførte ikke dette.
  • Bedre gikk det for en 59 år gammel fostermor, også i Vermont. To av fosterbarna angrep henne en morgen, og tvang henne ut i bilen hennes mens de diskuterte seg imellom hvor de skulle ta henne med og drepe henne uten å etterlate seg spor. Senere fortalte de etterforskerne at de ikke greide å gjennomføre drapet da det kom til stykket. Det reddet i alle tilfelle livet hennes. Hun ble isteden kastet i en grøft. Forslått, og knivstukket i armen, men i live.
Se mer

Ifølge Parker ble Tulloch sint da Zantop klagde på at de to guttene ikke virket særlig forberedt med tanke på skoleoppgaven. Dette skal, ifølge Parker, ha vært den utløsende årsaken til at Tulloch angrep Half Zantop mens sistnevnte sto med ryggen til, og knivstakk ham gjentatte ganger til han døde.

Da kona Susanne kom til for å se hva som skjedde, led hun samme skjebne. James Parker tok livet av henne ved å skjære over strupen hennes, ifølge ham selv på Tullochs ordre. Så saumfor de ofrenes lommebøker før de stakk fra åstedet.

Ransutbyttet ble 340 dollar.

<b>HOVEDMANN:</b> Robert Tulloch ble fløyet fra Indiana der han ble pågrepet og tilbake til New Hampshire etter flukten fra drapet på Half og Susanne Zantop.
HOVEDMANN: Robert Tulloch ble fløyet fra Indiana der han ble pågrepet og tilbake til New Hampshire etter flukten fra drapet på Half og Susanne Zantop. Foto: Boston Globe/Getty Images

Livsvarig fengsel

New England er en region i nordøstre USA bestående av delstatene Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Vermont og Rhode Island.

New England var en av de første europeiske bosettingene etter den norrøne bosettingen på begynnelsen av 1000-tallet etter at pilegrimsfedrene ankom New England med seilskuten «Mayflower» i 1620.

I dag er New England kjent som et arnested for høyere utdannelse, kultur, finans og turisme. Boston er hovedsete i New England.

Kilde wikipedia.org

Se mer

James J. Parker ble i 2002 dømt til 25 års fengsel, med en minstetid på 16 år. Den ett år eldre Tulloch, som også innrømmet skyld i retten, fikk livsvarig fengsel. Begge ble dømt som voksne, noe myndighetene fikk en viss kritikk for.

De to soner i New Hampshire State Prison. Men selv om de har tilhold på samme avdeling, skal forholdet dem imellom i dag være iskaldt.

I juni 2019 trakk James Parker tilbake sin søknad om å bli løslatt før tiden, og skal derfor sone alle 25 årene.

«Han ønsker ikke å påføre ofrenes familier mer lidelse enn han allerede har gjort,» sa hans advokat i en uttalelse.

Parkers standpunkt samsvarer med statsadvokat Jeffery Strelzins innsigelser. Han mente at en løslatelse før tiden i denne saken ville være «svært upassende», siden drapene kom «som et resultat av måneder med nitid planlegging, kjøp av våpen samt mislykkede forsøk på å rane og drepe andre huseiere.»

Kilder: vtdigger.org, NY Daily News, vnews.com, The Atlantic

Denne saken ble første gang publisert 17/09 2020, og sist oppdatert 06/11 2023.

Les også