Julenostalgi

4 julefilmer alle elsker – hva gjør stjernene nå?

I 2020 er det 30 år siden «Alene hjemme hadde premiere». Hvordan går det egentlig med skuespillerne fra fire av våre aller mest populære julefilmer nå?

LEGENDARISK: Macualay Culkin befestet sin posisjon som internasjonal barnestjerne gjennom hovedrollen i «Hjemme alene»-filmene på begynnelsen av 90-tallet.
LEGENDARISK: Macualay Culkin befestet sin posisjon som internasjonal barnestjerne gjennom hovedrollen i «Hjemme alene»-filmene på begynnelsen av 90-tallet. Foto: 20th Century Fox
Sist oppdatert

Desember betyr tid for julefilm!

I den anledning tar vi en titt på juleklassikerne alle elsker og sjekket ut hvordan det går med de kjente og kjære fjesene som var med den dag i dag.

Har du ennå ikke sett en eller flere av disse ikoniske filmene? I så fall er kanskje i år året for å gjøre noe med det, nå som julebord og sosiale sammenkomster er avlyst?

1. «Alene hjemme»

«Alene hjemme» fra 1990 er en av våre mest kjente julefilmer, og i 2020 fyller den 30 år. Filmen hadde norgespremiere 6. desember 1990.

Da McCallister-familien reiste på juleferie til Paris, glemte de én liten detalj: Å ta med seg minstegutten Kevin på åtte år.

Med huset for seg selv og den lumske tjuvduoen Wet Bandits på utkikk etter steder å robbe i nabolaget, må Kevin forsvare huset og seg selv mot tyvene.

Den veslevoksne, snartenkte og kvikke Kevin setter derfor opp en rekke kreative feller for å stoppe tyvene. Slikt blir det god, amerikansk juleunderholdning av.

POPULÆR JULEFILM: Macaulay Culkin, Joe Pesci, Daniel Stern og Roberts Blossom i «Alene hjemme» fra 1990.
POPULÆR JULEFILM: Macaulay Culkin, Joe Pesci, Daniel Stern og Roberts Blossom i «Alene hjemme» fra 1990. Foto: 20th Century Fox USA

På verdensbasis ble «Alene hjemme» eller «Home Alone» en gigasuksess, og innkasserte 476,7 millioner dollar, ifølge 20th Century Fox. 285,8 millioner av disse ble tjent inn i USA og Canada og 190,9 millioner i de andre landene. Produksjonsbudsjettet var på «bare» 18 millioner dollar, og ble derfor et svært innbringende prosjekt.

Dette gjorde at filmen lenge hadde verdensrekorden som den mest innbringende actionkomedien noensinne, helt frem til 2017, da den ble slått av den kinesiske actionkomedien «Never Say Die», skriver Forbes.

Les også: Årets «må ha»-julegaver: Nissen må forberede seg på å bære tungt i år

Så hvordan har det egentlig gått med skuespillerne siden den gang?

Macaulay Culkin

Macaulay Culkin må kunne sies å være seg selv lik, men har altså rukket å bli 40 år i løpet av 2020.

I etterkant av suksessen med «Alene hjemme» har Culkin levd et tidvis turbulent liv, som blant annet har innehold rus- og alkoholmisbruk.

DEN GANG DA: Macaulay Culkin i 1990, omkring tiden da «Alene hjemme» fikk verdenssuksess.
DEN GANG DA: Macaulay Culkin i 1990, omkring tiden da «Alene hjemme» fikk verdenssuksess. Foto: Shutterstoc
NÅ: Den tidligere barnestjernen fylte 40 år 26. august 2020, og er seg selv lik. Her avbildet på den rød løper-tilstelning i 2018.
NÅ: Den tidligere barnestjernen fylte 40 år 26. august 2020, og er seg selv lik. Her avbildet på den rød løper-tilstelning i 2018. Foto: Getty Images

Bare 18 år gammel giftet han seg med Rachel Miner, men paret skilte lag kun to år senere. Culkin har også vært i et lengre forhold med skuespiller Mila Kunis, men er nå sammen med skuespiller Brenda Song, og har tilsynelatende roet seg ned.

– Folk tror jeg er gal eller ødelagt. Merkelig. Knust. Og frem til de to siste årene har jeg egentlig ikke tatt vare på meg selv i det hele tatt, så jeg kan forstå det. Det er også litt sånn: «Ok, alle sammen, slutt å være så sykt sjokkerte over at jeg er ganske godt balansert. Se: Jeg er en ganske vanlig person», uttalte han til Esquire i 2019.

De siste to-tre årene har Culkin vært involvert i konseptet Bunny Ears, som både er et livsstilsmagasin på nett og en podcast. Det siste året har imidlertid prosjektet vært inaktivt, ut fra oppdateringer på nett og podcastlister å dømme.

Tidligere i år fylte han 40 år og markerte dagen med følgende tweet som gikk viralt:

«Hei folkens.

Vil dere føle dere gamle?

Jeg er 40. Vær så god.»

Les også: 14 ting som vil få deg til å føle deg skikkelig gammel

WHEN WE WERE YOUNG ... De legendariske Hjemme Alene-skurkene Marv (Daniel Stern) og Harry (Joe Pesci) har nå blitt henholdsvis 63 og 77 år gamle.
WHEN WE WERE YOUNG ... De legendariske Hjemme Alene-skurkene Marv (Daniel Stern) og Harry (Joe Pesci) har nå blitt henholdsvis 63 og 77 år gamle.

Joe Pesci

Joe Pesci (77) spilte skurken Harry Lime i «Alene hjemme» og har en lang og suksessfull skuespillerkarriere med filmer som «Goodfellas», «Casino» og sist «The Irishman», i 2019. Han vant Oscar for beste birolle i «Goodfellas», og er fortsatt aktiv skuespiller i dag.

HOLDER KOKEN: Joe Pesci er fortsatt skuespiller. Her er han på premieren av «The Irishman» i oktober 2019.
HOLDER KOKEN: Joe Pesci er fortsatt skuespiller. Her er han på premieren av «The Irishman» i oktober 2019. Foto: Getty Images

Daniel Stern

Det gikk bra for skuespiller Daniel Stern (63) etter «Alene hjemme», og han har gjort karriere i Hollywood i etterkant av rollen som skurken Marv Merchants.

Stern har spilt i filmer som «City Slickers» og «Very Bad Things». I tillegg har han medvirket i «The Simpsons» og serier som «Love» og «The Wonder Years».

GJORDE KARRIERE: Daniel Stern spilte Marv i «Alene hjemme», og filmen fikk fart på skuespillerkarrieren hans. Her er han avbildet i 2014.
GJORDE KARRIERE: Daniel Stern spilte Marv i «Alene hjemme», og filmen fikk fart på skuespillerkarrieren hans. Her er han avbildet i 2014. Foto: Getty Images

Roberts Blossom

Skuespiller Roberts Blossom, som spilte den gamle, skumle naboen Marley i «Alene hjemme», døde i 2011.

Frem til da hadde han spilt i en rekke filmer og på Broadway, før han trakk seg tilbake fra skuespillerkarrieren på slutten av 90-tallet for å flytte til Santa Monica i California, hvor han skrev poesi.

SMELTET MANGE HJERTER: Roberts Blossom i rollen som Marley i «Alene hjemme», her sammen med Macaulay Culkin i rollen som Kevin. Marley fremsto skummel og slem, men ville egentlig bare ha kontakt med familien sin.
SMELTET MANGE HJERTER: Roberts Blossom i rollen som Marley i «Alene hjemme», her sammen med Macaulay Culkin i rollen som Kevin. Marley fremsto skummel og slem, men ville egentlig bare ha kontakt med familien sin. Foto: 20th Century Fox

2. «Love Actually»

Denne britiske julefilmen fra 2003 har satt dype spor i mange norske hjerter, og er en av juleklassikerne folk ser igjen år etter år – og gjerne på lineær-TV.

«Love Actually» følger åtte par som på hver sin måte har problemer eller anstrenger seg i sine kjærlighetsliv. På ett eller annet vis kobles alle disse kjærlighetshistoriene til hverandre, og dette utgjør handlingen i filmen.

Fordi det er så mange karakterer, har filmen et spesielt stort rollegalleri. Vi konsentrerer hos her om noen av dem og hvordan det har gått med dem siden den gang.

«LOVE ACTUALLY»-STJERNENE: Øverst fra venstre, Liam Neeson, Emma Thompson, Hugh Grant, Keira Knightley, Colin Firth, Alan Rickman, Laura Linney, Bill Nighy, Martine McCutchenon og Rowan Atkinson.
«LOVE ACTUALLY»-STJERNENE: Øverst fra venstre, Liam Neeson, Emma Thompson, Hugh Grant, Keira Knightley, Colin Firth, Alan Rickman, Laura Linney, Bill Nighy, Martine McCutchenon og Rowan Atkinson. Foto: Universal Pictures

Bill Nighy

Bill Nighy (70) spilte en avdanket rocker i «Love Actually». I virkeligheten har han en solid skuespillerkarriere bak seg, og er fortsatt aktiv. I etterkant av «Love Actually» spilte han Davy Jones i «Pirates of the Caribbean»- og har også spilt i «Underworld»- og Harry Potter-filmene.

BILL NIGHY NÅ: Han har ikke forandret seg stort, Bill Nighy. Her er han i et intervju i Berlin tidligere i år.
BILL NIGHY NÅ: Han har ikke forandret seg stort, Bill Nighy. Her er han i et intervju i Berlin tidligere i år. Foto: Getty Images

Colin Firth

Colin Firth (60) ble verdenskjent som Mr. Darcy i TV-serien «Stolthet og fordom», og har gjort en rekke store roller som har gitt ham internasjonal stjernestatus. Blant annet i «Bridget Jones»-, «Mamma Mia»- og «Kingsman»-filmene, «The King's Speech» og «Pike med perleøredobb». I «Love Actually», spiller han en forfatter som trekker seg tilbake i Frankrike for å skrive.

I virkeligheten har Firth tre barn, Will, Matteo og Luca.

SKILT ETTER 22 ÅR: Colin Firth var gift med den italienske filmprodusenten Livia Giuggioli frem til 2019, da de skilte lag. Her er de to avbildet samme år.
SKILT ETTER 22 ÅR: Colin Firth var gift med den italienske filmprodusenten Livia Giuggioli frem til 2019, da de skilte lag. Her er de to avbildet samme år. Foto: Getty Images

Han var gift med den italienske filmprodusenten Livia Giuggioli frem til 2019. De gikk da hvert til sitt etter 22 år sammen. Separasjonen og senere skilsmissen skulle imidlertid ikke gå fullstendig udramatisk for seg.

I mars 2018 innrømmet Livia Giuggioli å ha hatt en affære med den italienske journalisten Marco Brancaccia i perioden 2015-2016. På dette tidspunktet skal hun og Firth ha bestemt seg for å separere seg i det stille, ifølge People.

Giuggioli anklaget imidlertid journalisten for stalking i etterkant, og hevdet at han bedrev en en fryktkampanje mot henne ved å sende henne trakasserende meldinger, skriver The Times.

Påstandene ble slått hardt tilbake på av Brancaccia, og sa at de to hadde vært «romantisk involvert» og at ekteskapet med Firth praktisk talt var over.

– Hun ville forlate Colin for meg, sa han.

Brancaccia hevdet på sin side at det Giuggioli beskrev som stalking, var to meldinger på WhatsApp etter at hun hadde avsluttet forholdet deres. I tillegg skal Brancaccia ha sendt én e-post til Firth om forholdet han hadde hatt med ekskona.

Colin Firth og Livia Giuggioli fant tilbake hverandre en kort periode etter hendelsene, før de skilte seg i 2019.

Keira Knightley

Da «Love Actually» ble laget, hadde Keira Knightley (35) bare noen mindre roller bak seg, og var relativt fersk i bransjen.

I DAG: Keira Knightley fotografert på premieren av «Misbehaviour» i mars i år.
I DAG: Keira Knightley fotografert på premieren av «Misbehaviour» i mars i år. Foto: Getty Images

Til tross for at hun bare var 17 år, spilte hun den godt gifte Juliet i filmen. I etterkant av juleklassikeren ble hun imidlertid svært populær, og kapret roller i bant annet «Pride & Prejudice», «Atonement» og de suksessfulle «Pirates of the Caribbean»-filmene.

Hun er i dag gift med musiker James Righton og har barna Edie og Delilah.

Liam Neeson

Kanskje er han best kjent som actionhelt fra «Taken»-filmene, og fra filmer som «Kinsey» og «Schindler's List», men Liam Neeson (68) gjorde det også skarpt i «Love Actually».

I julefilmen spiller Neeson enkemannen Daniel, som sørger over sin kones død.

I DAG: Liam Neeson fotografert da han var gjest i «Watch what happens next» i februar 2020.
I DAG: Liam Neeson fotografert da han var gjest i «Watch what happens next» i februar 2020. Foto: Getty Images

Også i virkeligheten har Neeson opplevd å miste det kjæreste han har. Hans kone Natasha Richardson omkom på tragisk vis etter å ha pådratt seg hjerneskade i en skiulykke i Montreal i 2009. Neeson og Richardson hadde da vært gift siden 1994 og fikk to sønner sammen, Micheál og Daniel.

I juni 2020 mistet han moren Katherine «Kitty» Neeson, som døde i en alder av 94 etter å ha vært syk en periode. På grunn av dne pågående koronapandemien med påfølgende reiserestriksjoner kunne Liam Neeson ikke delta i begravelse, skriver Belfast Telegraph.

Neeson har i skrivende stund hele fem filmprosjekter på gang, som er i ulike faser av produksjonen, ifølge IMDB.

Hugh Grant

Hugh Grant (60) er en av Storbritannias best kjente skuespillere, og har spilt i en rekke store romantiske komedier, blant annet «Notting Hill», «Fire bryllup og en gravferd», «Bridget Jones»-filmene og ikke minst «Love Actually».

Senest var han å se i den stjernespekkede filmen «The Gentlemen» og miniserien «The Undoing».

I «Love Actually» spiller han Storbritannias kjekke, single statsminister, som reiser på hjemmebesøk til en av sine ansatte som han har et ekstra godt øye til.

Han har totalt fem barn og er i dag gift med Anna Eberstein.

I november snakket han ut om hvordan det var å ha coronavirus «The Late Show with Stephen Colbert»:

Les også: 14 ting du ikke visste om «Love Actually»

Emma Thompson

I «Love Actually» spiller Oscar-vinnende Dame Emma Thompson (61) Karen. Hun mistenker at ektemannen Harry (spilt av Alan Rickman) har en affære.

EMMA THOMPSON I DAG: Skuespiller Dame Emma Thompson rett etter at hun har blitt adlet og fått ærestittelen Dame i en offisiell seremoni på Buckingham Palace i London i 2018.
EMMA THOMPSON I DAG: Skuespiller Dame Emma Thompson rett etter at hun har blitt adlet og fått ærestittelen Dame i en offisiell seremoni på Buckingham Palace i London i 2018. Foto: Getty Images

I en av scenene i filmen avslørte Thompson at hun brukte sin egen kjærlighetssorg for å få frem følelsene i det Karen finner ut at smykket hun tror mannen har kjøpt til henne, egentlig er til en annen kvinne.

I virkeligheten hadde Thompsons eksmann, Kenneth Branagh, et forhold til skuespiller Helena Bonham Carter, noe som førte til at Thompson og Branaghs ekteskap tok slutt, ifølge Huffington Post.

I ettertid har Thompson spilt i filmer som «Saving Mr. Banks», «Men in Black», «Skjønnheten og Udyret» og Harry Potter-filmene, for å nevne noe.

Hun vant Oscar i 1993 for beste kvinnelige hovedrolle i «Howards End» og 1996 for beste manus i «Sense and Sensibility».

I 2018 ble hun adlet i en offisiell seremoni på Buckingham Palace og fikk ærestittelen Dame.

Les også: 19 gode serier på Netflix

DEN GANG DA: Jude Law, Cameron Diaz, Kate Winslet og Jack Black på reklameposteren for «The Holiday» i 2006.
DEN GANG DA: Jude Law, Cameron Diaz, Kate Winslet og Jack Black på reklameposteren for «The Holiday» i 2006. Foto: Promo

«The Holiday»

I denne juleklassikeren fra 2006 møter vi journalisten Iris i England, som er stormforelsket i ekskjæresten som hun fortsatt må se hver dag på jobb. Det hele topper seg når det annonseres at han er nyforlovet på jobbens julebord. Samtidig, på den andre siden av jorden, finner vi den overarbeidede filmtrailerprodusenten Amanda. Hun holder på å kaste ut ekskjæresten etter at hun har funnet ut at han har vært utro.

Via en tjeneste for husbytte finner de to kvinnene ut at de skal bo i hverandres hus i julen, for å få en pause fra menn. Det går ikke så bra, og julen skal likevel vise seg å by på romantikk for dem begge.

Kate Winslet

Kate Winslet (45) regnes som en av Storbritannias største kvalitetsskuespillere. Hun var allerede et stort navn da hun gjorde «The Holiday», med titler som «Titanic» og «Evig solskinn i et plettfritt sinn» på merittlisten. Siden har hun medvirket i filmer som blant annet «Revolutionary Road» og «The Reader», og er fortsatt i høyeste grad aktiv.

Winslet er også svært prisbelønt, og har hanket inn én Oscar, tre Golden Globes, én Emmy- og tre BAFTA-priser.

KATE WINSLET NÅ: Kate Winslet er en av Storbritannias mest bejublede skuespillere. Her fotografert i 2018.
KATE WINSLET NÅ: Kate Winslet er en av Storbritannias mest bejublede skuespillere. Her fotografert i 2018. Foto: Getty Images

Hun har tre barn med tre forskjellige fedre. Hun giftet seg med nåværende ektemann, Edward Abel Smith, i 2012. Han er også faren til hennes yngste barn.

Cameron Diaz

Cameron Diaz (47) har, med filmer som blant annet «Charlie's Angels», «Alle elsker Mary» og «Vanilla Sky», vært et av de mest fremtredende navnene i Hollywood, men har ikke vært å se i noen filmer siden «Annie» i 2014.

I 2018 rapporterte flere medier om at hun angivelig hadde avsluttet skuespillerkarrieren, og i august 2020 uttalte hun i skuespillerkollega Gwyneth Paltrows podcast at hun følte fred i sjelen etter å ha avsluttet filmkapittelet. På egen instagramkonto beskriver hun seg selv nå som mor, skuespiller, forfatter og grunnlegger av sitt eget vinmerke.

I januar 2020 røpet Diaz og ektemannen Benji Madden at de hadde fått sitt første barn sammen, men gjorde det klart at de ikke kom til å dele fra datterens liv i offentligheten.

NÅ: Cameron Diaz har tilsynelatende forlatt skuespillerkarrieren for å heller satse på blant annet økologisk vin og matlaging i sosiale medier i stedet.
NÅ: Cameron Diaz har tilsynelatende forlatt skuespillerkarrieren for å heller satse på blant annet økologisk vin og matlaging i sosiale medier i stedet. Foto: Instagram / Skjermdump

Jude Law

I «The Holiday» spiller Jude Law (47) Graham, Iris' bror. Han er en verdenskjent skuespiller, som har gjort mange suksessfulle filmer i etterkant. Law er blant annet kjent for «Captain Marvel», «King Arthur: Legend of the Sword», «Sherlock Holmes» og «Spy».

Han har totalt 6 barn med to kvinner. I 2019 giftet han seg med Philippa Coan og de ble foreldre nylig.

JUDE LAW I DAG: Skuespiller Jude Law på visningen av «The Rhythm Section» i New York i januar 2020.
JUDE LAW I DAG: Skuespiller Jude Law på visningen av «The Rhythm Section» i New York i januar 2020. Foto: Getty Images

Jack Black

Skuespiller Jack Black (51) er kanskje mest kjent for «School of Rock» fra 2003, men har også gjort filmer som «Tropic Thunder», «Nacho Libre» og «Kung Fu Panda» – i tillegg til rollen Miles i «The Holiday», selvfølgelig.

Det har vært snakk om at moromannen ønsket en tidlig pensjonisttilværelse, blant annet for å bruke mer tid på familien og musikken. Black satte imidlertid en stopper for ryktene i forbindelse med promo for filmen «Jumanji: The Next Level» i 2019.

– Jeg pensjonerer meg ikke, jeg skal ingen steder, uttalte han i et videoklipp Entertainment Tonight har fått tilgang til.

Han driver også en egen YouTube-kanal, hvor han fikk mye oppmerksomhet for å klippe av seg nesten alt skjegget og håret tidligere i 2020.

Black er gift med Tanya Haden og sammen har de barna Samuel Black og Thomas Black.

Les også: Filmer hvor skuespillerne har ekte sex

«Tre nøtter til Askepott»

«ASKEPOOOOTT»:Libuse Safránková i rollen som Askepott i filmen «Tre nøtter til Askepott» fra 1973.
«ASKEPOOOOTT»:Libuse Safránková i rollen som Askepott i filmen «Tre nøtter til Askepott» fra 1973.

For mange blir det julaften i det samme Knut Risan roper «ASKEPOOOTT!» i den norskdubbete versjonen av «Tre nøtter til Askepott», eller «Tri orísky pro Popelku», som den originalt heter.

Den østtyske-tsjekkoslovakiske filmen fra 1973 samler fortsatt et stort antall nordmenn foran TV-en hvert år, selv om den egentlig ikke har noe med jul å gjøre.

Vi følger Askepott, som er tvunget inn i rollen som tjenestepike for sin egen stemor etter farens bortgang. Askepott forsøker stadig å stå opp for seg selv mot den slemme stemoren, men blir stadig urettferdig behandlet, fryst ut og trakassert. Det hele skal imidlertid endre seg når familiens kusk gir henne tre magiske nøtter.

Libuse Safránková

Hovedrolleinnehaver Libuse Safránková (67) har medvirket i et stort antall filmer og TV-serier etter rollen som Askepott, ifølge IMDB. Hennes foreløpig seneste rolle var i filmen «Jak jsme hráli cáru». Der spilte hun hovedpersonens bestemor.

HOVEDROLLEINNEHAVERNE: Både Libuse Safránková og Pavel Trávnícek fortsatte med skuespill etter «Tre nøtter til Askepott».
HOVEDROLLEINNEHAVERNE: Både Libuse Safránková og Pavel Trávnícek fortsatte med skuespill etter «Tre nøtter til Askepott». Foto: NRK
I 2014: Fra venstre: Slávka Halcáková, Milan Lasica, Libuse Safránková, Alexander Bárta, Richard Labuda og David Pass i filmen «Hostage» fra 2014.
I 2014: Fra venstre: Slávka Halcáková, Milan Lasica, Libuse Safránková, Alexander Bárta, Richard Labuda og David Pass i filmen «Hostage» fra 2014. Foto: Alef Film & Media

Hun spilte også i den tsjekkiske filmen «Kolya» fra 1996, som vant Oscar for beste fremmedspråklige film. Hun er gift og har en sønn.

Pavel Trávnícek

Pavel Trávnícek (70), som spilte prinsen, er fortsatt aktiv som skuespiller. Ifølge IMDB medvirker han i to filmer som kommer i 2021.

FORTSATT AKTIV: Pavel Trávnícek (foran) på filmplakaten til filmen «Krcma», som kom i 2015.
FORTSATT AKTIV: Pavel Trávnícek (foran) på filmplakaten til filmen «Krcma», som kom i 2015. Foto: Promoposter

I 2015 tilbød han seg, via sin agent, å komme til Norge på premieren av den restaurerte versjonen av «Tre nøtter til Askepott». Det skulle han ha 10.000 amerikanske dollar for, noe som tilsvarte nesten 88.000 norske kroner med datidens valutakurs, skrev VG. Utenriksdepartementet og Nasjonalbiblioteket avslo tilbudet.

Dana Hlavácová

Dana Hlavácová (75) spilte stesøsteren Dora i «Tre nøtter til Askepott». Hun har en lang skuespillerkarriere bak seg, men har ikke medvirket i noen filmer siden 2012.

Carola Braunbock

Carola Braunbock spilte den slemme stemoren, og hadde en aktiv skuespillerkarriere. Hun døde i 1979, kun fem år etter at «Tre nøtter til Askepott» kom ut.

Les også: – Sliter du med å komme på juleønsker, bør det være en ordentlig tankevekker

Denne saken ble første gang publisert 04/12 2020, og sist oppdatert 04/12 2020.

Les også