Flere typer vegetarianere

Det er mange forskjellige motiver for å bli vegetarianer, men de fleste vegetarianere i Norge er det fordi de mener det er bra for sin egen helse, bra for miljøet og/eller fordi de vil skåne dyrene.

Det er ikke bare motivene som skiller vegetarianere, men også type vegetarkost de spiser. Vanligvis deles vegetarkosten inn i tre hovedtyper:

Vegansk: Inkluderer kun plantebasert mat.

Laktovegetarisk: Som vegansk, men inkluderer melkeprodukter.

Lakto-ovo-vegetarisk: Som laktovegetarisk, men inkluderer egg.

Sofia Storhaug

Lag spennende mat med tunfisk

Lag middager med sunne og rene råvarer – proppfulle av alle næringsstoffene du trenger for å holde energinivået oppe.

«Vegetarløperen», Hilde Valbjørn Hagelin (33), konkurrerer i både løp og triatlon og er vegetarianer. Men hvordan er det mulig? Får man i seg nok proteiner og næringsstoffer, og ikke minst kalorier til å takle all treningen og få fremgang? Vi måtte bli bedre kjent med Hilde og finne ut hvordan dette henger sammen.

Hilde valgte å bli vegetarianer fordi hun vil dyrenes beste.

– Tidligere tenkte jeg ikke over hvor maten kom fra, men da jeg skrev masteroppgave oppdaget jeg at dyrevelferden for dyrene i landbruket, etter mitt syn, som regel er veldig dårlig. De fleste griser i Norge står på betongbinge hele livet, halvparten av hønene sitter i bur, og halvparten av kuene som gir oss melk står bundet på bås nesten hele året. Jeg har besøkt mange gårder og sett inn i øynene på dyrene. Det gjør noe med deg. Dyr fortjener å ha det bra, uansett om de er kuer eller griser, hunder eller katter, sier Hilde.

Hva er dine erfaringer med trening- og vegetarkosthold. Diskuter nederst i kommentarfeltet!

– Da jeg begynte å spise mer vegetarisk fikk jeg en ny motivasjonsfaktor – maten! Jeg oppdaget så mye ny og spennende mat. Det gikk sport i å oppdage nye varer i velassorterte butikker, på helsekost og på nettet. For eksempel tofu, tempeh, hampefrø i sjokolade og mandelsmør. Dessuten testet jeg ut masse nye oppskrifter og fikk laget mye mer variert mat enn tidligere. Det var gøy! Spesielt når jeg skulle invitere venner på middag – da var det morsomt å servere noe nytt og fresht.

Slapp og utrent veggis

Hilde begynte å spise vegetarisk i 2008, og har det siste året levd som veganer.

«Vegetarløperen» er overbevist om at overskudd og gode treningsprestasjoner skyldes at hun er vegetarianer.

– Jeg ble raskt veldig motivert av helsefordelene. Jeg oppdaget de da jeg begynte å trene og lese om hva slags ernæring jeg trengte som idrettsutøver. Jeg hadde aldri før visst at det faktisk var helsefordeler ved vegetarkost, men det er jo mange. Kjempegøy! Jeg er bare blitt mer og mer glad i dette kostholdet, og jeg synes jeg oppdager nye fordeler stadig vekk.

Ernæringsfysiolog Lise von Krogh i Bramat.no er enig i at en livsstil som vegetarianer fint kan la seg kombinere med mye og hard trening, men presiserer at det krever gode kunnskaper om ernæring.

– Det er ingen tvil om at et vegetarisk kosthold kan være bra for helsa, men skal du være vegetarianer er det viktig at du er flink til å spise sunt og variert, og at du kan en del om mat. Hvis ikke kan du fort ende opp med å få i deg for lite av enkelte næringsstoffer. En vegetarianer som trener mye, må dessuten være påpasselig med å få i seg nok energi ettersom et for lavt energiinntak vil være negativt både for prestasjon og helse.

Vegetarløperen er overbevist om at den gode treningsformen hun har nå skyldes at hun er vegetarianer, men hun har lært mye på veien, og ikke hatt like mye kontroll hele tiden.

– For tre år siden var jeg ikke i stand til å løpe tre kilometer uten å gå. Samtidig var blodverdiene mine elendige. Jeg var en totalt utrent veggis som verken visste hvordan jeg skulle spise eller trene.

– Heldigvis ga jeg meg ikke verken med forsøk på trening eller vegetar. Vendepunktet kom da jeg leste om den veganske ultraløperen Scott Jurek. Scott er kanskje den beste ultraløperen gjennom tidene – og han er dessuten veganer. Dette var motivasjonen jeg trengte for å lære meg å spise og trene smart! I dag lever jeg 100 % vegansk, og har blant annet fått råd fra ernæringsfysiologen Pernilla Berg som selv er veganer og idrettsutøver.

SPISER SUNT: Hilde Valbjørn Hagelin (35) konkurrerer i både løp og triatlon - og er vegetarianer. © Rasmus Kongsøre

Løper fortere

Skyldes bedre prestasjoner at hun har kuttet ut kjøtt og andre animalske matvarer, eller er det rett og slett fordi hun spiser mye sunnere enn før? Selv tror hun at både overskudd og bedre prestasjon i stor grad skyldes at hun spiser mye sunnere nå som hun er vegetarianer.

– Å gå over til vegetarisk kosthold har lært meg masse om mat og hvordan jeg bør spise. Jeg merker at kroppen min har skikkelig godt av at jeg spiser masse forskjellige matvarer, som bønner, linser, erter, frø, nøtter, grønnsaker, frukt og bær. Det påvirker det generelle velværet og energinivået mitt på en veldig positiv måte. Tidligere spiste jeg helt vanlig norsk mat – da fikk jeg i meg betraktelig mindre av disse råvarene, selv om jeg alltid har laget mat fra bunnen.

Ifølge Lise von Krogh har vegetarianere som spiser sunt og variert ofte lavere kolesterol, lavere blodtrykk, og mindre risiko for hjerte- og karsykdom, diabetes type 2 og kreft enn andre. Men, skyldes dette at de holder seg unna kjøtt og andre animalske matvarer, eller er det rett og slett fordi de spiser så mye mer av sunn mat som frukt, grønnsaker, bær, nøtter, frø, fullkorn og belgfrukter?

Sannsynligvis er det en kombinasjon, mener Lise von Krogh, – men mye tyder på at en som spiser kjøtt og andre animalske matvarer, men også mye plantemat slik som en vegetarianer gjør, vil kunne oppnå omtrent samme helsefordeler som en vegetarianer.

– Det mange glemmer, er at det å være vegetarianer ikke bare handler om maten du ikke skal spise, men om alle de matvarene du bør spise for at du skal få i deg alt du trenger av energi og næringsstoffer, sier Lise von Krogh.

Skal du leve sunt og vegetarisk, er du nødt til å inkludere matvarer som bønner, linser, erter, tofu, soyaprodukter, nøtter, frø, fullkornprodukter og næringsrike oljer i kostholdet . Og så bør du selvfølgelig spise massevis av frukt, bær og grønnsaker! Ifølge Lise von Krogh finnes det nok av eksempler på folk som bestemmer seg for å bli vegetarianer og kutter ut alt av kjøtt, fisk, fugl og kanskje også egg og meieriprodukter, uten å erstatte dette med andre matvarer.

Det enkle er det beste

Skal du leve sunt og vegetarisk, krever det både planlegging og gode kunnskaper om mat og næringsstoffer. Men ifølge Vegetarløperen er det slett ikke så komplisert som mange tror.

– I det daglige gjør jeg det veldig enkelt. Jeg spiser typisk 4-korn eller havregryn med plantemelk, frø og bær til frokost, og gjerne wraps eller hjemmelagde knekkebrød med masse godsaker til lunsj. Masse nøtter og frukt og gjerne litt soyayoghurt med mysli som mellommåltider i løpet av dagen.

– Til middag har jeg en veldig enkel filosofi: den skal alltid bestå av korn, belgvekster og grønnsaker, for da får jeg i meg både karbohydrater og protein. Dette kombinerer jeg på utallige måter. Kornproduktene kan være grov pasta, ris, nudler, bulgur, couscous eller quinoa. Belgvekstene kan være linser, bønner, eller kikerter. Grønnsakene kan være hva som helst – det jeg har tilgjengelig. Jeg topper gjerne med gode dressinger og sier ikke nei til litt ekstra kalorier gjennom gode oljer.

FØLG SHAPE UP PÅ FACEBOOK

FLERE SPORTY SAKER PÅ SHAPUP.NO

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!