Fransk fristelse
Vannbakkels med salt karamell
La deg friste av en lekker og fristende vannbakkels, eller éclair som det heter i Frankrike, med eggekrem og ekstra god karamellsaus!
Tips fra leser
Bytt ut vann med lettmelk. Sett deigen/røren som stenger og du har Russiske Wienerbrød. De kan fryses, men er best nybakte.
(Ca. 20 stk.)
2½ dl vann
125 g smør
125 g hvetemel
4 egg
EGGEKREM:
6 dl melk
9 eggeplommer
1 dl sukker
2 ss maisenna
5 pl. gelatin
2 dl kremfløte
KARAMELLGLASUR:
80 g sukker
65 g kremfløte
75 g kaldt smør
i terninger
3 g flaksalt
•Lag karamellglasur først. Smelt sukker i en kjele på middels varme. Rør med en tresleiv innimellom slik at du får en karamell med jevn farge. Se til at den ikke brenner seg. Varm opp fløte i en liten kjele. Trekk kjelen med karamell av platen og hell den varme fløten forsiktig over karamellen. Rør godt.
Avkjøl blandingen noe og pisk inn små terninger av kaldt smør. Ha karamellglasuren over i en bolle og avkjøl på kjøkkenbenken i 2–3 timer. Når glasuren er helt kald, rører du inn salt.
Ha melk, eggeplommer, sukker og maisenna i en kjele. Klipp opp gelatinplater og ha dem i kjelen. Varm opp under omrøring til kremen tykner. Når konsistensen på kremen er som en tykk vaniljesaus, ta den av platen og hell den over i en bolle. Avkjøl.
Forvarm stekeovnen til 200°c. Lag vannbakkelsdeig. Kok opp vann og smør i en middels stor kjele.
Tilsett mel og rør kraftig med en tresleiv slik at massen samler seg om sleiven. Avkjøl massen litt og rør inn ett sammenvispet egg om gangen. Rør godt mellom hvert egg. Deigen skal være så tykk at den holder formen.
Sprøyt røren i tommeltykke striper, ca. 10 cm, på et par bakepapirkledde stekebrett. Stek vannbakkelsen ved 200° i ca. 25 min. til de er gylne og sprø. Åpne ikke ovnsdøren underveis. Avkjøl kakene på rist.
Del vannbakkelsene
i to på langs. Pisk kremfløte stiv og vend den i eggekremen. Sprøyt kremblandingen på vannbakkelsbunnene og legg på lokkene. Ha karamelltopping over og pynt eventuelt med litt flaksalt.
Les også:
Gulrotkake med biter av mørk og lys sjokolade
HJEMMET - best på mat!
Er du på jakt etter en liten godbit? Her på www.hjemmet.no finner du nye oppskrifter hver uke på deilige kaker og søte fristelser. Er du interessert i mat, kan det være en god idé å abonnere på Norges største ukeblad. Hver eneste uke har vi en fyldig mat-seksjon med gode oppskrifter til inspirasjon og glede.
Ha en fin uke med Hjemmet!
Mvh. Elisabeth Lund-Andersen
redaktør
Denne saken ble første gang publisert 28/08 2015, og sist oppdatert 02/05 2017.