Som Toyota har også Nissan et luksusmerke. Toyotas luksusbrand heter Lexus, Nissans heter Infiniti. Flotte biler som etter planen skulle vært forhandlet i Norge. Det var planen for fem-seks år siden. Men ingenting har skjedd. Sannsynligvis er finansuroen en av forklaringene på fraværet. Synd, for Infiniti lager flotte biler. Som Infiniti Q50, M og FX. Og konseptbilen Emerg-E.

Å kjøre en konseptbil er alltid en slags parodi. Du må kjøre i ruslefart, bare så vidt fort nok til at du kan ta et bilde som kan vise litt bevegelse (naturligvis med lang eksponering).

Men ikke denne gangen. Den er riktig nok elektrisk (med hjelp fra forbrenningsmotor), men det var greit at vi kjørte i styrtregn. Så jeg hadde det gøy - ikke på et flatt asfalthav, men på den vriene banen med det treffende navnet Alpine Course på testsenteret i Millbrook, en time nord for London

Jeg spurte ikke om den hadde antiskrensprogram, men fikk svar da jeg la inn de 414 hestene i svingen og bilen hovedsakelig gikk sidelengs. Men siden styringen ikke er som på vanlige konseptbiler - altså elendig - klarte jeg å hente den inn igjen, og kunne forsette med et bredt smil.

Den har blitt kjørt skikkelig av Sebastian Vettel under Goodwood Festival of Speed. Dette er en ingeniør-utviklet prototyp, og ingen konseptbil. Men den fyller også jobben som konsept: Bilen lagde store overskrifter i Genève for det undervurderte Infiniti-merket, og den viste oss saker og ting om Infinitis designspråk.

Og visst er den vakker. Samtidig representerer den intensiv forskning på aerodynamikk. Men Nissan vil dessverre ikke masseprodusere den.

=

LEKKER: En nydelig bil, Infiniti Emerg-E. FOTO: Produsent

Ekstremt herlig

Nissan bruker den for å forstå mer om elektrisk teknologi for fremtidige elbiler, hybrider og brenselcelle-biler.

Den er utviklet i et samarbeid om biler med større rekkevidde mellom Nissans europeiske teknologisenter, Lotus og Jaguar/Land Rover. Den har derfor flere britiske leverandører: Overføring fra Xtrac, Lola-kompositter, Amberjac batterier og motorer fra Evo Electric.

Under huden minner den om enkeltbygde Lotus Evora 414E.

=

BARE SE: Emerg-E er en konseptbil, og skal ikke settes i produksjon. Men den vil danne grunnlaget for andre biler. FOTO: Produsent

Umiddelbar reaksjon

Alu-strukturen har lengre akselavstand, noe stylistene ville ha. Men karosseriet i karbonfiber har omhyggelig utvalgte materialer, så den er 160 kg lettere enn Lotusen.

Vi har tidligere sett kjøretøy med rekkeviddeforlenger fra både Chevrolet, Opel og Fisker, men denne pakken øker rekkevidden ved å bruke en spesiallaget tresylindret Lotus-motor. Den gjør all jobben på 3500 o/min, så den trenger ikke variabel induksjon eller ventilendringer. Dermed blir den enkel, lett, kompakt og sannsynligvis billig. Den summer merkelig, uavhengig av farten, så den ville trengt aktiv lyd som i en ekte sportsbil.

Motorbremsene (som regenererer kraft) føles også trege når du slipper gassen, og motorene er ikke myke ved lav fart. Småting.

Men elmotorene har fordeler over de fleste andre framdriftsmidler: Umiddelbar reaksjon og uavhengige av giring. Når batteriene gir opp, er det flittige bensin-eselet på plass. Og siden både styring og kjøreegenskaper er ekstremt herlige, bli du fristet til å bruke strømmen ganske hardt.

PEBBLE BEACH, Calif. (Aug. 16, 2012) – The Infiniti Emerg-e Concept, the latest embodiment of Infiniti Inspired Performance, makes its North American debut this weekend during festivities surrounding the 62nd annual Pebble Beach Concours d’Elegance, one of the world’s premier celebrations of the automobile.=

LUKSUS: Infiniti Emerg-e Concept var en selvsagt gjest på fjorårets utgave av ekstremt fasjonable Pebble Beach Concours d’Elegance. FOTO: Produsent

Spesifikasjoner Infiniti Emerg-E

Motor: 1200 ccm, 3 syl, to motorer

Trekk: Bakhjulsdrift,

HK: 414

Dreiemoment: 1100 Nm,

Forbruk: 0,24 l/mil

CO2-utslipp: 55 g/km

0-100 km/t: 4,8 sek

Toppfart: 215 km/t

Vekt: 1598 kg

Pris: Ikke tilgjengelig

DOMMEN: Vakker og veldig morsom, og sannsynligvis økonomisk. Men viser bare potensialet: Nissan/Infiniti bygger den ikke.

=

VETTEL: Selveste Sebastian Vettel kom med Emerg-E til Goodwood Festival of Speed. FOTO: Newspress

RIVALEN: Mercedes SLS AMG E-Drive. Kommer i år, til rundt 2 850 000 kroner i Norge. Enda heftigere ytelser, men stopper når batteriene er flate

SLS AMG E-CELL 2010=

KONKURRENT: Mercedes SLS AMG E-Drive. FOTO: Produsent

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!