=

FERRARI: Lotus Evora S IPS føles som en liten Ferrari. FOTO: Max Earey

Første tur: Lotus Evora S IPS

Fattigmanns-Ferrari

En ny girkasse er satt inn for å lokke flere kjøpere. Er det nok? Et tips: Kanskje ikke

Lykken ville ha det til at min tur i Evora S IPS falt sammen med et besøk til det nylig omdesignede Lotus F1-teamet. Det eies nå 100 prosent av bedriften Genii, og blekket er fremdeles så vått på papirene at teamets enorme semitrailere fremdeles har 2011-logoen til Lotus Renault. Forvirrende, ikke sant?

Dette vil nok roe seg dette året, når Renault-navnet diskret vil bli fjernet. Sjefen for Group Lotus, Dany Bahar, er tidligere visepresident i Red Bull og Ferrari. Han kjenner kraften i å være høyt profilert i F1, selv om det bare er en markedsføringsavtale.

Han tror også at Lotus er lastet med uforløste merkevareverdier, nesten på linje med Ferrari eller Porsche. Og han håper å selge flere enn et par Esprit grunnet dette innen 2014.

Som en liten Ferrari

Men akkurat nå er den største pengemaskinen Lotus Evora, og den brutale sannheten er at den ikke selger bra nok. Så mens monteringen av automatgiret IPS – Intelligent Precision Shift – i Evora S er hovedgrunnen til at jeg kjører denne bilen til Enstone, er underteksten brutalt enkel: kvalitet.

Designsjef Donato Coco hos Lotus (han ledet blant annet produksjonen av 458 Italia da han var hos Ferrari) er en smart fyr. Selv om ikke formen er endret, virker det som om Evoraen nå har mer trøkk.

Testbilen har en moteriktig bronsefarge, går på svarte støpefelger og har andre svarte detaljer for å løfte utseendet.

Dørhåndtakene utvendig og bilnøkkelen er fremdeles ganske teite, men inni er den mye bedre. Setene både ser ut og føles fantastiske, det er røde sømmer rundt dashbordet, aluminium i midtkonsollen og rattet, og en enormt forbedret Pioneer multimedie-enhet har erstattet de ekstremt grusomme Alpine-greiene. Generelt føles den som en liten Ferrari.

=

FØRSTE SIDEN ELISE: Evora ¿ navnet er utledet av ordene "evolution", "vogue" og "aura" ¿ er Lotus' første genuint nye modell siden Elise kom i 1995. FOTO: Max Earey

Spesifikasjoner

Motor: 3456 ccm, V6,

Drift: Bakhjulsdrift,

Hk: 350

Nm: 400

Forbruk: 0,98 l/mil,

CO2-utslipp: 229 g/km

0-100 km/t: 4,6 sek,

Toppfart: 277 km/t

Vekt: 1450 kg

Pris: Ca 560 000 NOK (i England)

Som en McLaren

Som vi har sagt før, er det etter mitt syn bare 458 og McLaren MP4-12C som kjører på veien med en tilsvarende komfort, fart og dynamikk som den kompressorladede Evora S leverer. Den er herlig sprek og sanselig, med fingertupp-respons på styringen og utrolig lydig når veien blir vrien.

Og den automatiske girboksen? Vel, den er en dreiemoment-konverterer, og som resten av de oljete bitene i Evora er den lånt fra en Toyota Camry.

Lotus har gitt den ny programvare og padleårer, men den roter det fremdeles til veldig ofte. Evoraen trenger en DSG; det kjappe klikket fra dobbelskift er det eneste som er verdig å sitte i denne bilen.

DOMMEN

Dette konvensjonell automat vil fungere i det asiatiske markedet, og hjelpe Lotus å overleve. Men du bør holde deg til den manuelle.

=

PENT GJORT: Røde sømmer rundt dashbordet og fantastiske seter. FOTO: Max Earey

Kommentarer:

Terje Bjørnsen Fagansvarlig motor

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Untitled Document
SLIK FINNER DU VÅRE BILTESTER:

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Hvorfor er det vanskelig å servere Cola light i luften?

QUIZ: Dette visste du garantert ikke om fly.

artikkel bilde

Lar du urtene bare stå slik?

Da bør du sjekke ut disse åtte urte-triksene.

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Denne siden er en del av Klikk.no

Fagansvarlig motor:

 • Leder digitale medier:

  Tore A. Godager

 • Redaktsjonssjef:

  Martin Jansen

 • Ansvarlig redaktør / direktør:

  Axel Walø

 • Kontakt oss:

  Klikk her

Mest leste på TopGear

I fjor solgte de én i Norge

Kan det ha noe med prisen å gjøre?

Vi har kjørt Route 66 med en ganske spesiell bil

Og nå er bilen et avsluttet kapittel.