Enorm prisforskjell på bilutstyr
Se hvor mye ekstrautstyret koster, og sjekk prisforskjellene mellom merkene.


Valg av utstyr til ny bil noe av det morsomste man kan filosofere over. Eller et sant mareritt når det er mange hundre tilvalgsmuligheter å ta stilling til.
Heldigvis har mange av merkene gode bilkonfiguratorer på internett.
Med disse kan man spesifisere nøyaktig den bilen man ønsker, for å få ut nøyaktig pris inklusive tilbehøret.
Se komplett pristabell for alle bilene i tabell i bunn av artikkelen.
Men langt fra alt utstyret er tilgjengelig på alle biler. Og svært ofte ikke på den prisgunstige modellen du har blinket deg ut i prislisten.
Resultatet er at man lett ender opp med en langt dyrere bil enn man i utgangspunktet hadde tenkt seg. Men les gjerne også:
- Ekstrautstyret biljournalistene må ha
- Ekstrautstyret vi absolutt unngår
- Verdens heftigste ekstrautstyr
Ekstra obligatorisk
I denne artikkelen har vi sammenlignet hva de 12 viktigste ekstrautstyrspunktene koster.
Utstyret er ikke nødvendigvis utfyllende for alle, men er punkter som nesten alle ønsker, og som vi mener er bortimot obligatorisk i en middels godt utstyrt familiebil.
Elektriske vindusheiser? Ja, for velger man bil i de rimelige prisklassene, er det noen punkter man kanskje tar for gitt som ikke er det. På mange rimelige biler er det fortsatt sveiv som gjelder til bakvinduene om du ikke betaler ekstra.
Prisene: Vi har brukt de enkelte merkenes bilkonfiguratorer på nett som underlag for utstyrspriser. Merk imidlertid at basisprisene på bilene er tatt fra Opplysningsrådet for Veitrafikkens prisliste.
Denne inkluderer ikke kostnader ved frakt og levering. Derfor kan du få et litt forskjellig resultat dersom du setter opp akkurat det samme regnestykket som oss på konfiguratorene.
Resultatene: Store forskjeller
Det er utvilsomt store prisforskjeller, både på enkeltposter og totalt sett.
Til en VW Golf eller Toyota Avensis ender vi opp med en utstyrssum på ca. 35.000 kroner. På den billigste Octaviaen med skarve 16.000 kroner, mens vi på BMW X1 og Audi A4 med må ut med 75-80.000 kroner!
En viktig årsak er selvsagt at på de utgavene av bestselgerne VW Golf og Toyota Avensis vi har valgt, er det ikke mulig å få det ønskede utstyret - uten å gå opp minimum en utstyrsgrad eller velge en dyrere motorutgave.
Men det er også til dels enorme forskjeller mellom merkene på samme type tilbehør.
Metallic lakk er et stjerneeksempel!
Superlakk fra Audi?
Til en Opel Astra må du ut med 2800 kroner ekstra for metallic lakk. Dette er den absolutt beste prisen blant de undersøkte bilene. Bare VW Golf er i nærheten, og 4-5000 kroner er normalen.
Til en Audi A4 må du imidlertid ut med 9900 kroner ekstra. Det er mer enn tre ganger Astra-prisen, og 100 prosent over gjennomsnittet.
Også innen samme merker er stor forskjell: På VW Passat koster metallic 5400 kroner, altså langt mer enn på Golf til 2900,-. (Til Passat må du faktisk betale 2000 ekstra for i det hele tatt å få lakk på bilen!).
På BMW X1 koster metallic 4800, men det på 3-serie stasjonsvogn koster 8100!
Navi fra 7.000 til 17.000 kroner

Også på de andre postene er det store variasjoner mellom merkene. Et avtagbart hengerfeste koster fra 6000 til 11.000 kroner, parkeringssensorer foran og bak fra 5000 til 10.000 kroner.
Og enkleste utgave av innebygd navigasjon til bilene koster fra 7000 til 17.000 kroner.
Et stykke på vei er disse prisforskjellene forståelige.
Et enkelt navigasjonssystem trenger ikke koste mye å lage når vi vet at det aller dyreste håndholdte anlegget fra TomTom koster rundt 2500 kroner i dag.
Men vi skjønner at en diger touchskjerm med en rekke integrerte bilfunksjoner i BMW må bli dyrere. Dog - nesten 10 ganger så dyrt?
Forskjell i utstyrsfilosofi
Merk også at det er en markant forskjell i utstyrsfilosofi mellom spesielt tyske og japanske bilmerker.
De tyske merkene tilbyr som regel bilene ganske strippet for utstyr slik de står i prislisten, men gir deg et stort utvalg utstyr du kan velge ganske fritt fra.
Resultatet er at du da ofte må legge på en forholdsvis stor sum ekstra i tillegg til startprisen før du får en ferdig bil, men da er den også ganske så skreddersydd til deg.
Den japanske standardmodellen er derimot slik at bilene kommer ganske velutstyr i tre eller fire distinkte grader, men hvor det forholdsvis lite ekstrautstyr du kan skreddersy til bilen.
Resultatet er gjerne at det er lettere å velge en komplett ferdig bil - men at den ikke nødvendig vis har alt du trenger og ønsker deg - eller kanskje litt for mye.
Konklusjonene: Prosentvis stor forskjell
1 - På dyrere og mer forseggjorte bilene (som BMW, Audi og Mercedes) blir også ekstrautstyret tilsvarende dyrere, fordi kvaliteten skal stå i stil.
2 - Men i en bil som er den samme bortsett fra motorvalget, hvor prisen i stor grad utgjøres av avgifter, kan det bli en prosentvis mye lavere utgift for det samme utstyret på en dyr bil kontra en billig bil.

Et godt eksempel på det siste er de to BMWene (nederst i tabellen), hvor utstyret koster akkurat det samme på begge.
På den billigste bilen, X1 sDrive 18 d, kommer utstyret på 22 prosent ekstra, eller nesten en fjerdedel av bilprisen. På samme bil, men med firehjulsdrift og større motor, er pristillegget "bare"17 prosent.
Les våre tester av BMW X1 sDrive 18d og X1 xDrive 18d.
Bla deg nedover i tabellen for å se alle bilene
</p> </div>