Dette er fremtidens drivstoff
Aviser fyrer ofte opp til debatt. Nå kan de også brukes til å fyre opp biler.

Forskere ved Tulane University i New Orleans har oppdaget en bakterie som kan revolusjonere drivstoff-produksjonen.
TU-103 er navnet på bakterien som blant annet bryter ned aviser til butanol - et biodrivstoff som kan erstatte bensin. Forskerne skal ha gjort vellykkede tester med gamle utgaver av Times Picayune, en dagsavis i New Orleans.
- Cellulose finnes i alle grønne planter, og er det vanligste organiske materialet på jorden. Å kunne gjøre drivstoff av cellulose er en drøm, sier Harshad Velankar, forsker ved Tulane-universitetets avdeling for celle og molekylær biovitenskap, ifølge en pressemelding fra Tulane University i New Orleans.
- Bare i USA kastes det hvert år 323 millioner tonn med celluloseholdig materiale som vi kan bruke til å produsere butanol.
Oppdaget i dyremøkk

Forskerne oppdaget TU-103-bakterien i dyremøkk, og utviklet en metode for å bruke bakterien til å produsere butanol.
- Det viktigste ved oppdagelsen er bakteriens evne til å gjøre butanol av cellulose, sier David Mullin, professoren som leder forskningen og som har søkt om patent på metoden for å fremstille butanol.
Som biodrivstoff skal butanol være etanol helt overlegen - fordi butanol kan brukes i dagens forbrenningsmotorer uten tilpasninger. Det er dessuten mindre etsende enn etanol og inneholder mer energi.
- Oppdagelsen kan redusere kostnadene knyttet til produksjon av biodrivstoff, sier Mullins.
- Ikke bare vil prisen per liter bli lavere enn for bensin, i tillegg vil butanol produsert av cellulose drastisk redusere CO2-utslippet og avfallshaugene.

Les også: