Trafikkaoset rundt hovedstaden er i full gang fra i dag. E6 er innsnevret begge veier ved Furuset, og som om ikke det var nok er Oslo S stengt for togtrafikk. Det fører til at mange heller velger bilen, og dermed skaper enda mer kø. Veien er planlagt åpnet igjen i slutten av august, mens Oslo S er åpen for trafikk igjen fra 8. august.

Men hva er egentlig den beste taktikken for å komme seg frem i køkaoset? Noen sverger til kreative omveier for å slippe unna de andre bilene, mens andre velger å bli stående i køen for å håpe på at den løser seg.

Ifølge forskere fra universitetet Duisburg-Essen um Schreckenberg og nobelprisvinner i økonomi Reinhardt Selten, finnes det tre hovedtyper køkjørere, som reagerer hver på sin måte når de havner i en bilkø på motorveien:

1: De fornuftige (44 %). Når en kø varsles, vil disse finne det naturlig å gjøre som anbefalinger og skilting tilsier, for eksempel følge en annen rute enn motorveien.

2: Taktikerne (14 %). Disse vil holde seg på motorveien. De antar at alle de fornuftige vil velge omkjøringen, og da vil jo køen raskt vil løses opp, tenker de.

3: De konservative (40 %). En nesten like stor gruppe som de fornuftige. Forskjellen er at disse bilførerne verken er spesielt taktiske eller hører på råd; de bare følger sin egen nese som det passer dem der og da.

Hvilken type er du? Stem nederst i artikkelen!

Hvem vinner?

Hvem kommer så fortest frem? Jo det gjør en undergruppe av De konservative, som forskerne kaller Stoikerne. Disse utgjør ca. 1,5 prosent av alle trafikanter og kjennetegnes ved at de holder beinhardt på sin opprinnelige ruteplan uansett hva som skjer.

Forskerne roper imidlertid et lite varsku: Dersom alle vi andre nå sitter og tenker at "Nå skal jeg jammen bli stoiker!", da er vi like langt igjen...

Les også:

BMW 5-serie er en super bruktbil

Bilene kvinner vil ha

Her blir du tatt for gjennomsnittsfart

Avstemning

Hvilken type køkjører er du?

40% stemmer
Den fornuftige
20% stemmer
Taktikeren
40% stemmer
Den konservative
Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!