Her er resultatene fra en spesifikk kjøretur.=

Her er resultatene fra en spesifikk kjøretur.

Del

Apper for smarttelefoner kan være svært nyttige for bilbrukere, noe vi tidligere har skrevet en del om. Nå lanserer Toyota en ny app, som de hevder skal hjelpe deg til å bli en mer miljøvennlig sjåfør.

Appen "A Glass of Water" lastes gratis ned på iPhones Appstore, og er like enkel som den muligens er genial. Poenget er nemlig å kjøre på en slik måte at vann ikke "søles" ut av mobiltelefonen.

Med andre ord - kjøre mykt, uten harde nedbremsinger og harde aksellerasjoner. Helt i pakt med noen av prinsippene for såkalt Eco Driving.

Dette skal kunne bidra til at du reduserer forbruket såpass at du slipper ut ti prosent mindre CO2.

Registrerer vannsøl

Du aktiverer appen når bilturen starter. Mengden av vannsøl under reisen registreres fortløpende, og når turen er omme kan man se direkte på iPhone hvor energieffektivt føreren har klart å kjøre, sammenlignet med tidligere turer.

Et kart viser også hvor du har kjørt og hvor vann er sølt ut, og du kan også legge inn drivstofforbruket fra bilens trip-teller.

Resultatet overføres automatisk til nettstedet vannglasset.no, der brukere kan dele sine egne fakta, kart og forbedringer. Der kan du også snappe opp nye økokjøringstips, og invitere andre brukere til å teste appen.

Appen A Glass of Water skal redusere utslippet av CO2.

Det merkes av på kartet hvor vann er sølt.=

Det merkes av på kartet hvor vann er sølt.

Miljøduell

Eller la det gå sport i det, og utfordre en kompis til miljøduell over en strekning. Hvem søler minst vann?

Toyotas initiativ er prisverdig nok. Bilprodusentene har jobbet hardt med motorteknologi for å redusere drivstofforbruk og utslipp av CO2. Men faktum er jo at sjåførens egen måte å kjøre bil på, er avgjørende for et godt resultat.

Det beviste vi selv, da vi lot tre redaksjonsmedlemmer kjøre VW Golf 2,0 TDI på tre helt forskjellige måter. Forskjellene på forbruk av diesel var enorme!

Stopp-start-teknologi er vel og bra, men det miljømessige utbyttet av dette er lite i forhold til hva du som sjåfør kan bidra med ved for eksempel å kjøre jevnt og mykt.

Les også:

Vil lære deg å kjøre økonomisk

Bilene som forurenser minst

De mest økonomiske familiebilene

Fem herlige økobiler

Enkle tips til en miljøvennlig familie

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!